De Digitale Media van 1 december 2014

Internet police

Onderwerpen:

  1. Kinderen pleiten voor internetpolitie
  2. Europees parlement wil Google opsplitsen
  3. Microsoft toont in januari Windows 10 Consumer Preview
  4. PC besturen met je gedachten?

1 – Kinderen pleiten voor internetpolitie

Bron: NU – Een derde van de kinderen in de hoogste groepen van het basisonderwijs vindt dat er een speciale internetpolitie moet komen die ze helpt bij de omgang met internet en aan wie ze vragen kunnen stellen.  Dat blijkt uit een onderzoek onder 11.000 kinderen uit de groepen 7 en 8 en 11.000 ouders.

Van de scholieren vindt 32 procent dat zo’n internetpolitie er moet komen, terwijl maar 8 procent van de ouders het nut ervan inziet. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van expertisecentrum Mediawijzer.net. De resultaten zijn vrijdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Kinderslot
Zowel ouders als kinderen (54 procent van de ondervraagden) vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen ongeschikte plaatjes of filmpjes op internet. Dat moet gebeuren met een kinderslot of een persoonlijke code. De meeste ondervraagden zien alleen een waarschuwing of een leeftijdsindicatie als minder zinvol.

Als kinderen foto’s op internet hebben staan die zij niet willen, dan zijn Google of andere zoekmachines er verantwoordelijk voor om de links naar deze informatie te verwijderen. Meisjes en moeders hechten hier meer belang aan dan jongens en vaders. Ouders zien liever dat websites als Facebook en Instagram de foto’s helemaal verwijderen als kinderen daarom vragen.

Goede voorbeeld
Ouders moeten volgens kinderen dan wel het goede voorbeeld geven en bijvoorbeeld niet ongevraagd foto’s van hun kinderen online zetten.

Het leven bestaat niet alleen uit internetten en gamen of tv kijken, vinden zowel kinderen als ouders. 43 procent van de ondervraagde kinderen vindt dat ze ook iets aan sport moet doen.

Tenslotte vinden ouders en kinderen dat het onderwijs een belangrijke rol moet spelen bij het leren omgaan met veilig internetten.

google

2 – Europees parlement wil Google opsplitsen

Bron: Computable – Het Europees Parlement heeft donderdag een motie aangenomen die de Europese Commissie oproept tot het opsplitsen van Google. Het parlement vraagt de commissie om wetgeving te maken die bedrijven als Google verplicht om zich op te splitsen. De zoekmachine-activiteiten zouden losgetrokken moeten worden van andere commerciële activiteiten zoals advertentieverkoop, mail en navigatiediensten (Gmail en Google Maps). Het is zeer de vraag of de commissie op het verzoek zal ingaan.

De stemming, waarin ruim tweederde van het parlement voor de motie stemde, is vooral van symbolisch waarde. In de aangenomen tekst staat: ‘Het Europees Parlement vraagt de Commissie om wetsvoorstellen in overweging te nemen voor de ontvlechting van zoekmachines van andere commerciële diensten.’ Ook wordt de Commissie opgeroepen om ‘misbruik met de marketing van vervlochten diensten door uitbaters van zoekmachines te voorkomen’. Het gaat dus niet specifiek om het bedrijf Google. Maar zou er wetgeving komen, dan heeft dit gevolgen voor een bedrijf als Google.

Günter Oettinger, eurocommissaris met de portefeuille Digitale Economie, zei eerder deze week al dat hij niets ziet in het voorstel van het parlement. Hij vindt dat een maatregel als het opsplitsen van Google niet thuishoort in een markteconomie.

Europa’s kritische houding ten opzichte van Google is niet nieuw. Er loopt al langer een onderzoek naar het bedrijf. Dat gaat specifiek in op de machtspositie rond het bevoordelen van zijn eigen diensten. Google en Brussel liggen al jaren in de clinch over de manier waarop de zoekmachine zoekresultaten rangschikt. Volgens Brussel worden eigen diensten bevoordeelt ten opzichte van concurrenten.

Fairsearch
Ook hebben bedrijven als Microsoft, Oracle en Nokia en online-reisvergelijkers Expedia en Tripadvisor zich verenigd in een anti-Google-club (Fairsearch) die zich uitspreekt tegen de dominantie en niet transparante positie van de zoekmachinereus en internetdienstengigant.

Windows 10 CP

3 – Microsoft toont in januari Windows 10 CP

Bron: Tweakers – Microsoft organiseert eind januari een persevenement waarin het de Consumer Preview van Windows 10 zal tonen, zo meldt The Verge. De softwaregigant zou bovendien een aantal nieuwe features in de opvolger van Windows 8.1 uit de doeken willen doen.

Microsoft hintte al eerder dit jaar op een vervolgevenement dat begin volgend jaar zou moeten plaatsvinden, maar bronnen hebben The Verge ingefluisterd dat het evenement eind januari zal plaatsvinden. Volgens de Amerikaanse techsite zal het persevenement grootschaliger zijn dan de presentatie van de Technical Preview van Windows 10 eind september.

De softwaregigant zou ook een aantal nieuwe features willen tonen die in Windows 10 beschikbaar moeten komen. De Consumer Preview zou onder andere verbeteringen in de touchinterface Continuum bevatten. Ook wil Microsoft zijn plannen met betrekking tot Windows 10 op tablets en smartphones uit de doeken doen en mogelijk komen er ook aankondigingen over wijzigingen in het dashboard van de Xbox One-console.

Onduidelijk is nog wanneer de Consumer Preview van Windows 10 beschikbaar zal komen. De huidige Windows 10 Technical Preview is vooral gericht op gevorderde gebruikers en ontwikkelaars.

Mindcontrol

4 – PC besturen met je gedachten?

Bron: Computertotaal – Het digitaliseren van gedachten klinkt als sciencefiction, maar het is vandaag de dag al realiteit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met behulp van gedachten een muisaanwijzer van een computer te laten bewegen of zelfs een robotarm te besturen!

Zowel op het gebied van de gezondheidszorg als gaming en oorlogsvoering biedt dit nieuwe mogelijkheden. Wat hiervoor nodig is, is een interface die de signalen van de hersenen meet, versterkt en digitaliseert, en het mogelijk maakt hier een computer of machine aan te koppelen.

Zo’n brein-machine-verbinding wordt internationaal een Brain-Computer Interface genoemd. In veel gevallen is het niet noodzakelijk om elektroden in het lichaam in te brengen, maar volstaat een soort net, bril of helm met sensoren dat op het hoofd geplaatst wordt. Als een meer nauwkeurige meting noodzakelijk is, is een implantaat – oftewel een ‘invasieve’ BCI – een optie, al kan dat leiden tot negatieve bijeffecten zoals infecties en instabiliteit van de sensoren op lange termijn. Dit wordt het meest toegepast bij serieuze medische aandoeningen zoals een verlamming in het zenuwstelsel, maar veelal nog in een experimenteel stadium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.