De Digitale Media van 5 januari 2015

2015

Onderwerpen:

  1. Verwachtingen 2015 volgens NU
  2. Verwachtingen 2015 volgens NU deel 2
  3. Windows 10 komt met 2 browsers
  4. Goede (sport)voornemens apps

1+2 – Verwachtingen 2015 volgens NU

Bron: NU – Ontwikkelingen gaan nergens zo snel als in de technologie en met wearables en virtual reality op de stoep lijkt er volgend jaar wederom veel te gaan veranderen. Wat mogen we op het gebied van technologie verwachten in 2015? 

1. Wearables: iWatch op de markt

In 2014 werden er volgens onderzoeksbureau Gartner zeventig miljoen slimme armbanden, horloges en brillen verkocht. Dat zijn er veel, maar het is nog geen normale verschijning in het straatbeeld.

Dit jaar betreedt Apple als groot merk de wearable-markt. Frank Buytendijk, analist bij Gartner, verwacht niet direct enorme groei door de Apple Watch, maar het product is volgens hem belangrijk voor de markt.

“Als een dominante speler als Apple de markt betreedt, wordt die markt vaak alleen maar groter. Het gaat van geeky naar hip.”

Toch worden er in 2015 volgens Gartner slechts 68 miljoen wearables verkocht. Een kleine daling dus. Buytendijk: “Sommige functionaliteiten gaan van wearables naar bijvoorbeeld de smartphone, waardoor consumenten hun aankoop uitstellen.”

Voor 2015 verwacht Gartner nieuwe functies in slimme armbanden en horloges die zich nu nog vooral richten op gezondheid en fitness.

“Volgend jaar zullen ook meer zorgverzekeraars wearables omarmen om hun klanten punten mee te laten sparen”, meent Buytendijk. “Je krijgt korting op een product uit de webwinkel of op termijn misschien zelfs op je premie als je gezonder leeft.”

2. Cybersecurity nog belangrijker

Klokkenluider Edward Snowden waarschuwde ons in 2013 voor massale surveillance en 2014 stond bol van de grote hacks, zoals bij Sony en Amerikaanse banken. Ondanks deze ‘wake-up-calls’ zal 2015 er volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky niet rooskleuriger uitzien.

Cybercriminelen worden volgens het bedrijf steeds zelfverzekerder en professioneler. Ze zetten hoger in en richten zich tegelijkertijd op lokaal niveau meer op kleinere bedrijven.

“Volgend jaar zullen niet de klanten, maar de banken worden gekraakt. Een aanval wordt gericht op één persoon binnen de bank die in een zeer gerichte e-mail trapt en de bijlage opent”, legt Martijn van Lom, general manager van Kaspersky Benelux, uit.

Door langzaam het netwerk te infecteren kunnen pinautomaten en buitenlandse betalingen worden gemanipuleerd.

Omdat er groot geld te verdienen valt, organiseren steeds meer cybercriminelen zich in professionele organisaties, aldus Van Lom. “Er zijn nu al organisaties diemoney mules (personen die geïnfecteerde pinautomaten leeghalen, red.) aanbieden aan anderen.”

Niet alleen de grote banken zijn een doelwit. Volgens Van Lom was aan het eind 2014 al te zien dat steeds meer kleine bedrijven worden aangevallen. Bestanden worden versleuteld en pas vrijgegeven als het bedrijf betaalt (Ransomware). Van Lom ziet dat tot nu toe veel bij accountantskantoren en notarissen.

3. Smartphones: snellere 4G

De smartphone zal er volgend jaar niet heel anders uit gaan zien. Het is nog te vroeg voor buigbare modellen en hoewel de prestaties altijd vooruitgaan, lijken de grote stappen al te zijn gezet. De smartphonemarkt moet het dit jaar van andere ontwikkelingen hebben.

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper draait 2015 helemaal om 4G. Vodafone en KPN zullen in de loop van het jaar het snellere 4G+ uitrollen met snelheden tot 300 Mbps (37,5 MB per seconde), 33 procent hoger dan het huidige maximum.

Ook wordt de doorbraak van Voice over LTE (VoLTE) verwacht. Bellen over een 4G-verbinding zorgt voor betere geluidskwaliteit en snellere verbinding tussen telefoons.

In de telefoons zelfs is volgens Maarten van Vliet van Telecompaper de grootste veranderingen te verwachten in schermresolutie. De qhd-resolutie van 2560 x 1440 pixels wordt volgens Van Vliet standaard bij duurdere smartphones.

Opkomende partijen, zoals Huawei, ZTE en Xiaomi, zullen volgens Van Vliet dit jaar zorgen voor verdere druk op de bestaande aanbieders. De veelal Chinese nieuwelingen verstoren de markt met relatief lage prijzen.

“Huawei zal gaan uitbreiden en zich meer richten op premium. Het nieuwe smartphonemerk Honor richt zich op de onderkant van de markt”, aldus Van Vliet. Honor is een dochtermerk van Huawei.

De grootste klappen gaan volgens Telecompaper bij de grote spelers vallen. Vooral Samsung komt volgens het onderzoeksbureau in de problemen.

