De Digitale Media van 10 november 2014

whatsapp

Onderwerpen vandaag:

  1. What’s up met de Whatsapp vinkjes?
  2. Croqqer voor klussen en klussers
  3. FBI pakt vermeende Silk Road 2.0 beheerder op
  4. Cyborgkakkerlakken als ramptoeristen

1 – What’s up met de blauwe vinkjes in WhatsApp?

Bron: Telegraaf – Chatdienst Whatsapp hield de gemoederen vandaag flink bezig toen het met een update de inmiddels beruchte ‘blauwe vinkjes’ introduceerde. Hiermee is te zien of een bericht ook gelezen is. Volgens een gerucht zal dit in een toekomstige versie alweer uit te schakelen zijn. 

Twitteraar Ilhan Pektas is een beta-tester voor Whatsapp en stelt dat in de versie die hij nu gebruikt, de mogelijkheid is ingebouwd om de vinkjes uit te zetten. Pektas heeft in het verleden al eerder toekomstige functies van de app onthuld.

Bij elk verzonden bericht op Whatsapp verschenen in het verleden twee vinkjes. De eerste is bevestiging van verzending, terwijl de tweede betekent dat de ontvanger het bericht binnen heeft gekregen. De blauwe vinkjes laten nu weten of een bericht ook daadwerkelijk gelezen zijn, wat bij veel gebruikers de wenkbrauwen deed fronzen. Zij laten liever niet weten of ze een appje hebben gezien, want als er niet direct gereageerd wordt, kan dat als onbeleefd gezien worden.

Tessel: Wat is er aan de hand? Waarom is het erg? Is het in strijd met de privacy?

Croqqer Kracht-in-NL 17062014

2 – Croqqer voor klussen en klussers

Bron: YoutubeCroqqer is slim en sociaal meer gedaan krijgen. Croqqers uit je buurt delen hun talenten en tijd en komen bij jou thuis of helpen je van achter hun PC. Betaald, als ruilklus of als vrijwilliger. Duizenden mensen door heel Nederland doen al mee! Plaatsen van je oproep kost je niets.

Plaats gratis je oproep als: je was doen, strijken, die lekkende kraan verhelpen, behangen, oppas voor je kinderen of huisdieren, SEO optimalisatie, monteren van dat IKEA bouwpakket, organiseren van een verjaardagsfeestje, hulp op kantoor of met je computer, logo ontwerp, een website maken, een boodschap doen of gewoon een kopje koffie drinken – je kan het zo gek niet verzinnen: wij vinden Croqqers met de juiste talenten, misschien wel vlak bij je om de hoek!

Bekijk de reacties op je oproep, het profiel en de beoordelingen en kies de Croqqer die bij je past. Stichting DOEN ondersteunt ons en we werken graag samen in jouw buurt via onze “Vrienden van Croqqer”. Hulp nodig of vragen? Je eigen community manager uit jouw regio staat steeds voor je klaar! Krijg samen meer gedaan. Doe jij ook mee?

Edwin: Croqqer is gebaseerd op het succes van TaskRabbit, een Amerikaanse site waar mensen eveneens kun taakjes en talenten kunnen uitwisselen, al dan niet voor een vergoeding. TaskRabbit, Uber, AirBnB, Snappcar, Peerby e.v.a. worden (terecht of onterecht) gerekend tot de zogenaamde sharing economy of collaborative consumption economy.

Silk_Road_Seized

3 – FBI pakt vermeende Silk Road 2.0 beheerder op

Bron: Tweakers – De FBI heeft in San Francisco een 26-jarige man opgepakt die wordt verdacht de beheerder te zijn van Silk Road 2.0, een marktplaats waarop vooral drugs worden verhandeld. Ook Europol zou in ‘operatie Onymous’ op jacht zijn naar drugscriminelen die via het Tor-netwerk opereren.

Volgens de FBI heeft de verdachte, de 26-jarige Blake Benthall, het stokje van de vroegere Silk Road-beheerder Ross William Ulbricht overgenomen nadat Ulbricht in oktober 2013 werd opgepakt. Benthall zou de Silk Road 2.0-site hebben beheerd onder de alias Defcon. De ‘doorstart’ van de originele Silk Road-website, die uitsluitend via het Tor-netwerk was te benaderen, is exact een jaar in de lucht geweest.

Silk Road 2.0

Benthall wordt beschuldigd van diverse misdrijven, waaronder drugshandel, hacking, het illegaal verhandelen van identiteitspapieren en het witwassen van geld. Op de website van Silk Road 2.0 prijkt inmiddels een mededeling van Amerikaanse opsporingsinstanties dat de illegale marktplaats offline is gehaald.

Naast de arrestatie in de VS door de FBI is ook Europol naar eigen zeggen bezig met het aanpakken van dealers en andere criminelen die via het Tor-netwerk drugs verhandelen. In een operatie die codenaam Onymous heeft meegekregen zouden onder andere in Ierland twee drugshandelaren zijn gearresteerd. In december werden in Ierland al twee forum-moderators opgepakt die betrokken zouden zijn bij Silk Road 2.0.

Tessel: Kan jij vertellen wat deze man deed en misschien ook hoe? Drugshandel via internet? Da’s toch zo op te sporen??

Cyborgkakkerlak

4 – Cyborkakkerlakken als ramptoeristen

Bron: NU – Onderzoekers willen cyborgkakkerlakken inzetten om slachtoffers onder puin vandaan te halen na bijvoorbeeld een aardbeving.  Dat schrijven de wetenschappers van de North Carolina State University.

De kakkerlakken hebben een “elektronische rugzak” waarmee de insecten aangestuurd kunnen worden. Bovendien beschikken de kakkerlakken over microfoons.

De onderzoekers hebben twee varianten gemaakt. De ene soort cyborgkakkerlakken heeft één microfoon die hoge resoluties kunnen oppikken. Daarmee kunnen de onderzoekers horen of er iemand om hulp roept of dat het geluid afkomstig is van bijvoorbeeld een lekkende pijp.

Mocht er met de eerste kakkerlak geluid van een slachtoffer worden opgevangen, kan de tweede soort cyborgkakkerlak in worden gezet. Deze versie is uitgerust met drie microfoons die meten waar het geluid vandaan komt. Door de kakkerlak op afstand richting het geluid te sturen, kan het slachtoffer worden gevonden.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.