De Digitale Media van 12 januari 2015

gogoro

Onderwerpen:

  1. CES 2015 hoogtepunten
  2. SAMSUNG presenteert dunne Galaxy A7
  3. Nieuwe MS Windows browser gebruikt spraaksturing via Cortana
  4. Burgers willen niet altijd digitaal contact met de overheid

1 – De hoogtepunten van CES 2015

Bron: NU – Hoe lang wordt de consument nu al de worst gehouden van de kiene koelkast, de slimme wasmachine, de intelligente espressomachine, de gisse deurbel en de snuggere kookplaat?

Die belofte klinkt toch heel wat jaren, maar het wachten is voorbij. Meer dan 900 van de 3500 exposanten lieten op de CES producten zien die in de categorie slimme huishoudelijke apparaten vallen, of onder de algemenere noemer ‘internet of things‘. Een van de obstakels is een gebrek aan technologische standaarden. Apple, Samsung, Belkin, Intel en Google – om maar eens wat namen te noemen – hopen elk de standaard te bepalen voor de ‘internet of things’.

gflex2

De CES stond daarnaast in het teken van de drones, mini-drones, selfie-drones, etc. Het is duidelijk dat de drone doorgebroken is.

Hieronder één van de vele top 10’s met .. draadloze waterdichte oorpluggen, die zowel audio als fitness-functies biedt .. een VR-headset van Razer OSVR-devkit, die samen met Leapmotion en Bosch een heel gave beleving weet te maken .. een hele coole wearable GoBe is een fitnessband die je via je huid de glucose meet en zo bepaald hoeveel calorieën je hebt gegeten cq. verbrand .. de LG G-Flex 2, een prachtige gebogen smartphone komt als beste smartphone uit de beurs .. SAMSUNG kwam met een 8K 3D TV (zonder brilletje) .. HP kwam met de All-in-One PC Sprout met geïntegreerde 3D scanner en digitaal touchpad – echt een prachtige interface om de computer mee te bedienen ..

Maar mijn winnaar van de CES 2015 is de Gogoro .. een elektrische scooter, die niet via een plug in de muur wordt opgeladen, maar door verwisselbare batterijpacks. De ontwikkelaars komen van HTC en hebben met ruim 100 miljoen dollar startkapitaal 3 jaar gewerkt aan het concept en als dit lukt, is dit echt een doorbraak in innovatie en duurzaamheid.

Samsung-Galaxy-A71

2 – SAMSUNG presenteert ultradunne Galaxy A7

Bron: NU – Samsung heeft een nieuwe smartphone gepresenteerd die met 6,3 millimeter zo’n 0,4 millimeter dunner is dan de Galaxy Alpha.

De smartphone werd in Maleisië gepresenteerd, waar het toestel in februari in de verkoop gaat voor omgerekend zo’n 350 euro, zo meldt Soyasincau. Over een Nederlandse release is nog niets bekendgemaakt.

De dunne smartphone heeft een 5,5 inch-scherm met een full-hd-resolutie, Snapdragon 615-chip met een 1,5GHz octacore-processor en 2GB aan RAM. Verder is het toestel voorzien van 16GB opslagruimte dat met een microSD-kaart kan worden uitgebreid, een 2600 mAh-accu en 13 megapixel-camera.

Aan de voorkant is een 5 megapixel-camera te vinden om selfies te schieten. Het toestel draait standaard op Android 4.4 Kitkat en heeft, net als de andere Galaxy A-smartphones, een metalen behuizing.

De Galaxy A7 is het high-end-model in de Galaxy A-lijn, waarvan de Galaxy A5 en A3 in het eerste kwartaal van dit jaar in Nederland in de verkoop gaan. De verwachting is dat de Galaxy A7 uiteindelijk ook in de Nederlandse winkels verschijnt.

Tessel: Moet Apple nu echt uitkijken voor haar grootste concurrent?

cortana_

3 – Nieuwe Microsoft browser gebruikt Cortana

Bron: NU – De geheel nieuwe browser waar Microsoft volgens geruchten aan werkt, maakt gebruik van Cortana, de slimme assistent die ook een grote rol in Windows 10 lijkt te gaan spelen.

