De Digitale Media van 1 september 2014

on

Facebook Advertising

Onderwerpen:

  1. Facebook gaat nog meer advertenties toelaten
  2. Popcorn Time populair in Nederland
  3. Google test met zelfsturende drones
  4. Google betaalt voor je mening

1 – Facebook gaat nog meer advertentie toelaten

Bron: Computeridee – Facebook gaat nóg meer advertenties serveren. Regels voor adverteerders worden versoepeld. Alsof Facebook nog geen paradijs was voor adverteerders, gaat het sociale netwerk binnenkort nóg meer advertenties serveren aan gebruikers. Facebook heeft nieuwe regels opgesteld voor adverteerders, waardoor het maximaal aantal advertenties dat mag worden getoond, flink wordt opgeschroefd.

Momenteel mogen adverteerders nog maar maximaal één keer per dag een advertentie in de tijdlijn van gebruikers plaatsen, maar dat gaat omhoog naar twee keer per dag.

Verdubbeling
Ook advertenties van pagina’s die de gebruiker niet volgt mogen dubbel zo vaak worden getoond – nu twee keer in plaats van één. Pagina’s die gebruikers juist al wél volgen, mogen het helemaal bont maken. Die mogen straks vier keer per dag worden vertoond, waar dat nu nog maar twee keer is.

Overigens bezweert Facebook dat de versoepelde regels niet gaan leiden tot méér advertenties. “Gebruikers krijgen alleen vaker dezelfde advertentie te zien.”

“Betere interactie met publiek”
Facebook zou de regels hebben aangepast om adverteerders tegemoet te komen. Zo schrijft het bedrijf aan adverteerders: “We weten dat bedrijven graag relevante content aan gebruikers willen aanbieden, maar dat werd altijd beperkt door het maximale advertenties. Met deze veranderingen veranderen we de manier waarop bedrijven met hun publiek kunnen omgaan.

Bron: The Guardian – Would you pay to use an ad-free internet? According to a survey, an advert-free internet would cost each person in the UK £140 a year. This calculation was made by dividing the amount spent on online advertising (£6.4bn per year) by the number of UK internet users (45 million people). When asked whether they would pay for an ad-free internet, 98% of people said no. But many people did admit to rushing through video adverts of using ad-blocking software. Would you pay to avoid all adverts online?

Popcorn Time

2 – Illegale TV- en filmstreaming Popcorn Time populair

Bron: NU – De illegale tv- en filmstreamingdienst Popcorn Time is geïnstalleerd op 1,3 miljoen Nederlandse apparaten. Dagelijks gebruiken bijna 100.000 Nederlanders de app, blijkt uit cijfers die Popcorn Time heeft gedeeld met Android Planet, en die ook door NU.nl zijn ingezien.

Elke dag wordt Popcorn Time op meer dan 15.000 nieuwe Nederlandse apparaten geïnstalleerd, schrijft een anonieme vertegenwoordiger van Popcorn Time: “Jullie behoren inmiddels tot de top drie sterkste verkeersbronnen naar Popcorn Time!”

Het is wereldwijd voor het eerst dat Popcorn Time gebruikscijfers vrijgeeft. De dienst werd aan het begin van 2014 gelanceerd, maar moest al gauw zijn deuren sluiten onder druk van de entertainmentindustrie. De software werd echter opensource gemaakt, waardoor een nieuw ontwikkelteam ermee aan de slag kon.

Torrents
Sindsdien groeit Popcorn Time als kool, zowel op desktops als op Android-apparaten. De gebruiksvriendelijkheid leidde tot een grote hoeveelheid media-aandacht. Zo vroeg De Volkskrant zich af of Popcorn Time “het einde van Netflix” zou betekenen.

Netflix is de grootste betaalde film- en tv-streamingdienst van Nederland en telt volgens een recent onderzoek ongeveer een miljoen Nederlandse kijkers.

Popcorn Time maakt gebruik van torrent-bestanden om videobestanden te downloaden en opnieuw te verspreiden. Het uploaden van auteursrechtelijk materiaal was in Nederland al illegaal, maar sinds april geldt ook een downloadverbod dat het downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron verbiedt.

Brein
Stichting Brein, de organisatie die in Nederland auteursrechten handhaaft en enige tijd een blokkade van torrentsite The Pirate Bay wist af te dwingen, zegt desgevraagd zelf niets aan Popcorn Time te kunnen doen.

“Als de huidige aanbieders zich in Nederland zouden bevinden, dan zou Brein daar achteraan gaan”, aldus Tim Kuik, directeur van de stichting, tegen NU.nl. “Nu zijn anderen daarmee bezig.”

Kuik zegt individuele gebruikers niet te willen vervolgen, maar zich te richten op voorlichting. Als sites met illegaal aanbod offline worden gehaald, wordt op die internetadressen bijvoorbeeld doorverwezen naar legale downloadbronnen.

