De Digitale Media van 28 juli 2014

sense-sleep

Onderwerpen:

 1. Carpoolsite Blablacar krijgt 100 miljoen investering
 2. Wat is internetfraude en waar meld je het?
 3. Google verzamelt medische data om ziekte te voorkomen
 4. Slaaptracker Sense groot succes op Kickstarter

blablacar

1 – Carpoolsite Blablacar krijgt 100 miljoen investering

Bron: Nu – De Franse carpoolwebsite Blablacar, waarop chauffeurs passagiers kunnen vinden voor langere autoritten, heeft een investering van 100 miljoen dollar gekregen.

In tegenstelling tot andere diensten die het mogelijk maken om auto’s te delen, zoals UberX en Lyft, richt Blablacar zich enkel op ritten tussen verschillende steden.

Mensen die toch al een bepaalde rit gaan maken, kunnen dit op de site zetten en kijken of er anderen geïnteresseerd zijn om mee te rijden. De prijsstructuur van Blablacar moet ervoor zorgen dat chauffeurs de kosten van hun rit kunnen terugverdienen, maar dat zij geen winst maken op hun ritten.

Een rit van Amsterdam naar Parijs kost rond de 35 euro. Dit wordt betaald in cash aan de chauffeur of via de site. Blablacar houdt het geld dan vast en stuurt het pas aan de chauffeur als die bij aankomst een geheime code heeft gekregen van de passagier.

De startup is ook in Nederland actief, maar is vooral groot in thuisland Frankrijk, waar de dienst ook wel bekend staat als Covoiturage. In Duitsland concurreert Blablacar met de lokale dienst Carpooling.com, ook bekend onder de naam Mitfahrgelegenheit. Ook in Duitsland is het aantal Blablacar-leden echter al tot meer dan een miljoen gegroeid.

Tegen Techcrunch zegt mede-oprichter Nicolas Brusson: “Elke auto kan in potentie een Blablacar worden.” Hij heeft grote uitbreidingsplannen voor het bedrijf. “Ik wilde het Europese ‘scoutingmodel’ ontwijken – veel bedrijven halen niet genoeg geld op omdat ze weinig uit handen willen geven, en krijgen dan te maken met Amerikaanse concurrenten die meer geld hebben opgehaald.”

Om Blablacar verder uit te breiden kijkt het bedrijf onder meer naar Turkije, Zuid-Amerika en Oost-Europa. De startup heeft geen plannen om naar Amerika te gaan, omdat benzine daar te goedkoop is en de afstanden tussen steden te groot.

cc3

2 – Wat is internetfraude en waar ik het melden?

Bron: Rijksoverheid – Als u in aanraking komt met internetfraude, kunt u aangifte doen bij de politie. Er zijn verschillende vormen van internetfraude. Een voorbeeld zijn valse (phishing) e-mails van uw bank, die u naar een nagebootste website proberen te lokken. Andere vormen van oplichting via internet zijn voorschotfraude en identiteitsfraude.

Voorschotfraude (419-fraude)
Bij voorschotfraude (ook wel 419-fraude genoemd) wordt u benaderd via e-mail. De afzender vraagt meestal om hulp. Als tegenprestatie wordt een onwaarschijnlijk hoge vergoeding beloofd, zoals een deel van de winst. Als u hierop ingaat, wordt u gevraagd om:

 • een financieel voorschot te verlenen;
 • persoonlijke informatie te verstrekken (zoals naam, adres, werkgever en bankgegevens);
 • naar het land van de afzender te reizen, zogenaamd voor overleg en ondersteuning.

Ga niet op dergelijke e-mails in en geef nooit uw persoonlijke gegevens af. De oplichters kunnen deze gebruiken om bijvoorbeeld uw bankrekening te plunderen.

Identiteitsfraude: hoe te voorkomen?
Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens van een ander, met de bedoeling hiermee verboden handelingen te verrichten. U kunt zelf maatregelen nemen om identiteitsfraude te voorkomen:

 • controleer aan wie u uw persoonlijke gegevens mailt;
 • verander regelmatig van wachtwoord;
 • controleer altijd de betrouwbaarheid van de website en het webadres voordat u online artikelen koopt;
 • zet de automatische updates en firewall aan op uw computer en installeer antispyware en een virusscanner.

Phishing tegengaan
Fraudeurs kunnen u een e-mail sturen die eruit ziet als een bericht van een bank, creditcardmaatschappij of andere organisatie. Deze vorm van internetfraude heet phishing. In de e-mail vragen zij u uw rekeninggegevens in te voeren. Bijvoorbeeld omdat anders uw rekening wordt opgeheven. Als u op de link in de e-mail klikt, komt u op een website terecht die er weliswaar echt uitziet, maar gemaakt is door fraudeurs. Hiermee proberen de fraudeurs vertrouwelijke informatie te bemachtigen, zoals uw inloggegevens. Krijgt u zo’n e-mail, verwijder deze dan meteen en klik nooit op een link die in de e-mail staat.

Heeft u een phishing e-mail ontvangen? Waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u de phishing e-mail ontvangt en doe aangifte bij de politie als u daadwerkelijk schade ondervindt.

Internetfraude melden
Bent u aanraking gekomen met fraude op internet? Maak hiervan melding bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem.  Bent u slachtoffer van identiteitsfraude? Dan kunt u dit melden bij het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).

Meer tips voor veilig internetten
Digibewust.nl geeft meer tips over veilig internetten. Het gaat dan bijvoorbeeld over onderwerpen als kinderen en internet, digitaal pesten, veilig bankieren en veilig (online) winkelen. De Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en een aantal maatschappelijke organisaties hebben Digibewust opgezet.

