De Digitale Media van 9 december 2013

Twitter


Onderwerpen vandaag:

  1. Twitterbaas vindt Twitter te ingewikkeld
  2. Wie maakt de meeste brokken met tablets?
  3. Yes, Spotify nu ook op mobiel gratis!
  4. App v/d Week: Snapchat


1 – Twitterbaas vindt Twitter te ingewikkeld

Bron: NU – Dick Costolo, CEO van Twitter, erkent dat het sociale netwerk voor sommige mensen te ingewikkeld is en het daarom moet veranderen om meer nieuwe gebruikers te kunnen aantrekken.

De directeur van Twitter werd gevraagd naar Snapchat, een chatdienst waar mensen foto’s en video’s met elkaar kunnen delen die vervolgens weer verdwijnen als ze bekeken zijn. Snapchat krijgt veel aandacht vanwege het fors groeiende aantal gebruikers en naar verluidt zou onder meer Facebook interesse hebben gehad in een overname. Of dat ook bij Twitter het geval is, wil Costolo niet zeggen.

Wel prees hij de eenvoud van de dienst. De technologie staat volgens Costolo bij Snapchat op de achtergrond terwijl de gebruikservaring zo simpel mogelijk wordt gehouden. Hij gaf toe dat Twitter op dat gebied nog wel wat te winnen heeft. Costolo denkt dat Twitter voor sommige mensen ingewikkeld kan overkomen door het gebruik van onder meer hastags, @replies en andere onderdelen van het sociale netwerk. Hij vertelde volgens Cnet dat het bedrijf beter zijn best moet doen om de complexiteit te verstoppen om zo nieuwe gebruikers over te halen.

Het aantal Twittergebruikers is voor het bedrijf belangrijker dan de omzet per gebruiker. “We hebben een belangrijke doelstelling binnen het bedrijf om alle personen ter wereld te bereiken”, vertelde Costolo. Op dit moment heeft Twitter ruim 218 miljoen actieve gebruikers.


Kindertablets

2 – Wie maakt de meeste brokken met tablets?

Bron: Telegraaf – Kinderen zijn de grootste brokkenmakers met tablets. Deze gadgets blijken erg kwetsbaar, zeker in de handen van zoon of dochter. Meer dan de helft van de schades die deze apparaten oplopen, worden veroorzaakt door kinderen.

Dit blijkt uit onderzoek van The Fixables, reparateur van smartphones en tablets. Veel schade ontstaat doordat kinderen op een tablet gaan staan of zitten. Ook een val van een tafel, bureau of bank komt regelmatig voor. Bij tablets die tijdens het opladen vallen en aan het snoer blijven hangen, kan de connector scheef worden getrokken en het moederbord beschadigd raken. Ook kunnen druk- of waterschade ontstaan. Vooral de goedkopere merkloze (kinder)tablets blijken erg kwetsbaar.

Als je besluit je kinderen met je tablet te laten spelen, bedenk dat de risico’s. Beter is het om een tablet te kiezen, die speciaal voor kinderen is ontworpen. Gizmag maakt een lijstje van tablets, die niet alleen tegen een stootje kunnen (letterlijk door er een dikke stootrand omheen te leggen), maar ook qua bediening en apps afgestemd is op de kleineren. Vaak hoeven het helemaal niet van die snelle tablets te zijn. Grote buttons, die kleintjes meer aanspreken, zijn ook handiger dan die voor kinderen vaak onbegrijpelijke kleine iconen.

Tabletguide.nl testte al wat tablets voor kinderen: Samsumg Galaxy Tab 3 Kids, de Archos Childpad en de Telekids/Hema/Kurio kindertablet.


spotify

3 – Yes, spotify nu ook op mobiel gratis

Bron: Telegraaf – Gebruikers van Spotify kunnen binnenkort de dienst ook gratis gebruiken op hun mobiele apparaten. Nu moeten ze hier nog €10 per maand voor betalen.

