De Digitale Media van 29 september 2014

Bendgate

Onderwerpen vandaag:

  1. Is de iPhone 6 een probleemkind?
  2. Sociale-media-clausule in je huwelijkcontract?
  3. Apple’s iOS8-updates blijken een drama
  4. Gadget: Robot geeft rondleiding in Spaans paleis

1 – Is de iPhone 6 een probleemkind?

De iPhone 6 is inmiddels gewoon in Nederland te bestellen. BendGate (het kunnen buigen van de iPhone 6/Plus) heeft inmiddels de gemoederen al behoorlijk bezig gehouden. Volgens Apple valt het probleem best wel mee en dat je behoorlijk wat kracht moet zetten om de telefoon te buigen.

Het fenomeen ‘BendGate’ krijgt de afgelopen dagen zo ongelooflijk veel media aandacht dat vrijwel iedereen wel weet wat het betekent. De iPhone 6 Plus zou erg snel buigen wanneer hij onder druk komt te staan in bijvoorbeeld je broekzak. Het begon eerst met een aantal problemen van gebruikers, waarna YouTubers het zelf gingen testen en de traditionele media dit nieuws ook begon op te pikken. Mocht je peperdure iPhone 6 plus verbuigen na een ritje in je broekzak, dan laat Apple het aan zijn Geniussen over of het apparaat vervangen wordt of niet, aldus The Next Web na een chat met Apple.

Pluspunten:
+ NFC
+ Lekker in de hand
+ Bijzonder snel

Minpunten:
– Prijzig
– Cameralens steekt uit
– Lage resolutie in vergelijking met Android toestellen als de HTC M8, Sony Xperia Z2 en Samsung S5 (Note)

Ontbrekend:
– Draadloos opladen
– Hoge resolutie schermen (alleen Plus heeft HD)
– Amoled scherm (hebben wel wat meer moeite met witbalans)
– Voor derden toegankelijke NFC-chip
– Lighting adapter voor opladen, weer geen USB-standaard
– Niet waterdicht
– Geen ondersteuning voor micro SD-cards

Oordeel:

4 uit 5 sterren
Met de iPhone 6 en 6 Plus maakt Apple eindelijk de stap naar het grotere segment smartphones. “Bigger than bigger”, luidt het motto van de Amerikaanse elektronicafabrikant.

Eerste gezicht
Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de iPhone 6 oogt minder uitgesproken dan zijn voorganger. Doordat de harde randen plaats hebben gemaakt voor afgeronde versies en de voorkant een licht glanzend effect heeft, schuifelt het toestel qua design richting HTC One M8 en Samsung Galaxy S5.

Onderscheidend was de iPhone 5 ook in formaat, maar de nieuwste generatie past tussen de high-end modellen van concurrenten: Groot, dus navigeren met de duim wordt lastig, wil je bijvoorbeeld een nieuwe url invoeren. Dit is opgelost met een ‘double tab’; tik tweemaal op de homebutton en de navigatieknoppen bovenin het scherm schuiven naar beneden.

Conclusie
Komen we bij het punt; is de iPhone 6 het aanschaffen waard? Ben je al eigenaar van een iPhone 5s, dan is het antwoord ‘nee’. Er zijn te weinig grote verbeterpunten om binnen een jaar weer honderden euro’s uit te geven. Dankzij iOS 8 is het merendeel van de gimmicks (time lapse, voicetyping, snelzoeken) ook op de toestellen uit de 5-serie beschikbaar en zijn de verschillen verwaarloosbaar. Wil je je iPhone 4/S (of eerder) vervangen, dan biedt de nieuwe iPhone 6 het beste wat Apple tot heden te bieden heeft. De vraag is alleen of je niet gewoon beter uit bent met de 5S.

Vergelijken we de iPhone 6 Plus met de Samsung Galaxy Note 4, dan is de laatste de winnaar: de Apple telg kan niet op tegen de kracht van de S Pen.

Bronnen:
http://www.metronieuws.nl/plus/review-iphone-6/SrZniy!Mo3FVSZgqX4U/
http://www.applespot.nl/65938/iphone-6-buigen/
http://www.nu.nl/gadgets/3886545/gebogen-iphones-moeten-test-doorstaan-vervanging.html

Breakup

2 – Sociale-media-clausule in je huwelijk?

Bron: Computeridee – Ook notarissen gaan met hun tijd mee. Zo mogen stellen die uit elkaar gaan elkaar niet meer zwartmaken via Facebook, staat te lezen in een nieuw contract dat belangenvereniging Netwerk Notarissen sinds kort aanbiedt.

Klanten kunnen bij het opstellen van bijvoorbeeld hun huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontracten een clausule laten opnemen over sociale media. Daarin staat dan te lezen dat je je partner niet mag uitschelden, stalken of zwartmaken via Facebook, Twitter of andere sociale media. Doe je dat wel, dan kun je een flinke boete verwachten.

Logisch
Ook voor bijvoorbeeld het uit nijd verspreiden van naaktfoto’s kan bestraft worden volgens de nieuwe contracten, laat Netwerk Notarissen weten. Volgens de belangenvereniging gebruikt tegenwoordig iedereen sociale media, dus is het logisch dat ook zulke communicatie wordt opgenomen in een scheidingszaak.

