De Digitale Media van 3 november 2014

McDonaldsGoogleGlass

Onderwerpen:

  1. Google Glass officieel verbannen uit bioscoop in de VS
  2. Politie mag vingerafdruk dader gebruiken voor ontgrendeling smartphones
  3. Concurrenten houden toegang tot netwerk KPN
  4. Nintendo gaat slaap meten met radiogolven

1 – Google Glass officieel verbannen uit bioscoop in de VS

Bron: Automatiseringgids – Twee grote bioscoopketens in de VS hebben Google Glass in de ban gedaan. Dragers van de bril zal de toegang tot de filmzaal worden ontzegd.

Het verbod geldt niet alleen voor Google Glass, ook mensen die een ander type wearable dragen komen de bioscoop niet meer in. Het verbod is ingesteld door de National Association of Theatre Owners (NATO) die vele duizenden filmzalen in de VS exploiteert en de Motion Picture Association of America (MPAA) die de producenten van films vertegenwoordigt.

Bang voor bootlegs

Met een Google Glass is het theoretisch mogelijk om opnamen te maken van een film die wordt vertoond. Wel dient de gebruiker dan gedurende de hele film relatief stil te blijven zitten. Per software kunnen storende beeldbewegingen wel worden onderdrukt, maar dan moeten die bewegingen niet te groot of te heftig zijn. Eén keer niezen en er valt zomaar een stuk van de opname weg. De exploitanten zijn echter wel bang, dat via de bril fragmenten van een film in het bootleg-circuit terecht komen.

Gearresteerd

In januari van dit jaar werd een drager van en Google Glass door de politie uit een bioscoop gehaald en overgedragen aan Homeland Security. De man werd vervolgens 3 uur lang ondervraagd over zijn bedoelingen.

Niet de enige

Google Glass en vergelijkbare apparatuur mag overigens op meer plaatsen niet gebruikt worden. Zo mogen journalisten die naar Guantanamo Bay gaan geen Google Glass op hebben. In de VS wordt ook in steeds meer staten een verbod uitgevaardigd om met een slimme bril op auto te rijden. Ook in de horeca begint men zich zorgen te maken over gebruikers van de bril, zij zouden de privacy van de andere klanten kunnen schenden.

Fingerprint

2 – Politie mag vingerafdruk dader gebruiken voor ontgrendeling smartphones

Bron: Nu – De Amerikaanse politie mag verdachten om hun vingerafdruk vragen, om op deze manier een smartphone of tablet te ontgrendelen.

Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten, zo meldt Pilot Online. De uitspraak maakt onderdeel uit van een rechtszaak waarin een Amerikaanse man zijn vriendin zou hebben geprobeerd te wurgen.

Omdat er in het huis camera’s hangen die met een smartphone kunnen worden bestuurd, zou de wurging op beeld staan. De vingerafdruk van de Amerikaanse man kan door de politie worden gebruikt om zijn smartphone te ontgrendelen en de beelden te analyseren.

Eerder werd de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s omzeild door een vingerafdruk te printen, om er vervolgens een vloeistof overheen te gooien. Als de vloeistof is gedroogd, kan dit materiaal op de scanner worden gelegd om de beveiliging te omzeilen.

Volgens de Amerikaanse rechter mag een vingerafdruk worden gebruikt voor het ontgrendelen van een toestel, omdat DNA-materiaal als bewijsmiddel is geaccepteerd. Het eisen van een wachtwoord of pincode is verboden, omdat dit kan leiden tot “gedwongen zelfincriminatie”.

Nederland
In Nederland wil minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een zogenoemd ‘decryptiebevel’ invoeren, dat verdachten van zware misdaden ertoe dwingt om gegevens te ontsleutelen. Dit zou betekenen dat sommige verdachten worden verplicht om hun wachtwoorden of pincodes over te dragen aan de politie.

