De Digitale Media van 29 december 2014

2014

Onderwerpen:

 1. Meest besproken thema #3: Facebook
 2. Meest besproken thema #2: Google
 3. Meest besproken thema #1: Privacy & Security
 4. Gadget van het jaar

We zijn dit jaar al weer toe aan de 45ste uitzending van dit jaar. In maart 2015 bestaat onze rubriek 5 jaar en in de zomer hopen we zelfs de 250ste uitzending te maken.

Vanuit deze plaats wensen we iedereen alvast een gezond, gelukkig en voorspoedig 2015!

1 – Meest besproken thema #3: Facebook

Aan het eind van het jaar is het gebruikelijk om de waan van de dag even los te laten en terug te kijken naar wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Aangezien de onderwerpen die we kiezen meestal nauw aansluiten bij de actualiteit, was het een kwestie van tellen om te zien welke thema’s we het meest hebben aangesneden. Het lijstje van 2014 ziet er als volgt uit:

 1. Privacy & Security (36)
 2. Google & Android (17)
 3. Facebook & Whatsapp (14)
 4. Smartphones (11)
 5. Apple (9)
 6. Wearables (7)
 7. Sharing economy (6)
 8. Social media (6)
 9. On-demand video (5)
 10. Messenging (5)

Op de derde plaats eindigde dus Facebook & Whatsapp. We hebben er 6 highlights tussen uitgehaald:

Het begon al meteen op 6 januari toen we bespraken dat Facebook weer werd aangeklaagd voor het schenden van de privacy van haar gebruikers. Dit keer ging het om het scannen van priveberichten voor advertentiedoeleinden.

Op 27 januari werd Facebook door Princeton University voorgerekend dat ze na 2017 niet meer zouden bestaan en dat tussen 2015 en 2017 80% van de gebruikers zou afhaken.

Het hield Facebook niet tegen om Whatapp over te nemen voor bijna 22 miljard dollar, zo bespraken we op 14 april. Het leek toen net zo’n bizar bedrag als nu. Inmiddels is Whatsapp met 300 miljoen actieve gebruikers Twitter wel al voorbij gestreefd. Facebook gaf ook aan geen business plan te hebben voor Whatsapp.

Op 30 juni waren de rapen gaan in de social media toen bleek dat Facebook de nieuwsfeed van bijna 700.000 gebruikers had gemanipuleerd om de invloed te testen van berichten op de emotionele staat van de gebruikers. Zonder toestemming te vragen.

Op 1 september werd duidelijk dat Facebook een walhalla wordt voor adverteerders en nog meer ruimte in en rond de nieuwsfeed gaat volplakken. Eerder was dat de doodsteek voor MySpace.

En net als het jaar begon, zo eindigde het ook: in woede, maar nu over de nieuwe gebruiksvoorwaarden die per 1 januari 2015 ingaan. Op 15 december bespraken we hoe Facebook je profielfoto wil plaatsen bij de producten en bedrijven die je leuk vind, tenzij .. je je account opschort. Velen hebben aangekondigd dat te gaan doen. Zou Princeton gelijk krijgen?

2 – Meest besproken thema #2: Google

De nummer 2 van dit jaar was Google, al dan niet in combinatie met Android, Google Glass, zelfsturende auto’s of bionische pillen die kanker moeten opsporen. Google was volop in het nieuws en kwam in onze rubriek dan ook ruim aan de beurt. Zomaar een paar highlights van het afgelopen jaar:

Google Glass was zondermeer de meest besproken gadget van 2013 en de verwachtingen in 2014 waren dan ook hooggespannen. Toen tech-evangelist Robert Scoble de bionische bril 8 maanden lang had getest kwam hij tot de conclusie dat het apparaatje zou floppen: het gebrek aan apps, ondersteuning voor sociale netwerken en de prijs zouden de spelbrekers zijn. We waagden er toch nog een blokje extra aan, ook al is het wat ons betreft in de huidige vorm een onding. Toen duidelijk werd dat het apparaatje voor slechts 58 euro gemaakt kon worden werden we even stil: een dergelijke marge is zelfs voor een innovator/early-adopter niet te vreten. Op 3 november zagen we dat steeds meer organisaties en bedrijven Google Glass (op voorhand) gingen verbieden, zoals bioscopen en fastfoodrestaurants.