4. Einde van het wachtwoord

2015 wordt ook het jaar waarin we langzaam maar zeker afscheid gaan nemen van het traditionele wachtwoord. Beveiligingsstandaard FIDO, met tweestapsverificatie en biometrische verificatie (vingerafdruk- en irisscanners), moet het wachtwoord gaan vervangen.

Inloggen moet daardoor eenvoudiger en veiliger worden. Biometrische gegevens verlaten bovendien nooit het toestel van de gebruiker: er worden geen gevoelige gegevens opgeslagen op servers van grote bedrijven.

Grote namen als Paypal, Samsung, Google en Alipay hebben zich aangesloten bij de alliantie FIDO, maar niet bij alle diensten die FIDO ondersteunen wordt het wachtwoord direct gedag gezegd.

Ons wachtwoord zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen, maar 2015 wordt het jaar waarin we het steeds minder vaak zullen gebruiken, denkt Michael Barrett, directeur van FIDO.

“We zitten nu in een transitiefase”, stelt Barrett. “Er zijn een aantal innovatieve bedrijven in de voorhoede, zoals Paypal en Alipay. En er zijn nu tientallen partijen bezig met pilotprojecten, die we in 2015 op de markt zullen zien.”

5. Virtual Reality breekt door?

Virtual Reality is al jaren in opkomst, maar lijkt nu echt door te gaan breken. Begin 2015 komt de Gear VR, een prototype van van Samsung en de Oculus Rift van Oculus VR is al jaren in ontwikkeling.

Ondanks de ontwikkelingen van deze brillen die de gebruiker plaats laten nemen in een virtuele wereld, is het nog de vraag of VR in 2015 echt kan doorbreken.

Martijn Segers van IgnisVR, een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in virtual reality-software, stelt dat de Oculus Rift, die gezien wordt als de voorloper in de markt, best eens pas in 2016 beschikbaar kan komen.

Volgens hem beseft Oculus dat het maar “één kans” heeft om VR in zijn nieuwe vorm goed op de kaart te zetten. Segers verwacht een aankondiging in het vierde kwartaal van 2015, waarna de release in de eerste helft van 2016 zou kunnen volgen.

Oculus tempert zelf de verwachtingen ook. Mogelijk wacht het bedrijf op schermen met een ultra hd-resolutie. Het scherm van een VR-bril zit dicht op de ogen en heeft een hoge resolutie nodig om scherpe beelden te tonen.

Samsung verwacht dit soort schermen eind 2015. Aangezien Oculus en Samsung samenwerken kan de beschikbaarheid van dergelijke displays de releasedatum van de Oculus Rift en nieuwe Gear VR dicteren.

In dat geval wordt 2015 vooral een jaar van onthullingen, zoals de plannen voor Sony’s Project Morpheus en de bril waar Microsoft volgens geruchten aan werkt.

Microsoft

3 – Windows 10 komt met 2 browsers

Bron: Computeridee – Windows 10 zou volgens de laatste geruchten 2 verschillende browsers meegeleverd krijgen. Naast de standaard-browser Internet Explorer 11 krijgt Microsofts nieuwe besturingssysteem ook een andere browser, met de codenaam Spartan.

Dat meldt het doorgaans erg betrouwbare ZDnet, dat zich baseert op bronnen binnen het bedrijf.

Twee browsers
Spartan moet een lichte versie van de standaard browser IE 11 worden. Het werd al langer verwacht dat Microsoft tijdens de lancering van Windows 10 ook een nieuwe versie van Internet Explorer zou uitbrengen, maar Spartan blijkt een compleet andere browser te zijn. Het is niet duidelijk of er alsnog wordt doorontwikkeld aan IE 12.

Volgens de bronnen van ZDnet moet de browser gaan lijken op concurrerende browsers als Chrome en Firefox. Dat betekent dat de browser waarschijnlijk ondersteuning krijgt voor plugins en extensies.

Oude websites
Een reden voor de twee browsers wordt niet direct gegeven, maar waarschijnlijk heeft het te maken met het tonen van oude webpagina’s. De nieuwe browser zou vooral als de standaard moeten worden gebruikt, maar gebruikers kunnen Internet Explorer nog altijd gebruiken om hun oude IE-plugins te blijven gebruiken of om oude websites te bezoeken die nog niet geoptimaliseerd zijn voor de nieuwste browsers.

Op 21 januari vindt een groot Microsoft-evenement plaats, waarbij de consumentenpreview van Windows 10 wordt uitgebracht. Dat betekent dat iedereen aan de slag kan met het nieuwe besturingssysteem.

4 – Goede (sport)voornemens app

Bron: Computeridee – De eerste weken van januari zit de sportschool altijd bomvol. Aan het eind van de maand is ‘ie weer volledig verlaten. Die goede voornemens die jullie nu vast allemaal hebben zijn helaas snel verbroken, met ‘meer sporten’ voorop. Gelukkig zijn er meer dan genoeg apps én gadgets die sporten weer leuk maken. Zo hou je je aan je goede voornemen om meer te sporten!

De hele post vind je hier: http://www.computeridee.nl/

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.