De Digitale Media van 25 november 2013

Devices


Onderwerpen vandaag:

  1. Gemiddelde Nederlander bezit 4,3 devices
  2. Snel internet voor Afrika
  3. Bitcoins weer in het nieuws
  4. Gadget: LG G Flex laat krasjes verdwijnen


1 – Gemiddelde Nederlander bezig 4,3 devices

Bron: Marketingfacts – Nederlanders hebben gemiddeld 4,3 mobiele devices tot hun beschikking, wat neerkomt op negen mobiele devices per huishouden. Van de 18- tot 24-jarigen heeft 82 procent een smartphone, terwijl dit bij de 45- tot 54-jarigen op 58 procent ligt. Van de oudere Nederlandse consumenten bezitten meer mensen een tablet dan een smartphone: 35 procent bezit een smartphone en 37 procent een tablet. Dit blijkt uit ‘Global Mobile Consumer Survey Addicted to Connectivity‘, een uitgebreid onderzoek van Deloitte onder mobiele consumenten.

Het bezit van tablets laat een piek zien bij de 35- tot 44-jarigen (51 procent), omdat zij hogere inkomens hebben dan de jongere generatie. Hiernaast bezitten meer 55-plussers een tablet dan jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar.

Bron: Marketingfacts
Bron: Marketingfacts

Nederlanders zijn early adopters

Naast verschillen in leeftijdscategorie zijn er ook geografische verschillen. In Nederland is het smartphonebezit erg hoog, terwijl in onze buurlanden een standaardtelefoon (feature phone) populairder is. Van de Belgische respondenten bezit 39 procent een smartphone en houdt 66 procent het nog bij de standaardtelefoon. In Nederland is de populariteit juist omgekeerd en heeft 59 procent een smartphone en 48 procent een standaardtelefoon. De snelle adoptie van smartphones in Nederland kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan het feit dat de door de operator gesubsidieerde toestellen vroeg werden geïntroduceerd, terwijl dit in België pas sinds 2009 is toegestaan. De adoptie van smartphones in België blijft hierdoor achter.

Bron: Marketingfacts
Bron: Marketingfacts

Laptop populairste device

Ondanks verschillende voorspellingen over populariteitsdalingen van de laptop, blijft de laptop het belangrijkst en meest populair onder de Nederlandse consument. Van de respondenten heeft 69 procent een eigen laptop of er een tot zijn beschikking, terwijl de smartphone en tablet een dekkingsgraad hebben van respectievelijk 59 procent en 42 procent. “Tablets en smartphones zijn juist ontwikkeld voor het delen en lezen van content, waardoor deze devices niet als vervanging van een laptop worden gezien”, aldus Stephen Ward, telecomexpert bij Deloitte. “Wel zien wij dat de tablets en smartphones echt nog groeimarkten zijn, terwijl dit voor de laptop minder geldt. Wij verwachten dan ook dat de tablets en smartphones in de toekomst populairder worden dan de laptops, maar dat de laptop niet helemaal gaat verdwijnen.”

Bron: Marketingfacts
Bron: Marketingfacts

internet Afrika

 2 – Snel internet voor Afrika

Bron: Techzine – Internetgigant Google heeft woensdag een initiatief met de naam Project Link opgestart, waarmee het een betrouwbare breedbandverbinding wil opzetten in derdewereldlanden. Het project is reeds gestart in Oeganda.

Met Project Link wil de internetgigant een internetverbinding mogelijk maken voor de armste delen van de wereld. Door middel van het aanleggen van glasvezelkabels, kunnen deze gebieden worden voorzien van lesmateriaal en nieuwe mogelijkheden voor mensen om zich professioneel te ontplooien.

Gekozen is om het project te starten in Kampala, de hoofdstad van het Afrikaanse Oeganda. Kai Wulff, één van de initiatiefnemers van het project, verklaart op de Google Afrika Blog: “Er leven meer dan een miljard mensen in Afrika en dit is qua bevolking ook nog eens het snelstgroeiende continent. Toch heeft slechts zestien procent van de bevolking een internetverbinding. Hierdoor heeft de meerderheid geen toegang tot de vele mogelijkheden die het internet te bieden heeft. Te denken valt aan een een kanaal om betrouwbaar nieuws te ontvangen, mee te doen in de wereldwijde handel of om foto’s en video’s te delen.”

