De Digitale Media van 2 juni 2014

cee-app

Onderwerpen vandaag:

  1. Almeerse startup verovert Columbia
  2. Google dwingen je van Maps & Streetview te verwijderen?
  3. Marktplaats geeft privé gegevens gebruikers prijs
  4. App v/d Week: Glide

1 – Almeerse startup verovert Columbia

Bron: EBDA – Het straatbeeld van de Colombiaanse hoofdstad Bogota wordt de laatste weken gekenmerkt door Colombianen die wachtend op de bus reclameposters in bushokjes scannen met hun smartphone.

Reden? De Cee App van de Nederlandse startup Endeavour Media uit Almere, maakt het mogelijk om onzichtbare code verborgen in billboards te scannen en daarmee nieuwe content zoals YouTube filmpjes, korting-coupons, geluidsfragmenten, mobiele websites, prijsvragen e.d. op de eigen smartphone te bekijken en met anderen te delen.

Grote en onderscheidende verschil met andere zogenaamde “mobile tagging” apps is dat je als consument geen aparte app meer nodig hebt om QR codes, barcodes, beeldherkenning, NFC, audio codes of andere onzichtbare codes te lezen. De Cee app detecteert zelf welke code wordt toegepast en legt vervolgens supersnel verbinding met de content van de adverteerder die vervolgens met minimaal dataverbruik onmiddellijk op de smartphone wordt getoond.

Voor de adverteerder de mogelijkheid om via een billboard (of advertentie, folder, etalageruit, postzegel, catalogus, boek etc.) direct met de consument in contact te komen. Voor de consument een leuk en verassend tijdverdrijf bij het wachten op de bus. Internationale- en grote lokale merken zoals Mc Donalds, Nescafé, Jeep, Americanino, Club Colombia, grote filmhuizen, Adidas, Reebok, Honda, Avon maken nu volop gebruik van de Cee app technologie en zijn erg enthousiast over de vele toepassingsmogelijkheden die de smartphone app en het achterliggende Mobile Campagne platform biedt. Het platform is ook onafhankelijk van de Cee app te gebruiken met andere barcode scanners en augmented reality toepassingen.

google-street-view-justin-bieber-blurred

2 – Google dwingen je van Maps & Streetview te verwijderen?

Bron: NRC – Kun je via een kort geding Google dwingen op Google Maps en Streetview alle zakelijke en persoonlijke informatie te verwijderen?

De Zaak.

Twee bewoners van een adres in Aerdenhout willen niet dat ieder die hun namen op Google Maps intikt, te zien krijgt dat op hun adres ook een ‘Stichting Mr. etc.’ is vermeld, met postcode en telefoonnummer. Via Google Streetview is ook te zien hoe dat adres er vanaf de openbare weg uitziet: een inrit, een gesloten hek en op enige afstand een gevel, in een bosrijke omgeving. De eisers vinden dat hun huis hierdoor eerder een doelwit van inbrekers wordt. Zij menen dat hun privacy is geschonden en klagen bij Google.

Hoe reageert Google?

Het Amerikaanse bedrijf komt de klagers tegemoet. Zowel de gevel, de inrit als het bord worden ‘geblurd’, vaag gemaakt. De informatie over de stichting wordt verborgen. Maar dat vinden de twee bewoners niet voldoende. Zij vragen aan de rechtbank om Google te bevelen om al hun persoonlijke informatie, namen, adressen, postcodes en telefoonnummers van Google Maps en Streetview te verwijderen. Nu, maar ook in de toekomst. Zij vinden dat de Wet Beschermings Persoonsgegevens (WBP) op Google Maps van toepassing is.

Hoe oordeelt de rechter?

Die wijst deze eis af. Om voor WBP- bescherming in aanmerking te komen moet er sprake zijn van ‘de verwerking van gegevens betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon’. Dat kan van het plaatsen van foto’s bij digitale kaartinformatie niet gezegd worden. Die foto’s hebben geen betrekking op personen, maar op objecten. De ‘Stichting Mr. etc.’ kun je overigens geen natuurlijke persoon noemen. Verder beschikt Google rechtmatig over die informatie en mag het die commercieel exploiteren. Mocht de WBP wel van toepassing zijn dan moeten ook de belangen van Google worden meegewogen. En die wegen dan zwaarder. De bewoners gaan in hoger beroep.

Hoe oordeelt de hogere rechter?

Die stelt eerst de vraag of wat er na het intypen van de namen van de bewoners van het adres op Streetview nog te zien is, of vermeld wordt op Maps, te beschouwen is als een persoonsgegeven. De Stichting wordt immers niet meer vermeld, de gevel en inrit zijn fotografisch vervaagd. Ook het Hof ziet hierin geen persoonsgegevens – Google geeft alleen nog maar gegevens over een object, niet over bedrijven of personen.

