De Digitale Media van 8 december 2014

map-coverage

Onderwerpen:

  1. NSA hackt mobiele netwerken met afgetapte bedrijfsinformatie
  2. Nederlandse SPIN Remote control is pure simplicity
  3. Uber gaat app ontwikkelen vanuit Amsterdam
  4. Smartphone armband Cicret: fake or not?

1 – NSA hackt mobiele netwerken met afgetapte bedrijfsinformatie

Bron: NU | Knack – De Amerikaanse inlichtingendienst NSA tapt internationaal honderden telecombedrijven af om zwakheden in telecomnetwerken te ontdekken en misbruiken. 

Dat meldt The Intercept op basis van gelekte documenten door klokkenluider Edward Snowden. De documenten dateren uit 2012. Volgens de documenten heeft de NSA sinds 2010 gevoelige technische informatie over 70 procent van wereldwijde mobiele netwerken verzameld, wat neerkomt op 701 van de 985 telefoonnetwerken.

In Nederland zou de NSA in 2012 informatie hebben gehad over 35 procent van de actieve telecomnetwerken. Het lijkt erop dat verschillende netwerktechnologieën, zoals GSM, UMTS en LTE (4G), als aparte netwerken worden gerekend. In België zou de NSA toegang hebben tot alle mobiele netwerken.

Onder de codenaam Auroragold heeft de NSA meer dan 1200 e-mailaccounts van medewerkers van belangrijke telecombedrijven afgetapt. Het aftappen van telecombedrijven gebeurt volgens de documenten ook in landen die bondgenoot zijn van de Verenigde Staten.

De NSA tapt de accounts met name af om te zoeken naar IR.21-documenten, die belangrijke technische informatie over netwerken bevatten. Deze documenten worden tussen providers uitgewisseld om roaming tussen landen gemakkelijker te maken.

IR.21-documenten bevatten ook gevoelige informatie over de versleutelingstechnieken van mobiele providers, waardoor de NSA de mogelijkheid heeft om versleutelde communicatie als sms’jes en telefoongesprekken af te tappen.

Ook heeft de NSA plannen gehad om achterdeuren in telecomnetwerken aan te brengen, waardoor communicatie binnen deze netwerken in het geheim kan worden afgetapt.

GSM Association
Eén van de belangrijkste doelwitten van project Auroragold is de GSM Association, een organisatie waar veel mobiele en internetproviders deel van uitmaken, en die nauw samenwerkt met Amerikaanse bedrijven als Facebook, Microsoft, AT&T en Cisco.

Op dit moment wordt de GSMA financieel ondersteund door de Amerikaanse overheid, om nieuwe technologieën te ontwikkelen die de privacy zouden waarborgen.

Een woordvoerder van de NSA zegt aan The Intercept dat de NSA enkel communicatie verzamelt die wettelijk is toegestaan om zo zich te verdedigen tegen spionage, ongeacht de technologie. Wel moeten we daar zelf bij opmerken dat de VS sinds de aanslagen van 9/11 wettelijk zowat alles toelaat zodra er een vermoeden is van terrorisme.

Kwetsbaarheden
Volgens beveiligingsonderzoeker Mikko Hypponen van F-Secure kunnen de kwetsbaarheden die door de NSA in netwerken zijn aangebracht ook door derden worden misbruikt: “Als er kwetsbaarheden zijn op systemen van telecomproviders die met opzet niet worden gedicht, is het zeer waarschijnlijk dat deze kwetsbaarheden ook door criminele hackers en andere buitenlandse overheden worden misbruikt.”

222b1d7509f5079f20b274c93ed60af0_large

2 – Nederlandse SPIN Remote Control is pure simplicy

Bron: NU – Drie Nederlanders hebben een slimme afstandsbediening ontworpen die de basisfuncties van andere afstandsbedieningen in de huiskamer verenigt. 

Het idee van de gadget, die de naam SPIN Remote draagt, is volgens het drietal niet om andere afstandsbedieningen geheel te vervangen. De SPIN Remote zou vooral een uitkomst moeten zijn voor het dagelijks gebruik van verschillende apparaten, waarbij veel functies op de bijbehorende afstandsbedieningen ongebruikt blijven.

a0101444dc34d47aa070d51e38a4a33a_large

Het apparaat richt zich daarom op de essentiële functies, zoals het wisselen tussen zenders en aanpassen van het volume van de televisie.

