De Digitale Media van 24 november 2014

contactlens

Onderwerpen:

  1. Wetenschappers werken aan video contactlens
  2. EU stelt zwakkere regels voor netneutraliteit voor
  3. Google biedt abonnement voor advertentievrije websites
  4. Nifty maakt riem voor opladen smartphone

1 – Wetenschappers werken aan video contactlens

Bron: NU – Amerikaanse wetenschappers hebben een prototype vervaardigd van een contactlens die video’s moet gaan vertonen.

Het gaat om een contactlens die bestaat uit vijf lagen. Eén van die lagen kan licht uitzenden in de richting van het oog, waarmee in theorie video’s kunnen worden geprojecteerd. De contactlens is vervaardigd met behulp van een 3D-printer.

Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Princeton in het wetenschappelijk tijdschrift Nano Letters.

Nanoschaal
In de lens zitten verschillende onderdelen die nodig zijn voor de projectie van video’s. Zo bevat één laag van de contactlens enkele elektronische onderdelen op nanoschaal die licht kunnen afgeven.

Verder kunnen ingebouwde nanodeeltjes van zilver zorgen voor de geleiding van stroom in een circuit dat wordt gevormd door polymeren. De studie naar de lenzen met videofunctie wordt gesponsord door de Amerikaanse luchtmacht.

Piloten
Het is de bedoeling dat piloten de contactlenzen uiteindelijk gaan dragen tijdens vluchten. Ze kunnen dan naar vluchtgegevens kijken, zonder dat ze hun blik op schermen in de cockpit hoeven te richten. In de lens zouden mogelijk zelfs sensoren kunnen worden ingebouwd om het netvlies van de piloten te scannen op tekenen van vermoeidheid.

“Vliegtuigen checken bijna alles met sensoren, maar nog niet het allerbelangrijkste: de mate van vermoeidheid van de piloot”, aldus hoofdonderzoeker Michael McAlpine op nieuwssite New Scientist.

Ook Google is in samenwerking met Novartis bezig met een slimme lens:

Bron: Metro – Google gaat samen met de Zwitserse farmaceut Novartis slimme contactlenzen maken. Dat meldt het financieel persbureau Bloomberg. Volgend jaar moet het eerste prototype op de markt komen. “Het is onze droom om technologie aan te wenden om het leven van miljoenen mensen te verbeteren”, zegt Google’s Sergey Brin in een verklaring.

Met de slimme lens kunnen mensen met een oogafwijking geholpen worden. Google werkt al aan een lens die via sensoren de bloedsuikerspiegel van de drager controleert. Veel diabetici krijgen vanwege hun ziekte last van oogproblemen en met deze lens kan dat worden aangepakt.

Google wil met deze nieuwe lens ook andere oogaandoeningen betrekken bij de ontwikkeling zodat het zicht dat mensen met een oogaandoening nog wel hebben, verbeterd kan worden. Door microchips in te bouwen die het oog kunnen ondersteunen of zelfs overnemen moet dit mogelijk worden.

Topman Joe Jimenez van Novartis vindt het een grote uitdaging om met het project aan de slag te gaan en hoopt binnen vijf jaar de eerste lenzen in productie te nemen.

Neutral web

2 – EU stelt zwakkere regels voor netneutraliteit voor

Bron: Tweakers – De voorzitter van de Europese Unie, Italië, heeft zwakkere regels opgesteld rondom netneutraliteit. Zo hebben providers volgens het nieuwe voorstel meer redenen om bepaald internetverkeer te vertragen en te blokkeren.

Providers mogen volgens het voorstel verkeer vertragen of blokkeren als de eindgebruiker dat wil, als het netwerk overbelast dreigt te raken of als het nodig is vanwege beveiliging, blijkt uit een notitie over het voorstel van Italië. Privacy-organisatie Edri, die de documenten online heeft gezet, concludeert uit het voorstel dat netneutraliteit in gevaar is.

