De Digitale Media van 23 december 2013

whatsapp

Onderwerpen vandaag:

  1. WhatsApp heeft 400 miljoen gebruikers
  2. Jaaroverzichten volgens Youtube, Facebook & Twitter
  3. Webcam aan zonder dat je het weet
  4. App v/d Week: Snipper

1 – WhatsApp heeft 400 miljoen actieve gebruikers!

Bron: Techzine – De populaire chatdienst WhatsApp wordt maandelijks gebruikt door 400 miljoen mensen, dat heeft het gelijknamige bedrijf vannacht bekendgemaakt. Dit betekent dat er de afgelopen vier maanden 100 miljoen extra gebruikers zijn toegevoegd.

WhatsApp’s CEO Jan Koum schrijft in een blogbericht dat WhatsApp ongeveer 50 medewerkers kent en dat het in veel gevallen om programmeurs gaat. Ondanks het grote aantal gebruikers heeft WhatsApp geen cent uitgegeven aan reclame of grote merketingcampagnes. In de applicatie vind je eveneens geen reclames en daar is de CEO ook trots op.

De inkomsten van de chatdienst komen ongetwijfeld voor een groot deel uit het abonnementskosten. Toen WhatsApp werd opgezet was dat ook al direct het uitgangspunt; een gebruiksvriendelijke, snelle en persoonlijke dienst leveren.

Tegenwoordig is WhatsApp overigens lang niet meer de enige grote speler op de markt. Zo worden in de Benelux ook Facebook Messenger en Snapchat op grote schaal gebruikt. Met 400 miljoen gebruikers zit WhatsApp op ongeveer eenderde van de gebruikers van Facebook, dat er dus 1,2 miljard heeft.

Met de Kerstgedachte in het achterhoofd wijdt Koum ook uit over enkele mensen die hun verhaal hebben gedaan over het toepassen van WhatsApp voor relaties, hulpverlening en medische toepassingen.

2013_2014

2 – Jaaroverzichten volgens Youtube, Facebook & Twitter

Bron: NRCHet is weer het eind van het jaar en dan zijn de nodige terugblikken weer onvermijdelijk.

De eerste en ongetwijfeld meest bewerkelijke was die van Youtube. Zo hebben we de Kid President, Miley Cyrus en haar Wrecking Ball, natuurlijk The Fox of Robin Thickes’ Blurred Lines (met Fallon-parodie). Ook onderscheidden we de video over hoe dieren eten en natuurlijk de Harlem Shake. Verder onder meer odes aan de krakers Annoying Orange-hit, Conversations With My 2 Year Old, Macklemore en Ryan Lewis’ hit Can’t Hold Us en de schreeuwende geiten, bekend van Taylor Swifts I Knew You Were Trouble.

Facebook heeft een soort megatijdlijn gecategoriseerd waarop je de mijlpalen van 2013 kunt bekijken. Denk aan de meest gedeelde posts, de plekken met de meeste check-ins en de meest besproken topics.

Twitter doet waar het al een paar jaar goed in is: ze hashtaggen erop los. Zo is het jaar 2013 netjes terug te kijken middels de populairste hashtags en heetste Twittergebeurtenissen per maand. Tevens is het wereldnieuws overzichtelijk gepresenteerd waarbij uiteraard alle grote breaking news-tweets niet ontbreken.

eyecamera

3 – Webcam aan op je laptop zonder dat je ’t weet!

Bron: Z24 – Hackers kunnen ongemerkt de camera op een MacBook aanzetten. Op afstand schakelen ze het groene lampje uit. Lastig, want in de VS ontving een vrouw naaktfoto’s van zichzelf achter de laptop, die ze niet zelf gemaakt had.

Het is relatief makkelijk om ongemerkt iemand te bespioneren via de webcam van een MacBook. Onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten slaagden erin om speciale software te omzeilen die dat onmogelijk moet maken.

Als onderdeel van de beveiliging moet er een groen lampje naast de camera van je MacBook gaan branden, waardoor je weet wanneer de camera aan het filmen is. Deze feature werd destijds, toen die camera’s in laptops werden aangebracht, als een boring voor je privacy gezien. Maar die chip kan op afstand geherprogrammeerd worden, waardoor de camera kan filmen zónder dat er een groen lichtje gaat branden, schrijft de Washington Post.

Oudere modellen

De onderzoekers kwamen erachter dat Hackers daarvoor de software Remote Administration Tool gebruiken. Oudere Apple-modellen zoals Mac G5, en de oudere iMacs met Intel, MacBooks, en MacBook Pro’s die tot ongveer 2008 zijn gemaakt zijn gevoelig voor dit beveiligingslek. Maar de onderzoekers sluiten niet uit dat ook op nieuwere modellen ingebroken kan worden.

Surveillancesoftware die bij overheden aan de man wordt gebracht heeft deze feature ook. Als je de microcontroller van een camera kunt manipuleren, zouden hackers met kwade bedoelingen dat ook met andere mircocontrollers kunnen doen. Bijvoorbeeld om de batterij snel te laten ontladen, wat brand tot gevolg kan hebben.

De beste methode om je tegen misbruik van je camera te beschermen: plak er iets overheen.

snipper-2snipper-1snipper-3

4 – App v/d Week: Snipper

Deze app van de week is de video-app Snipper van het gelijknamige Amsterdamse bedrijf Snipper. We hebben eerder als eens gekeken naar Viddy, Socialcast, Vine en Instagram. Zoals 2012 de doorbraak was van apps rond het sharen van foto’s zo was 2013 de doorbraak voor het delen van video’s. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de snelheden van mobiele netwerken en de beschikbaarheid van open wifi-netwerken op stations, treinen, evenementen, etc.

snipperSnipper is in grote lijnen te vergelijken met bovengenoemde video-apps. Qua features zitten er niet zo heel veel verschillen tussen: ieder moet maar voor zichzelf uitmaken welke app het beste bij hem/haar past. Natuurlijk kun je binnen Snipper snel en gemakkelijk video’s maken, de sfeer veranderen, teksten toevoegen en de video delen via Twitter en/of Facebook let op standaard staat dit aan. Via je eigen kanaal kunnen je vrienden je volgen, je video’s liken en voorzien van comments.

De timeline in Snipper scrolt horizontaal en ziet er verzorgd uit. Je kunt in reacties en video beschrijving iemands @snippername noemen, waarna deze automatisch een pushbericht ontvangt dat hij/zij genoemd is. Het viel me wel op dat niet iedereen een @snippername ingevuld heeft. Mocht je daar iets over willen zeggen, reageer dan gerust hieronder.

Het leuke aan Snipper zijn verder de zogenaamde Snipperwalls. Op een Snipperwall, een apart product van Snipper voor bedrijven, worden tweets verzameld én Snipper video’s rond een hashtag. Een voorbeeld is het Nederlands filmfestival wat via een Snipperwall te volgen was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.