De Digitale Media van 16 maart 2015

og_apple_watch

Onderwerpen:

  • Toekomstige Apple Watch kan … Maar wat hebben we nu aan?
  • Google opent eerste winkel in Londen
  • Ouders klagen Facebook aan voor extreme uitgaven kinderen
  • Japanse wetenschappers melden doorbraak draadloze energieoverdracht

1 – Apple Watch kan in de toekomst diabetes en kanker opsporen. Dus?

Bronnen: ZDNET | NU – Tim Cook, directeur van Apple, stelt dat de Apple Watch in de toekomst ook bloeddruk en diabetes moet kunnen monitoren en zelfs moet kunnen helpen met de opsporing van kanker. 

Dat vertelt Cook in een gesprek met Jim Cramer, presentator van het Amerikaanse tv-programma Mad Money.

Cramer zegt tijdens het gesprek: “We zullen op jouw horloge diabetes-, misschien bloeddruk- en misschien zelfs kankerdetectie hebben. Denk je dat dit nog tijdens onze levens gaat gebeuren?” Cook antwoordt vervolgens zelfverzekerd “dat gaat absoluut gebeuren”.

Net zo zinvol was de vraag geweest: kunnen we binnenkort met een smartwatch door de tijd reizen?

De Apple Watch ligt vanaf 24 april in diverse landen in de winkels, maar nog niet in Nederland. Het horloge kan net als andere smartwatches de hartslag van een gebruiker meten en zijn activiteiten bijhouden.

Geschrapt
Volgens een recent artikel van de Wall Street Journal schrapte Apple geavanceerde gezondheidsmetingen zoals metingen van bloeddruk en het stressniveau. Deze functies zouden technisch nog niet haalbaar zijn of waren te onbetrouwbaar.

Cook laat nu dus weten dat geavanceerde metingen in de toekomst wel beschikbaar zullen zijn in de Apple Watch (Note redactie: Je vind er nu niets van terug in de Apple Watch).

Google maakte onlangs al bekend aan een armband te werken die kankercellen kan ‘zien’. Het bedrijf zei wel dat het nog ‘een lange reis’ was voor het product verkocht zou kunnen worden aan consumenten.

Ondertussen is Apple z’n eigen paadje aan het schoonvegen, lazen we op ZDNET:

Nadat eerder al de Fitbit en de Mio-hartslagmeters uit het Apple-gamma verdwenen, snoeit de technologiegigant verder in het aanbod. De Jawbone Up en de Nike+ Fuelband blijken niet meer beschikbaar te zijn in de Amerikaanse Apple-winkels, zo meldt Recode. Enkel online zijn nog enkele fitnessbandjes te koop.

Fitbit weet zijn eerdere verbanning aan het feit dat het bedrijf niet van plan is om Apples Healthkit te gaan ondersteunen. Daarmee kunnen ontwikkelaars gezondheidsapps bouwen voor zowel iPhones als de Apple Watch.

Tegen Recode verklaarde Mio-CEO Liz Dickinson dat ze enkele maanden geleden van Apple te horen kreeg dat haar product uit de winkel zou verdwijnen. Een precieze reden werd niet gegeven, maar het is duidelijk dat Apple zijn eigen producten voorrang wil geven, aldus Dickinson.

Google Shop

2 – Google opent eerste winkel in Londen

Bron: Z24 – Woensdag opende Google voor het eerst een ‘fysieke’ winkel onder zijn eigen merk. De “waanzinnig dure” shop dient vooral als uithangbord voor de apparaten die Google in de markt zet.

Nee, het heet niet de Google Store. Dat zou wat te verwarrend zijn: de AppleStore op Regent Street is niet ver weg. Het is de Google Shop geworden. En nee, Google heeft geen eigen pandje en etalage: het is een shop-in-shop, in een vestiging van elektronicawarenhuis Dixons Carphones in Londen.

Google Shop Londen

Android-paradijs
De verkoopruimte moet Google in de gelegenheid stellen zijn keur aan Android-telefoons en -tablets, Chromebook-laptops en Chromecasts voor het voetlicht te brengen, schrijft de Wall Street Times.

Het is vooral een poging om het merk Google opnieuw te definiëren. “Het is een uithangbord” voor Google, zei de topman Sebastian James van Dixons Carphone tegen de Wall Street Journal. Volgens James was het “waanzinnig duur” voor Google om te winkel in te richten, en zou het trucje niet snel ergens anders worden herhaald.

Technische attracties
Die kosten zitten hem in de technische attracties die Google in de winkel aanbiedt. Op een enorm 3D-scherm kunnen bezoekers met Google Earth door iedere plek op de planeet “vliegen”. Ook is er een muur waar mensen met digitale spray hun versie van het Google-logo kunnen spuiten, die ze vervolgens via sociale media kunnen delen.

Facebook

3 – Ouders klagen Facebook aan om extreme uitgaven kinderen

Bron: NU – Facebook wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd door ouders van kinderen die zonder toestemming hoge bedragen hebben uitgegeven in spelletjes op het sociale netwerk. Een Amerikaanse rechter gaf donderdag toestemming voor de rechtszaak.

