De Digitale Media van 4 augustus 2014

uberpop-car

Onderwerpen:

  1. Uber zet Taxi-wereld op zijn kop
  2. Bleep garandeert private chatten
  3. Rusland wil broncode van Apple
  4. De IBAN converter plug-in

1 – Uber zet Taxi-wereld op zijn kop

Bron: Parool – Taxi-app Uber wil opnieuw de taximarkt op zijn kop zetten. Het bedrijf begint vandaag met een dienst waarbij Amsterdammers met particuliere chauffeurs kunnen meerijden, voor de helft van de prijs van een normale taxi.

Dat laat Uber vanochtend weten. De nieuwe dienst, UberPop genaamd, begint aanvankelijk als een proef met twintig Amsterdamse niet-professionele chauffeurs, die de klanten in hun eigen auto rondrijden. Een rit kan worden besteld met de Uber-app, die de dichtstbijzijnde chauffeur voor je opspoort. Betaling gaat automatisch via een creditcard of met PayPal.

Illegaal
De app is omstreden: het rijden met particuliere chauffeurs is in feite illegaal. In andere landen leidde de invoering tot felle protesten onder taxichauffeurs. Volgens hen is de dienst oneerlijke concurrentie, omdat zij niet voldoet aan de strenge eisen waar de taxibranche zich wel aan moet houden. In Brussel en Berlijn heeft de rechter de dienst al verboden, in Hamburg loopt nog een zaak.

Uber vindt de regelgeving ‘onduidelijk en verouderd’. Het bedrijf hoopt dat met de herziening van de taxiwetgeving later dit jaar ruimte zal komen voor ‘innovatieve concepten’  als UberPop. ‘Veel auto’s in Nederland worden inefficiënt gebruikt’, zegt woordvoerder Matthijs van Meersveld. ‘Meerijden via deze app kan een goede aanvulling zijn op het openbaar vervoer.

‘Een verwerpelijke publiciteitsstunt’, noemt Richard van der Veen, directeur van Taxicentrale Amsterdam de particuliere taxidienst van Uber. ‘Ze draaien het publiek een rad voor ogen, want dit voorstel is natuurlijk onhaalbaar. Wij verwelkomen iedere concurrentie, mits ze zich houden aan de wet- en regelgeving. Deze chauffeurs zijn gewoon illegale snorders.

Onzin
Maar volgens Uber gaat die vergelijking niet op. ‘Wij stellen hoge eisen aan onze chauffeurs. Ze moeten minimaal 21 zijn, beschikken over een verklaring van goed gedrag en een goedgekeurde auto hebben.

‘Onzinargumenten’, aldus Van der Veen. ‘Hebben ze een taxivergunning? Een diploma vakbekwaamheid? Zit er een boordcomputer en een taximeter in hun auto? Zo niet, dan zijn het dus snorders.’

Taxichauffeur John van Wissen wijst daarbij op de risico’s van het rijden zonder inzittendenverzekering, die taxichauffeurs verplicht zijn af te sluiten. ‘Wij taxichauffeurs betalen ons blauw aan all-riskverzekeringen om mensen tegen betaling te mogen vervoeren. Als een privéchauffeur zonder zo’n verzekering schade maakt dan keert de verzekering dus niet uit. Heeft Uber daar uberhaupt over nagedacht?’

Burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Pieter Litjens (Verkeer) onderzoeken ‘wat dit precies betekent en hoe zich dit verhoudt tot het beleid en de inspanningen om de kwaliteit van de taximarkt in Amsterdam te verbeteren.’

De hoofdstad zal hierover ook contact houden met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bleep

2 – BitTorrent onthult privacyvriendelijke chatapp Bleep

Bron: Security – De ontwikkelaars van de P2P-software BitTorrent hebben een chat-applicatie onthuld die meer privacy en veiligheid zou bieden dan bestaande applicaties. Hoewel er al veel chat-applicaties zijn die encryptie en privacy beloven, gaan die volgens de ontwikkelaars niet goed om met de metadata van gebruikers.

Het gaat dan bijvoorbeeld om wie met wie communiceert en op welke tijdstippen. Daardoor zou het nog steeds mogelijk zijn om informatie over gebruikers te achterhalen. Bleep, zoals de nieuwe chat-applicatie van BitTorrent heet, kiest een andere aanpak. Zo is er geen centrale opslag van metadata. Er wordt ook geen informatie opgeslagen over wie met wie communiceert of wanneer de communicatie plaatsvindt. “We bewaren de data ook niet tijdelijk op de server om het dan te verwijderen. We hebben de metadata niet eens”, zegt Farid Fadaie, senior director productontwikkeling bij BitTorrent.

Ook vindt er geen centrale “lookup” van gebruikers plaats. Persoon A vindt Persoon B via andere nodes in het netwerk. “We slaan nooit op wie naar wie zoekt”, gaat Fadaie verder. Daarnaast zijn alle links versleuteld, waarvoor verschillende encryptieprotocollen worden gebruikt. Verder zijn ook de links tussen de nodes, alsmede alle communicatie, versleuteld. “Dit zou de standaard in het post-Snowden tijdperk moeten zijn“, merkt Fadaie.