Op Waarschuwingsdienst.nl vindt u actuele informatie over computervirussen, beveiligingslekken in software en phishingmails.

medical-data

3 – Google verzamelt medische data om ziektes te voorkomen

Bron: Nu – Google gaat zeer gedetailleerde medische informatie van duizenden mensen verzamelen om de gezonde mens in kaart te brengen en zo ziektes te voorkomen.

Dat schrijft the Wall Street Journal vrijdag op basis van gesprekken met diverse Google-medewerkers en onderzoekers die betrokken zijn bij het project. Na een test met 175 deelnemers wil Google gegevens van duizenden mensen gaan verzamelen.

De zoekgigant wil met de zogeheten Baseline Study veel breder data verzamelen dan tot nu toe in medische onderzoeken is gedaan. Bovendien richt Google zich op de gezonde mens in plaats van zieke mensen.

Daardoor hoopt het bedrijf biomarkers te vinden die uniek zijn voor mensen die gezond zijn of bijvoorbeeld vet voedsel efficiënt afbreken. Het gebrek aan of wegvallen van die biomarker bij anderen kan ervoor zorgen dat er preventief gehandeld wordt om ziekte te voorkomen.

Voorkomen

“Als we echt proactief willen handelen, wat moeten we dan weten? Dan moeten we weten hoe de ideale situatie eruit ziet”, aldus Andrew Conrad, een moleculair bioloog die Baseline opzette bij Google.

Tot nu toe is door onderzoekers vooral gekeken naar biomarkers bij zieke patiënten waardoor medicijnen erop gericht zijn mensen die deze marker krijgen beter te maken, legt Sam Gambhir van Stanford University aan the Wall Street Journal uit.

Google wil herkennen dat een patiënt een gezonde marker mist voordat hij ziek is en medicijnen ontwikkelen die een ziekte voorkomen.

Data

Conrad stelde in ruim een jaar tijd een team van zeventig tot honderd medisch experts samen voor de studie en werkt samen met Duke en Stanford University.

Voor de studie zullen lichaamsvloeistoffen zoals urine, bloed, speeksel en tranen worden verzameld. Maar er wordt ook gekeken naar genomen met daarin alle erfelijke informatie en naar hoe de vrijwilligers voedsel verteren, omgaan met medicijnen, hoe hun hart presteert onder stress en tal van andere chemische reacties in hun genen.

Google benadrukt dat de informatie anoniem wordt verzameld en alleen mag worden gebruikt voor medische doeleinden. De data wordt niet doorgegeven aan bijvoorbeeld verzekeraars.

Bovendien is er een onafhankelijke toezichthouder die alle medische studies controleert. Dat zal ook bij Baseline gebeuren. De onderzoekers benadrukken dat het project pas over tal van jaren mogelijk vruchten af zal werpen.

Nieuwe wearables 

Deelnemers aan het onderzoek krijgen diverse nieuwe wearables, die deels nog ontwikkeld moet worden, om hun lichaamsfuncties in de gaten te houden. Zo zullen ze onder meer een slimme lens van Google dragen die informatie uit traanvocht haalt.

De studie is nu mogelijk omdat het verzamelen van deze zeer gedetailleerde informatie de afgelopen jaren een stuk goedkoper is geworden. Bovendien is de rekenkracht van computers sterk toegenomen. Google kan daardoor eenvoudiger alle verzamelde data doorzoeken naar patronen.

Het project is afkomstig van de afdeling Google X waarbinnen in het geheim aan projecten wordt gewerkt die ver gezocht en revolutionair zijn. Zo werd gewerkt aan een ruimtelift en is de zelfrijdende auto afkomstig uit Google X.

hello_sense_sleep

4 – Slaaptracker Sense groot succes op Kickstarter

Bron: Nu – De slimme slaaptracker Sense heeft binnen één dag al het drievoudige van zijn financieringsdoel van 100.000 dollar op Kickstarter opgehaald.

Sense is een kleine slaaptracker in de vorm van een klein bolletje met led-verlichting. Het apparaat houdt bij hoe je slaapt en analyseert de slaapomgeving. Zo kijkt Sense naar de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtsterkte en bewegingen, en neemt het plotselinge geluiden op.

In de ochtend toont de bijbehorende app de verzamelde informatie van Sense en biedt de app tips om de slaaprust te verbeteren. Plotselinge geluiden, zoals een autoalarm of hard gesnurk, kunnen worden afgespeeld. Ook worden geluiden gekoppeld aan de momenten dat de gebruiker wakker is geworden.

Sleep Pill
De slaaptracker werkt samen met de Sleep Pill, een kleine ronde sensor in de vorm van een knoop die de gebruiker aan het kussen moet vastmaken.

De Sleep Pill geeft in de nacht informatie aan Sense, waardoor de slaaptracker weet wanneer de gebruiker slaapt en wakker wordt. Ook kan Sense de gebruiker in zijn of haar lichte slaap wakker maken.

99 dollar
De Sense heeft een prijskaartje van 99 dollar exclusief 15 dollar verzendkosten naar Nederland. Bij de prijs zit één Sleep Pill inbegrepen. Er is ook een optie om de Sense met twee Sleep Pill-sensoren aan te schaffen. Dit kost 129 dollar.

Fabrikant Hello Inc verwacht Sense rond november van dit jaar naar kopers te verzenden. Zondagavond had het project al meer dan 1 miljoen dollar aan bestellingen binnen (doel was 100.000 dollar, dus 10x overschreven).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.