De Digitale Media van 19 mei 2014

facebook

Onderwerpen:

  1. ZZP’ers gebruiken vaker Facebook
  2. Politie valt massaal in bij malware kopers
  3. Google laat gebruikers zoekresultaten verwijderen
  4. App v/d Week Slingshot

1 – ZZP’ers gebruiken vaker Facebook

Bron: BNR – Zzp’ers hebben vorig jaar veel meer zakelijk gebruik gemaakt van Facebook. Daarmee wordt het een serieuze concurrent van LinkedIn.

Dat blijkt uit de ZZP Barometer. Initiatiefnemer Jeroen Sakkers legt uit waarom zelfstandigen zich steeds vaker zakelijk bewegen op een netwerk dat vooral bekend staat als uithangbord voor het privéleven.

Socialmedia

“Dat is waarschijnlijk zo omdat Facebook als platform de meeste potentiële klanten heeft. Daarnaast is het goedkoper om op daar te adverteren dan op LinkedIn, terwijl je dezelfde mogelijkheden hebt om klanten te segmenteren. Facebook zelf focust ook steeds meer op de kleinzakelijke gebruiker, door bijvoorbeeld met webshops bezig te zijn. Een laatste verklaring is dat de zakelijke- en privénetwerken van zzp’ers erg door elkaar heen lopen. Als een klant je toevoegt op Facebook, kun je dat natuurlijk niet weigeren.”

Sakkers raadt zzp’ers die Facebook gebruiken wel aan zich puur te focussen op hun zakelijke boodschap. “Roep daarbij niet alleen over je product, maar haak inhoudelijk in op ontwikkelingen, en ga niet te informeel posten.”

Freelancers en zpp’ers komen steeds vaker online aan hun klussen, zegt Sakkers. Gemiddeld zijn zij bij zo’n 3,8 marktplaatsen als Werkspot en Freelance.nl ingeschreven. “Je ziet dat degenen die daar echt actief zijn veel werk binnenhalen. Belangrijk is om te beseffen waar je klanten zitten, en je op een specifiek platform goed te profileren.”

FBI

2 – Politie valt massaal in bij malware kopers

Bron: NU – In verschillende landen valt de politie binnen bij mensen die de Blackshades-malware hebben gekocht.
‘Politie valt massaal in bij malware-kopers’

De Franse politie is inmiddels bij zeventig huishoudens binnengevallen, zo meldt RTL.fr. Naast Frankrijk doorzoekt de politie volgens het Leak.sx-forum ook huizen in Duitsland, Australië, Denemarken, Zweden, Italië en Nederland.
Een woordvoerder van Team High Tech Crime van de Nederlandse politie wil de huiszoekingen tegenover NU.nl niet bevestigen. “Over lopende onderzoeken doen wij nooit uitspraken”, aldus de woordvoeder.

De politie zou zijn binnengevallen bij kopers van de Blackshades-malware, die in 2010 voor het eerst opdook. Blackshades verzamelt gebruikersnamen en wachtwoorden van verschillende diensten, maar kan ook worden gebruikt om andere malware naar een computer te uploaden of bestanden aan te passen. Blackshares is RAT-software: Remote Administration Tool.

Volgens het huiszoekingsbevel worden de huizen doorzocht vanwege het “importeren van Blackshades” in een land.

Blackshades is voor tussen de 40 en 100 dollar te koop via verschillende internetfora. Veel kopers gebruiken de malware echter voor testdoeleinden, bijvoorbeeld om de veiligheid van software te testen. Anderen vinden het interessant om met Blackshades te experimenten binnen hun eigen computeromgeving.

Ook wordt Blackshades gebruikt om nieuwe vormen van malware te ontwikkelen. Blackshades wordt veelvuldig aangepast waardoor antivirusprogramma’s moeite kunnen hebben om de malware te verwijderen.

Mogelijk is de politie achter de adressen van kopers gekomen via de Paypal-betalingen voor de Blackshades-malware. Het domein bshades.eu is inmiddels door de FBI in beslag genomen.

De originele maker van Blackshades is in 2012 door de FBI opgepakt. Lees hier het uitgebreide bericht (Engels).

google-privacy

3 – Google laat gebruikers zoekresultaten verwijderen

Bron: NU – De Duitse divisie van Google gaat binnen twee weken een mechanisme introduceren waarmee gebruikers de zoekmachine kunnen verzoeken om zoekresultaten te verwijderen.