Verder merkt het Hof op dat de vermelding van de Stichting een gevolg is van een rechtmatige koppeling tussen de Kamer van Koophandel en Google. De bewoners hebben het zelf in de hand of zij hun KvK-gegevens ook op internet willen laten verschijnen. Daarvoor kunnen zij een ‘opt-out’ (of non-mailing indicator) opgeven. De bewoners hebben dan ook geen spoedeisend belang bij een beoordeling van hun geschil. De rechter vindt dat hij over dit deel van het conflict dan ook niet hoeft te oordelen. Of inbrekers door deze informatie eerder in hun woning zouden inbreken dan elders als gevolg van Google hebben de bewoners niet bewezen.

gevangenis-logo_marktplaats

3 – Marktplaats geeft privé gegevens gebruikers prijs

Bron: NU – Marktplaats blijkt privégegevens van derden mee te leveren aan mensen die hun eigen gegevens opvragen bij de verkoopsite.

Dat ontdekte Douwe Schmidt van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, die voor De Correspondent zijn eigen gegevens opvroeg bij Marktplaats. In een overzicht van 32 interacties met anderen op de site kreeg Schmidt persoonlijke e-mailadressen, woonplaatsen en ip-adressen van anderen onder ogen. Ook ontving hij veertien mobiele telefoonnummers.

In de privacyvoorwaarden van de site staat dat Marktplaats persoonsgegevens niet deelt met derden zonder toestemming. Toch is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. Rejo Zenger van Bits of Freedom kreeg in 2012 ook al privégegevens toegestuurd van Marktplaats, na een soortgelijk verzoek om zijn eigen gegevens. De site heeft zijn beleid sindsdien dus niet veranderd.

Woordvoerder Jasper Teijsse van Marktplaats zegt het incident te betreuren. Volgens hem krijgt de site slechts “zeer sporadisch” verzoeken om gebruikersdata en heeft dezelfde persoon meermaals dezelfde fout gemaakt. In de toekomst belooft de site altijd een onafhankelijke expert naar de gegevens te laten kijken voordat die worden opgestuurd, zodat de fout niet nogmaals wordt gemaakt.

Tessel: Hoe erg is dit eigenlijk? – Als je in je privacy voorwaarden stelt dat je persoonsgegevens niet deelt, dan mag je dat simpelweg niet doen. En als dat voor de tweede keer weer gebeurt, dan mag je dit het bedrijf zwaar aanrekenen.

Glide_Video_Walkie_Talkie

4 – App v/d Week: Glide

Glide.me laat zich het beste beschrijven als een video walkie-talkie, een private messaging service waarbij je niet alleen live met elkaar kunt video-beppen, maar ook berichten kunt klaarzetten om later bekeken te worden door de ontvanger(s). Ook kun je je videoberichten posten via de social media, sms of e-mail. Waarbij de regel geldt dat je alleen je eigen videoberichten kunt delen, niet die welke je van anderen ontvangt.

Desgewenst kun je de app aan je Facebook verbinden, maar het is niet nodig. Je kunt volstaan met je mobiele nummer, waarna via een SMS je nummer wordt gecontroleerd. Je krijgt daarna een Glide ID en daarmee kunnen anderen je benaderen.

60 procent van de gebruikers zit op Android, 40% op iOS. Inmiddels zijn er een paar miljoen gebruikers van Glide, deels doordat de app nogal spammy was met het uitnodigen van nieuwe leden via je adresboek. In de VS, waar de SMS-tarieven laag zijn, speelde dat wel, in Nederland zal dat niet snel gebeuren. De app staat nu op positie #188 in de AppData-list.

Uit de appstore:

Description
The fastest way to send + receive private video messages.

“The current hot name in video messaging is Glide” – Forbes
“It’s incredibly simple to use… It worked seamlessly over 3G” – NY Times

*** Featured by Apple in Great Free Apps, New & Noteworthy + What’s Hot ***

COOLER THAN TEXTING – Don’t write about what you’re doing. Show it!
FASTER THAN MESSAGING – Friends can watch your video AS you’re recording!
EASIER THAN VIDEO CALLING – Send videos without scheduling. Watch live or later!

****

• 100% FREE!
• One-tap video messaging
• Chat 1-on-1 or in huge groups

• Easily add friends by sharing your PIN
• Send + receive as many messages as you want
• Video filters

• Rewatch messages whenever you want
• Share your favorite moments on Facebook and Twitter
• Videos are saved to the cloud so they don’t take up space on your phone

Gebruik je Glide al? Laat eens weten wat je ervan vindt ..

Volgende week: SkinVision of Swarm – Kies maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.