De Digitale Media van 17 november 2014

Evolution-of-Facebook-Privacy

Onderwerpen:

  1. Facebook lanceert interactieve privacy handleiding
  2. Privacybeleid voor slimme auto’s
  3. Lekken in contactloos betalen
  4. Sinterklaas App & Yik Yak

1 – Facebook lanceert interactieve privacy handleiding

Bron: ComputerIdee – Facebook heeft vandaag een handleiding online gezet die je stap voor stap de verschillende privacy-instellingen van het sociale netwerk toont. Privacy Basics is ook in het Nederlands beschikbaar.

In deze interactieve gids kun je allerlei handelingen uitproberen, zonder dat je daarmee de instellingen van je eigen Facebookprofiel wijzigt. Zo leer je er bijvoorbeeld hoe je een post kunt verwijderen, waar je in kunt stellen wie welke berichten van je ziet en welke kettingreactie je in gang zet wanneer je op de vind-ik-leuk knop drukt.

PowerPoint

De handleiding doet denken aan een PowerPoint-presentatie, waar je telkens naar een volgende dia doorklikt. Naast de basishandelingen leer je er ook over minder bekende opties. Wist je bijvoorbeeld dat je controle hebt over de advertenties die je krijgt voorgeschoteld? Of hoe je kunt instellen hoe je niet meer zichtbaar bent in een foto waarin je getagd bent? Ook dat komt voorbij.

Om precies te vinden wat je zoekt, ben je wel even bezig. De plaatjes zijn erg groot en je ziet telkens maar een paar zinnen per dia. Je bent dus wel een tijdje aan het klikken en het scrollen, voor je de hele handleiding hebt gezien. Maar het is in ieder geval beter dan zelf aanmodderen in de privacie-opties van Facebook, wanneer je niet precies weet wat je doet.

Gegevensbeleid

Buiten de handleiding vind je op Privacy Basics ook een link naar het gegevensbeleid van Facebook. Daar wordt onder meer duidelijk wat voor soort gegevens het sociale netwerk verzameld, waar het voor gebruikt wordt en hoe Facebook bijvoorbeeld omgaat met juridische verzoeken.

Note Edwin: de onthullingen over het PRISM-programma door Snowden gaven al aan dat Facebook actief meewerkt aan het datagraaien van de NSA. Waar we al langer bang voor waren geeft Facebook nu ook toe: alles wordt verzameld, over onze computer, over ons gedrag, met wie we ons verbinden, etc. En al die informatie wordt opgeslagen zolang Facebook of haar partners dat nodig achten. Facebook is letterlijk de natte droom van elke veiligheidsdienst, en voor zichzelf natuurlijk.

Tip: Documentaire “Terms And Conditions May Apply” – Terms and Conditions May Apply Documentary with Cullen Hoback

Whatsapp vinkjes

Kort nog even over de blauwe vinkjes van WhatsApp: in de volgende update is volgens Androidworld uit te zetten dat anderen zien dat je een bericht gelezen hebt. Opvallend is dat Facebook zelf aangeeft in zijn toelichting op de privacy dat ze informatie over je ontvangen van .. WhatsApp. Suprise ..

BMW

2 – Privacybeleid voor slimme auto’s

Bron: ComputerIdee – Een groep autofabrikanten heeft een privacybeleid opgesteld, dat bedoeld is voor de slimme auto van de toekomst. Daarin spreken de fabrikanten af hoe zij gevoelige informatie van gebruikers beschermen en beveiligen. 

Het manifest is door de Auto Alliance online gezet. Tot de Auto Alliance behoren grote namen als BMW, Volkswagen, Toyota en Volvo.

In het privacybeleid schrijven de fabrikanten op hoe zij omgaan met de persoonlijke informatie van automobilisten.

