De Digitale Media van 20 oktober 2014

tsunami sign

Onderwerpen:

  1. Facebook’s Safety Check ontzorgt bij rampen
  2. Amsterdamse Wifi’s wagenwijd open
  3. Belastingdienst vraagt: Hoe zie jij ICT in 2020?
  4. Virtual Reality Bril Archos

1 – Facebook’s Safety Check ontzorgt bij rampen

Bron: iCulture – Met Safety Check weten familie, vrienden en kennissen of zij zich geen zorgen hoeven te maken. Maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan de nieuwe Facebook-app.

Je vrienden en familie snel laten weten dat je niet in gevaar verkeert. Dan kan vanaf nu met Facebook. Als Facebook signaleert dat je in een zone zit waar gevaar heerst, bijvoorbeeld een aardbeving of een overstroming, dan vraagt de app of je veilig bent. Zo ja, dan kan je via Facebook alle vrienden geruststellen. Als er tenminste internet in het getroffen gebied is ..

Wanneer Facebook iets als ramp erkent, is onduidelijk. Facebook zelf geeft een aardbeving in de Verenigde Staten als voorbeeld, maar als inspiratie voor de functie wordt de tsunami in 2011 gegeven. Of een aardbeving in Groningen en ondergelopen huizen in Limburg ook aangemerkt zullen worden als ramp waarbij je vrienden moet inlichten, is niet duidelijk. Ook is onduidelijk hoe Facebook een ramp signaleert. Een manier zou kunnen zijn dat veel personen uit een regio opeens over een aardbeving praten, bijvoorbeeld. Facebook bevestigt tegen iCulture dat de functie ook in Nederland en België werkt:

Safety Check is beschikbaar over de hele wereld voor iedereen met iOS en Android apparaten en via desktop, dus ook in Nederland en België. Als er een natuurramp voordoet verzamelt het ‘Facebook Safety Check Response Team’ zoveel mogelijk informatie over de aard van de ramp. Ook zal gekeken worden naar de omvang en de schaal van de ramp. Op basis van die informatie wordt beoordeeld of Safety Check wel of niet wordt ingeschakeld.

Hoe de functie eruit ziet, zie je in een trailer die Facebook van de functie heeft vrijgegeven.

Wifi

2 – Amsterdamse WiFi’s slecht beveiligd

Bron: DutchCowboys – Het is niet goed gesteld met de veiligheid van de draadloze netwerken in onze hoofdstad. De Warbiking-tour van cybersecurity-specialist James Lyne toont de onveiligheid van wifi-netwerken in Amsterdam aan. Van de bijna 15.000 netwerken die hij onderzocht is slechts een derde afdoende beveiligd.

James Lynn is Global Head of Security van Sophos. Op zijn fiets test hij de beveiliging van draadloze netwerken in steden over de hele wereld. Eerder deed hij onderzoek in San Francisco, Hanoi, Sydney en Londen. James test de netwerken met wi-fi scanners, access points en GPS-ontvangers op zijn zijn fiets. Hij scant de beveiliging van de duizenden wi-fi-netwerken en test het gedrag van mobiele internetters.Gisteren deed hij tijdens zijn World of Warbikinig-tournee onderzoek in Amsterdam en zijn onderzoeksresultaten waren niet best.

Van de 14.213 draadloze die hij in de twee uur op zijn fiets onderzocht, was er slechts 33,13% afdoende beveiligd (met WPA2). 43,22% van de netwerken was open toegankelijk, 4,1% was beveiligd met WEP, waarvan al jaren bekend is dat het makkelijk te omzeilen is. 19,56% was beschermd met WPA, maar ook dit is inmiddels achterhaald. De resultaten zijn vergelijkbaar met andere steden, maar Londen spant nog steeds de kroon, daar was slechts een kleine 20% van de netwerken goed beveiligd.

James Lyne over zijn bevindingen in Amsterdam:

“Er zijn schrikbarend veel draadloze netwerken niet of nauwelijks beveiligd. Het is bijna een open uitnodiging aan kwaadwillenden om misbruik te maken van die onveiligheid. Ondanks de jarenlange waarschuwingen van overheden en bedrijven, nemen bedrijven en particulieren online veiligheid onvoldoende serieus. Dat vind ik schokkend.”

The internet of things
Volgens Lyne is netwerkbeveiliging van levensbelang, zeker nu het niet alleen gaat om gegevens die mensen bewust versturen, maar om grote hoeveelheden data die apparaten en servers automatisch onderling uitwisselen zonder tussenkomst van menselijk handelen. Als cybercriminelen de communicatie tussen apparaten onderling en tussen apparaten en servers kunnen onderscheppen, krijgen ze de beschikking over een massa waardevolle gegevens. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke gegevens van klanten en om procesinformatie. “Die data móet je goed beveiligen. Dat ben je aan jezelf en je klanten verplicht!”, aldus Lyne.