Nadat het Europese Hof van Justitie had geoordeeld dat zoekmachines verplicht kunnen worden om zoekresultaten te verwijderen (als deze de privacy van Europese personen schenden) werd dat een regelmatig terugkerend thema. Op 14 juli bespraken we dat Google zijn tactiek hierop aanpaste en met 6 Europese landen in discussie gaat over privacy. De commissies aldaar kunnen adviseren, maar hun adviezen zijn niet bindend. Het lijkt vooral een poging om verdeeldheid te signaleren en te veroorzaken.

Het recht om vergeten te worden blijkt toch lastig te realiseren: op 22 september bespraken we dat een veroordeelde crimineel wilde dat links naar een programma naar Peter R. de Vries verwijderd werden. Google verwijdert een deel van de links, maar niet allemaal. De rechter geeft Google gelijk en geeft aan dat Google terughoudend mag zijn. Het ging om het gevolg van het eigen handelen.

3 – Meest besproken thema #3: Privacy & Security

Google en Facebook zijn tevens de grootste bijdragers aan het meest besproken thema van 2014: Privacy & Security. Of dat nou gerelateerd was aan social media of zoekresultaten.

Vanuit privacy oogpunt sprongen Facebook en Google dus het meest in het oog, maar in totaal zeker 30 Amerikaanse tech-bedrijven bleken het ook niet zo nauw te nemen met de Europese privacy wetgeving. Op 18 augustus bespraken we dat data van Europese burgers, die opgeslagen ligt op servers in de VS beschouwt dient te worden als Europese data en dus onder Europese wetten. De afspraken hierover waren echter niet bindend, met alle gevolgen van dien.

De discussie rond netneutraliteit leek eindelijk te zijn bezegeld. In 2013 hadden we er al veel tijd aan besteed, maar op 7 april werd duidelijk dat het Europees Parlement het voorstel van Neelie Kroes (destijds Digitale Agenda) goedkeurde en waarborgde dat internetaanbieders geen speciale snellere toegang mogen bieden en daarvoor laten betalen. Maar op 24 november gooide de voorzitter van de Europese Unie roet in het eten door voor te stellen providers toch de mogelijkheid te bieden internetverkeer te vertragen of blokkeren. Dat, terwijl Obama op 10 november nog had opgeroepen netneutraliteit wel te ondersteunen. Het gezwalk van Europa is typerend.

De enorme lek in USB was schokkend en zal nog veel ellende kunnen gaan geven. Ook het het massaal openstaan van Amsterdamse Wifi-netwerken verdiende onze aandacht. De tweede grote hack bij SONY (eerste was in 2001) viel aan het eind van het jaar natuurlijk iedereen op.

Veel minder erg waren de twee blauwe vinkjes in Whatsapp, maar de ophef was minstens zo groot als al het andere hierboven .. als het niet meer was. Ook dat is typerend voor dit thema.

4 – Gadget van het jaar

Als er dit jaar iets niet moeilijk was, dan was dat de keuze van de Gadget van het Jaar. Genomineerd waren de volgende slimme, ludieke of juist bizarre gadgets:

 1. Cyborgkakkerlakken als ramptoeristen
 2. Cicret smartphone armband: fake or not?
 3. Intel’s digitale fruitschaal als oplader voor je gadgets
 4. De Acer Selfie-hat: een gruwelijke sombrero met tablet
 5. De Om One zwevende speakers

Het was voor ons eigenlijk al meteen duidelijk welke gadget in ieder geval een eervolle vermelding krijgt voor de meeste onzinnige gadget van het jaar en dat is de Selfi-hat van Acer. Het toonbeeld van volledig doorgeslagen zinloosheid en stupiditeit, maar wie met de paars-roze sombrero gesnapt wordt in foto of video is bijna verzekerd van een viral in social media.

selfie sombrero

Maar we pogen een serieus programma te maken, dus gaan we het jaar uit met een bruikbare gadget. Iets wat past in deze tijd, het gemak dient en gewoon net even iets anders doet dan je verwacht: een gadget met een twist. En zo werd voor ons in 2014 de digitale fruitschaal van Intel onze Gadget van het Jaar. Het geeft aan dat Intel, als de uitvinders van de microprocessor en cultureel erfhouder van Silicon Valley, het niet is verleerd om devices te maken die getuigen van technisch vernuft en toch bruikbaar en mooi zijn tegelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.