De Digitale Media van 2 maart 2015

cyber thread

Onderwerpen:

  • Cyberbedreiging grootste bedreiging voor nationale veiligheid
  • Youtube ondanks miljard kijkers niet winstgevend
  • Flashback: De eerste computerclub wordt 5 maart 40 jaar
  • Samsung’s nieuwe vlaggenschip Galaxy 6 gepresenteerd

1 – Cyberbedreiging grootste bedreiging voor nationale veiligheid

Bron: Tweakers – James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, stelt dat de dreiging van cyberaanvallen door criminelen en buitenlandse mogendheden het grootste gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Ook de concurrentiepositie van de VS zou ondermijnd worden.

Clapper stelde tegenover een commissie van het Amerikaanse Congres dat de meeste aanvallen uitgevoerd worden vanuit China, Iran, Noord-Korea en Rusland. Deze zijn steeds vaker politiek gemotiveerd en richten zich op systemen van de Amerikaanse overheid, bedrijven en het leger. Daarbij merkte het hoofd van de inlichtingendiensten op dat met name Rusland steeds geraffineerdere aanvallen uitvoert.

Volgens Clapper neemt ook het aantal criminelen toe die cyberaanvallen uitvoeren voor geldelijk gewin. Maar ook het aantal hackers dat aanvallen uitvoert om ideologische redenen zou groeien. Daarbij gebruiken de aanvallers steeds vaker geavanceerde tools, zo stelde Clapper.

Ondanks de toegenomen cyberdreiging, die volgens Clapper een groter risico voor de nationale veiligheid vormt dan de diverse internationale conflicten waarbij de VS betrokken is, is de kans op een ‘cyber-armageddon’ vrij klein, zo schatten de inlichtingendiensten momenteel in. Clapper denkt dat het aantal aanvallen op de VS de komende tijd weliswaar zal toenemen, maar dat deze een kleine tot een middelgrote impact zullen hebben.

De VS beschuldigde onlangs Noord-Korea nog voor een complexe aanval op de Amerikaanse filmmaatschappij Sony Pictures. Desondanks voert het land zelf ook tal van offensieve aanvallen uit. Zo werd onlangs bekend dat de NSA samen met GCHQ het netwerk van het Nederlandse bedrijf Gemalto is binnengedrongen en daarbij mogelijk sleutels voor simkaarten heeft buitgemaakt.

Vergelijk dit met: ASML gehackt door Chinese overheid

2 – Youtube ondanks miljard kijkers niet winstgevend

Bron: NU – Youtube draaide in 2014 een omzet van zo’n 4 miljard dollar (3,5 miljard euro), maar levert Google toch nog geen winst op. 

Dat meldt de Wall Street Journal donderdag op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de financiën van de site.

De omzet zou vorig jaar met ongeveer een derde zijn gestegen van 3 naar 4 miljard dollar. Dat is ongeveer 6 procent van de totale omzet van Google.

Youtube wordt maandelijks door ruim een miljard mensen bezocht en is ook voor adverteerders een steeds populairder platform. Google heeft echter te maken met hoge kosten voor het aanbieden van video’s, en betaalt in sommige gevallen ook voor het creëren van exclusieve Youtube-video’s. Daarom zou er nog geen sprake zijn van winst.

Televisie
Google zou het vooral problematisch vinden dat veel bezoekers van Youtube eenmalig naar de site komen via sociale media, of Youtube-video’s bekijken via spelers die op andere sites zijn ingesloten. Het bedrijf hoopt zelf dat Youtube in de toekomst een soort alternatieve televisie wordt waar veel gebruikers regelmatig naartoe surfen om verschillende ‘kanalen’ te bekijken.

Een van de oplossingen die Google voor dit probleem ziet is om meer video’s automatisch te laten afspelen, zo stellen twee bronnen aan de Wall Street Journal. Die functie zou binnenkort worden uitgerold.

Bovendien zou het bedrijf overwegen om de gebruikersgegevens van Google in te zetten, zodat advertenties nauwkeuriger op een bepaald publiek kunnen worden gericht. Nu maakt Youtube enkel gebruik van tracking cookies die het surfgedrag bijhouden, maar bijvoorbeeld niet van de zoekgeschiedenis op Google. Mogelijk wordt het nieuwe systeem nog dit jaar geactiveerd.

