De Digitale Media van 27 januari 2014

Dixons

Onderwerpen van vandaag:

  1. We worden gevolgd via WIFI
  2. Facebook epidemie in 2017 over
  3. Hoera, MAC is jarig
  4. App v/d Week: Bruna Tablisto

1 – We worden gevolgd via Wifi

Bron: Telegraaf – In de winkels van Dixons, Mycom en iCentre worden de gangen van klanten gevolgd via hun mobiele telefoon. Die zogeheten wifi-tracking is in de afgelopen maanden stilletjes ingevoerd in de 160 winkels.

Dat meldt technologiewebsite Tweakers, die interne communicatie van het moederbedrijf Bas Group in handen heeft.

De winkel meet hoeveel klanten er binnenkomen, hoe lang ze blijven en of ze al eerder in een winkel van de Bas Group zijn geweest. De gegevens worden gebruikt om te zien wanneer meer of juist minder personeel moet worden ingezet.

Het gaat om een klantvolgsysteem van het Amsterdamse Bluetrace. Via wifi-tracking kan het bedrijf het aantal klanten meten dat de winkel betreedt en hoeveel mensen langs de winkel lopen zonder binnen te gaan. Ook wordt er gemeten of bezoekers al eerder in een winkel van de BAS Group zijn geweest. De informatie zou onder andere worden gebruikt om de inzet van personeel beter in te plannen.

Behalve van wifi-tracking wordt er ook gebruik gemaakt van ‘bluetooth-tracking’ en infraroodcamera’s. De combinatie van meetmethodes laat ook zien welke klanten langs de winkel lopen, maar er niet naar binnen gaan.

Klanten worden niet gewaarschuwd dat ze in de winkel worden gevolgd. En dat kan niet zomaar, zo laat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) weten aan Tweakers. De winkels verzamelen namelijk ook zogeheten MAC-adressen, unieke identificatienummers die telefoons koppelen aan de eigenaar. En bij het verzamelen van dergelijke persoonsgegevens moeten mensen daarvan weten, zodat ze er ook nee tegen kunnen zeggen, aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm tegen Tweakers.

De Bas Group doet geen van beide, maar laat aan Tweakers weten dat dit ook niet nodig is, aangezien elke winkel telsystemen gebruikt. Ook bij Bluetrace wordt er gesteld dat de privacy niet in het geding is, omdat de MAC-adressen gecodeerd worden opgeslagen.

Inmiddels heeft de Bas Group laten weten de klant met borden en stickers te gaan informeren.

Facebook onderuit

2 – Facebook epidemie in 2017 over

Bron: NOS – Facebook is in 2017 verleden tijd. Dat zeggen onderzoekers van de prestigieuze Princeton University op basis van een opmerkelijk onderzoek: ze vergeleken de levenscyclus van epidemieën met die van sociale netwerken en maakten zo een voorspelling.

Zo’n 80 procent van alle Facebookers zou tussen 2015 en 2017 afhaken. De onderzoekers zeggen dat aan de hand van het aantal keer dat Facebook als zoekterm is ingetikt op Google. In deze grafiek is een piek te zien in december 2012. Sindsdien is het aantal bezoekers alleen maar afgenomen.

The Guardian: “The social network, which celebrates its 10th birthday on 4 February, has survived longer than rivals such as Myspace and Bebo, but the Princeton forecast says it will lose 80% of its peak user base within the next three years.”

De onderzoekers zeggen dat ideeën, zoals Facebook, als een soort infectie van mens naar mens springen en daarom goed te vergelijken zijn met modellen die worden gebruikt voor epidemieën. “Op een gegeven moment verliezen mensen hun belangstelling voor het idee, ze worden er als het ware immuun voor”, zeggen de onderzoekers. Het model bleek voldoende te kloppen als ze naar de ondergang van Myspace keken.

Critici zeggen dat de daling in Google-zoekopdrachten ook kan komen doordat meer mensen op hun mobiel op Facebook zitten. Daar zoeken ze veel minder snel via Google naar Facebook. Toch gaf Facebook wel al toe dat het aantal gebruikers de afgelopen maanden daalde. Het artikel van de onderzoekers is overigens nog niet door collega’s getoetst.

Zuckerberg zou Zuckerberg niet zijn als hij zijn lans nu niet zou trekken om de prinsjes en prinsesjes van Princeton eens een poepie te laten ruiken. Mike Develin, data wetenschapper van Facebook gaat aan de slag en analyseert data van Princeton en vergelijkt hij met Harvard en Yale. De cijfers liegen er niet om want na calculeren, nogmaals checken en wederom narekenen kwam hij tot de schokkende conclusie dat Princeton rond 2021 de deuren kan sluiten. Onomstotelijk heeft Develin vastgesteld dat op deze universiteit het aantal publicaties daalt en er steeds minder inschrijvingen zijn. Het aantal studenten zal in 2018 zijn gehalveerd en in 2021 zal de universiteit geen enkele leerling meer hebben. Mike en zijn mede-onderzoekers baseren zich op data van Google Trends.

