De Digitale Media van 2 december 2013

Google-Privacy


Onderwerpen vandaag:

  1. Google schendt Nederlandse privacy wet
  2. Kun je ziek worden van je mobiel?
  3. Geluid op MP3 spelers en smartphones te hard
  4. Deze apps mochten we niet hebben


1 – Google schendt Nederlandse privacy wet

Bron: Portablegear – De CPB (College Bescherming Persoonsgegevens) concludeert dat de herziene privacyvoorwaarden (vanaf per 1 maart 2012 van kracht) van Google in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Uit het onderzoek van het CPB blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert die het bedrijf uit al haar verschillende diensten (YouTube, Google Search, Gmail) verkrijgt. Dit doet het voor onder meer het tonen van gepersonaliseerde advertenties en personalisatie van gevraagde diensten. Het gaat deels om gegevens van gevoelige aard zoals betalingsinformatie, locatiegegevens en gegevens over surfgedrag over meerdere websites. Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, en bekeken video’s kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen.

Google informeert gebruikers onvoldoende over het combineren van hun persoonsgegevens uit al deze verschillende diensten, concludeert het CPB. Bovendien biedt Google gebruikers van zijn diensten geen (voorafgaande) keuzemogelijkheid om in te stemmen met de onderzochte gegevensverwerkingen of om deze te weigeren. De door de wet vereiste toestemming voor het combineren van persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten, kan in ieder geval niet worden verkregen via aanvaarding van de algemene (privacy)voorwaarden.

Begin 2012 kondigde Google aan dat per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacytoezichthouder is daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een onderzoek gestart. Dit resulteerde in onderzoeksbevindingen die in oktober 2012 zijn gepubliceerd. Na dit vooronderzoek hebben zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.

Google laat in een reactie weten dat het wel “degelijk de Europese wetgeving respecteert en dat het met het CPB in gesprek gaat”.


Smartphone bacterien

Kun je ziek worden van je mobiel?

Bron: Artsennet – Meer dan de helft van de artsen en andere ziekenhuismedewerkers gebruikt een smartphone op het werk. Ontzettend handig, maar ook een belangrijke bron van ziekenhuisinfecties.

Uit een literatuurstudie van Stijn Voeten, Hillian Nederhoed, Yvette Debets-Ossenkopp, Wietse Zuidema blijkt dat gemiddeld 80% van de artsen een smartphone heeft. Van alle artsen gebruikt 57% de smartphone tijdens de patiëntvisite, en dus tijdens patiëntcontact. Het medium wordt steeds belangrijker binnen de klinische setting. Maar daarin schuilt meteen een groot gevaar: de smartphone wordt overal mee naartoe genomen en komt ook op plaatsen met een slechte hygiëne. Hij wordt daarna niet gedesinfecteerd, en kan dus een bron van bacteriën vormen.

Net als sierraden als ringen en horloges worden smartphones besmet. Uit de literatuur blijkt het overgrote deel (tot 94,7%) van de smartphone besmet met uit het ziekenhuis afkomstige bacteriën. Tot 31,3% bleek zelfs resistente bacteriën te bevatten zoals de levensgevaarlijke MRSA-bacterie.

Uit onderzoek blijkt dat de bacteriën zouden kunnen worden bestreden door de telefoon met alcohol schoon te maken. Maar wat blijkt: volgens de websites van o.a. Apple blijkt dat de telefoon alleen met een droog doekje mag worden gereinigd. Een oplossing zou zijn de telefoon in een folie te verpakken, die wel met alcohol 70% kan worden gereinigd.

Andere oplossingen zouden kunnen zijn: een resistente nanofilm, die het reinigen met alcohol of chloorverbindingen wel mogelijk maakt, of een speciaal desinfecterende kast vergelijkbaar met een autoclaaf, waar je dagelijks de telefoon in laat ontsmetten. Wie pakt de handschoen op?


Headphones

3 – Geluid veel te hard op MP3 spelers en smarthones

Bron: NuTech – Ruim vier op de vijf muziekspelers zoals mp3-spelers en telefoons kunnen te hard en kunnen daardoor blijvende gehoorschade veroorzaken.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek. Volgens de wet mag een muziekspeler niet harder kunnen dan 85 decibel of een zogenoemde uitgangsspanning van 27 millivolt op de koptelefoon hebben.

Een uitzondering wordt gemaakt als het apparaat ”voldoet aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermen”. Dat zijn bijvoorbeeld een automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van 85dB bij aan- en uitschakelen.

