De Digitale Media van 13 april 2015

innovatie[1]

Onderwerpen:

1. Nederland zakt in de rankings: waar blijven onze innovatie helden?
2. Apple Watch – de eerste reviews: mooiste smartwatch, maar lastig en traag!

1 – Nederland zakt in rankings: waar blijft de innovatiegolf?

Bron: NU – Nederland zakt met drie plaatsen naar plaats 8 van de meest concurrerende economieën ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse concurrentie-index van het World Economic Forum (WEF). (pdf)

Deze blog begon naar een bericht in NU dat de Nederlandse Supercomputer binnenkort niet snel genoeg meer is om gebruik te kunnen maken van andere supercomputers: “De supercomputer van instelling SURFsara in Amsterdam is recentelijk nog verbeterd en staat nu op de 45e plek in de internationale top honderd van rekenkracht. Maar eind volgend jaar zou de supercomputer in Amsterdam alweer sterk op de ranglijst zijn gezakt, verwachten wetenschappers.” “We krijgen in de VS of Zwitserland dan gewoon geen rekentijd meer, omdat we niet meer gekwalificeerd en deskundig genoeg zijn“, zegt sterrenkundige Simon Portegies Zwart van de Universiteit Leiden tegen de krant.”

Redenen voor de daling zijn volgens professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit Rotterdam het financieringstekort, de slecht functionerende financiële markten en de oplopende zorgen over stabiliteit van Nederlandse banken. Volberda analyseerde de data voor het WEF.

In combinatie met een slecht functionerende arbeidsmarkt en het uitstellen van investeringen in innovatie is Nederland nu zijn top 5-positie kwijt.

concurrentiepositieNL

Daarnaast is de daling te wijten aan afnemende bedrijfsuitgaven aan onderzoek, het nijpende gebrek aan technici en ingenieurs, de gebrekkige samenwerking van bedrijven en universiteiten en het gebrek aan regie door de Nederlandse overheid.

Duitsland en VS

De top 3 van vorig jaar, Zwitserland, Singapore en Finland hebben hun koppositie weten te handhaven door blijvende investeringen in innovatie en onderwijs. Ook werpt het Duitse innovatiebeleid volgens het rapport zijn vruchten af: Duitsland steeg van plaats 6 naar plaats 4.

Land Positie 2013 Positie 2012
Zwitserland 1 1
Singapore 2 2
Finland 3 3
Duitsland 4 6
Verenigde Staten 5 7
Zweden 6 4
Hong Kong 7 9
Nederland 8 5
Japan 9 10
Verenigd Koninkrijk 10 8

De Verenigde Staten zijn na jarenlange dalingen weer terug in de top 5 door een toenemend vertrouwen in publieke instituties, een flexibele arbeidsmarkt en investeringen in onderzoek en toponderwijs.

Meest innovatieve bedrijven

Ook in de Fastcompany 50 Most Innovative Companies komen we geen Nederlandse afvaardiging tegen. Opvallend is dat Apple voor het eerst sinds jaren van de eerste plaats is gestoten en wel door brillenwinkel Warby Parker, die – net als Zappos met schoenen doet – het ontwerpproces samen met klanten doet, de kosten laag houdt en meaningful opereert:

1 Warby Parker 26 E La Carte
2 Apple 27 Panera Bread
3 Alibaba 28 General Assembly
4 Google 29 Ammunition
5 Instagram 30 Netflix
6 Color Of Change 31 Made In Kigali
7 HBO 32 SoundCloud
8 Virgin America 33 Kickstarter
9 IndiGo 34 Wandoujia
10 Slack 35 Gumroad
11 Houzz 36 Westfield Labs
12 Catapult 37 AnyPerk
13 Inventure 38 American Giant
14 LINE 39 Revolution Foods
15 WeWork 40 Ikea
16 Gilead Sciences 41 Samsung
17 Tesla 42 Algramo
18 Toyota 43 72andSunny
19 Cree 44 Silver Crystal Sports
20 Stripe 45 Anki
21 Next Big Sound 46 Perfint Healthcare
22 Da-Jiang Innovations 47 Omada Health
23 Eataly 48 El Mind A
24 Fuhu 49 Mark43
25 Apricot Forest 50 L’Oréal

Nederlandse Universiteiten verliezen internationaal aanzien

Bron: FD – De universiteiten in Maastricht en Groningen zijn uit de top-100 van beste universiteiten gevallen. Daardoor is Nederland nog met zes universiteiten (van 8) vertegenwoordigd in de Times Higher Education Ranking, die woensdag is gepubliceerd.