De gratis streamingdienst voor mobiele apparaten zal net als op de desktop worden voorzien van advertenties. Dat hebben ingewijden verteld aan the Wall Street Journal. Het van oorsprong Zweedse muziekbedrijf zou inmiddels met alle drie de grote platenbedrijven een licentieovereenkomst hebben bereikt over het gratis streamen van hun muziek op smartphones en tablets. Spotify zou wel een limiet stellen aan het aantal nummers dat gratis vanaf mobiele apparaten beluisterd mag worden. De nieuwe dienst zou vooral bedoeld zijn om muziek af te spelen gebaseerd op voorkeuren van de gebruiker, net als bij persoonlijke radiodiensten.
Spotify heeft wereldwijd zo’n 20 miljoen actieve gebruikers waarvan 6 miljoen betalende.

Het afgelopen jaar is maar liefst 4,5 miljard uur gestreamd op Spotify, dat staat gelijk aan bijna 50.000 jaar aan muziek. Op 3 december onthulde Spotify met Year In Review de beste nummers en artiesten van 2013 volgens de 24 miljoen Spotify-gebruikers van over de hele wereld, die tesamen 1 miljard playlists hebben gemaakt. Er worden elke dag 20.000 liedjes toegevoegd aan het netwerk. Rihanna was de populairste vrouwelijke artiest en Macklemore de populairste mannelijke artiest – met de populairste track ‘Can’t Hold Us‘. De populairste band was Imagine Dragons.

Voor de eerste keer kunnen muziekfans ook hun eigen Year In Review creëren met alle artiesten waar zij naar hebben geluisterd het afgelopen het jaar.


Snapchat

4 – App v/d Week: Snapchat

Snapchat groeit als app als kool. Het is een simpele foto- en videoshare app, vergelijkbaar met Instagam, die het mogelijk maakt om foto’s en video’s met je vrienden te delen, vergelijkbaar met Skype of Whatsapp. Maar met één bijzonderheid: de foto’s en video’s verdwijnen na 1 tot 10 seconden. In een tijd dat we ons eigenlijk nauwelijks nog zorgen lijken te maken over ‘the long trail’ .. oftewel het spoor wat we achterlaten op het internet en wat er tot in de lengte der dagen nog op terug te vinden is .. biedt Snapchat een nieuw soort van privacy.

De eenvoud van de app (tab om een foto te maken en hold om een video te maken) en het feit dat je weinig sporen achterlaat trekt kennelijk kinderen erg aan. Dat laatste is wel te omzeilen overigens: je kunt met iPhone en Android immers een screenshot maken van de foto die je hebt gezien. Snapchat geeft dat overigens netjes door aan de afzender. Daarnaast is er op Android een mogelijkheid om bestanden die verwijderd lijken toch terug te toveren. Dat maakt dat er een ware hetze gaande is om truuks te bedenken om foto’s en video’s terug te halen. Wat op zichzelf bijna een omgekeerde wereld lijkt, want met eender welke andere chatapplicatie dan Snapchat blijven die foto’s en video’s gewoon zichtbaar ..

Door het verwijderd raken van die foto’s wordt Snapchat meer dan eens gebruikt voor wat men noemt ‘sexting’ .. een samentrekking van sex en texting. Ofwel mensen die selfies maken van iets anders dan hun gezicht. Dan is het handig dat die foto niet blijft voortbestaan .. to say the least. Het overgrote deel zal het echter gewoon gebruiken als chatapp om snel wat impressies over te sturen van waar ze zijn, wat ze doen, gekkebekken, etc. Bovendien is een smartphone app nou niet het meest voor de hand liggende medium om sexueel getint materiaal mee te versturen.

Per maand worden er inmiddels zo’n 150 miljoen foto’s gedeeld via Snapchat. Om iemand een snapchat toe te sturen moet de ondervanger +13 jaar zijn en je moet weten wat zijn/haar username is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.