De Digitale Media van 30 maart 2015

Whatsapp

Onderwerpen:

  • Waarom Whatapp geen app-platform zoals Messenger wordt
  • Meerkat of Periscope – Livestreaming als nieuwe hype?
  • Facebook wil grote internetdrone testen
  • Virtueel neus kan virtual reality misselijkheid voorkomen

1 – Waarom WhatsApp geen app platform wordt als Messenger

Bron: iCulture – Facebook heeft eerder deze week een app-platform van Messenger gelanceerd. Ontwikkelaars kunnen applicaties maken die nauw worden verbonden met de Messenger-app, zodat je bijvoorbeeld GIF-afbeeldingen en muziek in de chat kunt delen via speciale apps.

Facebook zegt daarnaast van Messenger een platform voor ontwikkelaars te maken. Eerdere geruchten wezen er ook al op dat dit ging gebeuren. Facebook brengt een speciale API uit, waarmee de apps een directe connectie met Messenger leggen.

Messenger wordt ook een platform voor de klantenservice van bedrijven met Messenger Business. Hiermee kan een winkel bonnetjes en verzendinformatie versturen met de chatapp en live support bieden. Hiermee wil Facebook de livechats van veel helpdesks naar Messenger verhuizen.

In de tussentijd verandert er echter weinig aan WhatsApp, die andere chatapp van Facebook. Waarom zijn al deze nieuwe functies hier niet aan toegevoegd? WhatsApp-medeoprichter Brian Acton probeerde het uit te leggen tijdens Facebook’s ontwikkelaarsconferentie F8.

Geen reclame, games en gimmicks
WhatsApp richt zich niet op snelle nieuwe functies, maar wil juist langzaam de basisfunctionaliteit uitbouwen. Deze aanpak zorgt ervoor dat WhatsApp niet vol komt te zitten met datavretende extra’s waardoor de app langzaam en onhandig kan worden op oude telefoons en langzame datanetwerken. Een filosofie die al langere tijd achter WhatsApp schuilt. Vorig jaar lazen we dat WhatsApp-CEO Jan Koum een briefje aan zijn bureau heeft hangen, met daarop de tekst “no ads, no games, no gimmicks”.

Concurrentie
Het is deze gerichte aanpak van WhatsApp die bij gebruikers soms wel voor frustratie zorgt. De app had lange tijd bijvoorbeeld geen desktopversie, die inmiddels wel voor Android- en Windows Phone-gebruikers te downloaden is. In de tussentijd proberen apps zoals Telegram gebruikers bij WhatsApp weg te snoepen door iets sneller functies beschikbaar te stellen. Dat heeft WhatsApp’s ijzersterke positie op de markt echter niet gewijzigd. Volgens een onderzoek uit maart 2015 heeft WhatsApp op het moment 9,5 miljoen Nederlands gebruikers.

Tessel: Dan verzin je iets leuks en dan doe je er weinig mee…

meerkat-vs-periscope

2 – Meerkat & Periscope, de nieuwe livestreaming hype?

Bronnen: NewsmonkeyNU – De livestreaming-app Meerkat heeft een investering van 14 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) gekregen om verder uit te breiden. Dat maakt Meerkat donderdag bekend. Onder andere Ashton Kutcher en Comcast Ventures investeren in de app.

Meerkat is de afgelopen weken erg populair geworden onder Twitter-gebruikers. De app maakt het mogelijk om camerabeelden van de smartphone of tablet via het internet live te streamen. Twitter-volgers hebben de mogelijkheid om de livestream te bekijken.

De investering wordt op dezelfde dag bekendgemaakt als de lancering van Periscope, de Meerkat-concurrent van Twitter. Het voornaamste verschil tussen de twee apps is dat Periscope het terugkijken van livestreams mogelijk maakt nadat ze zijn afgelopen.

Wat is het verschil?
Beide apps streamen live en maken het enorm makkelijk om de video’s via sociale media te delen. Beide apps groeien aan een sneltempo, maar welke van beide zal op het einde van de rit zijn hoofd boven water kunnen houden?

© Periscope
Periscope is de nieuwste aanwinst van Twitter. Er is meer dan een jaar aan gewerkt en dat merk je aan de details. Meerkat daarentegen werd op slechts acht weken in elkaar geknutseld. Het grootste verschil is dat je de video’s bij Periscope kan opnemen en bij Meerkat niet, waardoor je het filmpje ook niet achteraf kan herbekijken. Een belangrijke factor bij zulke vernieuwingen is interactie en daar heeft Periscope gretig op ingespeeld. Je kan de livestream sharen, linken en je kan erop reageren en dat kan je met Meerkat niet.

