De Digitale Media van 25 augustus 2014

Android running

Onderwerpen vandaag:

  1. Android apps eenvoudig over te nemen
  2. Microsoft onthuld Windows 9 in september
  3. Sociale netwerken en ISIS
  4. Flappy bird maker kondigt nieuwe game aan

1 – Android apps eenvoudig over te nemen

Bron: NU – Onderzoekers zijn erin geslaagd applicaties op Android over te nemen en zo inloggegevens mee te lezen. De hack zou mogelijk ook kunnen werken op iOS en Windows.

Dat laten de onderzoekers van de universiteit van Californië weten in een paper. Het onderzoek wordt vrijdag officieel gepresenteerd.

De onderzoekers maakten een malafide applicatie die alleen netwerktoegang nodig had. Vervolgens kon de applicatie via het gedeelde geheugen een telefoon zien wat voor handelingen er in andere apps worden verricht.
Naast Android, maken iOS en Windows op dezelfde manier gebruik van het gedeelde geheugen. Volgens de onderzoekers werd aangenomen dat de ene app geen invloed kon uitoefenen op de andere app, maar het tegendeel wordt nu bewezen.

Voor het monitoren van het gedeelde geheugen van een andere app is bovenden geen extra toestemming nodig.

Praktijk
In de praktijk kan dit ervoor zorgen dat kwaadwillenden precies kunnen volgen wat een gebruiker op een smartphone aan het doen. In het ergste geval kunnen inloggegevens worden bemachtigd.

De malafide app geeft aan de telefoon van de hacker door welke handelingen er worden verricht. Opent het slachtoffer een app om te bankieren dan ziet de hacker dit als hij realtime mee kijkt. Vervolgens kan de hacker op exact het juiste moment zijn malafide app op de voorgrond tonen en het inlogscherm van de bankierapp dupliceren, zo wordt in drie video’s getoond.

De timing is dan dus wel heel belangrijk en de handeling moet door de malafide app herkent zijn. Bovendien moet de hacker weten hoe de gebruikte app eruit ziet.

Gmail
De onderzoekers konden in 92 procent van de gevallen de inloggegevens van Gmail bemachtigen. Bij de applicatie van Chase, een Amerikaanse bank, lukte dat in 83 procent van de gevallen. Van de zeven geteste apps bleek Amazon met 48 procent de moeilijkst te kraken applicatie.

Windows 9

2 – Microsoft onthult Windows 9 in september

Bron: NU – Microsoft onthult de opvolger van Windows 8 waarschijnlijk op 30 september tijdens een persevenement.

Het betreft een vroege ontwikkelaarsversie, waarin mogelijk het nieuwe, kleinere startmenu te zien zal zijn. Ook zal de zogeheten ‘charms bar’ (de context menubalk, getoond door te swipen vanaf de rechterzijde van het scherm of met je muis naar de rechterhoek van je scherm te gaan) waarschijnlijk ontbreken, en wordt er waarschijnlijk gewerkt aan een versie van Microsofts digitale voice assistent Cortana. Volgens The Verge is het onwaarschijnlijk dat Cortana al getoond zal worden tijdens het persevenement.

De datum volgt op eerdere berichten dat Microsoft eind september of begin oktober een testversie van Windows 9 zal tonen. De uiteindelijke versie van Windows 9 wordt in het voorjaar van 2015 verwacht.

Hoe komt Windows 9 eruit te zien?
In Windows 9 krijgen apps naar verwachting knoppen voor instellingen bij hun eigen tegel. In het nieuwe besturingssysteem zouden de tegels uit de tegelomgeving ook als los scherm in de desktopomgeving gebruikt kunnen worden.

Bovendien zal bij het opstarten op een desktop standaard de desktopomgeving worden gestart in plaats van de tegelomgeving.

Startmenu
De meest gewilde verandering is misschien wel de terugkomst van het startmenu. Microsoft beloofde zelf al dat dit menu terugkomt. In Windows 8 is het helemaal niet te vinden en in Windows 9 krijgt het een iets andere vorm.

Het nieuwe startmenu zal dezelfde functie hebben als in Windows 7, maar er wordt een grote balk met tegels toegevoegd waar gebruikers zelfs apps in kunnen zetten.

win9-startmenu

Eén systeem
Windows 9 zal mogelijk ook een systeem worden voor zowel tablets, desktops als smartphones. Bronnen stelden dat eerder al en ook ceo Satya Nadella bevestigde het in wat vage bewoordingen.

De samenvoeging zou betekenen dat er geen Windows Phone en Windows RT meer zijn, maar dat de gebruiker één systeem heeft. Het voordeel daarvan is dat je smartphone, tablet en pc eenvoudiger met elkaar kunnen communiceren en dat je overal dezelfde ervaring hebt.