De NVWA onderzocht 31 ‘personal music players’, waarvan er 26 niet voldeden aan de wet. Het gaat volgens een woordvoerder om een brede selectie die ondezocht is. Vooral de goedkopere muziekspelers bleken gevaarlijk voor de oren bij langdurig gebruik. De NVWA mag de namen van de onderzochte muziekspelers niet bekendmaken, maar stelt dat bijvoorbeeld de duurdere smartphones over het algemeen wel aan de wet voldoen.

Het advies van de NVWA is om ”goed op de gebruikerbeschermingseisen te letten en de uitgangsspanning naar de koptelefoon te controleren in de technische specificaties”. Volgens de Nationale Hoorstichting is het gehoor van veel jongeren slechter geworden. Mensen tussen de 12 en 25 luisteren vaak en lang naar muziek via hun koptelefoon en lopen daardoor schade op aan hun gehoor.


Not allowed

4 – Deze Apps mochten wij niet hebben

Bron: NuTech – De App Store van Apple en de Play Store van Google geven toegang tot honderdduizenden apps, maar Apple en Google houden er een streng beleid op na. Lees over enkele van de meest bijzondere of bizarre apps, die al snel uit de digitale winkels verwijderd werden.

Bang With Friends

Een van de meer recente apps die verwijderd werd uit de App Store van Apple is Bang With Friends. De seks-app deed precies wat de titel aangeeft: het brengt je in contact met vrienden, waarmee afgesproken kon worden.

Apple was blijkbaar niet al te gecharmeerd van de nogal directe titel van de app. Inmiddels is de app weer te vinden in de App Store, onder de titel Down. Nu is de app overigens iets conservatiever geworden, maar ook de titel Down laat weinig aan de verbeelding over.

Secret SMS replicator

De Secret SMS Replicator-app voor Android werd door Google binnen enkele uren na verschijning uit de Play Store verwijderd, omdat de app overduidelijk de regels overtreedt. De app kan op telefoons geïnstalleerd worden, waarna deze onzichtbaar wordt voor de gebruiker. Ondertussen worden alle verstuurde sms-jes ook naar een ander telefoonnummer verstuurd. Het is dus een spionage-app voor jaloerse of wantrouwige partners.

I Am Rich

De I Am Rich-app verscheen in de App Store van Apple en kostte een lieve duit. Er moest maar liefst 799 euro voor worden betaald. Daar kreeg je destijds een app voor die niets anders deed dan een rode diamant tonen. Het idee was dan ook om te laten zien dat je rijk bent. Een soort van ultieme manier om te laten zien dat je geld over de balk kunt smijten door een nutteloze app te kopen van 800 euro. Uiteindelijk deden zo’n vijf mensen dat ook.

Zwarte Piet

Onlangs werd er een app geweigerd door Apple, die door de makers van De Club Van Sinterklaas werd ingediend. De app moest het mogelijk maken om het eigen gezicht in een foto naast Sint en Piet te laten verschijnen. De app zou “aanstootgevend’ zijn, maar meer tekst en uitleg gaf Apple niet. De jury die apps goed- of afkeurt bestaat uit Amerikanen en zouden niet op de hoogte zijn van onze tradities. Na een dag herzag Apple zijn besluit en verscheen de app alsnog in de App Store.

Wikileaks

Een onofficiële Wikileaks-app waarmee Wikileaks-documenten ook mobiel konden worden gelezen, werd eind 2010 door Apple verbannen. De app die toen al vierduizend keer was gedownload, zou twee richtlijnen hebben overtreden en zou niet opnieuw toegelaten worden in de App Store. De app kostte 2 dollar, waarvan de maker claimde 1 dollar te doneren aan Wikileaks.

Tubemate

De app Tubemate voor Android maakte het mogelijk om Youtube-video’s te rippen en ze later offline te bekijken. Uiteraard gaat dit in tegen Google’s gebruikersvoorwaarden voor zowel Youtube als de Play Store en de app werd dan na verloop van tijd verwijderd.

In A Permanent Save State

Deze game-app ging over de zeven personen die zelfmoord pleegden omdat ze werkzaam waren bij Foxconn, waar onder meer iPhones gemaakt worden. De app werd al na een uur door Apple uit de digitale winkel verwijderd. In 2011 werd een vergelijkbaar spel ook door Apple verwijderd, waarin gebruikers zelfmoord konden plegen door van het dak van een fabriek te springen, en moesten zoveel mogelijk mensen een Apple Store in worden gelokt na een productlancering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.