De originele aanklacht werd in 2012 ingediend door de ouders van twee kinderen. Eén van de twee gaf honderden dollars uit met de creditcard van zijn moeder terwijl hij eigenlijk maar 20 dollar mocht uitgeven. Het tweede kind gebruikte stiekem de creditcard van zijn ouders en kwam tot een rekening van ruim duizend dollar.

De rechtszaak mag officieel doorgaan en meerdere gedupeerde ouders kunnen zich aansluiten bij de zaak. De ouders mogen van Facebook eisen dat de manier waarop het bedrijf omgaat met betalingen door minderjarigen moet worden aangepast.

Schadevergoeding
Het is niet zo dat de ouders gezamenlijk een schadevergoeding mogen eisen omdat de schade per geval te veel verschilt. Dergelijke geschillen moeten in individuele rechtszaken worden uitgevochten, aldus de rechter.

De gezamenlijke zaak gaat op 19 oktober 2015 verder met een eerste zittingsdag. Facebook laat in een reactie weten dat de zaak ongegrond is en dat het zichzelf met hand en tand zal verdedigen.

Candy Crush van spelletjesmaker King is een van de meest populaire online games en verdient per dag  ~1 miljoen dollar. Facebook verdiende in 2012 85% aan online advertenties. 12% kwam via een partnership met spelletjesmaker Zynga (2012). Zynga verloor de laatste jaren 65% van zijn online spelers.

Apple en Google
Facebook is niet het eerste bedrijf dat onder vuur licht vanwege onverwachte uitgaven door kinderen. Apple en Google werden eerder aangeklaagd omdat minderjarigen te eenvoudig hoge bedragen konden uitgeven in apps.

Apple schikte de zaak in 2013 en biedt sindsdien de mogelijkheid geld terug te krijgen als kinderen zonder toestemming geld uitgeven. Ook Google heeft een soortgelijk beleid. 

Tesla_Broadcast_Tower_1904

4 – Japanse wetenschappers melden doorbraak draadloze overdracht energie

Bron: Tweakers – Het is Japanse wetenschappers gelukt om via microgolven 1,8 kilowatt aan elektrische energie draadloos over te brengen naar een ontvanger op 55 meter afstand. Ondanks de relatief kleine afstand, zou de technologie ooit zonnekracht uit de ruimte op aarde beschikbaar kunnen maken.

Een van de onderzoekers van JAXA, de Japanse ruimtevaartorganisatie, zegt op France24 dat het de eerste keer is dat het gelukt is om bijna twee kilowatt via microgolven naar een klein doel over zo’n lange afstand te verzenden. De ruimtevaartorganisatie werkt al jaren aan zogenoemde Space Solar Power Systems, omdat het opwekken van energie buiten de dampkring veel voordelen heeft ten opzichte van op het aardoppervlak. De satellieten met zonnepanelen moeten op ongeveer 36.000 kilometer van de aarde komen te staan.

Het rendement van zonnepanelen in de ruimte is veel hoger dan op aarde, maar wanneer er werkelijk praktische toepassingen van de technologie te verwachten zijn, is niet bekend. De woordvoerder houdt het op ‘misschien 2040 of later‘. De grootste uitdagingen zijn, naast het vervolmaken van de technologie, het bouwen van de structuren in de ruimte en hoe ze te onderhouden.

De Japanners werken al lang aan energieopwekking in de ruimte, mede omdat het land relatief weinig eigen hulpbronnen heeft om energie op te wekken en de weerstand tegen kerncentrales door de Fukushima-ramp is toegenomen.

Over korte afstand kunnen we al sinds 2007 draadloos opladen. Intel sloot in 2014 een overeenkomst met WiTricity, een spin-off van MIT, om draadloze oplaadproducten te ontwikkelen. De licentie-overeenkomst draait rond de draadloze energiestandaard Rezence, een methode die van magnetische inductie gebruikmaakt. De oplaad fruitschaal van Intel was een van de eerste producten, die uit de samenwerking voortkwam. De afstand is nog wel beperkt tot enige centimeters.

Intel’s wireless charging

Leuk om dit uit te zetten tegen de Wardenclyffe Tower (ook wel Tesla Tower) die in 1901 door Tesla was ontworpen om naast de overdracht van telefoonverkeer ook stroom draadloos tussen torens over te dragen. We zijn nu ruim 100 jaar later en nu pas zien we dat we kunnen herhalen wat Tesla eerder al bedacht had.

Zelfde zag je bij de uitvinding van de computer. Het was Ada Augusta (Lady Lovelace) en Charles Babbage, beide wiskundigen, die in 1833 de basis legden voor de aspiraties voor de eerste computer (hoewel het toen nog een ‘analytische machine’ werd genoemd). Het zou nog 100 jaar duren voor de eerste general purpose computer echt tot leven kwam: de ENIAC en de Harvard Mark I.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.