De Digitale Media van 9 februari 2015

Stella 1

Onderwerpen:

  • Studenten TU winnen prestigieuze prijs voor gezinsauto op zonne-energie
  • Tesla kaapt medewerkers bij Apple weg
  • Britste inlichtingendienst mocht NSA data niet gebruiken
  • Japans hotel wordt gerund door robots

1 – Studenten TU winnen prestigieuze prijs voor gezinsauto op zonne-energie

Bron: Tweakers – Het Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft met de door zonne-energie aangedreven Stella-gezinsauto de prestigieuze Crunchie Award in de categorie ‘Best Technology Achievement’ gewonnen.

Stella 2

Met de winst in de categorie ‘Best Technology Achievement versloeg het Solar Team Eindhoven onder andere het Apple Pay-betaalsysteem, het herbruikbare lanceringsysteem van Elon Musk´s SpaceX, ruimtevaartorganisatie ESA – die kandidaat was voor de Rosetta-landing – en de blockchain, het belangrijkste mechanisme achter de virtuele valuta bitcoin.

Het Solar Team Eindhoven ontving de Crunchie Award voor de in 2013 gepresenteerde zonne-auto Stella. De Stella is een uiterst lichte en aerodynamisch vormgegeven gezinsauto die via zonnepanelen de benodigde elektriciteit genereert voor de elektrische aandrijving. Volgens de ontwerpers is het energieverbruik van de Stella dermate laag dat in Nederland de zonnepanelen tien maanden per jaar meer stroom genereren dan dat de auto verbruikt, zodat er netto stroom kan worden teruggeleverd aan het lichtnet.

Het team van de TU/e laat op zijn site weten dat het verheugd is met het winnen van de prijs. “Door de concurrentie voelden we ons als David tegen Goliath. Dat we de award hebben mogen ontvangen betekent dat we erkend worden tussen giganten en dat er potentie zit in het gebruik van zonne-energie voor transport”, aldus Tom Selten van het Solar Team Eindhoven.

Inmiddels is het Solar Team Eindhoven begonnen aan de ontwikkeling van een nieuwe zonneauto als opvolger van Stella. Het team onthult die op 2 juli. De Crunchie Awards zijn een initiatief van VentureBeat en TechCrunch, en worden gezien als de ‘technologie-Oscars‘.

Tessel: Leuk! Komt zo’n ding dan uiteindelijk ook nog op de markt?  Misschien ook leuk om de andere genomineerden even te noemen.

Best Technology Achievement
Winner: Stella Solar-Powered Car
Runner-up: Apple Pay
Finalists: The Blockchain, Rosetta Mission’s Comet Landing, SpaceX Lateral Booster

apple_tesla-600x300

2 – Tesla kaapt medewerkers bij Apple weg

Bron: NU – Tesla heeft 150 Apple-medewerkers bij het bedrijf weggekaapt en de iPhone-maker doet er alles aan om mensen terug te halen. 

Volgens het Amerikaanse persbureau werken er minstens 150 voormalig Apple-medewerkers bij autofabrikant Tesla. Daarmee zou het bedrijf meer mensen bij Apple hebben weggehaald dan bij bijvoorbeeld grote autofabrikanten.

Tesla-ceo Elon Musk bevestigt tegenover Bloomberg dat er veel oud-Apple-medewerkers actief zijn binnen zijn bedrijf. Bovendien stelt hij dat Apple op zijn beurt probeert Tesla-personeel weg te kapen.

Bonus
Tesla bouwt elektrische auto’s met vooruitstrevende technologie. Zo rust het bedrijf zijn modellen uit met een grote tablet als bedieningspaneel in het dashboard.

Volgens Musk biedt Apple zijn medewerkers een bonus van 250.000 dollar en een 60 procent hoger salaris dan ze bij Tesla krijgen. “Apple probeert alles om mensen van Tesla te rekruteren, maar tot nu toe is dat ze bij heel weinig mensen gelukt.” Apple wilde niet reageren op het verhaal.

Filosofie
Musk legt uit dat hij een voorkeur heeft voor voormalig Apple-medewerkers omdat de ontwerpfilosofie van de twee bedrijven grotendeels overeenkomt.

Adam Jonas, analist van de auto-industrie bij Morgan Stanley, stelt daarnaast dat software steeds belangrijker wordt en dat autobedrijven veranderen in technologiebedrijven. “Tesla heeft haast een oneerlijk voordeel nu software van 10 procent van de waarde van een auto de komende tien jaar naar 60 procent zal groeien.”

Elon Musk
Anonieme medewerkers van Tesla die voorheen bij Apple werkten, laten aan Bloomberg weten dat ze hun overstap gemaakt hebben gebaseerd op de auto’s van Tesla, maar ook vanwege ceo Musk. Hij wordt vergeleken met hoe Steve Jobs was bij Apple.

Tesla heeft vooral hooggeplaatste medewerkers overgenomen die bij de iPhone-maker ook een belangrijke functie hadden. Zo heeft George Blankenship drie jaar voor Tesla gewerkt. Daarvoor was hij medeverantwoordelijk voor de opzet van de fysieke Apple Stores bij Apple.

Doug Field is nog steeds werkzaam bij Tesla als vicepresident van de ontwikkeling van auto’s en had bij Apple de leiding over het ontwerp van de Macbook Air, Macbook Pro en de iMac.

