De Digitale Media van 5 mei 2014

Internet-speed

Onderwerpen:

  1. Driekwart internetgebruikers haalt beloofde snelheid niet
  2. Nederlandse student vecht Coinye-aanklacht Kanye West aan
  3. Samsung met Apple 120 miljoen dollar betalen
  4. App v/d Week: Photoshop Express voor iOS

1 – Driekwart internetgebrukers haalt beloofde snelheid niet

Bron: Tweakers – Volgens een onderzoek van Kassa haalt ruim drie op de vier internetgebruikers niet de snelheid die bij zijn of haar abonnement hoort. Volgens het consumentenprogramma was het percentage internetgebruikers die de maximale snelheid niet haalt het grootst onder adsl-klanten.

De resultaten van het onderzoek zijn door Kassa online gezet. In totaal werden er bijna 20.000 mensen onderworpen aan een snelheidstest voor hun internetverbinding, waarbij er iets meer kabel- dan adsl-klanten meededen. Driekwart van de mensen die meededen aan de test haalt niet de geadverteerde snelheid bij hun abonnement.

Wanneer de resultaten worden uitgesplitst naar gebruikt technologie blijkt dat kabelproviders het iets beter doen dan adsl-providers. Op de kabel haalt 73 procent van de internetters de geadverteerde snelheid niet, tegenover 87 procent van de adsl-gebruikers. Klanten met kabelinternet halen gemiddeld 54 procent van de geadverteerde snelheid, terwijl dat bij adsl op 39 procent ligt. Er zijn geen resultaten bekend van glasvezelproviders, omdat Kassa te weinig testers kon vinden.

Bij de kabelproviders zijn resultaten van UPC niet meegenomen. Kassa stelt dat de provider tijdens het uitvoeren van het onderzoek bezig was om de internetsnelheden te verhogen. Daardoor was bij het testen niet in alle gevallen duidelijk of bij de klant de beloofde snelheidsverhoging al was doorgevoerd, waardoor de maximumsnelheid niet accuraat vastgesteld kon worden.

Volgens Kassa ondersteunen de resultaten de roep om internetproviders met een ‘vanaf’-snelheid of beloofde minimumsnelheid te laten adverteren. Eerder begonnen telecomproviders al met het weergeven van gemiddelde snelheden naast de geadverteerde maximumsnelheden.

coinye-feature-31

2 – Student vecht Coinye-aanklacht van Kanye West aan

Bron: NU – Nederlandse student Robbie Hontelé vecht de aanklacht van rapper Kanye West om digitale munt Coinye aan. Hontelé zegt onterecht verdacht te worden als oprichter van Coinye. Dat laat Hontelé tegenover Tweakers weten.

Hontelé werd door Kanye West aangeklaagd omdat de rapper de Nederlandse student aanziet voor de oprichter van bitcoin-alternatief Coinye. Hontelé ontkende dat al eerder, volgens de student schreef hij enkel over de digitale munt en heeft hij met noch de oprichting noch de naamgeving van de munt niets te maken.

De student eist nu dat West zijn aanklacht intrekt, en bovendien tegemoet komt aan de juridische kosten die Hontelé door de aanklacht heeft gemaakt. Hontelé geeft de advocaten van West tot 8 mei om te reageren op zijn voorstel. Naast financiële compensatie en het laten vallen van de zaak wil de student ook graag excuses van West. Zo niet, dan wil Hontelé de rapper alsnog aanklagen om zijn kosten te verhalen. De student overweegt daarvoor Pro Deo-advocaten in New York te benaderen.
Hontelé laat de hoogte van het bedrag dat hij wil eisen afhangen van of West zijn aanklacht al dan niet laat vallen. West eist op zijn beurt dat Hontelé nooit meer iets met de naam Kanye West mag doen, en niets met virtuele valuta. Ook eist de Amerikaanse rapper een extra schadevergoeding om dergelijk gebruik van zijn naam te ontmoedigen.

De oorspronkelijke ontwikkelaars hebben zogezegd ‘de benen genomen’, terwijl de community besloten heeft de Coinye voort te zetten. Benieuwd waar dat toe gaat leiden ..

