De Digitale Media van 28 april 2014

iPhone 6

Onderwerpen:

  1. Gaat Apple dit jaar 70 miljoen iPhone 6’s verkopen?
  2. Match.com kopieert het mateloos populaire Tinder
  3. Betalen met je telefoon: breekt NFC door in 2014?
  4. App v/d Week: Gear Fit

1 – Gaat Apple dit jaar 70 miljoen iPhone 6’s verkopen?

Apple zal alleen in 2014 al zo’n 70 miljoen iPhone 6-exemplaren verschepen. Dat aantal ligt een stuk hoger dan bij de introductie van de huidige generatie iPhones.

Bron: Nu – Dat schrijven Chinese media op basis van analisten van Barclays Capital dat vaker juiste informatie wist te geven over toekomstige Apple-producten. De iPhone 6 komt naar verwachting in een 4,7 en 5,5 inch-variant uit en onlangs waren de eerste foto’s al te zien. De toestellen worden waarschijnlijk in september gepresenteerd. De 4,7 inch iPhone 6 zal kort daarna in de winkels liggen terwijl de grotere versie pas in 2015 echt op de markt wordt verwacht.

Volgens Barclays heeft het Taiwanese Catcher een nieuwe samenwerking met Apple gesloten waardoor het 15 procent van de aluminium behuizingen voor de iPhone 6 zal gaan maken. In 2014 levert het bedrijf 10,5 miljoen behuizingen (kwestie van ff rekenen: 10,5/15*100=70).

Dat zou betekenen dat er in totaal 70 miljoen exemplaren worden verscheept voor het einde van het jaar. Die toestellen worden vervolgens in vooral het vierde kwartaal verkocht, hoewel er natuurlijk ook nog voorraad voor 2015 kan blijven liggen. In het vierde kwartaal van 2013 verkocht Apple 51 miljoen iPhones.

Barclays stelt dan ook dat het verwacht dat het aantal verscheepte exemplaren 35 tot 40 procent hoger zal liggen dan bij de huidige iPhone. Of het daarbij alleen om de iPhone 5S of ook om de iPhone 5C gaat is niet bekend.

Vragen Tessel: Zijn we niet een beetje klaar met de Iphone? Je hoort zoveel mensen die iets anders hebben? Waarom weten ze nu al hoeveel ze er gaan verkopen? Wat zijn de verschillen met de bestaande IPhone? En waarop twee varianten? Zou je hem zelf willen hebben?

Facemash

2 – Wordt dating steeds slimmer .. of juist steeds platter?

Match.com, dat in Nederland onder Lexa valt, heeft een nieuwe iPhone-app gemaakt die veel lijkt op die van de populaire dienst Tinder.

Bron: Nu – Na de update zijn er diverse nieuwe onderdelen aan de iOS-app van Match.com toegevoegd. Voorheen werden potentiële kandidaten aan de gebruiker gekoppeld op basis van ingevulde informatie en de persoonlijkheid. Nu worden ook op basis van locatie mensen gezocht.
Match.com heeft daarvoor twee nieuwe onderdelen in zijn app geïntroduceerd: Stream en Mixer.

Onder Stream kunnen gebruiken foto’s zien van singles in de buurt op basis van voorkeuren, een sterke overeenkomst met Tinder. “De uitdaging was om alle data die Match heeft superlicht te maken”, aldus Amarnath Thombre, president van Match.com, tegenover Techcrunch.
“Met Stream kunnen gebruikers veel informatie zien van hun potentiële matches zonder ergens op te hoeven klikken.” Ook dat principe wordt in Tinder al gebruikt.

Onder het onderdeel Mixer krijgen gebruikers foto’s van nieuwe singles te zien. Naar rechts slepen betekent dat je iemand leuk vindt, naar links slepen betekent dat je iemand juist niet ziet zitten, een besturing die ook in Tinder wordt gebruikt.

Volgens Thombre doet Match.com Tinder echter niet na. De bedrijven vallen overigens onder hetzelfde moederbedrijf. “Swipen is een natuurlijke bewegingen op mobiel”, verklaart Thombre de veranderingen. Naast de nieuwe onderdelen is het ontwerp van de Match.com-app flink aangepast en worden foto’s groter weergegeven.

In Nederland maken 1,2 miljoen mensen gebruik van de dating-app Tinder.

Vragen Tessel: Eigenlijk een app, maar toch leuk. Tinder is mateloos populair, super plat en mega-goedkoop. Nu komt er dus een soort nieuwe Tinder op de markt. Is dit de toekomst of zijn we dan zo op elkaar uitgekeken?