Dat meldt The Wall Street Journal, nadat de Duitse privacywaakhond met verschillende Google-medewerkers heeft gesproken.
Dinsdag oordeelde het Europese Hof van Justitie dat zoekmachines kunnen worden verplicht om zoekresultaten te verwijderen, als deze de privacy van Europese personen schenden. De zaak was door een Spaanse man tegen Google aangespannen.
Google kon het mechanisme om zoekresultaten te verwijderen tegenover NU.nl nog niet bevestigen. Het bedrijf noemt de uitspraak van het Hof “logistiek ingewikkeld”, mede door de vele talen die in de EU gesproken worden en de zorgvuldige afweging die zal moeten worden gemaakt bij een verwijderverzoek.

“Zo gauw we precies hebben bedacht hoe dit zal werken, hetgeen enkele weken kan duren, zullen we het onze gebruikers laten weten”, stelt een woordvoerder.

Het blijft vooralsnog dus onduidelijk hoe het mechanisme zal werken. De internetgigant gebruikt al wel een systeem waarmee copyrighthouders Google kunnen verzoeken om zoekresultaten met auteursrechtelijk beschermd materiaal uit de zoekresultaten te verwijderen.

Normaliter ontvangt de Duitse privacywaakhond honderd aanvragen per jaar om zoekresultaten te verwijderen. De dag na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie ontving de instelling al acht aanvragen.

De BBC meldt dat een dokter en veroordeelde pedofiel al verzoeken tot verwijdering van zoekresultaten hebben ingediend. De dokter wil enkele negatieve beoordelingen over hem laten verwijderen, de veroordeelde pedofiel heeft een verzoek ingediend om zoekresultaten met betrekking tot zijn arrestatie en rechtszaak te laten verwijderen.
Wikipedia-oprichter Jimmy Wales zei eerder “verbijsterd” te zijn over de uitspraak.

slingshot-app

4 – App v/d Week Slingshot

Slingshotapp.com – Tot slot een app voor zakelijke gebruikers. Heb je een eigen bedrijfje met werknemers die vanuit verschillende locaties werken? Dan is Slingshot misschien iets voor je. De app maakt het mogelijk om het scherm van je dekstop, smartphone of tablet te delen met andere gebruikers, zodat die mee kunnen kijken naar bijvoorbeeld presentaties, documenten of apps. Je kunt kiezen of je het hele scherm deelt, of alleen een losse app. De deelnemers kunnen zelf hun scherm en microfoon aan- en uitzetten.

Slingshot onderscheidt zich van bestaande soortgelijke apps als Google Hangouts en TeamViewer door de toeschouwers meer controle-opties te geven en door de hoge kwaliteit van de doorgegeven beelden. Maar er is ook een groot nadeel: Slingshot is alleen de eerste maand gratis (alle functies). Daarna betaal je 10 dollar per maand voor één op één gebruik (twee deelnemers dus), 30 dollar per maand voor kleine groepen (maximaal vijf gebruikers, vijf camera’s), 40 dollar per maand voor grote groepen (25 personen, vijf camera’s) en 100 dollar per maand voor een complete organisatie (25 personen, vijf camera’s en maximaal vijf actieve sessies tegelijkertijd).

De app opzetten is wel even een werkje, zeker op Apple. Eerst download je de iOS app, daarna maak je een account aan. Vervolgens start je een share-sessie en stuurt een invite naar een e-mail adres of via Facebook of Twitter, of via een SMS. Daarna kun je bijvoorbeeld met een MacBook gaan deelnemen aan de sessie .. nadat je de app uit de iTunes store hebt geïnstalleerd. Dan ben je er nog niet: om een screen te share moet je een Airplay-sessie starten. Airplay kun je starten van het Control Center: je swiped omhoog en klikt daarna op Airplay. Dat gaat vaker niet goed, dan wel. Airplay hoort de sessie van Slingshot weer te geven, maar te vaak lukt dit niet. Ook blijft een sessie actief, ook na het verlaten ervan .. als een andere systeem er nog op is ingelogd. Je kunt die sessie niet killen. Afijn, het idee is goed, maar de app is nog niet volwassen.

De maker, Squirrels, heeft eerder de populaire screenmirror app AirParrot uitgebracht, waarmee je je scherm van een Mac en Windows computer naar je TV kunt spiegelen.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.