De Times-ranglijst schetst een iets minder rooskleurig beeld dat de andere ranglijst, de QS World University Rankings, die vorige maand is gepubliceerd. In de laatste ranglijst steeg de Universiteit van Groningen van de 97ste plaats naar de 90ste. Bij de Times Ranking daalt Groningen echter van plaats 98 naar 117. Maastricht daalt drie plaatsen, van 98 naar 101.

Ook de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente verliezen terrein in de nieuwe ranglijst. De beste Nederlandse universiteit volgens de Times-lijst is de Universiteit Leiden, op plaats 64. Volgens de QS World-lijst is de Universiteit van Amsterdam de beste Nederlandse universiteit, op plaats 50.

Een opvallend verschil in beide lijsten is ook de notering van de Universiteit Wageningen. In de Times-ranglijst staat Wageningen op de 73ste plaats. In de QS World-lijst moet de Universiteit Wageningen genoegen nemen met plaatst 151.

Digital Evolution Index

Bron: Fletcher School – Dit bij elkaar opgeteld zal het niemand verbazen dat Nederland op het gebied van digitale innovatie (de toekomst ligt volgens velen daar) sterk onderuit is gegaan. Zelfs zo sterk, blijkt uit het onderzoek van The Flescher School (Tufts University) dat Nederland het land is wat de sterkste krimp vertoont van 50 de onderzochte landen!

innovatieindex

2 – Apple Watch – de eerste reviews: mooiste smartwatch, maar lastig en traag!

Bron: NU – De eerste Apple Watch-reviews uit vooral de Verenigde Staten zijn binnen en het oordeel is gematigd. Het horloge wordt unaniem tot de mooiste smartwatch uitgeroepen, maar de prestaties, besturing en prijs zijn een probleem.

De Apple Watch is sinds 10 april online voor te bestellen en wordt vanaf 24 april daadwerkelijk verkocht. Nederland hoort niet bij de eerste negen landen en het is onbekend wanneer het horloge hier verkrijgbaar is.

Stijlvolle behuizing en indrukwekkend scherm

Amerikaanse recensenten zijn unaniem lovend over de behuizing en afwerking van de Apple Watch. De materialen voelen goed aan en de afwerking is vergelijkbaar met een iPhone. Ook de verschillende bandjes van rubber, leer of metaal worden geprezen.

De behuizing zou meer solide en stijlvol zijn dan bij Android Wear-horloges.Mashable noemt het horloge elegant en stijlvol. Recode is iets kritischer: “De Apple Watch oogt nog steeds als een techproduct, maar geen van de concurrenten ziet er zo goed uit.”

Wel is het horloge opvallend dik en The Verge klaagt over het gewicht. “De Apple Watch is niet licht genoeg om op de achtergrond te verdwijnen, maar hij is ook niet zo zwaar dat het echt afleidt.”

Bloomberg vindt de behuizing typisch Apple: “Strak en opmerkelijk solide, maar het ziet er net uit als andere smartwatches. Het is nog geen concurrentie voor Rolex, Omega of Breitling.”

Joanna Stern van de Wall Street Journal vindt dat het ontwerp van een horloge tijdloos moet zijn en dat is volgens haar bij de Apple Watch niet het geval. Toch vindt ook zij de Apple Watch de mooiste smartwatch van dit moment.

Ook het scherm wordt positief ontvangen. Apple gebruikt een oled-paneel voor de Apple Watch en dat zorgt voor felle kleuren, een goede helderheid en maakt zwart echt zwart. Ook de resolutie is volgens de recensenten ruim toereikend. Het scherm wordt omschreven als: Fantastisch, indrukwekkend en haarscherp.

De Apple Watch Sport heeft een normaal scherm van glas, maar de duurdere twee versies hebben een saffierscherm dat krasbestendiger moet zijn. Daarover wordt in de eerste reviews nog niets geschreven.

Moeilijke besturing en haperende prestaties

Het  besturingssysteem van de Apple Watch heeft drie omgevingen: De horloge-omgeving, het thuisscherm met apps en de communicatieomgeving.

