De Digitale Media van 13 oktober 2014

iPhone 2007

Onderwerpen:

  1. Eerste iPhone bijna zonder touchscreen
  2. Microsoft CEO onbegrepen over vrouwen in IT
  3. Facebook heeft geen verdienplan voor Whatsapp
  4. Gadget: prothese aangestuurd met gedachten

1 – Eerste iPhone bijna zonder touchscreen

Bron: NU – De eerste iPhone had bijna geen touchscreen gehad, een functionaliteit waarmee Apple zich in 2007 juist mee wist te onderscheiden. Dat vertelt Jony Ive, hoofdontwerper bij Apple, tijdens een conferentie van Vanity Fair.

“Er waren duizenden redenen waardoor en verschillende momenten waarop we touch bijna hadden opgegeven”, zegt Ive over de ontwikkeling van de eerste iPhone.

Eerder werd door een voormalig Apple-technicus al eens gemeld dat de eerste smartphone van Apple tijdens de presentatie in 2007 nauwelijks bruikbaar was en dat er drie modellen nodig waren om dat voor het publiek te verhullen.

Ive gaat in het gesprek niet in op de reden om touch op te geven. Na het uitkomen van de iPhone in 2007 onderscheidde Apple zich met zijn touchscreen van Nokia en Blackberry, destijds marktleiders op de smartphonemarkt.

Diefstal en lui
Tijdens de bijeenkomst van Vanity Fair werd Ive ook gevraagd naar Xiaomi, een Chinese smartphonefabrikant die zich wel eens de Apple van China noemt en het uiterlijk van iPhones soms kopieert.

“Ik zie het niet als vleierij, ik zie het als diefstal en het is lui”, reageert Ive stellig. “Als je iets voor het eerst doet en je weet niet of het gaat werken is het laatste dat ik denk ‘oh dat is vleiend’. Al die weekenden had ik thuis kunnen zijn met mijn familie. Het is diefstal en het is lui.”

De hoofdontwerper van Apple doet bovendien uit de doeken dat hij met zo’n zestien tot zeventien mensen in zijn ontwerpteam werkt. De medewerkers komen drie tot vier keer per week bij elkaar om ideeën te bespreken.

Over de iPhone 6, met een groter scherm, zegt Ive dat Apple al jaren geleden prototypes met een groter scherm heeft gemaakt, maar dat die altijd te lomp waren en niet voldeden aan de standaarden van Apple.

Achtergrondartikel:Project Purple

Woman in Tech

2 – Microsoft CEO onbegrepen over vrouwen in IT

Bron: NU – Satya Nadella, directeur van Microsoft, is onder vuur komen te liggen nadat hij op een bijeenkomst voor vrouwen in de technologiesector zei dat vrouwen niet om loonsverhoging moeten vragen. Nadella is na de uitspraak zowel openbaar als naar Microsoft-medewerkers door het stof gegaan.

Hij vertelde tijdens de bijeenkomst: “Vrouwen moeten vertrouwen hebben dat zij loonsverhoging krijgen die zij verdienen.” Ook stelde de CEO dat het niet vragen om een loonsverhoging voor een goede karma zou zorgen.

Nadella reageerde na het gesprek op Twitter met een verklaring dat hij onduidelijk was geweest: “Onze industrie moet het verschil tussen mannen en vrouwen wegwerken waardoor een loonsverhoging niet meer nodig is.” Later liet hij in een verklaring naar alle Microsoft-medewerkers weten dat hij “helemaal fout” zat.

Voor nuances kunnen we beter even kijken naar de bron (New York Times):

Mr. Nadella said his own thinking on the matter had been influenced by Mike Maples, a former Microsoft executive, who had a memorable saying about how human resources systems were inefficient in the short term and efficient in the long term.

“It’s not really about asking for the raise, but knowing and having faith that the system will actually give you the right raises as you go along,” Mr. Nadella said, according to a webcast of the event.

But then he continued: “That, I think, might be one of the additional superpowers that, quite frankly, women who don’t ask for a raise have. Because that’s good karma. It’ll come back because somebody’s going to know that’s the kind of person that I want to trust. That’s the kind of person that I want to really give more responsibility to. And in the long-term efficiency, things catch up.”

Men far outnumber women at large tech companies. Last week, Microsoft reported that 29 percent of its global work force was female. That ratio is roughly in line with other big technology companies like Google, Twitter and Yahoo, which reported their figures earlier this year.

Whatsapp

3 – Facebook heeft geen verdienplan Whatsapp

Bron: NU – Facebook heeft geen kortetermijnplan om geld te verdienen aan Whatsapp. Dat komt overeen met eerdere beloftes van Whatsapp om advertentievrij te blijven. Facebook-directeur Mark Zuckerberg vertelde tijdens een bijeenkomst in India dat zijn bedrijf op de korte termijn geen plannen heeft om winst te genereren met Whatsapp, meldt Reuters.

Zuckerberg gaf daarover geen details. Het is dus niet bekend of Facebook op de lange termijn wel geld wil gaan verdienen met de berichtendienst.

Het sociale netwerk rondde deze week de overname van Whatsapp af. Het initiële bedrag van 19 miljard dollar pakte uiteindelijk 3 miljard dollar hoger uit omdat Whatsapp deels met aandelen in Facebook gekocht is en die de afgelopen maanden in waarde gestegen zijn.

Advertenties
Whatsapp-directeur Jan Koum heeft in het verleden meerdere malen laten weten dat hij geen advertenties wil tonen in de berichtenapp. Die belofte herhaalde hij in januari vlak na de initiële overnameovereenkomst tussen Facebook en Whatsapp.

Whatsapp heeft ruim 500 miljoen gebruikers waarvan slechts een beperkt deel jaarlijks een klein bedrag betaalt voor het gebruik. Hoeveel omzet, verlies of winst Whatsapp boekt is niet bekend. Facebook had in het meest recente kwartaal een omzet van 2,91 miljard dollar en een winst van 791 miljoen dollar.

4 – Prothese aangestuurd met gedachten

Bron: NU – Een Zweed is de eerste man die een prothetische arm in de praktijk gebruikt die hij met zijn gedachten bestuurt. De prothetische arm is ontwikkeld door onderzoekers van de technische universiteitChalmers in Zweden. 

De kunstarm is met een titanium implantaat aan het bot vastgemaakt. Hier worden elektroden geïmplanteerd die de zenuwen en spieren van de arm uitlezen. De zenuwen en spieren geven elektrische signalen van de hersenen af, die worden omgezet in bewegingen met de prothetische arm.

De meeste kunstarmen maken gebruik van elektrodes die op de huid worden geplakt. Deze lezen de elektrische signalen echter niet zo nauwkeurig af als geïmplanteerde elektroden. De Zweedse man gebruikte hiervoor een soortgelijke kunstarm.

Zwaar werk
Door de operatie en zijn nieuwe prothetische arm kan de Zweed weer fysiek zwaarder werk doen, zoals het besturen van zijn truck en het bedienen van machines. Ook het oppakken van een ei en strikken van veters is weer mogelijk.

De volgende stap voor de onderzoekers is het toevoegen van gevoel in de kunstarm. De onderzoekers zijn al bezig met dit project. De elektroden zouden elekrische signalen aan de zenuwen kunnen afgeven, die in de hersenen worden omgezet in gevoel.

Achtergrondartikel: Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.