Grotere rol
Het Netwerk Notarissen zegt dat sociale media een steeds grotere rol spelen tijdens het scheidingsproces. Veel ex-partners hebben last van negatieve online uitingen van rancuneuze exen, en die informatie is maar moeilijk van het internet te verwijderen. Als de clausule in het contract wordt opgenomen en een ex overtreedt die regel, kan dat een fikse boete opleveren. Betaal je die niet, dan kun je voor de rechter worden gedaagd.

Een dergelijke clausule kan worden opgesteld bij alle notarissen die zich bij het Netwerk hebben aangesloten.

Apple maps

3 – Gecrashte iPhones vanwege iOS8. Wat is er mis?

Bron: NU – Apple heeft de problemen van iOS 8.0.1, de eerste update aan het nieuwe iOS 8, verholpen met een nieuwe update. Dat maakte het bedrijf in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

Na het uitrollen van iOS 8.0.1 in de nacht van woensdag op donderdag regende het klachten. Gebruikers meldden dat ze geen mobiel bereik meer hadden en dat de vingerafdrukscanner Touch ID ineens niet meer werkte.

Tweakers: Eerder trok Apple de 8.0.1-update terug en adviseerde het bedrijf gebruikers met problemen om hun telefoon te resetten via iTunes. De nieuwe software-update [van iOS8] zou de problemen moeten verhelpen. Die update bleek echter ook te zorgen voor problemen met de mobiele dataverbinding; gebruikers klaagden dat ze geen verbinding meer hadden. Ook werkte TouchID, Apples vingerafdruklezer, niet meer bij sommige gebruikers. Het is onduidelijk of iOS 8.0.2 ook een einde maakt aan de wifi-problemen die met iOS 8 zijn intrede deden. Tweakers heeft kunnen verifiëren dat een iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus kampten met een probleem waarbij de wifi-verbinding intact bleef, maar pagina’s niet meer wilden laden. Veel gebruikers klaagden dat ze last hebben van dat probleem.

Door iOS 8.0.2 te downloaden moeten deze problemen worden verholpen. Bovendien zijn er een aantal andere bugs opgelost. Een klein percentage vooral Australische gebruikers meldt volgens Zdnetnog steeds problemen na de update.

Honderden miljoenen mensen wereldwijd gebruiken iOS en hadden dus in potentie last van de iOS 8.0.1-update. Na een aantal dagen gebruikte van alle iOS-gebruikers bijna de helft al de nieuwste versie.

Apple Maps
Volgens anonieme bronnen van persbureau Bloomberg was de persoon die verantwoordelijk is voor het testen van iOS ook verantwoordelijk voor het controleren van Apple Maps toen de dienst van Apple in 2012 uitkwam.

Apple Maps ontving veel kritiek vanwege het grote aantal bugs en onjuistheden in de kaartdienst. Apple kwam openlijk met een excuus er werd een hooggeplaatste manager ontslagen en Josh Williams, verantwoordelijk voor het testen van de software, werd overgeplaatst naar een ander team.

Williams bleef echter verantwoordelijk voor iOS en is volgens de bronnen dan ook verantwoordelijk voor het voortijdig opsporen van problemen zoals in iOS 8.0.1

Bronnen:
http://://www.nu.nl/gadgets/3887797/apple-lost-problemen-ios-8-met-update.html
http://tweakers.net/nieuws/98694/apple-komt-met-nieuwe-ios-8-update-om-problemen-te-verhelpen.html

photo-2-1

4 – NL Robot gaat bezoekers rondleiden in Spaans paleis

Bron: NU – Een gidsrobot ontwikkeld door de Universiteit Twente (correctie red.: zie hieronder) geeft vanaf woensdag zelfstandig rondleidingen in het Koninklijk Paleis van Sevilla in Spanje.

Redactie: De FROG is een collaboratief ontwerp van diverse universiteiten in Nederland, Spanje, Portugal en Brazilie. Zie voor een lijst deze website.

De FROG (Fun Robotic Outdoor Guide) van de Universiteit Twente is ontworpen om het gedrag van mensen bij te houden, en daarop in te spelen. Met een ingebouwde projector kan de robot extra informatie ter plaatse projecteren.

Door de gezichtsuitdrukkingen van mensen te interpreteren zou FROG beter met grote groepen om kunnen gaan. De Universiteit Twente heeft ingezet op een gezichtsherkenning die in de buitenlucht goed werkt, waar de camera van de robot te maken heeft met veel zon of veel schaduw.

Interactie
FROG is zo ingesteld dat hij de interactie met mensen aangaat, en heeft van van de Universiteit Twente een “grappige persoonlijkheid” gekregen. Die is al getest met rondleidingen over het universiteitsterrein in Twente.

De robot laadt laadt zich zelfstandig op, en gaat zelfstandig op zoek naar mensen om rond te leiden. Het is de bedoeling dat FROG groepjes bezoekers gaat rondleiden door de kasteeltuinen van het Royal Alcazar, het Koninklijk Paleis van Sevilla. Dagelijks krijgt het paleis zo’n drie- tot vijfduizend bezoekers.

simulator-setup

“De FROG gaat voortdurend de dialoog met zijn publiek aan en is in staat positieve en negatieve emoties te herkennen”, zegt prof. dr. Vanessa Evers van de vakgroep Human Media Interaction van de Universiteit Twente. “De huidige gidsrobots zien in hun navigatie de mens vooral als obstakel en zijn alleen bezig niet tegen die mensen op te botsen. Bij de FROG ligt de focus juist wel op interactie.”

Hieronder vind je een video die een beeld geeft van de huidige stand van zaken rond robots:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.