Uiterlijk
De SPIN Remote ziet er niet uit als een afstandsbediening. Het apparaat is bolvormig en heeft geen fysieke knoppen. In plaats daarvan bevat de afstandsbediening verschillende sensoren om input van gebruikers te vertalen naar signalen die apparaten in huis op kunnen vangen.

2cb18cf475c26092aa7f143e4b1c0863_large

De SPIN Remote detecteert zowel beweging, rotatie, richting, aanraking als afstand. Op basis daarvan weet de gadget welk apparaat de gebruiker wil bedienen en wat er precies moet gebeuren.

3ebc10c58856ef1674850cbf14397ca6_large

Dat moet wel vooraf ingesteld worden via een speciale app. Hierin zijn de verschillende knoppen van andere afstandsbedieningen in te voeren. Het is ook mogelijk om de standaard commando’s aan te passen.

3cc77a4331182b12733e9c855386b4a6_large

Crowdfunding
Voor de financiering van de SPIN Remote vragen de makers 100.000 euro op crowdfundingwebsite Kickstarter. Bij een donatie van 69 euro of meer wordt een exemplaar van de slimme afstandsbediening geleverd, mits de inzamelingsactie succesvol blijkt.

fbaf8782bbcb32bb8c4173ebcc28eb58_large

De verwachte levering van de Kickstarter-exemplaren staat gepland voor september 2015.

uberlogo_large_verge_medium_landscape

3 – Uber gaat app ontwikkelen vanuit Amsterdam

Bron: NU – Uber versterkt zijn aanwezigheid in Amsterdam. De taxiapp vestigt een internationaal ontwikkelteam in de hoofdstad.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) donderdag. Het bedrijf heeft hiervoor vijf app-ontwikkelaars en vijf ontwerpers overgenomen van Moop.me, dat onder meer de Reader-app bouwde voor NRC Handelsblad. Er is geen sprake van een overname.

Moop.me werkt al sinds 2009 samen met Uber en hielp ook mee aan de Spotify-integratie van de app. In Amsterdam zal er vooral worden gewerkt aan de mobiele app. Moop.me-oprichter Jelle Prins gaat de Amsterdamse ontwerpafdeling leiden. De Amerikaan Conrad Whelan wordt verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling.

“Het is is geen kostenbesparing, dan waren we wel naar India gegaan”, zegt Uber-topman Thuan Pham tegen de krant. Wel zorgt de stap naar Europa ervoor dat de taxi-app minder om programmeertalent hoeft te concurreren met andere grote techbedrijven in Silicon Valley.

Het team moet eind volgend jaar uit zo’n veertig man bestaan. “We groeien in zo’n tempo dat we er in slagen talent aan te trekken.”

Rotterdam en Den Haag
Uber maakt verder bekend dat het zijn taxidienst UberPop uitbreidt naar Rotterdam en Den haag. UberPop was eerder al beschikbaar in Amsterdam.

De dienst wil vooral klanten werven onder treinpassagiers: reizigers die UberPop gebruiken om vanaf een treinstation in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag te reizen krijgen op twee Uber-ritten 10 euro korting.

Boetes
Uber is omstreden in Europa. In diverse Europese steden gingen taxi-chauffeurs de straat op om te protesteren tegen de app, die wordt beschuldigd van oneerlijke concurrentie. In Nederland legde de Inspectie Leefomgeving en Transport vier Uberpop-chauffeurs boetes op van 1.500 euro, voor het rijden zonder licentie.

Daarnaast kwam Uber recentelijk ook nog eens onder vuur te liggen, nadat topman Emil Michael had gesuggereerd dat het bedrijf onderzoek ging doen naar de privélevens van journalisten om hen de mond te kunnen snoeren. Ook zou het vorig jaar een sollicitant toegang gegeven tot de ritgegevens van al zijn klanten.