Vragen Tessel: Raar fenomeen. Mede omdat de bitcoin-waarde enorm is ingestort en zo.

samsung-vs-apple

3 – Samsung moet Apple 120 miljoen dollar betalen

Bron: NU – Samsung moet Apple 120 miljoen dollar (85 miljoen euro) schadevergoeding betalen voor het schenden van patenten. Dat is de uitspraak van de Amerikaanse jury in de patentrechtszaak tussen beide partijen.

Apple had 2,2 miljard dollar geëist. Ook Samsung heeft op een punt gelijk gekregen. De rechtszaak begon op 31 maart van dit jaar. Het bedrijf uit Cupertino beschuldigt Samsung van het schenden van patenten van hun smartphones. Zo zou Samsung onder andere de slide-to-lock-functie van Apple in zijn toestellen hebben gebruikt, waardoor gebruikers met een veeg op het scherm de telefoon kunnen ontgrendelen.

Ook schendt Samsung volgens de jury het auto-complete-patent. Dit patent omschrijft een manier om woordsuggesties te doen terwijl de gebruiker typt. Het laatste patent waar Samsung voor is veroordeeld, is de quick-link-optie. Dit patent maakt het mogelijk een link te creëren als een bepaalde soort informatie wordt getoond, zoals een telefoonnummer dat in een sms’je wordt genoemd. De jury oordeelde dat Samsung twee van de vijf Apple-patenten niet schendt.

Samsung eiste 6 miljoen dollar en beschuldigde Apple van het gebruiken van twee door Samsung gepatenteerde mediafuncties, waaronder de wijze waarop een mobiel besturingssysteem foto’s en video’s sorteert. Apple moet Samsung ongeveer 114.000 euro (158.000 dollar) betalen, omdat ook Apple één patent van de Zuid-Koreanen heeft geschonden.

Apple en Samsung zijn wereldwijd verwikkeld in rechtszaken waarin zij elkaar over en weer beschuldigen van inbreuk op patenten en kopieergedrag. In 2012 stonden Apple en Samsung in dezelfde rechtbank al tegenover elkaar. Het ging toen om andere patenten die zouden zijn geschonden door oudere smartphones. De uiteindelijke boete voor Samsung kwam toentertijd uit op 890 miljoen dollar.

Vragen Tessel: Niet goed vastgelegd die patenten? Hoe kom je erachter dat iemand ze heeft gejat? Hoe bewijs je dat jij “eerst” was?

adobe-photoshop

4 – App van de Week: Photoshop Express voor iOS

Bron: iPhoned – Op het gebied van fotobewerking met de computer is Abobe Photoshop nog steeds heer en meester. Op mobiele apparaten heeft het programma echter veel concurrentie van bijvoorbeeld Instagram. Weet Adobe de app met een nieuwe update interessanter te maken voor gebruikers?

In versie 3.3 van Photoshop Express is de app van een nieuw jasje voorzien. Het design is een stuk strakker en platter geworden, volgens de makers helemaal in stijl van iOS 7. De interface is ook wat veranderd: de app is nu iets simpeler te navigeren.

Het nieuwe design is overigens niet de enige verandering van deze versie. Er zijn eveneens een handje vol nieuwe functies in de app gezet, waaronder een nieuwe ‘editing experience’. Zo is er correctie voor groene ogen mogelijk, wat handig is als je bijvoorbeeld je kat hebt gefotografeerd. Ook is er de mogelijkheid ‘op te slaan zonder opslaan’, omdat de app onthoudt waar je met een bewerking was gebleven als je Photoshop Express opnieuw opent.

Vergeleken met de grote broer op de computer blijft Photoshop Express nog steeds behoorlijk achter qua mogelijkheden, maar als bewerkingsprogramma op je mobiel is de app vergeleken met concurrenten alsnog vrij uitgebreid. Je hebt keuze uit veel gratis filters. Als je wil, kun je er nog nieuwe bij kopen. Je kunt foto’s behoorlijk aanpassen: van bijsnijden tot het optimaliseren van exposure, contrast, scherpte en highlights. Maar je kunt nog veel meer aanpassen. Ook is het mogelijk je afbeelding digitaal in te lijsten in verschillende kaders.

Heb je alles ingesteld, maar twijfel je of je gesleutel daadwerkelijk tot een beter resultaat heeft geleid? Dan kun je de nieuwe (verbeterde) versie vergelijken met het origineel.

Photoshop Express is gratis te downloaden voor de iPhone en iPad en vereist 43,5MB vrije opslag. Voor de installatie is minimaal iOS 7 nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.