Downloadverbod
“Dit toont aan dat het downloadverbod niet werkt”, zo reageert D66-Kamerlid Kees Verhoeven op de gebruikscijfers van Popcorn Time. “Mensen blijven zoeken naar betere alternatieven. Het internet en andere nieuwe ontwikkelingen kan je niet tegenhouden.”

Zijn partij pleit al langer voor een hervorming van het auteursrecht naar een ‘radiomodel’. Dat zou inhouden dat films en muziek op internet vrij mogen worden verspreid, als de aanbieders maar een licentiebedrag betalen aan rechtenhouders.

“De aanbieder hoeft niet met alle filmmaatschappijen aparte afspraken te maken. Bij het radiomodel zijn vooral start-ups gebaat”, aldus Verhoeven.

Video on demand
Inmiddels kijken 5,2 miljoen Nederlanders wel eens naar betaalde ‘video on demand’, zo blijkt uit de marktmonitor die Stichting Video On Demand elk kwartaal uitbrengt in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Onbeperkte streamingdiensten zijn nog wel een stuk minder populair dan het afrekenen per film of serie, zo blijkt uit het laatste onderzoek, dat vrijdag verscheen. 78 procent van de mensen kiest voor het betalen per film. Kabel- en internetproviders als UPC, Ziggo en KPN zijn goed voor ruim twee derde van de totale markt.

Tessel: Hoe illegaal is illegaal en wat kan de overheid er dan tegen doen? Krijg je een boete? Gaat je tv op zwart? Kom je op een zwarte lijst?

3 – Google test ook met zelfsturende drones?

Bron: NU – Dat Google druk bezig is met het testen van zelfrijdende auto’s wisten we. Maar het Amerikaanse techbedrijf blijkt ook al twee jaar te werken aan een geheim project met drones. Dat onthulde Google vandaag tegenover deBBC en The Atlantic.

Het project vertoont veel overeenkomsten met de tests waarmee Amazon eerder dit jaar begon. Daarbij worden drones ingezet voor het afleveren van producten. Maar waar Amazon zich puur richt op consumentenbehoeften, lijkt Google ook te kijken naar toepassingen voor hulpverlening bij crisissituaties. De drones zijn bijvoorbeeld in staat om voedselpakketten op moeilijk bereikbare plekken te droppen. Er werken tientallen mensen aan het project en Google verwacht dat dat team op korte termijn verder uitgebreid gaat worden.

Kruising
De drones waar Google mee test zijn een soort kruising tussen een helikopter en een vliegtuig. Bij het opstijgen gaat het toestel recht omhoog, maar vervolgens kantelt het zodat het sneller dan helikopter-drones een horizontale afstand kan afleggen. Het apparaat heeft een spanwijdte van anderhalve meter en telt vier elektrisch aangedreven propellers. De drone weegt 8,5 kilo en kan ongeveer anderhalve kilo aan bagage meetorsen.

In tegenstelling tot traditionele drones, zoals die van Amazon, kan de drone van Google niet landen. In plaats daarvan laat de drone het af te leveren product of voedselpakket aan een touw naar beneden zakken.

Overigens zal het nog even duren voordat de drone op commerciële basis kan worden ingezet, want in veel landen zal daarvoor eerst de wet moeten worden aangepast. Het is dan ook niet voor niets dat Google X, de tak van Google voor langetermijnprogramma’s, met het project is belast.

4 – Google betaalt voor je mening

Bron: Volkskrant – Google heeft z’n enquête-app Google Opinion Rewards nu ook geschikt gemaakt voor Nederlanders. Wie de app installeert, krijgt gemiddeld één keer per week een paar vragen voorgeschoteld en voor de antwoorden biedt Google tegoed aan voor Google Play.

Google Opinion Rewards vraagt gebruikers bijvoorbeeld wat ze van een bepaalde reclame vinden of wanneer ze denken weer op reis te gaan. Per sessie betaalt Google maximaal 75 cent. Het bedrag wordt gestort in je Google Play-account en het geld kan gebruikt worden voor aankopen in de appwinkel of voor aankopen binnen apps, bijvoorbeeld voor extra levels in spelletjes.

Heel veel tijd kost het niet om je wekelijkse beloning binnen te harken. Een enquête bestaat volgens Google maximaal uit tien korte vragen.

Reward
Het ‘reward-programma’ van Google bestaat al een tijdje, maar Nederlanders konden het nog niet gebruiken. Onder meer Amerikanen, Britten en Duitsers konden al wel meedoen.

Google Opinion Rewards is gratis te downloaden in Google Play. Om aan de enquêtes mee te kunnen doen is naast een Google-account een Google Wallet-account nodig.

Tessel: Tsja…. wat moeten we hier nou weer van vinden…

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.