De Digitale Media van 10 maart 2014

XP

Onderwerpen vandaag:

  1. Windows XP wordt niet meer geüpdate, wat nu?
  2. WappZapp komt met Plus abonnement
  3. Nederlanders doen weinig aangifte van hacking
  4. SXSW in volle gang: the place to be!

1 – Windows XP wordt niet meer geüpdate, wat nu?

Een versie van Windows die niet meer wordt ondersteund, ontvangt niet langer software-updates via Windows Update. Dit zijn onder meer beveiligingsupdates die jouw pc helpen beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software waarmee jouw persoonlijke gegevens kunnen worden gestolen. Daarnaast worden er via Windows Update ook nieuwe stuurprogramma’s en nieuwe software-updates geïnstalleerd om de betrouwbaarheid van Windows te vergroten.

De ondersteuning voor Windows XP wordt op 8 april 2014 beëindigd. Zie voor meer informatie Ondersteuning voor Windows XP wordt beëindigd.

Doordat Windows XP niet meer wordt geüpdate is het voor nieuwe malware eenvoudig om zich te verspreiden in de systemen. Dit is gedeeltelijk tegen te gaan met een goede virusscanner. De meeste leveranciers van virusscanners hebben al aangegeven XP nog enige tijd te ondersteunen. Een virusscanner is echter geen waterdicht systeem; het kan niet alles tegenhouden.

Daarnaast stopt tegelijk met het support voor Windows XP ook het support voor veel andere softwarepakketten op dit systeem. Dit kan betekenen dat bepaalde kritische applicaties in uw omgeving geen ondersteuning meer krijgen bij problemen en dat deze ook geen updates meer ontvangen. Eén van de pakketten waarvan de ondersteuning geheel stopt is MS Office 2003. De ondersteuning van dit pakket stopt op Windows XP en alle andere platformen. Veel leveranciers stoppen ook met de ondersteuning van IE8; de laatste versie van Internet Explorer die draaide op Windows XP. Onder andere Office 365 stopt per 8 april met het ondersteunen van IE8.

Draait u nog op Windows XP, wacht dan niet te lang met de overstap naar Windows 7 of Windows 8. Zeker als de Windows XP machines in het netwerk hangen. En vraag ook even na bij uw leveranciers hoe lang  uw kritische applicaties nog worden ondersteund op Windows XP – hoewel het zou me verbazen als ze u daar al niet over hebben geïnformeerd.

WappZapp

2 – WappZapp komt met Plus abonnement

Vorige week kreeg ik een tweet van Colin Ellis, een van de initiatiefnemers van WappZapp, dat ze een nieuwe feature toevoegen aan de applicatie. We hebben WappZapp vorig jaar al een keer besproken, maar we zijn gek op nieuwe features.

De Nederlandse startup WappZapp begint met het onbeperkt aanbieden van kwaliteitsfilms en series. Een abonnement is dezelfde prijs als Netflix, 7,99 euro per maand en de eerste twee weken kun je het gratis uitproberen. De app heeft al een half miljoen gratis gebruikers die een persoonlijk on demand tv-aanbod samenstellen uit verschillende bronnen. WappZapp won een Accenture Innovation Award voor meest innovatieve entertainmentbedrijf en was genomineerd als beste app van 2013 volgens iPhoneclub.nl.

Na de introductie van Netflix en RTL/Videoland mengt de Nederlandse on demand tv-app WappZapp zich nu ook in de strijd om de Nederlandse on demand tv-kijker. Samen met een groot aantal Nederlandse filmdistributeurs biedt de app een abonnement op het onbeperkt kijken van meer dan 1.500 Oscar-winnende films, bijzondere documentaires uit de hele wereld en spannende Europese series en detectives.

In plaats van te zoeken ‘zapp’ je door de beste video-on-demand en ontdek je manier nieuwe kanalen en programma’s. Volgens de oprichters groeide hierbij ook de vraag naar films en series. “We merken dat de on-demand kijker een andere behoefte heeft dan de traditionele tv-kijker. Zo is er een grote vraag naar kwaliteitsfilms en naar documentaires. Maar ook naar bijvoorbeeld concerten en betrouwbare kids-tv.”, aldus Wienke Giezeman, oprichter van WappZapp. “Om aan deze vraag te voldoen bieden we nu dus ook dit all-you-can-eat abonnement, naast het gratis aanbod.

Eén van de contentleveranciers van WappZapp is A-Film Benelux, de grootste onafhankelijke filmdistributeur van de Benelux. Wilco Wolfers, CEO A-Film Benelux: “Onze Quality Film Collection is een ijzersterk merk en heeft zich al vele jaren bewezen op de dvd markt. Nu gaat de collectie volledig digitaal in een tijd dat andere aanbieders zich profileren met mainstream films.”