Volgens de senior director heeft Bleep de potentie om de manier te veranderen hoe mensen over de hele wereld met elkeaar communiceren. Vooralsnog bevindt de chat-applicatie zich in een zeer vroege testfase, waar gebruikers alleen op uitnodiging aan kunnen deelnemen. Wie geïnteresseerd is kan zich via deze pagina inschrijven.

Trolls

3 – Rusland wil broncode van Apple

Bron: Tweakers – De Russische overheid wil inzage in de broncode van Apple-software om te kijken of die geen achterdeurtjes bevat die bedoeld zijn voor spionage. De Russen laten in het midden wat het gevolg is als Apple geen gehoor geeft aan het verzoek.

Een Russische minister uit het kabinet onder leiding van president Poetin heeft daarvoor gesproken met een topman van de Russische tak van Apple, zoschrijft persbureau Reuters. De zorgen van de Russische overheid over achterdeurtjes zijn vermoedelijk mede ingegeven door een recentebeschuldiging van een beveiligingsonderzoeker. Apple ontkent steevast dat geheime diensten via achterdeurtjes toegang hebben tot zijn software.

Het is onbekend of Apple gehoor gaat geven aan het verzoek en waarover het verzoek precies ging: het ligt voor de hand dat het gaat om OS X en iOS, of een van beide. Met de inzage in de broncode wil de Russische overheid volgens Reuters zeker weten dat er geen achterdeurtjes inzitten, maar toegang tot de broncode kan de Russische overheid ook op het spoor brengen van onbekende kwetsbaarheden, die het vervolgens kan misbruiken om informatie te vergaren.

Het verantwoordelijke ministerie zegt niet wat de gevolgen zijn van een weigering van het verzoek, maar de kans bestaat dat de Russische overheid dan Apple-producten in de ban doet. Naast Apple heeft Rusland ook softwaremaker SAP benaderd met hetzelfde verzoek.

De Russische regering doet dit niet voor het eerst: Rusland verzocht eerder al Microsoft om de broncode te overhandigen van Windows en Office. Microsoft heeft daar gehoor aan gegeven. Rusland krijgt bovendien een wet die internetbedrijven verplicht data in Rusland zelf op te slaan om zo spionage te voorkomen.

Plaatje hierboven verwijst naar meer verontrustende berichten over Russische inmenging op het internet: http://www.dailydot.com/, nadat eerder de Volkskrant al gerapporteerd had over een opvallend hoog aantal pro-Russische reacties op de site http://www.volkskrant.nl en Trouw aangaf dat bloggers met meer dan 3000 bezoekers/maand zich centraal moeten registreren https://twitter.com/

iban

4 – Handige online IBAN-converter

Vanaf 1 augustus 2014 dient elk bankrekeningnummer in de Europese unie te voldoen aan IBAN. Maar wat is dat en hoe kom je je achter het juiste IBAN-nummer?

IBAN = International Bank Account Number.

Het IBAN nummer bestaat uit:

  1. Je landcode (NL)
  2. Controlegetal van 2 cijfers
  3. Code van de bank
  4. Je bankrekeningnummer

Het IBAN nummer is minimaal 15 tekens, en maximaal 35. In Nederland is het IBAN-nummer 18 tekens. Met IBAN kun je zowel binnenlandse als buitenlandse betalingen doen.

Maar wat is nu je IBAN-nummer of hoe check je er eentje?

Gelukkig is er de website http://www.iban-converteren.nl, waar je gewoon het oude nummer invult en vervolgens krijg je het IBAN-nummer terug. De site is mogelijk niet geschikt voor alle internationale bankrekeningen, maar het is een prima oplossing voor het recht-toe-recht-aan werk.

Wil je (voor de zekerheid nog even) checken of je de juiste IBAN gebruikt, dan nu je hier terecht: https://www.ibanbicservice.nl

Wat is IBAN?
IBAN staat voor International Bank Account Number en is het international bankrekeningnummer dat u gebruikt bij SEPA-betalingen. In Nederland bestaat het IBAN nummer uit 18 tekens. In andere SEPA-landen kan dit aantal verschillen.  De  IBAN bestaat uit maximaal 34 tekens en uw bankrekeningnummer komt er altijd in voor.

Wat is BIC?
BIC staat voor Bank Identifier Code. Iedere bank heeft een unieke code voor betalingen binnen de 32 SEPA-landen. Voor een lijst met alle Nederlandse banken met de bijbehorende BIC codes hebben wij een overzicht voor u samengesteld.

Wat is SEPA?
SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit is een Europese standaard die in de betaalmarkt ervoor gaat zorgen dat het makkelijker wordt om binnen de Europese Unie geld over te maken. Vanaf 1 februari 2014 wordt het SEPA systeem definitief ingevoerd.

Welke landen doen per 1 februari 2014 mee met de invoering van SEPA?
SEPA staat voor Single Euro Payments Area en het gaat om 33 SEPA-landen die meedoen: Belgie, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italie, Kroatie, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenie, Slovenie, Slowakije, Spanje, Tsjechie, Verenigd Koninkrijk, Wales, Zweden en Zwitserland.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.