De Digitale Media van 13 januari 2014

Samsung

Onderwerpen vandaag:

  1. Nieuwste snufjes op CES beurs in Vegas
  2. Autonoom rijdende auto’s: kan dat en wat betekent dat?
  3. Wie is de Mol te herkennen door twittergedrag tijdens opnamen
  4. App van de Week: Jelly van Biz Stone (Twitter oprichter)

1 – Nieuwste snufje op de CES beurs in Vegas

Bron: TijdElk jaar is de CES de pinacle van het innovatiegolven. Leveranciers op het gebied van electronica voor in- en om het huis, aan je lichaam of in je auto rollen een week lang over elkaar heen om even in de spotlight te staan en de Twitter newsfeed een paar minuten te domineren.

Vorig jaar was al duidelijk dat de innovaties rond tablets wel zijn overgewaaid. De markt lijkt verzadigd en de nieuwigheid eraf. Wat was er dan wel op de CES dit jaar?

UltraHD TV’s of ook wel 4K TV’s genoemd. Het gaat echter niet alleen om televisie’s, maar ook om smartphones, laptops en projectors met een 4K resolutie. De resolutie is 4x hoger dan een huidige full HD televisie. Net als dat full HD 4x beter was dan SD (standaard televisie). Je ziet het vooral in de details bij grotere schermen, maar het zorgt er ook voor dat de resolutie van 3D (die het beeld in tweeen deelt) 4x hoger wordt t.o.v. het huidige 3D beeld. Er worden inmiddels ook al films opgenomen in 4K. Er is echter nog een disk om 4K films in op te slaan of genoeg bandbreedte om films in 4K uit te zenden. Maar dat probleem wordt vanzelf opgelost. Netflix heeft al aangekondigd de eigen series standaard in 4K op te nemen. Wanneer ze ook in 4K te zien zijn valt niet te zeggen.

Smarthomes zijn al een tijdje een hot issue. Samsung gaat dit jaar voor het slimme huis en komt met een centrale unit, die via het internet bestuurt wordt en waarop alle huishoudelijke apparaten aan te sluiten zijn. Deze elementen vial al onder home domotica, maar Samsung noemt specifiek: device control (apparaatbeheer), home view (bewaking) en smart customer service (vormen van verkoopondersteuning). Samsung zal een protocol beschikbaar stellen waarmee ook niet-Samsung apparatuur op de centrale unit is aan te sluiten.

Gekromde TV’s zijn het dit jaar helemaal. Samsung toonde een 105 inch curved 4K TV. Dat is een diameter van bijna 3 meter (2,67 meter om preciezer te zijn). Het lieve apparaatje is niet goedkoop: er hangt een prijskaartje aan van bijna 70.000 dollar. Ach, wie iets bijzonders wil kijkt niet naar de centen. Toch? Samsung kwam niet alleen een vaste gebogen TV, maar ook eentje die je zelf kunt krommen. Het was al bekend dat deze TV’s zouden komen, maar ze dan zien is toch heel bijzonder.

Verder natuurlijk de meest waarnzinnige virtual reality gaming, game consoles, virtual reality helmen, drones, robots (die bewust niet op mensen lijken, maar daardoor enorm de aandacht trekken), skateboards met electrische aandrijving, smart horloges, polsbandjes die je slaapritme, hartslag, zweet, temperatuur etc. op de voet volgen.

steve-mahan

2 – Autonoom rijdende auto’s: kan dat en wat betekent dat?

Het was al bekend dat Google sinds 2 jaar met 10 zelf-rijdende auto’s door California rijdt, zoals de vrijwel blinde Steve Mahan.

Maar ook Audi en BMW zijn er druk mee bezig. Zo demonstreerde Audi op de CES een systeem dat automatisch de motor doet afslaan bij een stoplicht en weer opstarten als het stoplicht op groen gaat. Ook als je in slaap valt achter het stuur detecteert de auto dat en brengt de auto geleidelijk aan tot stilstand.

BMW laat een systeem zien wat nog wat verder gaat (qua ultieme controle) .. zij lieten een BMW autodriften op een racebaan in Las Vegas.