Dat is gisteren ook duidelijk geworden tijdens de explosie in New York. Periscope, die toen nog maar net beschikbaar was via de Apple App Store werd onmiddellijk hét communicatiemiddel bij uitstek. De interactie tijdens het hele gebeuren was immens, terwijl het er bij Meerkat veel rustiger aan toe ging.

Periscope vs Meerkan

Bovendien biedt Periscope je ook de mogelijkheid om livestreams met je vrienden op te zetten. De gekste gebeurtenissen die je dus niet onmiddellijk met de hele wereld wil delen, maar wel met je beste vrienden, hoef je dus voortaan niet meer via Snapchat te sturen.

Nieuw tijdperk
Hoewel we ook al heel wat apps op korte tijd populair hebben zien worden en even snel de afgrond in zien tuimelen, lijken deze toch van andere aard. Livestreaming is geen nieuw concept, want tijdens evenementen als Occupy Wall Street en de opstanden in Ferguson konden we ook live volgen wat er aan het gebeuren was. Het verschil is dat deze nieuwe generatie apps het ongelooflijk makkelijk maken om aan een veel hogere snelheid beelden te delen.

Momenteel ziet het ernaar uit dat Twitter de doodsteek voor Meerkat geeft en zijn eigen Periscope dé nieuwe hype wordt, maar in de wereld van nieuwe technologieën en startups weet je natuurlijk nooit. Is Meerkat nu al ten dode opgeschreven en zal de mogelijke overwinning van Periscope bewijzen dat sociaalnetwerksites enorm machtig zijn of zal Meerkat het tegendeel bewijzen? Oordeel zelf over de verschillen: Periscope en Meerkat zijn beschikbaar voor iPhone in de App Store.

Tessel: Waarom is het zo leuk/handig/etc?

internetdrone

3 – Facebook wil komende zomer grote internetdrone testen

Bron: NUFacebook heeft voor deze zomer de eerste tests met zijn grote op zonne-energie werkende drone uit te voeren. De drone moet onderliggende gebieden van internet voorzien. Facebook gaf een update over het droneproject, Aquila genaamd, tijdens zijn jaarlijkse F8-conferentie.

internetdrone

Op dat evenement maakte het bedrijf vorig jaar bekend dat het drones wil gaan inzetten om voor wereldwijde internettoegang te zorgen via lasertechnologie.

The social networking company is one of the main backers of the internet.org project, which aims to connect the large parts of the world which remain offline. Today, only 2.7 billion people – just over one-third of the world’s population – have access to the internet, according to Facebook. Other founding members include Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm and Samsung.

Facebook voerde onlangs al de eerste test uit met zo’n drone, maar die was aanzienlijk kleiner dan het prototype dat het aankomende zomer de lucht in wil sturen.

Breder dan Boeing 737
De versie die tijdens de F8 in ontwikkeling werd getoond, heeft een grotere spanwijdte dan een Boeing 737, die al bijna 29 meter breed is.

De internetdrone van Facebook moet worden aangedreven door zonne-energie en is mede daarom zo breed, zodat er ruimte is voor een groot oppervlak aan zonnepanelen.

http://www.dailymail.co.uk/embed/video/1123480.html

De drones zouden maanden aan één stuk in de lucht moeten kunnen blijven, op een hoogte van ruim 18 kilometer. Hoewel het prototype breder is dan een vliegtuig, heeft het volgens Facebook slechts de massa van een personenauto.

Following the tests, it could then be just three to five years until the super-sized, solar-powered drones are hovering above remote parts of the world to provide internet access.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3013563/Facebook-reveals-internet-providing-drones-large-737-flown.html#ixzz3VoTVF500

sybersickness

4 – Virtuele neus kan misselijkheid bij virtual reality verminderen

Bron: NUHet gebruik van virtual reality-brillen levert vaak klachten als duizeligheid en misselijkheid op. Onderzoekers hebben mogelijk een manier gevonden om dit soort verschijnselen te verlichten. 

Door een neus in het midden van het scherm te projecteren, stellen onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University de oplossing in huis te hebben.

Virtuele neus

Zij zagen namelijk dat wanneer virtual reality vanuit het cockpitperspectief beleefd werd, zoals bij race- en vliegspellen, er minder ziekte optreedt. Dit komt doordat de gebruiker dan een vast referentiepunt heeft waarop hij zich fixeert.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.