De Digitale Media van 20 januari 2014

Amazon

Onderwerpen vandaag:

  1. Verkorten van verzendtijden door Amazon
  2. China krijgt eigen besturingssysteem voor mobiel
  3. Mini tablets in 2013 sterk gestegen in populariteit
  4. 3D printer kan in 24 uur huis printen!

1 – Verkorten van verzendtijden door Amazon

Bron: Webwereld – Amazon wil producten richting opslagruimtes sturen die nog niet besteld zijn. Het online warenhuis verzendt ze op basis van voorspellingen.

Amazon heeft een patent gekregen op ‘anticiperend verzenden’, meldt de Wall Street Journal. Daarbij verstuurt de internetwinkel al producten naar het adres van een klant nog voordat de persoon het product daadwerkelijk heeft gekocht. Ook wil Amazon producten verzenden naar distributiecentra in gebieden waarvan zijn systeem voorspelt dat er binnenkort bestellingen gaan binnenkomen.

Data voorspelt koopgedrag
Doel is het verkorten van verzendtijden. De producten liggen al klaar in een opslagruimte in de buurt als de klant op ‘koop’ klikt. Amazon gebruikt voor zijn voorspellingen allerlei data van zijn gebruikers, waaronder vorige aankopen, zoektermen en wensenlijsten. Ook de tijd dat gebruikers met hun muiscursor op een bepaald product blijven staan telt mee.

Amazon kan in de VS al op dezelfde dag van de aankoop goederen leveren. Daarnaast heeft het bedrijf plannen om drones te gebruiken bij het afleveren van bestellingen.

Amazon en patenten
De Amerikaanse webwinkel heeft veel patenten op het gebied van online winkelen. De meest omstreden is het 1-Click-patent, waarbij consumenten met 1 muisklik een aankoop kunnen doen, nadat ze eerder betaal- en bezorggegevens al hebben opgeslagen.

COS

2 – China krijgt eigen besturingssysteem voor mobiel

Bron: Nu – In China is een mobiel besturingssysteem gepresenteerd dat speciaal voor het land is geproduceerd. China Operating System (COS) moet het westerse monopolie op de mobiel markt doorbreken.

Het besturingssysteem is gemaakt door een bedrijf met de naam Shanghai Liantong in samenwerking met de Chinese Academie van Wetenschappen en de Chinese overheid, meldt Engadget. Er zijn volgens de Chineze autoriteiten op dit moment 618 miljoen Chinezen op het web actief. Dat is meer dan het aantal Amerikanen en Europeanen tezamen.

Op dit moment zijn er een aantal besturingssystemen actief: iOS (Apple), Android (Google e.a.), Windows Phone (Microsoft), Ubuntu (Ubuntu e.a.), Firefox OS (Mozilla e.a.) en Tizen (Samsung e.a.).

Mogelijk heeft ook de Taiwanese smartphonefabrikant HTC iets te maken met de ontwikkeling van het systeem. In augustus meldde de Wall Street Journal dat dit het geval was en in een promotiefilmpje wordt het systeem getoond op een HTC-toestel.

Kritiek
COS is op Linux gebaseerd en biedt in ieder geval ondersteuning voor Angry Birds, Firefox en de Chinese chatdienst Wechat, zo blijkt uit de video. Wat voor apps er nog meer beschikbaar zijn bij de lancering is niet duidelijk (volgens ZDnet zijn er al 100.000 applicaties beschikbaar).

Ook is niet bekend hoeveel toestellen er met COS zullen verschijnen. Het systeem moet in ieder geval inzetbaar zijn op smartphones, tablets, pc’s en settopboxen.

Bij de lancering van COS bekritiseerde een ontwikkelaar van het systeem iOS ‘omdat het te gesloten is’, en Android omdat het ‘te gefragmenteerd en slecht beveiligd is’. Volgens ZDnet is COS dan ook geen opensource, maar een gesloten systeem. Met een eigen applicatieportal.

Uiterlijk
Het uiterlijk lijkt er op Android, maar gebruikt ook elementen die aan Windows Phone doen denken. Aangezien het systeem gebaseerd is op Linux, en alle software die daarop is gebaseerd open source is, anders mag je de broncode van Linux niet gebruiken, vraag ik me wel af of ze het als ‘closed source’ mogen presenteren.

