De Digitale Media van 16 februari 2015

FacebookOnderwerpen:

1) Wat gebeurt er met je sociale media na je overlijden?
2) Nieuw mobiel betaalsysteem Google werkt met initialen
3) Flashback: De invloed van INTEL op Silicon Valley
4) Mishandelde toekan krijgt crowdfunded 3D snavel

1 – Facebook laat gebruikers erfgenaam account kiezen

Bron: NU – Facebook gaat gebruikers de keuze geven om hun account na de dood over te dragen aan een specifiek persoon.  De functie wordt 12 februari 2015 in de VS geactiveerd, zo meldt de Wall Street Journal. Andere landen zullen later volgen.

Momenteel worden Facebook-profielen van overleden personen omgezet in een herdenkingspagina. Voor de dood geplaatste berichten en foto’s blijven zichtbaar met de privacyinstellingen die eerder werden gekozen.

Familieleden van de overledene kunnen nu echter geen aanpassingen meer maken aan profielen van overleden personen.

Profielfoto
Onder het nieuwe systeem kunnen gebruikers één persoon aanwijzen die in het geval van hun dood beperkte controle krijgt over het account. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om bij hun dood het account helemaal te laten verdwijnen.

De ‘erfgenaam’ van een profiel kan een bericht opstellen dat bovenaan een herdenkingspagina komt te staan. Ook kan de profielfoto van het account nog worden aangepast en is het mogelijk om vriendverzoeken te accepteren of weigeren.

Verder zal de aangewezen persoon een archief van alle openbare foto’s en berichten van de overleden gebruiker kunnen downloaden.

Tessel: Dit is waar Facebook nu mee komt: je kunt een erfgenaam voor je account kiezen. Je kunt nu zelfs je account laten verwijderen (dat kon eerder kennelijk niet)?

Idd, vorig jaar liet Facebook nog weten dat ze het profiel van de overleden persoon gewoon intact lieten, zoals de persoon het bij leven had ingesteld. Dat zorgde voor de nodige beroering. In 2012 klaagde een moeder nog dat Facebook harteloos was, omdat ze door Facebook werd uitgesloten van de pagina van het overleden dochter met als argument ‘dat Facebook de privacy van de dochter respecteerde’. In 2012 smeekte een vader om de jaarvideo van zijn overleden zoon te zien, nadat ook hij was uitgesloten van zijn zoons profiel. Pas nadat zijn video viraal was gegaan, gaf Facebook toe.

2 – Nieuw mobiel betaalsysteem van Google werkt met initialen

Bron: NU – Google werkt aan een nieuw mobiel betalingssysteem nadat Google Wallet niet breed is aangeslagen. Dat meldt de website The Information op basis van vier anonieme bronnen bij Google. The Information beschikt regelmatig over juiste informatie van onaangekondigde plannen, producten of diensten.

Google lanceerde in 2011 betaaldienst Wallet waardoor mobiele telefoons gebruikt kunnen worden om betalingen te doen via near field communication (nfc). De smartphone wordt dan voor een lezer gehouden om draadloos contact te maken, vergelijkbaar met de ov-chipkaart.

Wallet is sinds de lancering niet breed aangeslagen. Google werkt daarom in samenwerking met betaalplatform Square naar verluidt aan een nieuwe betaaldienst om te concurreren met het onlangs gelanceerde Apple Pay.

Plaso
De dienst zou nog schuil gaan onder de naam Plaso en al op zeer beperkte schaal getest worden. Het lijkt erop dat het systeem niet meer afhankelijk is van nfc.

Gebruikers van Plaso zouden iets kunnen kopen in een winkel en moeten vervolgens bij de kassa hun initialen uitspreken waarna via een smartphone met een Plaso-app door de medewerker wordt gecontroleerd of de klant echt is wie hij zegt dat hij is.

Initialen
Dat gebeurt door de initialen automatisch te vergelijken met de geregistreerde Plaso-gebruikers die in de winkel aanwezig zijn. Daarvoor wordt bluetooth gebruikt. Wat er gebeurt als er twee mensen met dezelfde initialen in de buurt zijn, is niet bekend.

Hoe het systeem exact werkt, wordt niet duidelijk in het verhaal, maar de bronnen van The Information stellen dat bedrijven alleen een smartphone nodig hebben voor transacties. Een aparte nfc-lezer of kassasysteem is dus niet nodig en dat zou de drempel om Plaso te gebruiken fors kunnen verlagen.

Androidpolice.com merkt op dat Plaso erg veel lijkt op Square Wallet dat vorig jaar stop werd gezet. Square heeft momenteel nog wel een andere betaaldienst die werkt met kleine creditcardlezers die kunnen worden gekoppeld aan smartphones.