Allereerst zal in Oeganda de internetverbinding worden verbeterd en uitgebreid, daarna zal het project worden verspreid over de rest van het Afrikaanse continent. Hiervoor is nog geen tijdopzet bekend. Eerder wist Google met Project Loon al met een idee te komen om een internetverbinding voor de hele wereld mogelijk te maken met luchtballonen. Google lijkt zijn geld dus op meerdere paarden te zetten.


Bitcoin

3 – Bitcoins weer in het nieuws

Bron: Nu – Bitcoin heeft een wilde nacht beleefd. De waarde explodeerde vanwege een bijeenkomst van de Amerikaanse Senaat rond digitale valuta. Na een recordwaarde van 900 dollar stortte bitcoin echter weer in.

Maandag werd al bekendgemaakt wat er over het algemeen tijdens de zitting gezegd zou worden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beurswaakhond SEC vinden bitcoin een legitiem financieel middel.

“Het ministerie erkent dat veel digitale valuta een legitiem financieel betaalmiddel zijn en de potentie hebben om globale handel efficiënter te maken”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank was niet bij de zitting aanwezig, maar liet in een brief weten dat virtuele munten als bitcoin veelbelovend zijn op de lange termijn, specifiek als de innovaties sneller gaan en veiliger worden.

Hij liet echter ook weten dat er nog geen plannen zijn om de bitcoins te reguleren. Tijdens de zitting schoot de waarde van een bitcoin omhoog tot ruim 900 dollar. Aan het begin van de dag stond de teller op zo’n 650 dollar. In een half uur kelderde de waarde echter ook weer en werd voor één bitcoin nog ‘slechts’ 600 dollar betaald.

Rond 7.00 uur Nederlandse tijd was de waarde gestabiliseerd rond 750 dollar. De enorme fluctuaties van maandagnacht geven de volatiliteit van de koers van bitcoin aan. De munt is niet waardevast en gevoelig voor invloeden van buitenaf. Afgelopen weekend kwam de waarde van bitcoin voor het eerst boven de 500 dollar uit. Een half jaar geleden lag de waarde rond de 120 dollar. Hieronder zie je hoe de waarde van Bitcoin t.o.v. de dollar zich heeft ontwikkeld:

bitcoins-value-1year


LG G Flex

4 – Gadget: LG G Flex laat krassen verdwijnen

Bron: Nu – De zelfhelende coating die LG heeft toegevoegd aan de gebogen smartphone G Flex blijkt echt te werken. Dat wordt duidelijk in een video van Youtube-persoonlijkheid Marques Brownlee.

Naast de gebogen behuizing die ook deels flexibel is, belooft LG dat de G Flex krassen vanzelf kan laten verdwijnen dankzij de behandeling met een speciale coating.

De LG G Flex is een smartphone met een 6 inch HD (720p) POLED-scherm dat gebogen is. Daarnaast is er aan de binnenkant een quad-core Qualcomm Snapdragon 800-chipset te vinden die geklokt is op 2.26 Ghz. Een toptoestel dus met een afwijkende vormfactor en self-healing coating.

Tweakers: “LG Nederland zou het toestel ook graag willen uitbrengen, zegt het bedrijf tegen Nu.nl. Het bedrijf voert gesprekken met retailers over de release van de smartphone, maar het is nog onduidelijk of het toestel inderdaad in de Nederlandse winkels komt te liggen.”

In een promotievideo werd dit al getoond, maar nu is het voor het eerst door een onafhankelijke buitenstaander getest. De G Flex is momenteel beperkt beschikbaar in alleen thuisland Korea. LG heeft wel al aangegeven het toestel in Nederland te willen uitbrengen.

Brownlee beschadigd zijn telefoon in de video met sleutels en een mes. Hoewel vooral de kras van het mes niet helemaal verdwijnt, is de beschadiging na een paar minuten veel minder te zien. Oppervlakkige krassen zoals van sleutels verdwijnen bovendien nagenoeg helemaal.

Mogelijk helpt extra warmte ook om de krassen te laten verdwijnen. In de promovideo van LG staat de thermometer op ruim 27 graden celcius. Als Brownlee langere tijd over de behuizing wrijft waardoor deze opwarmt lijken de krassen sneller en beter te helen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.