Binnen seconden inzicht in bankgegevens
Op verschillende plekken in Amsterdam zette James Lyne zelf ook een open draadloos netwerk op. Binnen enkele seconden maakten Amsterdammers hiermee verbinding zonder zich te bekommeren over de veiligheid van die verbinding. Lyne kon zien dat zijn netwerk niet alleen gebruikt werd voor Facebook, Twitter en webmail, maar ook voor online bankieren. “Kennelijk zijn mensen zich onvoldoende bewust van wat je prijsgeeft via een onbekende Wi-Fi-verbinding. Ik had niet alleen wachtwoorden en saldo-informatie kunnen inzien, maar ook zelf bankhandelingen kunnen verrichten. Dat heb ik uiteraard niet gedaan – ik ben heel bewust binnen de grenzen van het wettelijk en moreel toelaatbare gebleven. Maar anderen houden zich niet aan die grenzen, dat zou iedereen inmiddels toch wel moeten weten.”

Belastingdienst

3 – Belastingdienst roept hulp ICT’ers in

Bron: Tweakers – De kans dat je nog nooit van de Belastingdienst hebt gehoord, is vrij klein. Iedereen heeft wel een mening over de fiscus, zeker als het gaat om haar reputatie op ict-gebied. De Belastingdienst daagt de bezoekers van Tweakers daarom uit zélf een ict-visie voor de fiscus te ontwikkelen.

Elk jaar duiken er wel een paar berichten op over vermeende ict-geldverkwisting bij overheidsorganen (2006, 2008 (aanbesteding/zorgtoeslag), 2014 (Belastingdienst – 200 miljoen). Ook Tweakers bericht hier soms over en de reacties zijn dan vaak niet van de lucht, waarbij de uitdrukking ‘de beste stuurlui staan aan wal’ al snel in gedachten springt.

De Belastingdienst is een van de overheidsdiensten die hier in het verleden mee te maken heeft gehad, maar hoewel iedereen er een mening over heeft, zijn er maar weinig mensen die weten hoe het er achter de schermen aan toegaat en wat de ict-plannen zijn voor de toekomst.

Word jij de nieuwe cio van de Belastingdienst?
Om daar verandering in te brengen worden bezoekers van Tweakers uitgedaagd zich te verplaatsen in de rol van chief information officer van de Belastingdienst. Wat doet ICT in 2020 voor de Belastingdienst, welke rol speelt ICT, hoe ziet de infrastructuur eruit, welke mogelijkheden zijn er en hoe zou de BD dit geregeld moeten hebben? Kortom, wat zou jij doen als je cio was van de Belastingdienst, wat zou je veranderen en waarom?

De fiscus is benieuwd naar jullie visie op ‘Hoe ziet de Belastingdienst IT eruit in 2020?’ en daagt jullie uit die te delen via dit speciale topic. De tweaker met de meest inspirerende inzending wint een training naar keuze van de Belastingdienst ITacademy én een persoonlijk gesprek met Jan Polkerman, Chief Technology Officer bij de Belastingdienst.

Kenniscafé
Ook organiseert de Belastingdienst een kenniscafé over het thema ‘De Belastingdienst IT in 2020’. Ben je in dit thema geïnteresseerd, wil je weten welke ontwikkelingen en uitdagingen de Belastingdienst ziet, dan ben je van harte uitgenodigd om op 20 november bij dit kenniscafé aanwezig te zijn. Wil je meer weten over het programma en/of je aanmelden, dan kun je terecht op deze speciale actiepagina.

Spelregels

  • Medewerkers van Tweakers en Belastingdienst zijn uitgesloten van deelname
  • Alleen constructieve bijdragen worden meegenomen
  • Inzenden kan t/m 26 oktober 2014
  • De winnaar wordt uiterlijk 31 oktober bekendgemaakt.
  • Uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het BD Kenniscafé op 20 november

archos-vr-glasses-1

4 – Goedkope Virtual Reality bril Archos

Bron: NU – Het Franse bedrijf Archos brengt deze maand een betaalbare virtual reality-headset op de markt die werkt met smartphones tot 6 inch groot.

De Archos VR-headset ziet er uit als een vrij groot, zwart blok dat voor de ogen wordt bevestigd. In de bril moet een smartphone worden geschoven, net als bij de Gear VR van Samsung en de kartonnen virtual reality-bril van Google.

Met de bril kunnen diverse virtual reality-games worden gespeeld, indien die beschikbaar zijn voor de desbetreffende smartphone. Ook kunnen er 3d-films worden bekeken. Daarvoor is wel een speciale app van Archos nodig

De bril kost een krappe dertig euro en werkt met elk mobiele besturingssysteem. Wel wordt er aangeraden om een smartphone te gebruiken met minimaal een quadcore-processor en een full hd-scherm met een diagonaal van tenminste 5 inch.

Other similar headsets include Oculus Rift and Sony’s Project Morpheus that connect to a PC or games console rather than using a mobile phone. Or at the other need of the spectrum is the hilarious DIY Google Cardboard headset, which you literally build yourself from cardboard.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.