De Digitale Media van 26 januari 2015

Apple Pay

Onderwerpen:

  • Nederlandse banken niet blij met Apple Pay en Google Wallet
  • De opkomst van de Meaning Economy
  • Wat u moet weten over WhatsApp Web
  • De Winklevoss broers willen gereguleerde Bitcoin beurs

1 – Nederlandse banken niet blij met Apple Pay en Google Wallet

Bron: GSM Helpdesk – Nederandse banken vrezen de opkomst van Apple’ kopt het Financiële Dagblad vandaag. Vooral de honger naar data van Apple en Google en de hoge transactiekosten irriteert Nederlandse banken mateloos. 

De Nederlandse financiële sector is uitgebreid aan het lobbyen geslagen om de macht van partijen als Apple en Google op voorhand al in te perken voordat beide bedrijven met mobiele betaaloplossingen op de Europese- en Nederlandse markt komen. Banken irriteren zich mateloos aan het feit dat er in Europa en Nederland gemeten wordt met twee maten, meldt de Financiële Telegraaf vandaag. Banken moeten met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de klant- en betaalgegevens van haar cliënten, terwijl Apple en Google zichzelf de macht geven om op grote schaal hun honger naar data te stillen.

Apple Pay

Uit de discussie valt op te maken dat Apple ondertussen ook in Nederland heeft aangeklopt bij banken om te onderhandelen over Apple Pay, Apple’s mobiele betalingsdienst. Via Apple Pay is het mogelijk om middels een iPhone contactloos te betalen in winkels waarbij de iPhone gebruikt wordt als vervanging voor een pinpas.

Eisen
De eisen die Apple aan deelnemende banken oplegt zijn niet misselijk. Apple rekent een vergoeding van 0,15 procent van het besteedde bedrag per uitgevoerde transactie. Daarnaast wil Apple uitgebreid inzicht hebben in de transacties van klanten en betalingsstromen van banken.

Volgens de Betaalvereniging Nederland, een organisatie die de belangen van Nederlandse banken behartigt, verstoren partijen als Apple en Google de Europese financiële markt en zal de opkomst van deze partijen leiden tot een duurder financiëel systeem. Op dit moment kost een transactie circa 5 cent ongeacht het besteedde bedrag. Apple rekent een tarief van 0,15 procent van de transactiewaarde, wat bij bedragen boven de 30 euro dus al duurder is dan het huidige gemiddelde transactietarief.

Nederlandse banken zien partijen als Google en Apple als extra schakel in het betalingsverkeer die de prijs van het betalingsverkeer verder opdrijven. “Hoe meer partijen in de keten, hoe hoger de kosten,” stelt Ronald van Aart van de Rabobank in het Financiëel Dagblad.

Geen onderdeel van een bestaande keten
De vraag is echter of Google en Apple überhaupt onderdeel zullen gaan uitmaken van een bestaande keten van betalingsproducten. Het lijkt er meer op dat de betalingsoplossingen van beide bedrijven net als bijvoorbeeld creditcards en PayPal een geheel nieuwe betaalmethode gaat worden, waarbij net als bij creditcards en PayPal ook ‘eigen’ transactievergoedingen gelden.

De echte pijn bij banken lijkt vooral te zitten in het feit dat zij de data van klanten niet voor andere commerciële doeleinden mogen gebruiken en Google en Apple dit wel relatief eenvoudig kunnen doen zonder dat er grote weerstand tegen ontstaat. Banken worden op dit gebied gehouden aan strenge regelgeving, terwijl Apple en Google relatief eenvoudig kunnen toetreden tot de financiële sector met enkel een registratie als betaalinstelling met een lichter toezichtregime.

Bescherming van eigen belangen
Ondanks de verweren van partijen als de Rabobank die stellen dat de komst van Google Wallet en Apple Pay naar Europa voor een kostenstijging zorgen omdat ze toetreden tot een bestaande keten, lijken banken het wereldje vooral zo klein mogelijk te willen houden en daarbij zelf met twee maten te meten. Zo overweegt de Rabobank om de transactiekosten die Apple rekent voor een betaling met Apple Pay door te rekenen aan de klant om zo het betalen met Apple Pay zo onaantrekkelijk mogelijk te maken in een poging partijen als Apple en Google zo ver mogelijk buiten de deur te houden.