China censureert op grote schaal websites binnen zijn landsgrenzen. Onduidelijk is in hoeverre blokkeringsmethodes in het systeem zijn verwerkt.

mini_tablets

3 – Mini tablets enorm populair!

Bron: NuTech – Tablets met een scherm kleiner dan 8 inch zijn in Nederland sterk in opkomst. Inmiddels is een derde van alle verkochte tablets tussen de 7 en 7,9 inch.

Dat blijkt uit cijfers van GfK die NUtech in handen heeft. In 2012 had nog slechts 12 procent van de tablets een scherm kleiner dan 8 inch, in januari tot en met november 2013 was dat 33 procent. Gegevens van de maand december zijn nog niet bekend.

Daarmee zijn de kleine tablets meteen de populairste categorie, samen met tablets van 10 inch of groter. De verschillen zijn overigens klein want de categorie 9 tot 9,9 inch is goed voor 32 procent van de verkoop.

De populairste kleine tablets zijn de iPad Mini en Nexus 7. Beide tablets kregen in 2013 een nieuwe variant hoewel de iPad Mini 2 pas sinds november verkrijgbaar is. De Nexus 7 kwam in september op de markt.

De totale tabletmarkt groeide vorig jaar met 37,7 procent, veel minder dan de 161,7 procent uit 2012. Vooral de laatste maanden van het jaar nam de groei fors af.

Smartphones
Op de smartphonemarkt is juist een trend naar grotere schermformaten te zien. Phablets met een scherm van groter dan 5 inch winnen aan populariteit. In 2013 viel 12 procent van de verkochte smartphones in deze categorie.

De Galaxy S4 met een scherm van 4,99 inch valt overigens net buiten de categorie phablets.

In 2012 had nog slechts 2 procent van de telefoons een scherm van 5 inch of groter. Dat jaar waren telefoons van 3,5 tot 4 inch het populairst. Vorig jaar was dat 4 tot 4,5 inch. De categorieën onder de 4 inch krimpen allemaal. Er worden nauwelijks meer telefoons van 2 tot 3 inch verkocht.

Contour-Crafting

4 – 3D printer kan huis in 24 uur printen!

We hadden het vorige week tijdens het onderwerp over de CES beurs in Las Vegas al even over 3D printers. Sowieso wordt 2014 een doorbraak voor deze technologie nu scanning en printing binnen handbereik van consumenten komt, maar kun je je voorstellen dat je hele huis in 24 uur geprint wordt?

Bron: Nu – Een nieuwe en zeer grote 3d-printer kan binnen 24 uur een heel huis bouwen. Dit zou naast sneller ook nog eens goedkoper zijn.

Het concept van de 3d-printer is ontwikkeld door professor Behrokh Khoshnevis van de universiteit van Zuid-Californië.

Het grote apparaat heeft een speciale spuitmond die aan een portaalkraan is vastgemaakt. De spuitmond kan beton 3d-printen waarmee op basis van een computermodel een huis kan worden gebouwd.

“In principe schalen we met het apparaat 3d-printen gewoon op tot de omvang van een gebouw”, aldus Khoshnevis.

Het apparaat zou door verschillende manieren van 3d-printen ook leidingen voor elektra, water en airconditioning kunnen toevoegen. Andere onderdelen van het apparaat zouden bijvoorbeeld een dak kunnen leggen.

De 3d-geprinte huizen zijn interessant voor mensen met een laag inkomen, de commerciële woningbouw en noodsituaties waarbij er snel huisvesting nodig is.

“Het onderzoek heeft zich ook gericht op de bouw van woningen voor en op andere planeten. Deze 3d-printer is mogelijk één van de weinige apparaten die een infrastructuur op Mars of de maan kan bouwen”, zegt Khoshnevis.

Nederlander

Eerder ontwierp de Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars een gebouw uit één stuk dat door een 3d-printer kan worden uitgeprint. Ruijssenaars wilde toentertijd een Italiaanse 3d-printtechniek gebruiken die zand of vermalen steen opnieuw in de gewenste vorm verhardt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.