De Digitale Media van 30 december 2014

2001

Onderwerpen van vandaag:

  1. Hoezo één jaar terugkijken: wat zei Arthur C. Clarke ook al weer?
  2. Digitale media wordt handig ingezet bij LG
  3. Zeer praktisch gebruik van Twitter
  4. Beste Android smartphones uitgebracht

1 – Terugkijken met Arthur C. Clarke in 1964 & 1974?

Bron: ApparataZo aan het eind van het jaar kijkt menig redactie terug op het afgelopen jaar, maar wij gaan eens te rade bij Arthur C. Clarke, science fiction schrijver van de korte verhalen samengevat als The Sentinel en de basis vormend voor de film ‘2001 – A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick.

In onderstaande video’s voorspelde Arthur een aantal zaken die pas de laatste jaren zijn doorgedrongen.

Spoton was de voorspelling in 1974 dat iedereen thuis een computer zou hebben, bestaande uit een beeldscherm en toetsenbord, waarmee je verbonden raakt met elkaar via een soort van netwerk.

In 1964 deed Arthur C. Clarke echter nog veel meer voorspellingen, die wederom spoton waren. Zo voorspelde hij dat het netwerk het mogelijk zou maken om vanuit elke lokatie ter wereld te werken: hij noemde specifiek Bali en inderdaad werkte ik tijdens mijn vakantie met mijn laptop over het netwerk, alsof ik thuis was. Ook noemde hij de waarschijnlijkheid dat een chirurg in Edinburg via dat netwerk een operatie in Sydney zou kunnen uitvoeren. Ook de opkomst van robots voorspelde Clark al in 1964.

Nog wat te vooruitstrevend was het idee dat we in staat zouden zijn informatie die ‘weg te schrijven’ naar onze hersenen, waardoor we een instant expert zouden worden. Of dat we herinneringen konden wissen als die ons dwars zouden zitten.

Het hoogtepunt van de voorspelling was de Replicator, de uitvinding van alle uitvindingen.  Een apparaat waarmee een exacte kopie van een ander apparaat kon worden gemaakt. We kunnen dat nu als 3D-printing, maar Clark had het in 1964 al voorzien. In 1945 bedacht Clark het concept van satelliet communicatie systemen, waarvoor hij een hoge onderscheiding kreeg.

Veel van de voorspellingen van Clark zijn ook verwerkt in films als Star Trek en Alien. Samen met Robert Heinlein en Isaac Asimov werd hij gezien als ‘the big three in science fiction’.

Wil je nog eens zien wat de huidige filmmakers van ‘2001 – A Space Odyssey’ [1968] vonden – realiseer je wel dat we pas een jaar later voor het eerst op de maan zouden landen:

LG_SMARTHOME

2 – Digitale media wordt handig ingezet bij LG

Bron: Nu – LG gaat de zeer populaire berichtendienst Line gebruiken om klanten met huishoudelijke apparaten te laten chatten.

Dat maakt LG donderdag bekend. Door de samenwerking wordt het mogelijk om met LG’s volgende generatie huishoudelijke apparaten te communiceren.

Line is vergelijkbaar met Whatsapp of Skype, heeft zo’n 310 miljoen gebruikers over 231 landen en is beschikbaar op alle bekende mobiele platformen en PC platformen.

Dit geeft klanten van LG onder andere de mogelijkheid om middels een sms de vakantiemodus van de koelkast in te schakelen. De verzender ontvangt vervolgens een bevestiging van de koelkast.

Ook meldt het Zuid-Koreaanse bedijf dat klanten via een sms de robotstofzuiger, wasmachine of oven van LG kunnen inschakelen.

De volgende generatie huishoudelijke apparaten van LG wordt tijdens technologiebeurs CES in januari getoond.

Grappige is dat ook dit door Clarke was voorspelt in 1964, maar nog nauwelijks gemeengoed zijn: huishoudelijke robots.

gws

3 – Zeer praktisch gebruik van Twitter!