De oprichters verwachten binnenkort nog meer video on demand partners bekend te kunnen maken. “Het Quality Film Collection brand past natuurlijk erg goed bij ons. Maar we zijn een open platform naar de huiskamer voor alle film en tv-makers. Zo ontdek je in WappZapp PLUS bijvoorbeeld mooie Europese producties, de beste docu’s van de IDFA en zijn we in gesprek met de BBC over hun series.”

WappZapp PLUS zal 7,99 euro gaan kosten en je kunt het de eerste 2 weken gratis uitproberen. De dienst gaat vanaf April van start. De eerste 1.000 voorinschrijvingen krijgen een levenslange korting van €4,99 in plaats van €7,99 per maand. De inschrijving voor WappZapp PLUS is vanaf vandaag geopend op de website WappZapp.tv.

Hacking

3 – Nederlanders doen weinig aangifte van hacking

Bron: Tweakers – Uit de Veiligheidsmonitor 2013 blijkt dat er ‘slechts zeer incidenteel’ aangifte gedaan wordt bij de politie wanneer iemand slachtoffer wordt van hacking. Dat gebeurde in 2 procent van de gevallen. In 2012 was dat met 2,5 procent ook al weinig. Hacks zijn vaker voorgekomen in 2013 dan in 2012.

Waarom er zo weinig aangifte gedaan wordt van deze vorm van cybercrime, is niet in het onderzoek meegenomen. Uit de bevindingen van het CBS blijkt wel dat inbraken op iemands computer praktisch even vaak in 2013 als in 2012 voorkwamen. Inbraken op accounts van bijvoorbeeld Twitter of Facebook kwamen in 2013 wel vaker voor dan in 2012. Inbraken op e-mailaccounts zijn afgenomen. Slachtoffers van hacking zijn vooral mannen, jongeren van 15 tot 24 jaar en hoger opgeleiden.

Meldingen hacking

Wat identiteitsfraude betreft is  1,3 procent van de Nederlanders in 2013 slachtoffer geworden. In 2012 was dat nog 1,5 procent. Ook de hoeveelheid incidenten is gedaald. Die daling komt door de sterke afname van skimming; waar 1,1 procent daar in 2012 nog slachtoffer van werd, was dat in 2013 0,8 procent. 10 procent slachtoffers hiervan gingen op zijn minst naar hun bank met een melding over het delict. 13 procent doet daadwerkelijk aangifte bij de politie. Vooral hoger opgeleiden en mensen tussen de 25 en 44 jaar worden slachtoffer van identiteitsfraude.

Het CBS keek ook naar koop- en verkoopfraude, waaronder gevallen worden verstaan van goederen die niet geleverd maar wel betaald worden, of vice versa. Het aantal gevallen hiervan is juist gestegen van 2,9 procent naar 3,3 procent. De toename ligt vrijwel geheel bij koopfraude. Deze vorm van cybercrime wordt nog het meeste gemeld bij de politie, namelijk in 23 procent van de gevallen. Vooral mensen van onder de 44 worden slachtoffer van koop- en verkoopfraude.

Hacking type melding

SXSW

4 – SXSW in Austin Texas, the place to be

South by Southwest (afgekort tot SXSW) is een festival dat sinds 1987 jaarlijks in de lente wordt gehouden in Austin (Texas) in de Verenigde Staten. In de beginjaren kende SXSW uitsluitend muzikale optredens.[1] Het festival bestaat sinds 1994 uit drie delen, waarvan een over interactieve media (30.000 bezoekers), een over film (20.000 bezoekers) en een over muziek, waarbij het zwaartepunt vooral ligt op onafhankelijke muziek. Er treden jaarlijks ongeveer 1500 bands op.

Het is sinds de laatste jaren ook the place to be voor tech startups en investeerders. Dit jaar staat vooral in het teken van wearables – allerlei apparaten en toepassingen die je al dragende met je meeneemt. Niet vreemd, want Facebook, Twitter, Foursquare, Groupon .. het begon allemaal op SXSW. Jeroep van Erp van Fabrique roemt in de video hieronder het behoud van het ‘maverick’ karakter van SXSW (een onafhankelijk denkend persoon met de ondertoon van buitenbeentje, een non-conformist).

Afgelopen zaterdag was de 6e keer dat de SXSW Accelerator werd georganiseerd, een event wat weer horden kapitaalhongerige startups en vermogenden met brandende handjes naar Austin trok. Roeland Stekelenburg zei: “Je ziet daar alles wat binnen 1 tot 2 jaar gaat gebeuren”. Eén van de pitchers was Pauline van Dongen, een jonge Nederlandse modeontwerpster, die in haar kleding zonnecellen verwerkt, waardoor je je telefoon (in volle zon) binnen 2 uur kunt opladen (3:10 minuten).

Verder was er een virtuele lezing van Jullian Assange, die volgens deelnemer Erwin Blom overigens ontzettend saai was, en zal er dinsdag ook een sateliet-verbinding komen met Edward Snowden. Beide zijn als klokkenluiders gedoemd om zich schuil te houden voor de Amerikaanse regering, maar dat houdt ze niet tegen om hun verhaal met de buitenwereld te blijven delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.