Opm. Tinder en nu dus ook Match gaan feitelijk terug naar waar Facebook ooit mee begon, Facemash genoemd. Facemash liet steeds twee foto’s zien van vrouwelijke studenten, waarbij mannelijke studenten steeds een hot or not keuze konden maken. Vermakelijk wellicht, maar destijds al als zeer on-vrouw-vriendelijk gezien.

NFC

3 – Betalen met je telefoon: breekt NFC door in 2014?

Het zit er al jaren aan te komen, maar tot nu toe kon je het bijna nergens: in winkels betalen met de NFC-chip in mobieltjes. Maar dit jaar kan je op veel nieuwe plekken ‘contactloos betalen’ met NFC. De Rabobank meldt woensdag in een persbericht dat na een ‘succesvolle’ proef in Leiden mobiel betalen beschikbaar komt voor al zijn klanten.

Bron: Bright – De benodigde Rabo-app verschijnt in het tweede kwartaal. Je kan dan met smartphones met NFC (Android en Windows Phones) bedragen tot 25 euro afrekenen in winkels, zonder een pincode in te voeren. Tegelijkertijd maakte de NS woensdag ook bekend dat veel van zijn winkels op stations worden uitgerust met NFC-betaalterminals. Die werken met zowel betaalpassen met NFC van de grote banken als met mobiele telefoons. Begin april staan er duizend van deze NFC-terminals in de stationswinkels.

Waarom zou je met je mobiel betalen?

De belangrijkste reden is tijdswinst: je mobieltje heb je altijd in je zak, je hoeft niet te zoeken naar het juiste pasje. Een telefoon (of NFC-pas, zie onder) langs een terminal halen zou 7 seconden schelen ten opzichte van het huidige pinnen. En het zou 16 seconden sneller zijn dan contant afrekenen. Dat kan net het verschil maken of je die trein nog haalt…

Waar kan je met NFC betalen?

Grote winkelketens zouden volgens de Rabobank de terminals die voor mobiel betalen nodig zijn willen installeren. Welke dat zijn, is nog even afwachten. Bij de NS gaat het om 384 filialen van Kiosk, Broodzaak en Julia’s. Voor ov-reizigers maakt het de nieuwe manier van betalen in één keer een stuk interessanter. Momenteel zijn er al meer dan 150 winkels met NFC-betalen in Nederland, onder meer in Leiden en op Schiphol.

Werkt NFC-betalen ook met je bankpas?

Yep, ING en ABN-Amro voorzien hun nieuwe bankpassen van NFC-chips. Het werkt hetzelfde: tegen de terminal houden om te betalen. Voor bedragen tot 25 euro is geen pincode nodig. Om deze manier krijgen heel veel mensen een NFC-chip in hun portemonnee, ook mensen zonder Android- of Windows-telefoon. De Rabobank is de eerste Nederlandse bank die ervoor kiest om geen bankpassen maar een app voor mobiel betalen met NFC uit te brengen.

Wat als je je mobiel kwijtraakt?

Na elke 50 euro aan betalingen zonder pincode moet je bij de Rabobank opnieuw inloggen op de app. Dat moet het risico op schade beperken als je je mobieltje verliest.

En mijn iPhone dan?

Apple weigert NFC te ondersteunen waardoor ‘contactloos betalen’ met de iPhone niet mogelijk is. Maar het marktaandeel van Android-toestellen met NFC is inmiddels groot genoeg om het geen groot struikelblok voor de invoering te laten zijn. Al had het wel geholpen als Apple ook aan boord was. Apple heeft met iBeacon en de TouchID-vingerafdruksensor wel de ingredieënten voor een eigen mobiel betaalsysteem in huis. Maar dat is iets voor na 2014.

Vragen Tessel: Betalen met je telefoon. maar dan ook echt, door het ding gewoon langs een scanner te halen? Niks meer pincode? Lijkt me doodeng, maar blijkbaar is het “de toekomst”. In Amerika gebeurt het al een hele tijd en daar zijn de rijen bij de Starbucks enorm geslonken sinds er zo betaald kan worden. Goed idee of gevaarlijk?

Gear Fit

4 – App v/d Week: Gear Fit

Voor deze week een apparaatje wat net als zovele andere wearable devices je bewegingen meet. Maar de Gear Fit van Samsung, die begin februari met veel tamtam werd aangekondigd kan ook status updates weergeven.  Het apparaatje ‘praat’ op dit moment alleen met Samsung toestellen. NU nam het apparaatje onder de loep en was er nou niet bepaald enthousiast over.

Lees het hier op NU.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.