Opstelten vergelijkt het gedwongen delen van wachtwoorden met het afstaan van DNA-materiaal voor onderzoek. De Raad voor de Rechtspraak wil dat een rechter zich nog over het voorstel van Opstelten buigt.

Tessel: Interessant! Is zo’n vingerafdruk eigenlijk opgeslagen??

kpn anp_0

3 – Concurrenten houden toegang tot netwerk van KPN

Bron: Nu – KPN moet ook de komende 3 jaar zijn koper- en glasvezelnetwerk openstellen voor andere aanbieders als Tele2 en Vodafone. 

Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekend. Onder die voorwaarde mag KPN glasvezelconcurrent Reggefiber overnemen.

De openstelling van het KPN-netwerk moet ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft. Door de fusie van UPC en Ziggo en de overname door KPN van Reggefiber zijn er op dit moment twee grote netwerken in Nederland waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen.

Twee aanbieders vindt ACM te weinig om te kunnen spreken van gezonde concurrentie en daarom moeten andere aanbieders ook toegang krijgen tot het netwerk. Door de concurrentie op onder meer de prijs van diensten zouden consumenten en bedrijven volgens de toezichthouder jaarlijks minimaal 250 miljoen euro besparen.

”Concurrentie is goed voor de keuze en geeft een prikkel voor investeringen”, aldus een woordvoerder. ”Daarvoor zijn in ieder geval drie en liefst vier of vijf aanbieders nodig.”

UPC en Ziggo hoeven hun kabelnetwerk niet open te stellen voor concurrenten. “Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van UPC/Ziggo maar heel beperkt mogelijk is”, aldus ACM.

RTL: “De toezichthouder bepaalde dat KPN zijn netwerk moet openstellen, omdat het bedrijf in tegenstelling tot UPC en Ziggo een sterke positie heeft op de zakelijke markt. Daarbij biedt de coaxkabel van UPC en Ziggo niet de mogelijkheden voor concurrentie die de koper- en glasvezellijnen van KPN bieden.”

‘Onterecht’
KPN laat in een reactie weten dat als niet dezelfde verplichtingen en regels gaan gelden voor Ziggo het bedrijf dat “onterecht” vindt. De provider benadrukt ook dat het om een voorlopig besluit gaat. Relevante partijen kunnen de komende zes weken reageren op het voorstel. Ook KPN zal dat doen. In het voorjaar van 2015 komt ACM met een definitief besluit.

KPN voert zijn belang in Reggefiber door de goedkeuring van ACM met 9 procent op naar 60 procent en krijgt daarmee de gehele zeggenschap over het glasvezelbedrijf. De transactie kost KPN 161 miljoen euro en wordt naar verwachting maandag afgerond.

Tessel: Hoe werkt dit dan eigenlijk? en waarom zijn er nu (maar) twee netwerken?
En waarom gelden er niet dezelfde regels voor telecomaanbieders?

product-splus-smartphone

4 – Nintendo gaat slaap meten met radiogolven

Bron: Nu – Nintendo heeft aangekondigd een slaapmeter te zullen ontwikkelen die werkt met radiogolven.

Het is het eerste apparaat dat valt binnen het eerder aangekondigde ‘quality of life’-platform van Nintendo, dat moet bestaan uit ‘non-wearables’.

De slaapmeter wordt dan ook niet op het lichaam gedragen, maar staat op een nachtkastje, zo meldt The Verge. In een tekening is te zien dat radiogolven richting de slapende gebruiker worden gezonden, waardoor nachtelijke activiteit kan worden gemeten.

Nintendo werkt samen met Resmed, een bedrijf dat al een soortgelijk product verkoopt. Het apparaat van Resmed meet onder meer hoe snel de gebruiker ademt en hoeveel hij beweegt.

Het quality of life-platform van Nintendo moet in 2016 verschijnen. Wat voor apparaten er nog meer onder zullen vallen en hoe deze zullen samenwerken met de gameconsoles van Nintendo is nog onduidelijk.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.