Dat stelt website The Verge, op basis van bronnen die bekend zouden zijn met Microsofts browserplannen voor Windows 10.

Cortana wordt al gebruikt in Windows Phone 8.1, al is de assistent officieel nog niet in Nederland beschikbaar vanwege ontbrekende stembesturing in het Nederlands. De software kan lokale zowel lokale data als het internet doorzoeken om gebruikers zo van relevante informatie te voorzien.

Vervanging van Bing

Een voorbeeld van hoe dit in Microsofts nieuwe browser gebruikt zou worden, is het volgen van geboekte vluchten. Gebruikers zouden die enkel in de adresbalk in hoeven te voeren, waarna Cortana naar verluidt de status ervan toont.

Verder krijgt Cortana volgens The Verge een eigen tabje in de nieuwe browser, die volgens eerdere geruchten erg licht in gebruik moet worden.  Daarmee zou Cortana Microsofts zoekmachine Bing gaan vervangen. Het bedrijf werkt ook aan een manier om meerdere tabbladen eenvoudig te groeperen, melden de bronnen.

Browser-app

Ook zou er een speciale notitiefunctie komen voor gebruik met een touchscreen, waarbij meerdere mensen een website van opmerkingen kunnen voorzien en die met elkaar kunnen delen.

Eerder werd al gemeld dat Microsofts nieuwe browser net als Windows 10 ontwikkeld wordt voor zowel pc’s als mobiele apparaten. Om de browser eenvoudig te kunnen updaten, zou Microsoft er een Windows Store-app van willen maken.

Windows 10 bevat naar verluidt ook nog een nieuwe versie van Internet Explorer 11. Dit om compatibiliteit met oudere websites te faciliteren.

Verwacht wordt dat Microsoft zijn browserplannen 21 januari uit de doeken doet, wanneer het de consumentenkant van Windows 10 onthult. Het nieuwe besturingssysteem zou in het najaar van 2015 officieel worden uitgebracht.

Tessel: Vorige week hadden we het over 2 browsers voor Windows 10. Wat maakt Cortana bijzonder?

Ronald-Plasterk-Digitale-Overheid-2017-Gemakkelijk-en-veilig

4 – Burgers willen niet altijd digitaal contact met de overheid

Bron: Tweakers – Hoewel de overheid burgers steeds meer digitaal wil helpen, zit diezelfde burger daar niet in alle gevallen op te wachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Ongeveer evenveel mensen pakken liever de telefoon.

Uit onderzoek van de Universiteit Twente onder Amsterdammers die contact zochten met de gemeente blijkt dat bellen nog steeds populair is, vooral onder burgers die door willen geven dat de straatverlichting niet deugt: in dat geval geeft zes op de tien de voorkeur aan de telefoon. Burgers die een verhuizing willen doorgeven, gebruiken ongeveer net zo vaak het liefst de balie als de website van de gemeente. Ook bij bewoners die informatie willen opvragen over het aanvragen van een nieuw paspoort of een parkeervergunning zijn andere communicatiemiddelen samen populairder dan de website.

Dat gaat in tegen de wens van het kabinet, dat wil dat burgers in 2017 vrijwel alleen nog digitaal met de overheid communiceren. “Maar zelfs digitaal zeer vaardige burgers blijken niet altijd en alles digitaal te willen afhandelen”, stelt universitair hoofddocent Thea van der Geest van de UT in een schriftelijke verklaring. De onderzoekster raadt de overheid daarom af om websites tot enige communicatiekanaal met de overheid te bombarderen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Amsterdammers bij het meest recente contact met de gemeente het vaakst de balie hebben gebruikt: 35 procent koos daarvoor. 28 procent van de bewoners die contact zochten met de gemeente gebruikte de website op zijn pc; 26 procent koos ervoor om te bellen. Opvallend is dat smartphones en tablets nauwelijks werden gebruikt.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.