De Digitale Media van 6 oktober 2014

Microsoft-W10

Onderwerpen vandaag:

  1. Microsoft komt met Windows 10
  2. Facebook onderzoekt ontwikkelingen medische apps
  3. Zeer ernstig lek in USB – al jaren bekend bij NSA
  4. Volgend jaar al voor 90% zelfrijdende auto’s

1 – Microsoft komt met Windows 10

Bron: NU – Microsoft heeft Windows 10 aangekondigd. Het startmenu is weer terug, en de scheiding tussen desktop en tablet is duidelijker. Windows 10 verschijnt halverwege 2015.

De opvolger van Windows 8.1 heet niet Windows 9, zoals verwacht werd, maar Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem werkt op tablets, laptops en pc’s, maar vervangt ook Windows Phone en werkt op de Xbox One.

Volgens Microsoft ondersteunt Windows 10 schermformaten van 4 tot 80 inch. Het nieuwe systeem bevat een aantal grote vernieuwingen ten opzichte van Windows 8 en 8.1. Zo past Windows 10 zich beter aan op het type apparaat waar het op wordt gebruikt. Heeft een gebruiker een tablet, dan wordt de touch-interface getoond die met Windows 8 werd geïntroduceerd. Gebruikers op desktops of laptops zien een meer traditionele weergave, met bureaublad.

Startmenu
Ook de startknop en het startmenu zijn weer terug. De knop zit net zoals in Windows 7 en eerder linksonder, en opent een vernieuwd menu met apps, mappen en nu ook interactieve widgets. De taakbalk met veelgebruikte software is ook weer terug onder in beeld.

Microsoft zegt dat Windows 10 vooral vertrouwd moet aanvoelen voor gebruikers die van Windows 7 upgraden. “Windows 10 biedt het vertrouwde van Windows 7 met enkele elementen van Windows 8”, zegt hoofd software design Joe Baltimore.

Task view
Ook nieuw in Windows 10 is Task view. Met die nieuwe knop in de taakbalk kunnen gebruikers een totaaloverzicht van alle open vensters op hun scherm krijgen. Vensters worden dan verkleind, zodat sneller en makkelijker tussen veel verschillende geopende vensters kan worden gewisseld.

Ook kunnen gebruikers met Task view meerdere bureaubladen aanmaken. Zo kunnen op één bureaublad bijvoorbeeld een kalender en mail-programma worden getoond, terwijl een bureaublad verder een tekstverwerker open staat. Gebruikers kunnen makelijk tussen meerdere bureaubladen schakelen.

In Windows 10 zullen meer apps in een venster werken. In Windows 8 draaiden sommige apps enkel schermvullend, in Windows 10 zal dat meer afhankelijk zijn van het type apparaat waarop het besturingssysteem wordt gebruikt.

Touchscreen
Windows 10 heeft een speciale touch-weergave die wordt geactiveerd op het moment dat gebruikers hun scherm aanraken. Op die manier moet het besturingssysteem volgens Microsoft logischer aanvoelen op hybride apparaten zoals zijn eigen Surface Tablets, die kunnen wisselen tussen een laptop- en tablet-modus.

In die zogenaamde tablet-modus is het startscherm ook aangepakt. Dat toont niet langer schermvullend blokken met apps, maar toont zulke blokkken kleiner. Bovendien zijn de taakbalk en het startmenu ook in de tablet-modus nog beschikbaar. Knoppen zijn voornamelijk groter, om aantikken makkelijker te maken.

Microsoft brengt woensdag 1 oktober een vroege testversie van Windows 10 uit, die ook door consumenten te gebruiken is. Microsoft raadt mensen zonder technische achtergrond echter niet aan de eerste previewversie te gebruiken. Ook stelt het bedrijf dat het niet verstandig is deze variant op een primaire computer te installeren.

De uiteindelijke stabiele versie van Windows 10 verschijnt halverwege 2015. Het is nog onduidelijk hoe het systeem verspreid zal worden, en wat het gaat kosten.

Facebook

2 – Facebook onderzoekt ontwikkeling medische apps

Bron: NU – Facebook wil net als Apple, Google en Samsung actief worden op de gezondheidsmarkt. Het sociale netwerk doet onderzoek naar medische apps en online hulp.

Volgens de bronnen zit Facebook nog in de fase waarin ideeën worden verzameld, maar zijn de ambities serieus.

Een klein team zou onderzoek doen naar nieuwe applicaties die mensen moeten helpen hun levensstijl te verbeteren. Los daarvan wordt een onderzoeksafdeling opgezet om de ontwikkeling van medische apps te bekijken.

Ook zou Facebook online gemeenschappen willen bieden voor mensen om te praten over ziektes. Het bedrijf heeft gemerkt dat mensen met chronische aandoeningen op Facebook zoeken naar informatie en advies en wil die rol actief gaan invullen.

Om privacyzorgen te voorkomen, zou Facebook de eventueel nieuwe apps willen uitbrengen onder een andere naam. Onderzoek door Facebook zelf zou hebben aangetoond dat veel mensen niet weten dat Instagram eigendom is van Facebook.

