De Digitale Media van 14 april 2014

download

Onderwerpen vandaag:

  1. Europees Hof verwerpt downloadbeleid NL
  2. Heartbleed lek zorgt voor enorme ophef
  3. Overname Whatsapp door Facebook goedgekeurd en nu?
  4. App v/d Week: Downdetector (iOS)

1 – Europees Hof verwerpt downloadbeleid NL

Bronnen: NU & Tweakers – Nederland mag downloaden uit illegale bron niet meer toestaan. De thuiskopieheffing, die houders van auteursrecht hiervoor moest compenseren, is onvoldoende.

Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag (pdf). Het Nederlandse ministerie van Justitie heeft op de uitspraak gereageerd door te stellen dat downloaden van onder meer muziek en films per direct niet meer is toegestaan.

“Met ingang van vandaag is downloaden uit illegale bron verboden”, aldus woordvoerder Wiebe Alkema tegenover NU.nl. De hoogste rechtbank van de Europese Unie noemde het donderdag onacceptabel dat de Nederlandse wetgeving geen onderscheid maakt tussen kopiëren uit geoorloofde bron, bijvoorbeeld het kopiëren van een eigen cd, en het kopiëren uit ongeoorloofde bron, zoals het downloaden van een film.

De Nederlandse wet is volgens het Hof nadelig voor houders van auteursrechten. Het gebrek aan een downloadverbod moedigt het illegaal verspreiden van auteursrechtelijk materiaal aan en heeft een negatief effect op verkopen daarvan, stelt het Hof.

Downloaden uit illegale bron wordt daarmee illegaal. Er waren eerder al plannen voor een downloadverbod in Nederland, maar die kwamen niet door de Tweede Kamer. Het downloaden van films en muziek voor privégebruik werd vooralsnog toegestaan in Nederland, maar verspreiding van auteursrechtelijk materiaal mocht niet. In de Nederlandse wet staat niet expliciet dat downloaden uit illegale bron is toegestaan, dus de wet hoeft volgens het ministerie niet te worden aangepast.

Het Openbaar Ministerie gaat downloaders nu niet ineens vervolgen; dat gebeurt alleen bij commerciële auteursrechtinbreuken. Het is aan organisaties als Stichting Brein om downloaders aan te pakken en Brein heeft al aangegeven dat ze dat niet zal doen. In plaats daarvan richt Brein zich op sites die illegaal materiaal aanbieden.

Uitspraken van het Europese Hof zijn bindend en gaan bovendien boven die van nationale rechtbanken, zodat in de toekomst alle rechters ervan uitgaan dat Nederland een downloadverbod heeft. Er is dus niet zozeer een downloadverbod ingevoerd, het is meer dat het Europese Hof heeft bepaald dat er een downloadverbod ís.

Nederland zag het downloaden van materiaal uit illegale bron als een thuiskopie. De thuiskopie is bedoeld voor het maken van – de naam suggereert het al – auteursrechtelijk beschermde werken voor eigen gebruik. De thuiskopieheffing is bedoeld om de inkomsten die auteursrechthebbenden door de thuiskopie mislopen, te compenseren. Het Europese Hof oordeelde echter dat downloaden helemaal geen thuiskopie is.

Dat betekent ook dat de thuiskopieheffing waarschijnlijk omlaag gaat. Daarvoor hoeft geen wet te worden gewijzigd. Deze zomer wordt duidelijk hoe hoog de nieuwe thuiskopieheffingen zullen zijn.

Heartbleed

2 – Heartbleed lek zorgt voor enorme ophef

Bron: NU – Door een lek in OpenSSL, dat wordt gebruikt om internetverbindingen te beveiligen, is het voor kwaadwillenden mogelijk onopgemerkt vertrouwelijke info van internetters buit te maken.

Het lek kwam dinsdag aan het licht en is inmiddels gedicht. OpenSSL moet echter wel worden geüpdatet voordat het lek echt niet meer misbruikt kan worden.

OpenSSL zorgt voor een beveiligde internetverbinding, te herkennen aan het groene slotje naast een url in de browser. Ongeveer de helft van alle webservers maakt naar schatting gebruik van het protocol, bijvoorbeeld ook iDeal.