Het GWI Q4 2013 onderzoek van GlobalWebIndex toont aan dat de exodus onder jongeren al actueel is. In 2013 was nog 60% van de jongeren in de VS actief op Facebook. Een jaar eerder was dat nog 80%. Zoals we weten beginnen dergelijke trends in de big apple en is het alleen maar een kwestie van tijd tot dit overwaait naar Europa. In de leeftijdsgroepen 35-54 en 55-plus stijgt het gebruik overigens nog wel.

Het Nationale Social Media Onderzoek 2014 van Newcom in Nederland daarentegen duidde vandaag juist weer op een groei van 13% van Facebook in het afgelopen jaar. In dat onderzoek waren Twitter (-6%) en LinkedIn (-25%) juist de verliezers. Dit komt overigens wel overheen met de manier waarop de epidemie van Facebook over de wereld is geschoven: de VS waren de bron en daar zie je wel degelijk een duidelijke afnamen. We lopen dus gewoon 2 jaar achter.

Mac Evolution

3 – Hoera voor Mac

Bron: NU – Apple bracht precies dertig jaar geleden de Macintosh uit, het begin van tal van bekende Mac-computers.

De eerste Macintosh werd op 24 januari 1984 geïntroduceerd en was de eerste consumentencomputer met een grafische interface en besturing via de muis.

Het was een opmars naar veel populaire Macs, maar ook enkele mislukkingen zoals de Macintosh Portable.

In dertig jaar kwam Apple met de iMac, Macbook en Macbook Air, maar werden ook andere productcategorieën gestart. De iPhone en iPad zijn inmiddels veel belangrijker voor de omzet van Apple dan de Mac.

Toch blijft de Mac-afdeling belangrijk voor het bedrijf, vertellen Phil Schiller, marketingdirecteur, Craig Federighi, vicepresident software en Bud Tribble, deel van het originele Mac-team, aan Macworld.com.

“De iPhone en iPad hebben juist voor een versnelling in de ontwikkeling van de Mac gezorgd”, aldus Tribble. De hardware- en softwareteams gingen samenwerken aan mobiele producten en namen zij hun kennis mee terug naar de Mac.

Schiller denkt dat daardoor de Mac dertig jaar later nog steeds bestaat. “Elk bedrijf dat computers maakte toen wij begonnen is verdwenen”, aldus de marketingdirecteur van Apple. Schiller denkt bovendien dat de iPhone en iPad druk wegnamen van de Mac. “Het gaf ons de vrijheid om nog verder te gaan aangezien de Mac niet meer iets voor iedereen hoefde te zijn.

Bruna-Tablisto-bruine-leestafel

4 – App v/d Week – Bruna Tablisto

Uitgeverijen hebben het zwaar door de toenemende digitalisering van de van oorsprong gedrukte media, zoals boeken, tijdschriften en kranten. Maar ook boekhandels ondervinden veel hinder van de internationale digitale boekenverkopers, zoals Amazon’s Kindle Fire’s en Barnes & Noble Nook’s die met veel succes hun tablets in de markt hebben gezet.

In Nederland heeft die toegenomen digitalisering al geleid tot een reeks faillissement van boekhandels, waaronder ECI (2013) en Selexyz (2012, deels voorgezet onder de naam Polare).

Vorig jaar werden 41 miljoen boeken verkocht, een daling van iets meer dan 8 procent ten opzicht van 2012. In het cijfer van 41 miljoen zijn de e-boeken meegeteld. Ze hebben nu een martktaandeel van ruim 3 procent en worden steeds beter verkocht.

Met 380 vestigingen en een historie van meer dan 140 jaar is Bruna één van de grootste en oudste franchiseformules van ons land. In 2010 kreeg Bruna de NFV Franchise Trofee als beste franchiseformule. De verkoop van boeken loopt terug en ook de economische crisis gaat niet aan Bruna voorbij. De formule staat aan de vooravond van een aantal innovaties. Toch ziet Steven van Wijk nog voldoende groeikansen.

Eén van de groeikansen ziet Bruna in de applicatie Bruna Tablisto, die beschikbaar is voor de iPad en Android tablets. Met de app kan een klant van Bruna aangekochte eBooks, eMagazines en ePapers op een gebruiksvriendelijke manier lezen en opslaan in de cloud. Ook kan tekst worden geselecteerd en gedeeld via diverse kanalen. De mogelijkheid om digitale uitgaven in-app aan te kopen maakt het platform compleet en uniek in Nederland.

Welke kant het opgaat met de gedrukte uitgaven weet niemand. Op termijn lijkt het onvermijdelijk dat het gedrukte boek verdwijnt, maar daar zal nog wel een generatie overheen gaan: veel mensen vinden het lezen van een papieren krant, magazine of publicatie nog steeds prettiger dan digitaal.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.