De Digitale Media van 19 januari 2015

Robotbase.com

Onderwerpen:

  • Belgen en Britten willen van versleutelde chatapps af
  • Facebook maakt techniek voor kunstmatige intelligentie openbaar
  • BMW waarschuwt techbedrijven die data van slimme auto’s willen
  • Robot-butler groot succes op Kickstarter

1 – Belgische en Britse overheid wil af van versleutelde berichten

Bron: DroidappDe Britse overheid zit met de beveiliging van applicaties zoals WhatsApp, Apple iMessage, Snapchat, Telegram en andere diensten in de maag. De overheid in het Verenigd Koninkrijk laat zelfs weten te kijken of het mogelijk is om dit soort diensten te blokkeren.

De Britse premier David Cameron dringt in zijn plannen aan op een verbod op chat-apps met een dermate hoge beveiliging. Als Cameron de volgende verkiezingen in Groot-Brittannië wint, dan wil hij dat de overheid meer toegang kan krijgen tot het controleren van dergelijke diensten. Ook wil hij een bewaarplicht voor Britse telecomproviders invoeren. “Willen we in ons land communicatiemethodes tussen mensen toestaan die niet gelezen kunnen worden?”, zo liet Cameron vandaag weten.

De plannen komen voort uit de gebeurtenissen vorige week (aanslag op uitgeverij Charlie Hebdo) in de Franse hoofdstad Parijs. In extreme situaties wil de Britse overheid ook dergelijke diensten kunnen controleren.

Ed Miliband, de leider van de Britse Labour Partij, is voorzichtig en terughoudend om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven. Tegenover de BBC liet hij weten dat er moet worden gekeken of de inlichtingendiensten over het juiste gereedschap beschikken, maar ook of er voldoende toezicht is om te voorkomen dat de vrijheden van burgers niet worden aangetast. “Uiteindelijk zijn het onze vrijheden die we hier het meest willen beschermen.”

De Londense burgemeester Boris Johnson is een andere mening toegedaan. “Ik ben niet echt geïnteresseerd in burgerrechten als het gaat om de e-mails en telefoongesprekken van deze mensen. Als ze een bedreiging voor onze samenleving zijn wil ik dat ze worden afgeluisterd.”

In november kondigde Whatsapp nog aan versleuteling toe te voegen aan zijn applicatie:

Bron: NRCQ – Een opvallende toevoeging in de nieuwste update voor de Android-versie van Whatsapp: standaard zijn de berichten van gebruikers nu versleuteld. En niet zomaar versleuteld: sterker beveiligd werd een grote chatapplicatie nog nooit, schrijft technologiewebsite The Verge. Zelfs vergeleken bij soortgelijke tools van Google, Microsoft en Apple. De update wordt momenteel uitgerold.

De zogenoemde end to end-versleuteling werkt als volgt: nog voordat jij als gebruiker je bericht stuurt, wordt dit al versleuteld. Ze zijn dan onleesbaar voor mensen die ze zouden willen onderscheppen. En in tegenstelling tot berichten van, zeg, Facebook Chat of Gmail, kan Whatsapp zelf ze ook niet ontsleutelen. Ook niet als daarom verzocht wordt door de politie.

De weerstand tegen de plannen is groot, met name onder groepen die zich inzetten voor de privacy. Of de plannen van de Britse overheid daadwerkelijk ingevoerd zullen worden, is dus nog maar de vraag.

Belgen ook tegen

Bron: Tweakers – De Belgische ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken onderzoeken of ook berichten die via Facebook, Skype en WhatsApp worden verzonden, kunnen worden afgetapt. Dinsdag bleek al dat België verbindingen wil aftappen van mensen die oproepen tot terrorisme.

Het is niet duidelijk hoe concreet de plannen van het Belgische kabinet zijn; de Belgische krant De Morgen meldt enkel dat Justitieminister Koen Geens de mogelijkheid onderzoekt om communicatie via onlinediensten als Facebook, Skype en WhatsApp af te tappen als mensen aanzetten tot terrorisme of mensen rekruteren.

Overigens kunnen overheden Facebook en Skype met een gerechtelijk bevel vragen om communicatie van verdachten. In het geval van WhatsApp is dat lastig, in ieder geval als het om Android-gebruikers gaat: daarbij is communicatie tussen gebruikers end-to-end versleuteld, wat betekent dat ook WhatsApp de communicatie tussen gebruikers niet kan inzien.

Dinsdag bleek al dat de Belgische minister van Justitie ook telefoons wil kunnen aftappen van personen die oproepen tot terrorisme. De politie en de geheime diensten riepen toen al op tot meer bevoegdheden op internet, zoals een hackbevoegdheid, die waarschijnlijk binnenkort in Nederland wordt ingevoerd. België gaat nog niet zo ver als de Britse regering. Premier David Cameron zei eerder deze week dat hij communicatiediensten met end-to-end-encryptie wil verbieden.

machinelearning

2 – Facebook gaat techniek voor kunstmatige intelligentie openbaar maken

Bron: NU – Facebook heeft zijn software voor kunstmatige intelligentie gedeelelijk opensource gemaakt, waardoor de code voor iedereen beschikbaar is. 