Toekomst
We zijn nog maar een paar jaar verwijderd van het moment dat we via een app een auto oproepen om ons op te halen, zelf sturend uiteraard, waarna we instappen en ons naar een andere locatie laten rijden. Als de  ‘autodriver’ ons heeft afgezet rijdt het terug naar een verzamelpunt of naar een nieuwe oproep. Naar schatting is dit in 15 jaar realiteit en op CES 2014 zagen we daarvan de eerste voorbeelden.

Wie is de Mol?

3 – Afvallers Wie is de Mol te herkennen door online sporen

Bron: Buzzcapture – Het populaire AVRO tv-programma Wie is de Mol? start weer op 2 januari. Een goede reden voor Buzzcapture om de sporen van de kandidaten op social media na te gaan. Door hiernaar te kijken kwam Buzzcapture erachter dat de opnamen moeten hebben plaatsgevonden tussen 13 mei en 6 juni 2013.

Veel kandidaten bleven stil in deze periode en een ander Twitterde vanaf 20 mei weer zo vaak dat uit zijn Twittergedrag kan worden geconcludeerd dat hij niet de winnaar of ‘de mol’ zelf zal zijn.

Zo bleek uit onderzoek dat 6 van de 10 kandidaten een actief twitteraccount hadden. Van deze accounts blijken alleen @mauricelede en @sofievandenenk te hebben getwitterd van 13 mei t/m 7 juni. Het lijkt er verder op dat @sofievanenk al haar tweets vooruit had gepland in Hootsuite. @Mauriceled lijkt echter wel zelf te hebben getweet en eerder dan 7 juni thuis te zijn geweest. Die kunnen we waarschijnlijk dan ook uitsluitend als De Mol van dit seizoen.

Wat leren we hiervan? Wie er een beetje tijd in steekt kan via de social media prima je gangen volgen en niet alleen een beetje de afloop van een spelprogramma voorspellen (het lijkt erop, volgens de auteur Jaap van Zessen (@jaapvanzessen) dat de productie de kandidaten goed geinstrueerd heeft en de sporen zo min mogelijk te laten verhullen), maar ook die van jou. Besef je, dat alles wat je schrijft zichtbaar kan zijn voor iedereen: je vrouw/man, kinderen, vrienden, buren, werkgever, uitkeringsinstantie of zelfs je curator. Social media onthullen veel zo niet alles wat we overdag doen. Wil je dat?

Jelly-app

4 – App van de Week: Jelly

Deze week een social startup-app en niet van zomaar de eerste beste scriptkiddie, maar van Biz Stone, co-founder van Twitter. En als die iets lanceert, dan gaan de persen wel draaien .. of eh .. de toetsenbordje wel ratelen. Dus vanmiddag Jelly gedownload voor iPhone en er maar eens mee gaan experimenteren. Zonder ook maar een idee te hebben van wat het is.

Jelly blijkt een applicatie waarmee je de hulp kunt inroepen van je netwerk en het netwerk achter je netwerk, voor het oplossen van vragen die je hebt op enig moment in je leven. Stel je ziet een gebouw staan in een stad waar je op bezoek bent, maar je wilt weten wie de architect ervan is. Je maakt een foto, tekent met je vinger waar het je precies om gaat, typt een vraag bij de foto en floept het Jelly in. Al je vrienden van je verbonden Twitter- of Facebook account krijgen nu die vraag in hun Jelly-app te zien en kunnen die beantwoorden of delen met hun eigen achterban. Net zolang tot iemand je vraag beantwoordt.

Jelly is nog in zijn infant stadium, dus er zal nog een hoop aan gesleuteld moeten worden. Zo kun je bijvoorbeeld geen conversatie voeren met iemand die je een antwoord heeft gegeven, dus bijvoorbeeld doorvragen op dat antwoord. Daardoor mis je de verbinding. Je kunt alleen zelf een antwoord geven op je eigen vraag en dan maar hopen dat die ander dat als een antwoord terug ziet.

Zo viel het me ook op dat je mensen niet kunt ‘namen’, zoals bij Twitter of Facebook wel kan. Tijd voor een Jelly-name?

jellyname

Als iemand iets goed heeft geantwoord kan een ander dat waarderen door een Thanks-button in te drukken. Dat leidt dan weer tot een Thank You Card zo kun je zien hoe behulpzaam iemand is.

Verder is het vooral leuk om te proberen. En proberen lijkt mij niet verkeerd, aangezien Biz Stone met Twitter ook lang tegen de stroom in is blijven roeien, maar het uiteindelijk wel bij het juiste eind had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.