Tessel: Oorlog. Zo bizar dat we het niet mogen laten liggen (250.000 dollar om ergens anders te gaan werken? koekoek

GCHQ

3 – Britse inlichtingendienst GCHQ mocht Amerikaanse data NSA niet gebruiken

Bron: NU – De Britse inlichtingendienst GCHQ (= Government Communications Headquarters UK) heeft mensenrechtenwetgeving geschonden door gegevens te verwerken die werden verzameld door de Amerikaanse NSA (= National Security Agency US). 

Dat heeft het Investigatory Powers Tribunal (IPT), een rechtbank die toezicht houdt op de Britse geheime diensten, vrijdag geoordeeld.

Het is voor het eerst in het vijftienjarige bestaan van het IPT dat ten nadele van een inlichtingendienst wordt geoordeeld, zo stelt Privacy International, een van de aanklagers in de zaak.

Vóór december 2014 was het gebruik van NSA-gegevens illegaal, omdat de regels rond de Britse toegang tot onder meer het Prism-programma van de VS geheim waren. Pas na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden kwam dit in de openbaarheid.

Openbaar
Sinds december 2014 is het gebruik van NSA-gegevens door GCHQ wel toegestaan, oordeelde de rechtbank eerder. Sindsdien zijn de regels rond deze gegevensuitwisseling openbaar gemaakt.

De zaak draaide om gebruik van gegevens die worden verzameld via Prism en het spionageprogramma Upstream. Via Prism verzamelt de NSA gegevens van grote internetbedrijven als Google, Microsoft en Apple. Upstream verzamelt gegevens via internationale glasvezelkabels.

Door de geheimhouding rond deze spionageprogramma’s werd een deel van de zaak in besloten sessies gehoord, zonder dat de betrokken privacyorganisaties hierbij aanwezig mochten zijn.

Privacy International zegt de rechtbank te zullen vragen om bevestiging dat communicatie voor december 2014 illegaal is verzameld, en te vragen om verwijdering van de gegevens.

Massasurveillance
“Het oordeel van vandaag bevestigt wat velen al lange tijd zeggen: in het afgelopen decennium hebben GCHQ en de NSA met een illegaal massasurveillanceprogramma een effect gehad op miljoenen mensen over de hele wereld”, zegt Eric King, vice-directeur van Privacy International, in een verklaring.

“Maar er moet meer worden gedaan. De enige reden dat de deelrelatie tussen de NSA en GCHQ vandaag nog legaal is, is omdat de overheid zich op het laatste moment inzette om voorheen geheime ‘regelingen’ te openbaren. Dat is duidelijk niet genoeg om een blijvende, gigantische maas in de wet te repareren. We hopen dat het Europees Hof besluit om in het voordeel van privacy te oordelen, in plaats van voor ongecontroleerde staatsmacht.”

Het Europees Hof heeft al aangekondigd GCHQ-zaken te willen behandelen die eerder door het IPT zijn afgehandeld.

NSA HQ

NSA Headquarters, Ford Meade, Maryland.

Waarborgen
“Het IPT-oordeel van vandaag bevestigt opnieuw dat de processen en waarborgen rond het delen van inlichtingen volledig adequaat waren” steltGCHQ in een reactie. “Het gaat enkel om de hoeveelheid details over die processen en waarborgen die in het publieke domein moeten zijn.”

“Van nature moet veel van het werk van GCHQ geheim blijven. Maar we werken samen met de rest van de overheid om het publieke begrip over ons werk te verbeteren, evenals het sterke wettelijke en beleidsraamwerk dat ons werk onderbouwt.”

Tessel: Da’s best een gevoelige tik, maar goed, nu doen we ineens heel privacy-gevoelig. Maar die diensten gaan er toch wel gewoon met onze gegevens vandoor als we het niet weten.. Is dit een beetje voor de buhne?

Actroid

4 – Japans hotel wordt gerund door robots

Bron: NU – Het Henn-na hotel in Japan opent op 17 juli zijn deuren in themapark Huis ten Bosch in Nagasaki. Het hotel wordt grotendeels gerund door robots. 

Robot hotel

Het Henn-na hotel (in het Nederlands vertaald als vreemd hotel) heeft geen kamermeisjes en receptionisten die de klanten te woord staan, maar gebruikt robots met menselijke trekjes. Het hotel ligt in Huis ten Bosch, een Nederlands themapark waarin een Hollands stadje compleet is nagebouwd.

Volgens Hideo Sawada, directeur van het hotel, kunnen de acteurrobots intelligente gesprekken voeren met klanten. De robots spreken verschillende talen, kennen handgebaren en kunnen zelfs knipperen met hun ogen en glimlachen.

Humanoids

“We maken het meest efficiënte hotel ter wereld,” aldus directeur Sawada, die de robotisering heeft ingevoerd om de personeelskosten laag te houden. “In de toekomst hopen we nog zo’n 1.000 hotels overal ter wereld te bouwen.”

In het futuristische hotel werken de kamerdeuren met gezichtsherkenning als sleutel. Roomservice en de mini-bar kunnen besteld worden via een tablet.

Tessel: Over raar gesproken .. maar dit is toch enorm ongezellig??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.