40 miljard dollar waard
Vorige week werd bekend dat Uber een nieuwe ronde financiering met succes het afgerond en voor de tweede keer 1,2 miljard dollar van investeerders heeft aangetrokken. Daarmee wordt de waarde van Uber inmiddels geschat op 40 miljard dollar. Alleen Facebook was al private bedrijf, voorafgaand aan de beursgang, groter met een geschatte waarde van 50 miljard dollar. Facebook is inmiddels 210 miljard dollar waard en zal zo’n 80-100 jaar dezelfde winst moeten maken als in 2013 om die beurswaarde te rechtvaardigen. De meeste bedrijven bestaan inmiddels niet meer dan 15 jaar.

“Het is opmerkelijk dat het deze week slechts vier jaar geleden is dat Uber zijn activiteiten startte in San Francisco”, aldus Uber-ceo Travis Kalanick. “Nu opereren wij in 128 steden van 37 verschillende landen. En onze omzet verdubbelt elke zes maanden.”

Gedzet-pametna-narukvica-Circret-bracelet1

4) Gadget van de week: Smartphone armband Cicret

Bron: Apparata – Dit kleine armbandje maakt van je arm een touchscreen, waarop vervolgens een smarthpone-scherm op wordt geprojecteerd. Er is zelfs videobewijs van. 

De Franse startup Cicret ontwikkelde een armbandje die de droom van iedere scienceficitionfan in vervulling laat gaan: een touch screen op je onderarm waarmee je jouw smartphone kunt bedienen. Dat ziet er niet alleen futuristisch uit, het is volgens de makers ook nog eens heel handig als je snel iets wilt opzoeken of in bad zit en je jouw telefoon geen waterschade op wilt laten lopen.

Werkend prototype
In onderstaande video toont Cicret een werkend prototype van hun projectie-armband, die middels sensoren reageert op de aanrakingen op je onderarm. Door je pols snel heen en weer te draaien activeer je de projectie, waarna je jouw blote onderarm kunt gebruiken als smartphone. Niet geschikt voor in de winter dus, want zo te zien werkt de armband niet als je lange mouwen of een jas aan hebt.

Echt of nep?
Het is natuurlijk nog maar de vraag of hun uitvinding ooit werkelijkheid wordt, maar op hun website zijn ze al een crowdfundingcampagne begonnen om genoeg geld in te zamelen voor de productie van de Cicret Bracelet. Verschillende mensen zetten echter hun vraagtekens bij onderstaande video, en beweren dat ze hier om een nep product te maken hebben. Oordeel zelf maar door onderstaande video te bekijken, het idee is in ieder geval erg tof.

Op dit moment staat de teller op 14% van het beoogde doel van 1 miljoen dollar. Via de site The Crowdfunding Centre is niet te zien hoeveel ze hebben opgehaald.

Fake or not?
De meningen over de haalbaarheid van het apparaatje zijn behoorlijk verdeeld. Duidelijk is dat de video een beeld geeft van wat het idee is, maar dat het geen werkend prototype is – gewoon handige video-editing. Als het apparaatje al werkt, dan zal het een flinke batterij moeten bevatten, een bluetooth-module, een mini-projector en een sensor, iets vergelijkbaars met de LEAP Motion Controller (is al 4x groter). Gezien de huidige stand van de techniek en de omvang van de verschillende elementen is het volgens mij ondenkbaar dat het concept ook maar enigszins in het getoonde armbandje past.

cicret-smart-bracelet-2-620x348

Ritot Watch
Het idee lijkt overigens voort te borduren op de Ritot Watch, een miniprojector die de tijd op je hand of arm projecteert. Daar werd op crowdfundingplatform Indiegogo 50.000 dollar voor gevraagd, maar leverde bijna 1,5 miljoen voorinschrijvingen op. Dat zal een aardige inspirator zijn geweest voor Cicret. Maar hier gaat het alleen om een beamer, en dan alleen nog om wat simpele tekst. De band is al een stuk dikker dan de Cicret, die ook nog eens moet communiceren met je GSM en de bewegingen van je vingers via een ingebouwde IR-scanner moet zien te vertalen naar je GSM.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.