Diaspora

3 – Sociale netwerken en IS(IS)

Bron: Volkskrant – Nu Twitter en YouTube actief propagandaberichten van de Islamitische Staat (IS) verwijderen, gaan de extremisten op zoek naar alternatieve sociale netwerken om hun boodschap te verspreiden. Een van de populairste alternatieven blijkt Diaspora te zijn, een netwerk dat draait op opensourcesoftware.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian. In tegenstelling tot Facebook of Twitter draait Diaspora op een open en gedecentraliseerde database en op zelfstandige servers. Dat houdt in dat het sociale netwerk geen officiële eigenaar heeft. Het voordeel is dat gegevens van gebruikers op die manier niet kunnen worden doorverkocht aan derden, zoals adverteerders. Maar er zijn ook nadelen, en die worden deze dagen maar al te duidelijk.

Want dankzij diezelfde decentralisatie kunnen aanhangers van IS er ongestoord hun gang gaan. Omdat er geen centrale server is, kunnen de beheerders geen berichten verwijderen of aanpassen en zijn ze in feite dus compleet machteloos. Daar komt nog bij dat Diaspora, in tegenstelling tot Facebook en Google+, het plaatsen van berichten onder een pseudoniem of nickname toestaat.

‘Het voordeel is dat er geen bemoeienis is van autoriteiten. Het nadeel is dat er geen bemoeienis is van autoriteiten’ Bernie Hogan

Podmins
Vier studenten van de Universiteit van New York begonnen in 2010 met het sociale netwerk omdat ze een alternatief voor Facebook wilden maken waarbij de privacy van gebruikers beter bewaard bleef. Inmiddels heeft hun netwerk naar schatting wereldwijd ongeveer 1 miljoen gebruikers. Diaspora is afhankelijk van donaties en fondsenwerving.

De bijdragen van gebruikers worden op een zelfstandige server, een zogenoemde ‘pod’, gepubliceerd. De afzonderlijke pods werken met elkaar samen en vormen zo het sociale netwerk. Beheerders van pods worden ‘podmins’ genoemd. Net als bij Facebook en Twitter zien gebruikers alleen berichten van mensen die ze volgen.

Via de pods van Diaspora worden nu propagandistische video’s, afbeeldingen en teksten gepubliceerd. De oprichters, die ooit ‘een betere toekomst voor ons allen’ beloofden, zijn nu bang dat het propagandistische materiaal kan leiden tot juridische problemen voor andere Diaspora-gebruikers. Ze proberen gebruikers zoveel mogelijk op het hart te drukken geen IS-materiaal te delen. Verbieden kunnen ze het niet. Om technische redenen dus, maar ook omdat het niet strookt met de idealistische insteek van het sociale netwerk.

Arbitraire regels
In een blogpost uit 2011 schrijven de oprichters dat hun opzet ervoor zorgt dat geen enkel groot bedrijf ooit de controle kan hebben over Diaspora. ‘Diaspora zal nooit je sociale leven aan adverteerders verkopen, en je zult je nooit hoeven te conformeren aan de arbitraire regels van een ander of over je schouders hoeven kijken wanneer je spreekt.’ Het bericht is inmiddels verwijderd.

Twitter maakte gisteren bekend dat gebruikers die expliciete beelden van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door IS plaatsen een tijdelijke ban krijgen. YouTube heeft video’s van de onthoofding van zijn netwerk verwijderd.

Sociaalmedia-professor Bernie Hogan van het Oxford Internet Instituut vat het probleem van Diaspora tegenover The Guardian kernachtig samen. ‘De gedecentraliseerde opzet heeft een groot voordeel en een groot nadeel. Het voordeel is dat er geen bemoeienis is van autoriteiten. Het nadeel is dat er geen bemoeienis is van autoriteiten.’

Swing Copters

4 – Maker Flappy Bird komt met nieuwe game

Bron: NU – De maker van populaire smartphonegame Flappy Bird heeft een nieuwe game aangekondigd. Ontwikkelaar Dong Nguyen brengt Swing Copters deze week uit. Dat meldt Touch Arcade na een exclusieve speelsessie met de nieuwe game.

In een trailer die Nguyen van Swing Copters heeft vrijgegeven is te zien dat het spel veel lijkt op zijn eerdere hit Flappy Bird. In Swing Copters is het de bedoeling dat spelers een vliegend poppetje door het level omhoog begeleiden.

Met elke druk op het scherm laten spelers het karakter naar links of rechts gaan. Op die manier moeten spelers zwaaiende hamers ontwijken en zo hoog mogelijk komen. Wie geraakt wordt is af, en moet opnieuw beginnen.

Verslavend
Net als bij Flappy Bird is het de opdracht een zo hoog mogelijke score te behalen. Ook het uiterlijk van de Swing Copters heeft met zijn 8-bit invloeden veel gemeen met Flappy Bird.

Swing Copters komt deze week donderdag gratis uit, wie reclames in de game wil verwijderen betaalt 0,89 euro. De game zal in ieder geval verschijnen voor iOS, gezien Touch Arcade een iOS-gaming-site is. Of Swing Copters ook direct voor Android verschijnt is niet bekend.

De Vietnamese Nguyen verwijderde Flappy Bird na een plotselinge golf van populariteit uit de verschillende App Stores. Volgens de ontwikkelaar was de game te verslavend.

Overigens staat er inmiddels al een video online waarmee je eenvoudig het hele spel kunt uitspelen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.