Hack

3 – Zeer ernstig lek in USB – NSA was er al mee bekend

Bron: NU – Onderzoekers hebben een zeer ernstig en potentieel onoplosbaar lek in usb openbaar gemaakt waardoor bijna ondetecteerbare malware kan worden verspreid.

De zogeheten Badusb-hack werd in juli door onderzoeker Karsten Nohl gepresenteerd, maar hij hield de code om het lek te misbruiken geheim. De kwetsbaarheid zorgt ervoor dat een usb-apparaat zich kan gedragen als welk apparaat dan ook.

Een usb-stick kan zich voordoen als toetsenbord waardoor de aanvaller opdrachten aan de computer kan doorgeven door te ‘typen’. Dan wordt het bijvoorbeeld mogelijk bestanden te benaderen of de computer te beschadigen of wissen.

Het is ook mogelijk via de usb-poort smartphones te infecteren en zo af luisteren of een harde schijf die via usb gekoppeld is nog voor de pc is opgestart al een virus te laten installeren zodat de computer er niet voor kan waarschuwen.

Lek dichten
Twee andere onderzoekers hebben het lek nu ook gereproduceerd en hebben de code wel gepubliceerd. Zij hopen dat bedrijven het lek nu eindelijk gaan verhelpen, vertellen ze aan Wired.

Nohl gaf aan dat hij het lek als onoplosbaar ziet. Ook al zou er nu een oplossing zijn, duurt het volgens Nohl nog zeker tien jaar voor alle kwetsbare usb-apparaten uit de roulatie zijn.

Volgens onderzoekers Adam Caudill en Brandon Wilson beschikken overheidsorganisaties zoals de NSA al over het lek en maken ze er misbruik van. “Als alleen mensen met een significant budget toegang hebben tot het lek, zullen de fabrikanten er nooit iets aan doen”, aldus Caudill.

“Mensen zien een usb-stick als een opslagapparaat, maar beseffen niet dat het een programmeerbare computer is.”

Firmware
Het lek bevindt zich in de firmware op de usb-stick zelf. Het besturingssysteem wordt als het ware aangepast. Er wordt dus geen geïnfecteerd bestand op de usb-stick gezet die detecteerbaar en verwijderbaar is.

Daardoor zou kwaadaardige software niet opgemerkt worden en zelfs de hele usb-stick legen en opnieuw installeren verwijdert de malafide firmware niet.

Caudill en Wilson hebben overigens niet alle soorten misbruik openbaar gemaakt. Zo werken de onderzoekers aan een hack die het mogelijk moet maken vanaf een usb-stick een pc te infecteren en vervolgens via de usb-poort elk nieuw usb-apparaat ook van kwaadaardige software te voorzien.

Er is inmiddels een nieuwe usb-standaard afgerond die waarschijnlijk vanaf volgend jaar verwerkt wordt in pc’s en andere apparaten. Of de kwetsbaarheid ook in die standaard zit, is niet bekend.

Tesla

4 – Volgend jaar al voor 90% zelfrijdende auto’s

Bron: NU – Autofabrikant Tesla Motors denkt volgend jaar al modellen te lanceren die voor negentig procent zelfrijdend zijn. Dat stelt ceo Elon Musk in een interview metCNNMoney.

De gangbare verwachting van veel autofabrikanten en andere belanghebbenden is dat het nog tot 2020 duurt voordat de eerste volledig zelfrijdende modellen op de markt komen.

Musk denkt echter dat zijn bedrijf in 2015 al een voertuig af kan leveren dat in ieder geval op de snelweg voor honderd procent zelfstandig kan rijden.

In totaal zou het om zo’n negentig procent van alle gereden kilometers gaan die autonoom kunnen worden afgelegd, oftewel zonder inbreng van de bestuurder.

Tesla heeft nog geen concreet model aangekondigd, maar liet onlangs nog weten 9 oktober zijn plannen voor de komende tijd te onthullen. Het is niet duidelijk of daar ook al een overwegend zelfrijdend model onder valt.

Het bedrijf rust zijn elektrische auto’s al steeds meer uit met technologie die bepaalde functies van bestuurders over kan nemen.

Assisterende technieken
Vrijwel alle andere autofabrikanten werken ook aan soortgelijke technieken, die in de komende jaren al geleidelijk in nieuwe modellen worden geïntroduceerd.

Dit zijn vooral nog assisterende technieken die niet bedoeld zijn als volledige vervanging van menselijke input.

Tomtom

TomTom met Volkswagen
Op de Volkskrant konden we vorige week lezen dat TomTom met Volkswagen gaan samenwerken om zelfsturende auto’s te voorzien van kaarten, die veel meer informatie bevatten dan nu het geval is.

TomTom gaat samen met de Duitse autofabrikant Volkswagen werken aan de ontwikkeling van systemen voor zelfsturende auto’s. Dat maakte het Nederlandse navigatiebedrijf vanochtend bekend. Volgens topman Harold Goddijn versterkt TomTom daarmee zijn positie als belangrijke technologiepartner voor de autobranche.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.