De Digitale Media van 18 augustus 2014

EU privacy

Onderwerpen van vandaag:

  1. Amerikaanse techbedrijven overtreden EU-privacyafspraken
  2. Twitter belooft community regels aan te scherpen
  3. Gebruikers haten Facebook Messenger app
  4. Gadget: zwevende speakers?

1 – Amerikaanse techbedrijven overtreden EU-privacyafspraken

Bron: NU – Zeker dertig Amerikaanse bedrijven houden zich vermoedelijk niet aan de privacyafspraken die de data van Europese burgers moeten beschermen.

Dat zegt het Amerikaanse Center for Digital Democracy (CDD) in een klacht ingediend bij de Amerikaanse consumentenwaakhond, de Federal Trade Commission (FTC), meldt Zdnet.

Onder meer Adobe en AOL zouden de persoonlijke informatie van Europeanen “verzamelen, gebruiken en delen zonder dat zij daar van op de hoogte zijn, en zonder hun toestemming”.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben afspraken gemaakt in de zogenoemde International Safe Harbor Principles. Volgens die afspraken mag Europese data worden opgeslagen in de VS, zolang dezelfde regels voor privacy en bescherming van persoonsgegevens gelden als in Europa.

De afspraken, opgesteld in 1995, zijn echter niet bindend, en bedrijven kunnen zich zelf laten certificeren. De bedrijven die door de CDD worden bekritiseerd hebben zo’n certificaat.

“De V.S. blijft falen in het houden van zijn privacybelofte aan Europa”, aldus CDD-directeur Jeff Chester. “In plaats van er voor te zorgen dat de V.S. zich houdt aan zijn toezeggingen, blijkt uit ons onderzoek dat er weinig overzicht en handhaving is door de FTC.”

Gebrekkig
Na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zijn de afspraken hevig bekritiseerd door onder meer EU-commissaris Viviane Reding (Justitie en mensenrechten), die Safe Harbor na de onthullingen “gebrekkig” noemde.

De Europese Commissie deed daarop dertien aanbevelingen om de afspraken te verbeteren, en verwachtte van de Amerikaanse overheid dat het voor deze zomer met oplossingen zou komen.

Eind juni beloofde de VS de online privacy van Europese burgers op dezelfde manier te zullen behandelen als die van zijn eigen burgers bij online afluisterpraktijken.

Eurocommissaris Reding reageerde destijds terughoudend. “Woorden doen er pas toe als ze in de wet worden gezet”, aldus Reding. “Wij wachten op de wetgevende stap.”

Door: NU.nl/Thomas Moerman

Zelda en Robin Williams

2 – Twitter belooft strenger beleid na vertrek Zelda Williams

Bron: NU – Twitter belooft zijn regels aan te scherpen nadat de dochter van de maandag overleden acteur Robin Williams vertrok van Twitter en Instagram, in verband met de hoeveelheid negatieve tweets.

Zelda Williams kondigde deze week aan te vertrekken van de twee sociale media, omdat ze de hoeveelheid beledigende en negatieve berichten over de dood van haar vader niet aankon.

I’m sorry. I should’ve risen above. Deleting this from my devices for a good long time, maybe forever. Time will tell. Goodbye.

— Zelda Williams (@zeldawilliams) Twitter August 13, 2014

“We zullen dit soort misbruik niet tolereren”, zegt Twitters veiligheidschef Del Harvey, aldus de Washington Post. “We hebben een aantal accounts geschorst en denken na over hoe we ons beleid kunnen verbeteren in dit soort tragische situaties”.

Twitter noemt specifiek zijn beleid rondom zelfverminking en privéinformatie, en het verbeteren van de ondersteuning van de familie van overleden Twitteraars.

Door: NU.nl/Thomas Moerman

Facebook Messenger

3 – Gebruikers haten Facebook Messenger app

Bron: Computeridee – Sinds twee weken verplicht Facebook zijn mobiele gebruikers om de losse app Facebook Messenger te downloaden als zij willen chatten via Facebook. Niet iedereen is daar even blij mee, want de recensies bij de app liegen er niet om: de applicatie krijgt gemiddeld één ster.

Des te aparter is het dan ook dat de app de afgelopen weken in de iOS App Store de lijsten met meest gedownloade apps aanvoert. Bij Android staat de app al 2 weken bovenaan, op iOS begint de app inmiddels wel te dalen op de lijst.

Veel klachten
De reviews die in de App Store en de Play Store staan geven goed weer hoe mensen denken over de app. Gebruikers klagen dat Messenger veel geheugen kost en dat hun batterij er significant sneller van leeg loopt, maar ook de gebruikservaring laat te wensen over. Zo kunnen gebruikers zich niet offline weergeven, werkt het versturen van foto’s en video’s niet optimaal, en de app zou vaak vastlopen.

Privacy?
Maar de grootste klacht over de app komt nog wel van de overdaad aan permissies die de app wil hebben. Facebook Messenger wil graag toegang tot zo’n beetje iedere functionaliteit op je telefoon, en daar hebben gebruikers moeite mee.

Omgevingsgeluid opnemen
Veel gebruikers klagen in de reviews van de app dat ze de permissie wel erg privacy-onvriendelijk. Dat heeft waarschijnlijk te maken met recente berichten dat Facebook omgevingsgeluid gaat opnemen om op basis daarvan relevante advertenties te tonen. Ook dat plan kwam Facebook op veel kritiek te staan, maar het geeft ook goed aan hoe gebruikers tegenwoordig over Facebook denken: het sociale netwerk is té privacy-onvriendelijk en nieuwe plannen als deze worden daarin niet gewaardeerd.

content

4 – Gadget: zwevende speakers?

Bron: NU – De Om One is een draadloze bluetooth-speaker die in de lucht zweeft dankzij een magnetisch veld. De compleet ronde Om One zweeft een paar centimeter boven een magnetische plaat, zo is te zien in de introductievideo van de speaker.

Volgens de ontwikkelaars is dat niet om puur esthetische redenen. Omdat hij zweeft zou de speaker beter klinken dan vergelijkbare traditionele speakers. De Om One zou ondanks zijn vermogen van 3 watt het geluid van een 10 watt-speaker voortbrengen.

Draagbaar
De speaker heeft een ingebouwde microfoon voor telefoongesprekken. De speaker kan volgens de ontwikkelaar 15 uur achter elkaar spelen op één lading van de ingebouwde accu.

Gebruikers kunnen de speaker ook meenemen, los van de magnetische voet. Daarnaast kunnen twee Om Ones draadloos gekoppeld worden, voor stereo-geluid.

De zwevende speaker is in de vorm van een crowdfunding-actie vooruit te bestellen. De ontwikkelaar wil 100.000 dollar ophalen, en verkoopt daarvoor de komende vijftig dagen Om One speakers voor 179 dollar per stuk.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.