Met de lobbyactiviteiten laten banken overigens goed zien dat zij momenteel in een spagaat verkeren. Niet meegaan met de ontwikkelingen die Google en Apple in gang zetten betekent straks een achterstand, wel meegaan met de ontwikkelingen betekent voor banken onzekerheid over de toekomstige transactiekosten. Want waar rabobank topman van Aart stelt dat meer partijen in de keten de kosten verhogen, zou concurrentiedruk in de financiële sector economsich gezien juist tot lagere kosten én innovatie moeten leiden.

Tessel:  Kan de bank wel niet leuk vinden, maar het is voor consumenten natuurlijk heul makkelijk. Weten consumenten eigenlijk wel dat dit dan heel duur wordt? Wat niet uitmaakt, want de bank betaalt toch? En kunnen de banken er eigenlijk wel iets tegen doen?

Tip: 18 juni is weer het jaarlijkse Congres Toekomst van het Betalingsverkeer.

2 – De opkomst van de Meaning Economy

Op de Webwinkel Vakdagen in de Jaarbeurs Utrecht gaf Edwin Korver onderstaande presentatie en schreef er vervolgens een uitgebreide blog over op dochtersite De Sociale Media: De Zoektocht naar Betekenis: de Waarde van de Meaning Economy.

Tessel: Je zegt zelf dat je een nieuwe trend ziet ontstaan. Wat is het? En waarom is het zo belangrijk?

whatsapp web

3 – Whatsapp Web – 6 dingen die u moet weten

Bron: NU – Whatsapp heeft zijn webversie vrij plotseling gelanceerd. Dit moet u allemaal weten over Whatsapp Web.

1. Whatsapp Web werkt alleen met Chrome
Whatsapp meldt dat de webversie vooralsnog alleen beschikbaar is via de Chrome-browser. De webversie is speciaal ontwikkeld voor Googles browser. Andere browsers, zoals Firefox en Internet Explorer, worden vooralsnog niet ondersteund.

2. Er is een verbinding met uw smartphone nodig
Whatsapp Web synchroniseert met de app op uw smartphone. Hierdoor is het belangrijk dat uw smartphone met het internet is verbonden. Als de smartphone is uitgeschakeld of niet met het internet is verbonden, werkt Whatsapp Web niet. “Verbind uw telefoon via wifi om minder data te verbruiken”, tipt Whatsapp.

Er wordt geen back-up van uw berichten in de cloud gemaakt, de webversie haalt eigenlijk de berichten direct van uw smartphone op. Daarom is de constante dataverbinding van een smartphone nodig voor gebruik van Whatsapp Web.

3. De berichten zijn op alle apparaten beschikbaar
Door de constante synchronisatie tussen Whatsapp Web en de smartphone-app, zijn alle berichten direct op alle apparaten beschikbaar. Als u een berichtje via Whatsapp Web ontvangt, krijgt u deze ook direct te zien op uw smartphone.

4. Het werkt met het scannen van een QR-code
Whatsapp Web werkt middels het scannen van een QR-code. Zo’n code is een afbeelding met allerlei zwarte en witte blokjes. Als u naar de webversie gaat, ziet u deze code. Deze kunt u vervolgens scannen door naar het menu van Whatsapp te gaan en ‘Whatsapp Web’ te selecteren.

De app herkent de QR-code en activeert voor de browser de webversie van Whatsapp. Deze blijft beschikbaar in de browser. U kunt dit voor verschillende apparaten doen. Het is echter niet mogelijk om Whatsapp Web op verschillende apparaten tegelijkertijd te gebruiken.

Mocht u nog niet de functie ‘Whatsapp Web’ in het menu van Whatsapp zien, dan kunt u dit ook handmatig toevoegen. Het is mogelijk om de app te verwijderen en via Google Play opnieuw te installeren. Als u de app opnieuw installeert, wordt de functie voor Whatsapp Web geactiveerd.

Houd er wel rekening mee om een back-up van uw berichten te maken. Deze kunt u bij het installeren weer terugzetten.

5. Foto’s versturen en gesprekken beginnen
Via Whatsapp Web is het mogelijk om te chatten binnen bestaande gesprekken, nieuwe gesprekken te starten en naar gesprekken te zoeken. Een groepsgesprek starten vanuit Whatsapp Web is nog niet mogelijk. Daarnaast kunnen gebruikers via de webversie foto’s versturen en meldingen in- of uitschakelen. Via Chrome kunnen deze meldingen worden getoond.