Bron: NUIn Australië zijn haaien door wetenschappers voorzien van zendertjes. Zwemmen de haaien vlakbij de kust dan wordt er automatisch een tweet verzonden.
Wetenschappers hebben in het westen van Australië ruim driehonderd haaien van een zender voorzien. Verschillende soorten haaien hebben een zender gekregen waaronder koperhaaien, tijgerhaaien en mensenhaaien. Wanneer de haaien langs ontvangers zwemmen zijn ze binnen een kilometer van het strand, en wordt er automatisch een tweet verzonden.

Sneller
In de tweet staat het type haai en de ontvanger die de haai opving. De dienst is stukken veiliger dan de manier waarop Australië strandbezoekers tot nu toe voor haaien waarschuwde. “Sommige informatie kreeg je vroeger pas de volgende dag, wanneer het gevaar al geweken was en de informatie niet meer relevant is”, zegt Chris Peck van het reddingsdienst Surf Life Saving tegenover Sky News.

Onderzoek
De batterijen in de zenders die de haaien meedragen zouden tien jaar mee moeten gaan. Het waarschuwen van het publiek is eigenlijk een bijkomstigheid van een experiment dat de Australische overheid met de zenders doet. Het ministerie van visserij van West-Australië doet onderzoek naar de beweegpatronen van haaien, de menshaai in het bijzonder.

HTC One

4 – Beste Android smartphones van 2013

Bron: NUOok in 2013 was het een drukte van jewelste op de smartphonemarkt. Android domineert met 80 procent martkaandeel, maar wat waren nu de beste Android-smartphones van het afgelopen jaar?

 1. HTC One

Het gaat niet goed met HTC. In het derde kwartaal werd het eerste verlies ooit geleden en ook het marktaandeel groeit niet. In Europa is de positie volgens HTC stabiel, maar in de Verenigde Staten en Azië gaat het minder goed.

Toch heeft HTC de beste Android-telefoon van 2013 gemaakt. De behuizing van aluminium voelt stevig aan, het scherm is van uitstekende kwaliteit, de accuduur is goed, het geluid voortreffelijk en de prestaties meer dan goed. Het enige minpunt is de matige camera.

Review: HTC One beste smartphone van het moment

 2. Nexus 5

Google maakte ook in 2013 weer een smartphone samen met een Android-fabrikant. Het koos wederom voor LG. De Nexus 5 combineert high-end specificaties met een lage prijs van 399 euro.

De Nexus-toestellen zijn een initiatief van Google. Bij elke nieuwe Android-versie maakt het samen met een fabrikant een product (smartphone of tablet) met een kale versie van het besturingssysteem. Normaal gooien Samsung, LG en Sony hun eigen softwarelaag over Android heen.

De Nexus 5 heeft dus weinig poespas, maar wel een uitmuntend scherm, de nieuwste versie van Android (4.4) en een uitstekende behuizing. Helaas presteert de camera iets minder dan bij andere high-end modellen en is de accuduur gemiddeld. De prijs compenseert dat echter ruimschoots.

Review: Nexus 5 combineert lage prijs met kwaliteit

 3. Galaxy Note 3

Samsung is er tot nu toe als enige in geslaagd een echt populaire phablet te maken. Binnen drie maanden zijn er tien miljoen exemplaren van de Galaxy Note 3 verkocht, veel meer dan van de voorgaande varianten in dezelfde periode.

De Note 3 heeft vooral een veel mooiere behuizing gekregen. De hoeken zijn iets vierkanter, maar de achterkant oogt veel minder goedkoop en ligt lekkerder in de hand dan bij de Note 2. Daar komt een mooi 5,5 inch-scherm bij en de Note 3 heeft uitstekende accuduur. In tegenstelling tot bij de S4 is de Note 3 op alle vlakken (licht) verbeterd wat onder de streep een grote vooruitgang betekent.

Review: Galaxy Note 3 maakt grote stappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.