In de horlogeomgeving wordt de tijd getoond en zijn notificaties en zogeheten glances beschikbaar. Dat zijn kaarten met actuele informatie over bijvoorbeeld het weer of de beurskoers.

The Verge merkt op dat notificaties en glances ook echt álleen beschikbaar zijn vanuit de horlogeomgeving. Het is niet mogelijk om op andere plekken in het systeem de meest recente notificaties op te roepen.

Bovendien is vrijwel iedereen het erover eens dat de besturing ingewikkeld is. Het kostte Farhad Manjoo van de New York Times zelfs drie dagen om gewend te raken aan de Apple Watch. Manjoo noemt de interface “in eerste instantie complex”. Wel went het na een tijdje, vindt eigenlijk iedereen.

Als de besturing eenmaal onder de knie is, is er nog wel een tweede probleem: de prestaties. Apple heeft een speciale processor voor de Apple Watch gemaakt, maar die werkt niet naar behoren.

Het scherm, dat niet altijd aan is, licht op als de gebruiker zijn arm omhoog beweegt. Die bewegingsdetectie werkt echter niet altijd soepel, melden diverse media. Bloomberg: “Regelmatig moest ik mijn pols overdreven omhoog zwaaien. Denk aan iemand die normaal op zijn horloge kijkt en maak het dan twee keer zo agressief.”

The Verge stoort zich zelfs zo aan de trage prestaties dat het de review ermee begint: “Laten we het maar meteen zeggen: De Apple Watch is nogal langzaam. We kunnen er niet omheen, we kunnen niet praten over de interface en de potentie zonder op te merken dat het horloge soms hapert.”

De New York Times vergelijkt de Apple Watch met de eerste iPhone, “met alle beperkingen en gebreken die je van nieuwe technologie mag verwachten.” DeWall Street Journal kijkt alvast vooruit naar de volgende versie en wil daar in ieder geval meer rekenkracht in hebben om apps soepel te laten draaien.

Kritiek is er ook op de glances, die snel moeten zorgen voor informatie. De gegevens worden geladen vanaf de gekoppelde iPhone en dat zorgt ervoor dat als je snel het weer wilt checken, je eerst een laadschermpje krijgt. Over de tijd dat je als gebruiker naar laadschermen kijkt, wordt sowieso veel geklaagd. Vooral locatiediensten werken langzaam waardoor sommige recensenten zelfs geneigd zijn hun iPhone erbij te pakken.

Notificaties en accuduur

Een smartwatch wordt vooral gebruikt voor het doorsturen van notificaties. Dat gebeurt bij de Apple Watch ook en volgens veel recensenten misschien wel iets te veel. Notificaties kunnen per app alleen helemaal uit of in worden geschakeld. Meer opties zijn er niet.

Wel prijzen diverse media de Taptic Engine die verschillende soorten trillingen geeft. Een agendanotificatie heeft een andere trilling dan een oproep. De trillingen worden omschreven als subtiel en prettig.

Apple belooft een accuduur van ongeveer achttien uur, genoeg voor 1 dag. Alle testers hebben dat ook gehaald. De accuduur is daarmee niet enorm indrukwekkend, maar vergelijkbaar met andere smartwatches. De accu is in 2,5 uur helemaal opgeladen.

Ergo: Dit concluderen de Amerikaanse media na hun eerste week met de Apple Watch:

Bloomberg: “De Apple Watch is niet levensveranderend, maar wel uitstekend. Het is naadlozer en simpeler dan de concurrenten. Het is zonder twijfel de beste smartwatch in de wereld.”

The Verge: “Er is geen twijfel dat de Apple Watch de meest capabele smartwatch van dit moment is. Het kan alleen heel veel dingen een beetje in plaats van een paar dingen heel goed.”

De New York Times: “De eerste Apple Watch is misschien niet geschikt voor jou, maar binnenkort zal het je wereld veranderen.”

Wall Street Journal: “Apple Watch, je wil een hoop doen in mijn leven. Soms ben je hulpvol, maar soms ben je ingewikkeld, frustrerend en langzaam. We wachten op versie twee.”

Recode: “Het nut van smartwatches is nog niet bewezen, maar Apple heeft een sterke zaak neergezet.”

Mashable: “De Apple Watch doet net zo veel, of misschien iets meer, dan concurrerende smartwatches. Maar het vraagt niet constant je aandacht. Het slaagt ook in de belangrijkste taak: Mijn iPhone in m’n broekzak houden.”

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.