Andy_Grove_Robert_Noyce_Gordon_Moore_1978

3 – FlashBack: De invloed van INTEL op Silicon Valley

Vandaag lanceren we een nieuwe rubriek: FlashBack. Hierin kijken we terug in de tijd en gaan we in op mensen en technieken die het digitale landschap van vandaag hebben bepaald.  Want wie het verleden kent, verandert de toekomst.

Gordon Moore, Robert Noyce en Andy Grove vormden samen het 3-koppige executive team van INTEL, zoals het op 18 juli 1968 werd opgericht. INTEL was een afkorting van Integrated Electronics.

Voor de komst van Andy Grove was nog even kort gezinspeeld op de naam: Moore Noyce … maar noise was nou niet iets waar je als electrotechnische fysicus blij van werd .. dus beter van niet.

INTEL maakte chips, die bedoeld waren voor een specifiek taken. Denk bijvoorbeeld aan een rekenmachine. In 1970 kwam één van de techneuten bij INTEL op het idee om voor een klant (Busicom), die 12 verschillende taken wilde laten uitvoeren en waarvoor normaal 12 chips nodig waren, te integreren op 1 chip en daarmee een zogenaamde universele logische chip te maken. Het zou de klant een flinke besparing opleveren. Toen Robert Noyce het idee voorgelegde kreeg (door de betreffende techneuten Hoff en Mazor) stelde hij als voorwaarde dat de klant welliswaar de korting kon krijgen, maar alleen als INTEL de verkooprechten zou behouden op de universele logische chip. De klant ging akkoord.

Die ene voorwaarde leidde tot de eerste microprocessor (afgeleid van processing en passend in de context van het woord transitor): de INTEL 4004.

Toch zou de PC revolutie nog 10 jaar op zich laten wachten. Een paar jaar later – de 3 topmannen wisselden regelmatige van positie – zou Gordon Moore de focus van het bedrijf zelfs geheel verleggen naar uitsluitend het produceren van microprocessors. Hieruit ontstond de INTEL 386 microprocessor, die we in elke IBM PC en hierna ook in alle andere klonen terugzagen. Noyce is echter de geschiedenis ingegaan als de grote apostel van de microprocessor.

Sinds dat moment is INTEL de drijvende kracht achter de PC revolutie.

Vandaag de dag wordt algemeen aangenomen dat alle startups, die veelal uit INTEL ontsprongen, allemaal iets van de cultuur en ideeen van Moore, Noyce en Grove hebben overgenomen. Zo vinden we bij Google nog steeds de cultuur van de beginjaren van INTEL terug, die door Moore en Noyce als een meritocratie werd aangeduid (een organisatie, waarbij de merites (feitelijke verdiensten) centraal staan). Zelfs venture capital is ontstaan rond INTEL: voorheen was het ondenkbaar dat anderen dan banken geld uitleenden voor dergelijke commerciële activiteiten.

Het was ook niet voor niets dat we daarna het gebied rond Palo Alto “Silicon Valley” zijn gaan noemen. De PC revolutie was grotendeels gefundeerd op die unieke halfgeleider, silicium, die de wereld van de atomen veranderde naar de wereld van de bits.

Beek

4 – Mishandelde toekan krijgt 3d-geprinte snavel na crowdfundingcampagne

Bron: NU – Een toekan uit Costa Rica die een deel van zijn snavel is kwijtgeraakt na mishandeling door mensen, krijgt een nieuwe 3d-geprinte snavel na een crowdfundingcampagne. 

Beelden van de mishandelde toekan Grecia verschenen in januari op social media. Een groep jongeren had hem aangevallen waarbij hij een groot deel van zijn snavel was kwijtgeraakt.

Er werd een crowdfundingcampagne gestart die nog tot 10 maart loopt en waarbij al 7.500 dollar is opgehaald. Bovendien meldden diverse lokale bedrijven zich om te helpen. Vier van deze bedrijven, Elementos 3D, Ewacorps, Publicidad Web en Grupo Sommerus, stellen nu dat ze er zeker van zijn dat de toekan geholpen kan worden, zo meldt de BBC.

Van Huffington Post: “While the attack on Grecia was horrific, it has raised awareness regarding animal abuse in Costa Rica. After the vicious incident was reported by local media, a crowd fund campaign was started to pay for an artificial beak for the bird. In less than 48 hours, $5,000 was raised to go toward the project, according to the fundraising page. Furthermore, the incident spurred Luis Guillermo Solís, the country’s president, to address the need to pass an animal cruelty bill, according to the Tico Times.”

Tessel: HOE TOF IS DAT!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.