De Digitale Media van 24 februari 2014

New Youtube - centered

Onderwerpen vandaag:

  1. Youtube wordt opgefrist
  2. Overnames grootmachten: Whatsapp opgeslokt
  3. Gadget: fitness armband van Samsung
  4. App v/d Week: Telegram & Threema

1 – Youtube wordt opgefrist (en dat werd tijd)

Bron: NU – Google heeft het ontwerp van de videowebsite Youtube aangepast en het bijhouden en maken van afspeellijsten eenvoudiger gemaakt.

Het hele ontwerp is nu gecentreerd en het is eenvoudig om de menubalk op te roepen en te laten verdwijnen. Op die manier is er meer ruimte over voor de video’s.
Het nieuwe uiterlijk, dat de komende dagen wereldwijd wordt uitgerold, komt meer overeen met de mobiele site en met andere Google-diensten. Het gebruikt het bekende Cards-principe dat onder meer te vinden is in Maps, Glass en Now.

Nog niet zo lang geleden was Youtube herkenbaar aan de lichtgrijze achterkant, de zwarte menubalk en de verticale playlist. Veel van de kleuren waren al komen te vervallen, waardoor Youtube qua style steeds meer op Google+ ging lijken:

youtube-new-look-021211[1]

Via een dropdown-menu-knop, rechts van het logo (zie afbeelding bovenaan deze blog), is het volgens Google nu eenvoudiger om afspeellijsten te maken en ze te bewerken, voor dat laatste is een nieuwe omgeving gebouwd. Bovendien is er een nieuw tabblad afspeellijsten waarin de lijsten van de gebruiker zelf staan, maar ook de lijsten van Youtube-kanalen die de gebruiker leuk vindt en volgt.

Het nieuwe ontwerp zal de meesten overigens niet opvallen. Meer weten over wat Youtube regelmatige wijzigt? Volg hun blogspot.nl

Google versus Facebook

2 – Overnames grootmachten: Whatsapp opgeslokt

Bron: Techzine & Nu – Hoewel Google erg veel interesse in een overname van WhatsApp had, heeft de chatdienst uiteindelijk gekozen voor een overname van Facebook. WhatsApp had het vermoeden dat Google enkel Facebook een hak wilde zetten met een overname, dat meldt The Information op basis van meerdere bronnen.

Volgens geruchten had Google al 10 miljard geboden, maar onbekend was wanneer. The Information meldt nu dat Google-ceo Larry Page vorige week nog heeft afgesproken met Whatsapp-ceo Jan Koum.

Page probeerde Koum over te halen onafhankelijk te blijven. Hij zou later een bericht gestuurd hebben: “Blijf onafhankelijk zoals je altijd van plan bent geweest. Je bent een grote bedreiging voor Facebook. Je bij Facebook aansluiten zal een grote impact hebben op hoe dingen de komende jaren zullen gaan.”

Volgens de bronnen had Google zelf niet zo veel interesse in Whatsapp maar wilde het vooral voorkomen dat de dienst in handen van Facebook kwam. De zoekgigant zou bereid zijn geweest het bod van 19 miljard dollar te overtreffen, maar Koum sloeg dit af.

Na de overname ontstond een ware run op alternatieve messenger apps.

Galaxy-Gear-Fit

3 – Gadget: fitness armband van Samsung

Bron: Nu – Samsung gaat samen met de Galaxy S5 en een nieuwe versie van de Galaxy Gear mogelijk ook een fitnessarmband tonen (op de Mobile World Congress MWC) in Barcelona.

Dat meldt althans het Zuid-Koreaanse MK News. Volgens de site gaat de accessoire de Galaxy Gear Fit heten. De armband zou de concurrentie aan moeten gaan met armbanden van onder meer Fitbit, Jawbone en Nike. Ook LG presenteerde onlangs een fitness-tracker.

De Gear Fit zou net als die apparaten stappen tellen en slaappatronen meten. Gebruikers kunnen hun resultaten vervolgens delen op sociale netwerken. Samen met de Galaxy S5 zou de Gear Fit in april in de winkel liggen.

Het jaar 2014 wordt inmiddels al aangeduid als het jaar van de wearables. Maar of we er nou veel wijzer van gaan worden? Onderstaande video toont dat verschillende bandjes een compleet andere uitslag geven .. gokken is dat bijna net zo nauwkeurig 🙂

Samsung heeft vrijdag een teaser-video online gezet voor zijn persconferentie, die maandag plaatsvindt op het Mobile World Congress in Barcelona.

In de teaser komen woorden als ‘nat’, ‘outdoor’ en ‘fit’ voor. Mogelijk wijst dat erop dat de Galaxy S5 waterdicht wordt. Daar gaan al langer geruchten over.

Telegram

4 – App v/d Week: Telegram & Threema

Bron: iPhoneclub – Na de overname van de marktleidende messenger Whatsapp vragen velen zich af: wat gebeurt er met mijn gegevens nu Facebook de eigenaar is van de data? Dat leidde er al toe dat in de app stores twee andere messengers de snelste groeiers zijn: Telegram (gratis) en Threema (betaald). Welke van de twee is de beste keuze?

In plaats van een hele beschrijving te geven van de verschillen en voordelen van beide apps, vond ik op iPhoneclub een prima vergelijking die de lading dekt.

http://www.iphoneclub.nl/321406/threema-het-echt-veilige-whatsapp-alternatief/

Verder zijn er nog 10-tallen messengers, die iets soortgelijks doen. Denk daarbij aan Skype (Microsoft/VS), Hangouts (Google/VS), iMessage (Apple/VS), Viber (Rakuten. Japan), BBM (Blackberry/Canada), WeChat (Tencent, China), Kik (Kik Interactive), Hike (Bharti SoftBank, India) en Line (Linecorp, Japan).

Opvallend aan het bovenstaande lijstje is de verdeling per land. Steeds vaker zie je dat messaging services, die nationaal werken en data nationaal opslaan, de voorkeur krijgen boven onbeveiligde internationale messengers. De roep om privacy is hier dus duidelijk groter dan bijvoorbeeld op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.