Transparantie en beveiliging

Auto’s worden de komende jaren steeds slimmer en verzamelen steeds meer informatie over de automobilist, bijvoorbeeld waar die is geweest en hoe laat. In het privacybeleid van de autofabrikanten staat dat de groep ‘transparant wil zijn tegen consumenten’, dat het duidelijk communiceert over welke informatie met wie gedeeld wordt, en hoe die informatie wordt beveiligd door de fabrikanten.

Gegevens verzamelen

De Auto Alliance wil in sommige gevallen ook zelf kunnen zeggen welke gegevens wel of juist niet worden verzameld, en wat daarmee gebeurt. Ook gaat de groep zorgen dat het verzamelen van data beperkt blijft tot wat er nodig is voor het verlenen van diensten.

Privacyzorgen

Hoewel zelfrijdende en slimmere auto’s de komende jaren steeds meer de norm worden, uiten critici ook zorgen over het verzamelen van de data van die auto’s. De zelfrijdende auto van Google verzamelt bijvoorbeeld een paar gigabyte per seconde, over zowel de omgeving en de weg als over het rijgedrag van de gebruiker. Google doet overigens niet mee met de Auto Alliance en heeft het manifest ook niet ondertekend.

visa_2276198b

3 – Lekken in contactloos betalen

Bron: Automatiseringsgids – Er blijken diverse lekken te zitten in systemen die via Near Field Communication (NFC) contactloos betalen mogelijk maken. Hackers kunnen via de gaten het systeem binnendringen en zo een smartphone kapen.

Diverse beveiligingsexperts hebben de bugs in het NFC-systeem gedemonstreerd op een beurs in Tokio, meldt de BBC. Het evenement, onder de naam Mobile Pwn2Own,  werd gehouden op instigatie van Hewlett Packard.

Wedstrijd

De aanwezigen mochten proberen of ze via de lekken de controle konden krijgen over een smartphone. Voor de wedstrijd waren 8 verschillende types smartphone geselecteerd, waaronder een Apple iPhone 5S, Blackberry Z30 en een Google Nexus 7.De modellen zonder NFC (zoals de Apple iPhone 5S) konden wel worden aangevallen via “short distance communications”, waaronder wifi en Bluetooth.

Drie van de acht

Niet elke smartphone liet zich via de NFC-ingang zomaar overnemen. Uiteindelijk bleken de hackers in staat te zijn om een Samsung Galaxy 5, LG Nexus 5 en Amazon Fire Phone binnen te dingen en geheel over te nemen. Dat laatste hield in, dat van buitenaf toegang werd verkregen tot alle data in de btreffende smartphone.

4 – De Sinterklaas app

Tja, het zat er wel een beetje aan te komen en kon natuurlijk niet uitblijven in onze smartphone tijd.

SchermafbeeldingBron: http://apps.appmachine.com/desinterklaasapp

5 – Geheimen app Yik Yak

Bron: Nu – De geheimen-app Yik Yak, die met name populair is bij Amerikaanse scholieren om anoniem te pesten, krijgt een investering van 75 miljoen dollar (ongeveer 60 miljoen euro). 

Met de omstreden app kunnen gebruikers anoniem berichten plaatsen op basis van locatie, waar anderen anoniem op kunnen reageren. Hierdoor wordt Yik Yak met name door Amerikaanse scholieren gebruikt die over elkaar en de docenten roddelen en kwetsende berichten plaatsen.

Door de toenemende populariteit zoekt Yik Yak volgens bronnen geen investering van 25 miljoen dollar, maar van 75 miljoen dollar. Onder andere de chinese socialenetwerksite Renren zou interesse hebben om een bedrag in de geheimen-app te investeren.

Yik Yak is sinds enkele weken populairder dan concurrenten als Whisper en Secret. De app staat al een geruime tijd in de top tien van meest gedownloade socialenetwerkapps in de Verenigde Staten.

Note Edwin: ook Facebook heeft al aangekondigd om anoniem posten toe te laten, waarbij Facebook eigenlijk alleen maar meer controle krijgt over gebruikersdata en apps steeds minder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.