Vessel
Ondertussen probeert Youtube te voorkomen dat zijn sterren overstappen naar andere platformen, zoals het onlangs gelanceerde Vessel. Die site biedt voor een maandbedrag van 3 dollar toegang tot de nieuwste video’s van bekende internetsterren.

Youtube test sinds kort ook een betaalde streamingdienst in de VS, waarmee muziekvideo’s zonder advertenties en offline te bekijken zijn. Muziek is de populairste categorie op Youtube. De site werd in 2006 door Google gekocht voor 1,65 miljard dollar (1,45 miljard euro).

Tessel: Hoe kan dat? We worden elke keer getrakteerd op vreselijke reclames … hoe kan zo’n site uberhaupt bestaan? Twitter heeft heel lang NIETS met reclame gedaan..

3 – FLASHBACK: De eerste computerclub wordt op 5 maart 40 jaar

Bron: ComputerHistory – In een garage van Gordon French op huisnummer 614, 18th Avenue, Menlo Park kwamen op 5 maart 1975 32 pioniers van het personal computer tijdperk bijeen om kennis en ervaring uit te wisselen.

Menlo Park

 

Aanleiding was de introductie van de Altair 8800, de eerste personal computer ontwikkeld door het bedrijf MITS van Ed Roberts, die voor 397 Amerikaanse dollars als bouwpakket door het Amerikaanse blad Popular Electronics werd verkocht.

 

woc-altair-8800

Twee mensen die de advertentie hadden gelezen in Populair Electronics waren Bill Gates en Paul Allen, die op 4 april 1975 Microsoft zouden oprichten (het was Allen die de naam Micro-Soft had bedacht – het streepje verviel een jaar later).

Na een sterk staaltje bluffen wisten beide aan MITS een werkende BASIS programmeertaal te tonen, die ze voor een paar honderd dollar zouden ombouwen naar Altair Basic, wat weer de basis legde voor het latere Microsoft Basic.

Allen-Gates

De groep hobbyisten werd al snel te groot voor de garage van Gordon French en dus werd uitgeweken naar het forum in Stanford Linear Accelerator Center (SLAC).

slac - stanford

 

De eerste computerclub werd de Homebrew Computer Club genoemd, omdat veel technologie werd ontwikkeld vanuit huis, veelal vanuit de garage.

homebrew forum

 

In het groepje zaten ook Steven Jobs en Steve Wozniak, die in april 1976 vol trots hun Apple I lieten zien aan hun collega computer hobbyisten.

101 Apple1 Top LG

Homebrew-Computer-Club-1080x575

De rol van de Altair 8800 en de Homebrew Computer Club zouden laten cruciaal blijken voor het jonge computer tijdperk. De uitwisseling van kennis en ervaring bracht de PC in een sneltreinvaart naar de markt.

Muziekkeuze: In 1975 wordt Paul McCartney, ex-Beatles (1970) en leider van de band Wings, aangehouden door de politie. Linda bleek zo’n 200 gram marihuana bij zich te hebben – typisch voor die tijd. De grap is dat de Beatles hun geld hadden geïnvesteerd in Apple Corps en veelvuldig met elkaar overhoop lagen. De plaat Band on the Run was:

The song “Band on the Run” was partly inspired by a remark George Harrison had made during one of the many business meetings the Beatles attended in 1969,[11] in an effort to address the problems afflicting their Apple Corps enterprise.

Terwijl de Beatles met elkaar overhoop lagen, vormde Steve Jobs en Steve Wozniak hun eigen Apple. De beide merken zouden tussen 1978 en 2007 nog veelvuldig met elkaar overhoop liggen, tot Apple Inc. in 2007 het merk van Apple Corps. overnam.

Het liedje had wellicht beter Brand on the Run kunnen heten 🙂

Six Appeal

4 – Samsung presenteert nieuwe vlaggenschip Galaxy S6

Bron: NUOp zondag 1 maart presenteerde Samsung de Galaxy S6. Het nieuwe toestel van Samsung moet het tij bij de grootste smartphonefabrikant ter wereld keren. 