Dat maakt Facebook bekend in een blog. Facebook maakt de technologie beschikbaar voor Torch, een opensource-raamwerk dat veel wordt gebruikt door universiteiten en bedrijven als Google en Twitter, en zich vooral richt op deep learning.

Met die techniek wordt een neuraal netwerk gesimuleerd, dat zelf dingen kan ‘leren’. Deep learning kan onder meer worden gebruikt om objecten te leren herkennen in foto’s en om voorspellingen over gedrag te maken. Zo kan Facebook  met behulp van de technologie bijvoorbeeld gezichten herkennen en benoemen in wat voor positie iemand zich bevindt: staand, zittend, lopend, etcetera. Maar ook Google’s Glasses en Google’s zelfrijdende auto (interactie) zijn gebaseerd op deep learning.

Tot 2006 was deep learing of kunstmatige intelligentie nog een utopie, maar sinds 2006 en met name door de combinatie van big data, bettere algoritmen en parallel computering lijkt de belofte uit de sixties te worden ingelost. Toch is het nog een uiterst complex geheel, dus er wordt hard gewerkt om op universitair en bedrijfsnivo samen te werken.

Torch beschikt al over een aantal argoritmen met betrekking tot deep learning, maar volgens Facebook zijn de nieuwe stukken code maar liefst 23 keer sneller. Met de nieuwe technologie kunnen wetenschappers grotere problemen sneller oplossen, aldus Facebook.

Facebook zal de software de komende tijd blijven updaten, belooft het.

Jeremy Howard

Leuk in deze context is een TEDx presentatie van Jeremy Howard, ex-Kaggle (community van meer dan 200.000 machine learning professionals) over de vermoedelijk enorme invloed van deep learning in de komende jaren:

3 – BMW waarschuwt datagraaiers rond slimme autos

Bron: NU – Techbedrijven en adverteerders zouden graag de data van slimme auto’s in handen krijgen, waarschuwt BMW. Het autobedrijf zegt tot nu toe alle verzoeken af te hebben gewezen. Dat zegt Ian Robertson, BMW’s martketingdirecteur, woensdag in een interview met de Financial Times

Volgens de BMW-topman zijn er genoeg mensen die vragen: “Geef ons alle data die jullie hebben en we zullen jullie vertellen wat we er mee kunnen doen.”

Veel auto’s hebben tegenwoordig sensoren en computersystemen aan boord die data versturen en ontvangen. Autofabrikanten leren op die manier meer over hoe automobilisten hun voertuigen gebruiken.

Die systemen zouden echter ook gebruikt kunnen worden door adverteerdes om meer te weten te komen over potentiële klanten. Adverteerders zouden onder meer willen weten hoe lang de motor draait. Zo zou er met behulp van het navigatiesysteem ingeschat kunnen worden of een kind honger heeft wanneer de auto langs een McDonalds rijdt.

Om er voor te zorgen dat kwaadwillenden niet zomaar bij die informatie kunnen komen heeft BMW firewalls geïnstalleerd in de auto’s.

Tessel: Wat kan je met dit soort gegevens? Waarom is het gevaarlijk?

Robot Maya

4 – Robotbutler Maya groot succes op Kickstarter

Bron: NU – Robotbutler Personal Robot is een groot succes op crowdfundingsite Kickstarter. De robotassistent haalde binnen een week zijn streefbedrag binnen.

 Het bedrag van 50.000 dollar werd binnen zes dagen gehaald. De Personal Robot van het bedrijf Robotbase kostte voor vroege klanten 995 dollar, inmiddels wordt voor de goedkoopste variant 1195 dollar betaald.

De robot is volgens zijn ontwikkelaars voorzien van kunstmatige intelligentie, waardoor gebruikers natuurlijke gesprekken met de robot kunnen voeren. Daarnaast kan de robot gezichten, emoties en voorwerpen herkennen.

De Personal Robot is een rijdend platform met een rond scherm dat daar middels een telescopische arm aan bevestigd is. Een gezocht op dat scherm spreekt met de gebruiker, en geeft antwoord als er vragen worden gesteld.

Advies geven

Gebruikers kunnen de robot vragen iets op internet op te zoeken, of eten te bestellen. Maar de robot kan desgevraagd ook kledingadvies geven, door het herkennen van de garderobe van de gebruiker.

Bovendien kan de robot overweg met veel slimme elektronica in huis, zoals thermostaten, sloten en lampen met wifi-verbinding. Daarnaast kan de robot het huis beveiligen wanneer de gebruiker niet thuis is.

Met een bijbehorende app kan de gebruiker de robot vragen om in een bepaalde kamer te gaan kijken, en de beelden door te sturen. Op die manier kan de robot ook gebruikt worden om videogesprekken te voeren.

Voor de kerst

De Personal Robot is voorzien van tal van sensoren voor onder meer temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofmonoxide, en beweging. Om diepte te kunnen beoordelen heeft de robot een 3d-camera. Het scherm van de robot heeft een resolutie van 1536 x 2048 pixels, en loopt op een 2,3 GHz dualcore chip.

Als alles volgens plan verloopt denken de ontwikkelaars van de Personal Robot alle exemplaren voor kerst van dit jaar bij klanten thuis de te hebben.

Tessel: Waarom wil je gesprekken voeren met een robot?!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.