Italië wil de definitie van netneutraliteit uit het voorstel halen en vervangen door de principes van netneutraliteit, zodat de regelgeving niet na verloop van tijd verouderd zou zijn. Italië doet het voorstel als voorzitter van de EU, waarna de ministers van alle lidstaten zich erover buigen. Als zij akkoord zijn, gaat het terug naar het Europees Parlement. Voordat het voorstel dus een Europese richtlijn zal zijn, kunnen de politici er nog wijzigingen in aanbrengen. In Nederland gelden al regels rondom netneutraliteit. Het voorstel dat het Europees Parlement dit voorjaar aannam was gebaseerd op die Nederlandse regels.

Het voorstel spreekt zich ook uit over roaming. Italië maakt zich zorgen over het ‘waterbed-effect’, waarbij providers prijzen in het thuisland zouden gaan verhogen om lagere inkomsten uit roaming te compenseren. Providers zeggen al sinds het invoeren van de maximumtarieven voor roaming, die sinds een jaar of zes gelden, dat het zou leiden tot prijsverhogingen.

Zelfs president Obama heeft zich nu in de VS uitgesproken voor netneutraliteit.

Google Contributor

3 – Google biedt abonnement voor advertentievrije websites

Bron: Tweakers – Google heeft Contributer aangekondigd: een dienst waarmee internetters betaalde abonnementen op websites kunnen nemen zodat ze een advertentievrije weergave krijgen. Gebruikers kunnen in de testfase 1, 2 of 3 dollar per maand betalen.

Bij de bèta van Contributor doen tien publicaties mee, waaronder Imgur, Wikihow, The Onion, ScienceDaily, Urban Dictionary en Mashable. Volgens Google gaat ‘een deel’ van de contributie van 1,2 of 3 dollar per maand naar de makers van de sites, maar niet duidelijk is welk percentage. In plaats van advertenties zien internetters die betalen een bedankje op de plek van de reclame.

Meedoen met de test werkt momenteel op basis van uitnodiging en Google benadrukt dat het een experiment is, waardoor de maandelijkse bedragen nog kunnen veranderen, mocht het ooit tot een daadwerkelijke dienst komen. Met Contributor speelt Google in op het toenemende gebruik van Adblocker, de afnemende opbrengsten van advertenties voor sites en de opkomst van crowdfunding met microbetalingen.

Nifty Minidrive

4 – Nifty maakt riem voor opladen smartphone

Bron: NU – Het Britse Nifty, dat eerder al een succesvolle crowdfundingcampagne startte voor eenvoudig uitbreidbaar geheugen voor Macbooks, wil nu geld ophalen voor een riem die smartphones op kan laden. 

Op crowdfundingsite Indiegogo is deze week een campagne gestart voor de Xoo Belt.

20141118071834-2-How-it-works

De Xoo Belt is een riem waarbij zowel in de gesp als in de riem zelf een accu verwerkt is. In totaal levert de riem een capaciteit van 2100 mAh, waarmee de meeste smartphones bijna één keer volledig opgeladen kunnen worden.

Ontwerp
“We wilden iets ontwerpen dat je altijd bij je zou hebben en niet voor nog een extra apparaat zou zorgen”, aldus de makers in een video. “Het moest iets zijn dat geïntegreerd zou zijn in iets dat je al draagt.”

Uiteindelijk koos Nifty dus voor een riem die de externe accu’s, die nu vaak gewoon een vierkant blok zijn, moet vervangen. De afgelopen tijd werden er ook al diverse tassen geïntroduceerd met ingebouwde accu’s.

Het ontwerp is modulair en kan dus aangepast worden aan smaak en maat. Bovendien is de riem waterbestendig dus de accu gaat niet kapot als er in de regen mee wordt gefietst.

De accu in de Xoo Belt is flexibel waardoor hij in de gehele riem verwerkt kan worden. Het micro usb-kabeltje zit met een magneet verstopt achter de riem zelf en is lang genoeg om een telefoon in een broekzak op te laden.

Nifty haalde met zijn vorige project, voor eenvoudig uitbreidbaar geheugen voor Macbooks, ruim 380.000 dollar op terwijl het doel slechts 11.000 dollar was. De Nifty Minidrive werd medio 2013 online gezet.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.