Samsung kreeg de afgelopen tijd onder meer kritiek op de bouwkwaliteit van zijn toestellen en de zware software. Hoewel het bedrijf nog steeds marktleider is, wordt de Galaxy S6 gezien als een toestel dat Samsung opnieuw op de kaart moet zetten.

Metalen behuizing en nieuw ontwerp
Alle anonieme bronnen en geruchten op basis van gelekte informatie spreken van een nieuw materiaal voor de behuizing Galaxy S6. De S5 was nog helemaal gemaakt van kunststof, maar de S6 zal in ieder geval deels van metaal worden gemaakt.

Kunststof is in het verleden vaak bekritiseerd omdat het goedkoop zou aanvoelen. Voor Samsung betekent de overstap naar metaal waarschijnlijk wel dat de achterkant niet meer door de gebruiker zelf verwijderd kan worden.

Naast een nieuwe materiaalkeuze zal Samsung naar verluidt ook een heel nieuw ontwerp gaan toepassen. Het bedrijf kondigde eind 2014 al een “nieuwe designfilosofie” aan en volgens anonieme bronnen is Samsung voor de Galaxy S6 terug naar de tekentafel gegaan. Dit moet resulteren in een bijzonder dunne telefoon met een andere vormgeving.

Lichtere software
De Galaxy S6 zou een zwaar versimpelde versie van Touchwiz krijgen die grotendeels bouwt op het uiterlijk van Android 5.0 Lollipop, de nieuwste versie van Android. Bovendien zouden Samsung-apps niet meer standaard worden meegeleverd. In plaats daarvan worden ze in een aparte appwinkel aangeboden.

Specificaties
De processor wordt dit jaar naar verluidt niet meer afgenomen van Qualcomm. De populaire Snapdragon-processors zouden door Samsung vervangen zijn door de eigen Exynos-chip. De nieuwe Exynos-chip die waarschijnlijk gebruikt gaat worden is de Exynos 7 Octa. Deze chip kan de twee camera’s tegelijk aansturen in hoge kwaliteit, maakt het streamen van ultra hd-video’s mogelijk en ondersteunt een hogere schermresolutie.

Naar verwachting zal de S6 een scherm met resolutie van 2560 x 1440 pixels hebben, ook wel qhd genoemd. Bij de LG G3 zagen we dat die resolutie voor prestatieproblemen kan zorgen. Samsung hoopt dat met zijn nieuwe chip waarschijnlijk te voorkomen.

Het werkgeheugen wordt waarschijnlijk uitgebreid van 2 naar 3 of 4 GB zodat zwaardere taken beter afgehandeld worden. De camerasensor is naar verluidt dezelfde als bij de Galaxy Note 4, maar dankzij een verbeterde lens en andere software zouden de foto’s nog een stuk beter moeten zijn van kwaliteit.

Gebogen scherm
Vrijwel zeker is dat Samsung naast de Galaxy S6 een Galaxy S6 Edge (of S Edge) zal lanceren. Deze telefoon krijgt aan beide zijkanten van het scherm een gebogen rand die naar de achterkant van de telefoon doorloopt. Hierop kunnen bijvoorbeeld notificaties worden getoond zoals bij de Galaxy Note Edge eind vorig jaar al gedaan werd.

Extra’s
Vorig jaar introduceerde Samsung in de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Die twee onderdelen zullen dit jaar waarschijnlijk weer aanwezig en verbeterd zijn.

Ook lijkt het erop dat de Galaxy S6 draadloos opladen zal ondersteunen. Samsung heeft zelf in ieder geval gezegd dat daar in 2015 op gericht wordt en diverse anonieme bronnen bevestigen dat de S6 onderdeel van die focus zal zijn.

Hoogstwaarschijnlijk introduceert Samsung naast zijn nieuwe vlaggenschip ook een eigen mobiele betaaldienst met de naam Samsung Pay. Het bedrijf nam onlangs betalingsbedrijf Looppay over en ging samenwerken met creditcardmaatschappij Visa.

Prijs en beschikbaarheid
Samsung zal zondag defiitief bekendmaken wanneer het toestel in de winkels ligt, maar volgens een gelekte e-mail mogen werknemers geen vakantiedagen nemen van 22 tot en met 30 maart en van 19 tot en met 27 april. Mogelijk start eind maart de verkoop van de Galaxy S6 en medio april de verkoop van de gebogen variant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.