6. iOS wordt nog niet ondersteund
Op dit moment worden alleen Android-, Windows Phone- en Blackberry-toestellen ondersteund voor gebruik met Whatsapp Web. Whatsapp-directeur Jan Koum legt op Facebook uit dat iPhones niet aan de webdienst kunnen worden gekoppeld door “platformbeperkingen van Apple”. Hij legt niet uit wat daar precies mee bedoeld wordt.

Tessel: Eigenlijk kan je dus net zo goed je telefoon gebruiken, want heel veel schieten we er niet mee op.. *zucht*

Winklevoss Twins

4 – Winklevoss tweeling wil gereguleerde Bitcoin beurs opzetten

Bron: NU – Cameron en Tyler Winklevoss, bekend van de rechtszaak tegen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, willen een gereguleerde bitcoinbeurs opzetten. 

De tweeling is momenteel in afwachting van goedkeuring door de toezichthouder, maar wil het met de bitcoinbeurs voor Amerikanen eenvoudig maken om te handelen in bitcoins. Op de beurs met de naam Gemini, Latijns voor tweeling, moeten bitcoins kunnen worden gekocht en verkocht met en voor dollars en euro’s.

Bitcoin is een digitale valuta, een soort online variant van de euro. Het unieke aan bitcoin is dat er geen centrale partij is die toezicht houdt. Iedereen kan bitcoins kopen en verkopen. De waarde wordt niet gestuurd door een centrale bank of overheid, maar is afhankelijk van alleen vraag en aanbod.

Controverse
Dat heeft ook gezorgd voor controverse. De grootste bitcoinbeurs ooit, Mt. Gox, verloor honderden miljoenen dollars aan bitcoin bij een vermeende hack en ging failliet. Bitstamp, een prominente Europese bitcoinbeurs kampte eerder deze maand met een beveiligingslek waardoor de prijs van bitcoin kelderde.

Een bitcoin is nu nog ongeveer 225 dollar waard terwijl dat een jaar geleden 825 dollar was en bitcoin op zijn hoogtepunt in 2013 zelfs 1073 dollar waard was.

Naar verluidt hebben de Winklevoss-broers, vooral bekend vanwege hun claim dat Mark Zuckerberg het idee voor Facebook van hen gestolen zou hebben, zeker honderdduizend bitcoins in het bezit. Die hebben momenteel een waarde van zo’n 22,5 miljoen dollar.

Toezichthouder
Het verschil tussen de huidige bitcoinbeurzen en Gemini is dat de Winklevoss-broers samenwerken met toezichthouders. Ze zoeken toestemming bij de financiële toezichthouder van New York die hoopt dit jaar de eerste licenties uit te delen.

Een anonieme bron bevestigt aan de New York Times dat de toezichthouder de aanvraag van de Winklevoss-tweeling in behandeling heeft. Veel bestaande bitcoinbedrijven schuwen juist samenwerking met overheidsinstanties.

Beveiliging
Cameron en Tyler hebben topmensen bij beleggingsfondsen en techbedrijven aangetrokken en werken samen met een Amerikaanse bank.

Dat laatste is belangrijk omdat bitcoins vaak verhandeld worden via digitale platformen, maar de betalingen nu via een niet nader genoemde bank in New York zullen lopen. De veiligheid van transacties en opgeslagen bitcoins is cruciaal omdat een hacker alleen het wachtwoord maar nodig heeft om de bitcoins te kunnen uitgeven.

De Winklevoss-broers willen deze persoonlijke sleutels op verschillende plekken fysiek gaan opslaan zonder verbinding met het internet.

De infrastructuur en beveiliging voor de bitcoinbeurs is al vanuit het niets opgebouwd. Er is een testmodel klaar en de broers willen klaar zijn om live te gaan als de toezichthouder een licentie uitgeeft.

Tessel: Misschien wel leuk om uit te leggen waarom dit eigenlijk best een goed idee is! Regulering lijkt me hier geen overbodige luxe… en het feit dat het deze belachelijk rijke en slimme broertjes betreft maakt het alleen maar interessanter 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.