De Digitale Media van 12 mei 2014

netflix

Onderwerpen:

  1. Netflix verhoogt abonnementsprijs
  2. iPhone 6 eerder op de markt?
  3. Google Glass kost slechts 58 euro, wie betaalde eerder 1500 euro?
  4. 23% NL werknemers klikt op phishingmail

1 – Netflix verhoogt abonnementsprijs

Bron: NU – Netflix verhoogt de prijs voor nieuwe abonnees in Nederland naar 8,99 euro. Huidige abonnees blijven 7,99 euro betalen. Ook wordt een sd-abonnement geïntroduceerd. Dat maakt Netflix vrijdag bekend.

Na twee jaar wordt de prijs voor bestaande gebruikers ook verhoogd naar 8,99 euro. Netflix stelt dat een prijsverhoging nodig is om nieuwe films en series te kunnen blijven toevoegen. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige maand kondigde Netflix al een mogelijke prijsverhoging aan.

Het bedrijf introduceert vrijdag naast het abonnement van 8,99 euro ook een sd-abonnement van 7,99 euro per maand. De video’s worden dan in sd- in plaats van hd-kwaliteit afgespeeld en de klant mag Netflix slechts op één in plaats van twee apparaten tegelijk bekijken.

Het duurste abonnement van 11,99 euro behoudt zijn prijs. Klanten met die bundel mogen Netflix op vier apparaten tegelijkertijd bekijken. Netflix is sinds september in Nederland verkrijgbaar en het bedrijf was verrast over het succes in ons land. Exacte gebruikersaantallen wil Netflix echter niet bekendmaken.

Alternatieven zijn Wappzapp, die voor 7,99 euro een soortgelijke dienst biedt. En Videoland (RTL), die binnenkort van start gaat met Videoland Unlimited voor 10,00 euro per maand en zelf zegt 150.000 voorinschrijvers te hebben.

Videoland is overigens geen onderdeel van het samenwerkingsproject NLziet, dat ook binnenkort wordt geïntroduceerd. NLziet is de overkoepelende uitzendinggemist-dienst van SBS, RTL en de NPO, waarbij vooral seizoensgebonden programma’s en series van de betrokken zenders on demand te zien zullen zijn.

Vragen Tessel: Wat mag ik nou straks in de caravan bekijken? En wat in het buitenland?

Er zit op Netflix, maar ook op de andere diensten, een geo-blocker. Dus je kunt alleen vanuit Nederland de betreffende diensten bereiken. Via een VPN of speciale plugins kun je die blokkade echter eenvoudig omzeilen, zo schrijft deze site.

2 – iPhone 6 al eerder op de markt

Bron: NU – Apple zal de 4,7 inch iPhone 6 mogelijk al in augustus uitbrengen terwijl het 5,5 inch-model in september verkrijgbaar moet zijn.

Dat meldt de Taiwanese krant Economic Daily News op basis van anonieme bronnen bij onderdelenleveranciers. Over het algemeen wordt de iPhone 6 pas in september verwacht. Ook de iPhone 5 en 5S werden in die maand uitgebracht. Van de grotere 5,5 inch iPhone 6 werd zelfs gespeculeerd dat hij pas in 2015 zou verschijnen vanwege een extreem dunne batterij.

Economic Daily News spreekt die geruchten nu tegen. Apple zou de telefoons al in augustus presenteren en de 4,7 inch-variant nog die maand gaan verkopen. De grotere versie wordt met een kleine vertraging in september uitgebracht.

Volgens de bronnen worden er dit jaar zo’n tachtig miljoen iPhone 6-exemplaren geproduceerd. Dat komt overeen met eerdere geruchten (die spraken nog van 70 miljoen overigens).

Google-Glass

3 – Google Glass kost slechts € 58 om te maken

Bron: Techmania – Google Glass is één van de meest besproken gadgets van de afgelopen tijd. Deze gadget in de vorm van een bril projecteert informatie en meldingen op een klein display voor je ogen. Zo kan Google Glass gebruikt worden om te navigeren, foto’s en video’s te schieten en muziek te luisteren.

Google Glass was een lange tijd enkel verkrijgbaar voor een select gezelschap en had een prijskaartje van maar liefst 1500 dollar. Sinds kort kan iedereen in de VS een Google Glass kopen. De website TechInsights heeft de Google Glass uit elkaar gehaald om te achterhalen hoeveel de gebruikte onderdelen kosten. De website schat de waarde van de gebruikte onderdelen op 58 euro.

De behuizing, het montuur en de processor zouden samen op ruim 10 euro komen. Dit zijn de duurste onderdelen van de Google Glass. De WiFi en Bluetooth-chips komen op ongeveer 8 euro en het prisma-scherm op ongeveer 2,25 euro.

De geschatte kostenschatting is enkel de kosten van de onderdelen, er wordt dus geen rekening gehouden met eventuele ontwikkelkosten en andere kosten.

phishing

4. 23% Nederlandse werknemers klikt op phishinglink

Bron: NU – Zo’n 23 procent van werknemers in een bedrijf blijken op een phishing e-mail te klikken als deze goed geschreven is. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf LBVD.

Het bedrijf stuurden in totaal 22.500 phishing e-mails naar werknemers van 26 deelnemende bedrijven. De onderzoekers gebruikten phishingmailtjes die gemakkelijk te herkennen zijn.

Mensen die op de link klikten, kwamen terecht op een pagina met een waarschuwing en uitleg wat mensen niet zouden moeten doen. Meteen kregen deelnemers de mogelijkheid om ook zelf phishingmails te versturen. In 0,5 procent van de gevallen werkten mensen mee, ondanks de vele waarschuwingen.

Door phishingmails kan er soms malware op apparaten worden geïnstalleerd. Daarom is ook gekeken hoe snel er werd geklikt. Van de 77 procent van de mensen die op een link klikten deed 15 procent dat binnen vijf minuten en 40 procent binnen een uur.

LBVD concludeert verder dat slechts 20 procent van de e-mailberichten door spamfilters worden herkend. Dit zou veel hoger moeten zijn, omdat er door de onderzoekers geen energie was gestoken in het omzeilen van het filter.
Het bedrijf waarschuwt dat een succesvolle phishingaanval een slachtoffer gemiddeld €416 schade berokkent en wereldwijd 102.100 mensen raakt.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.