Door het lek lijkt het alsof bijvoorbeeld betalingsgegevens over een veilige verbinding worden verstuurd, maar kunnen kwaadwillenden toch meekijken. OpenSSL wordt ook veel gebruikt door sites om inloggevens beveiligd te versturen.

OpenSSL 1.0.1 en 1.0.2 zijn getroffen. Er zijn inmiddels updates, maar de servereigenaren moeten die update wel uitvoeren. Dat zal mogelijk in veel gevallen enkele dagen in beslag nemen. Het lek bestaat al twee jaar en het is onbekend of er misbruik van is gemaakt.

Volgens anonieme bronnen maakte de NSA al 2 jaar gebruik van het lek in OpenSSL in netwerken en systemen af te luisteren.

Whatsapp-FB

3 – Overname Whatsapp door Facebook goedgekeurd

Bron: NU – De overname van Whatsapp door Facebook heeft groen licht gekregen van de Amerikaanse telecomwaakhond FTC. Maar de bedrijven krijgen ook een strenge waarschuwing mee: de privacy van klanten moet gewaarborgd blijven.

De goedkeuring is een belangrijke stap voor Facebook in het proces van de overname van Whatsapp. Wel moet het ook nog goedkeuring krijgen van soortgelijke internationale organisaties.
“Whatsapp heeft een aantal beloftes gemaakt over de beperkte soorten data die het verzamelt, bewaart en deelt met derden. Die beloftes overtreffen wat Facebook zijn gebruikers belooft”, aldus de brief. De telecomwaakhond wil dat Whatsapp de gemaakte beloftes aan zijn gebruikers blijft nakomen, ook na de overname van Facebook.

Indien de berichtendienst data op een andere manier dan afgesproken wil gaan opslaan, moet daar duidelijke toestemming voor worden gegeven door de gebruiker, schrijft de telecomwaakhond.

Ook mag Whatsapp geen verkeerde voorstelling geven van de manier waarop het de gebruikersgegevens beschermt, en wil de FTC dat Whatsapp het makkelijk maakt voor gebruikers om zich af te melden wanneer de dienst besluit toch anders met de gegevens om te gaan dan op het moment het geval is.

Vorige maand dienden twee Amerikaanse privacywaakhonden, Electronic Privacy Information Center (EPIC) en Center for Digital Democracy, een klacht in bij de FTC. Ze zijn bang dat de klantgegevens van Whatsapp worden opgenomen in het advertentienetwerk van Facebook, zoals ook bij de overname van Instagram gebeurde. Whatsapp staat juist bekend om het feit dat gegevens niet worden opgeslagen en er geen advertenties worden getoond.
Whatsapp en Facebook lieten destijds al weten dat de bedrijven na de overname los van elkaar blijven opereren. Jan Koum, oprichter van Whatsapp, benadrukt dat telefoonnummers, contacten en andere data niet worden gedeeld met Facebook.

downtime

4 – App v/d Week: Downdetector

Bron: Volkskrant – Wanneer je even geen berichten kunt versturen via WhatsApp of de site voor internetbankieren niet kunt bereiken, wil je waarschijnlijk snel achterhalen waar dat aan ligt. Zoeken naar reacties op Twitter of Facebook biedt vaak wel uitkomst, maar vanaf nu is er een handiger manier: Downdetector, de eerste Nederlandse storingsapp. Daarin zijn 280 verschillende internetdiensten en websites op een rij gezet, van 112 tot Zwitserleven. Naast hun naam staat een storingscurve, zodat je meteen ziet of er mogelijk iets mis is.

Tik je op de desbetreffende dienst, dan krijg je een grafiek te zien van het aantal meldingen en een cirkeldiagram van de aard van de meldingen (site laadt niet, app crasht, inloggen). Die zijn gebaseerd op meldingen die zijn binnengekomen. Met één tik op de knop kun je zelf ook een melding doen en de aard van de storing weergeven. En onderin kun je tabbladen selecteren die je reacties op Twitter en Facebook tonen.

Downdetector is het verlengde van de populaire site Allestoringen.nl, die volgens de makers steeds vaker via mobiele toestellen werd bezocht – vandaar dat er nu een app is. Het is de bedoeling dat de app in de toekomst naar 26 andere landen wordt uitgebreid, en daarom is voor een internationale naam gekozen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.