De Digitale Media van 20 april 2015

Cybertop

Onderwerpen:

  • Hoogtepunten van de Cybertop in Nederland
  • Gaat Nokia weer eigen smartphones maken?
  • Wet van Moore bestaat 50 jaar
  • Is Uber te stoppen door de overheid?

1 – Hoogtepunten van de Cybertop in Nederland

Bron: Tweakers Het internet moet open, veilig en vrij blijven. Daarvoor pleitte premier Mark Rutte donderdag tijdens de opening van de cybertop in Den Haag. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders moet het internet echter geen wetteloze omgeving zijn.

Volgens premier Rutte is het dan ook nodig dat landen blijven investeren in de infrastructuur en digitale veiligheid, maar ook in ‘digitale diplomatie’. Dat zei hij tijdens de opening van de Global Conference on Cyberspace, die donderdag en vrijdag in Den Haag wordt gehouden, en waar veel buitenlandse overheden en ministers aanwezig zijn.

Vicepremier Peeters van België en EU-buitenlandchef Mogeherini bezoeken de cybertop in Den Haag. Daarnaast zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada te gast. De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de zogenoemde ‘coördinator Cyber Issues’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Bedrijven als Facebook, Microsoft, Google en Vodafone zijn ook op de top aanwezig. Verder komen bijvoorbeeld de internationale politieorganisatie Interpol, de Europese versie Europol en de NAVO. In totaal doen er tussen de 1200 en 1500 mensen mee aan de conferentie.

“De betrouwbaarheid van het internet moet buiten elke twijfel staan, en het internet moet een plek zijn waar mensen zich veilig voelen“, aldus de premier, die ook suggereerde dat internet een belangrijk onderwerp zal zijn als Nederland in 2017 en 2018 plaatsneemt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zoals het kabinet graag wil.

Rutte stelde dat er een ‘balans’ moet zijn tussen internetvrijheid en de veiligheid op internet, waarmee hij erkent dat er wrijving tussen die twee principes bestaat. Voorafgaand aan de conferentie klaagden een aantal organisaties, waaronder Free Press Unlimited en Bits of Freedom, dat er bij de conferentie geen aandacht is voor massasurveillance.

Minister Koenders zei dat zorgen over veiligheid er niet voor mogen zorgen dat ‘de innovatieve kracht van internet verloren gaat‘. Koenders riep de aanwezige overheden op de conferentie bovendien op om het internet niet te belemmeren. In een opiniestuk dat Koenders samen met EU-buitenlandwoordvoerder Federica Mogherini schreef, pleit Koenders voor een verbod op het hacken van vitale onderdelen van de internet-infrastructuur.

Daarnaast zei Koenders toegang tot het internet belangrijk te vinden; het kabinet gaat daarom investeren in internet in ontwikkelingslanden, belooft hij. Ook de Europese Unie gaat daar geld in steken, aldus EU-buitenlandwoordvoerder Mogherini op de conferentie.

Later op donderdag kondigt het kabinet op de conferentie officieel het ‘Internationaal secretariaat voor cyberveiligheid‘ aan, dat waarschijnlijk in Den Haag zal worden gevestigd. Dat meldden de NOS en het ANP woensdag. Landen die weinig ervaring hebben met ict-beveiliging, kunnen bij dat secretariaat aankloppen voor assistentie.

Het Internationaal Secretariaat voor Cyberveiligheid is een wereldwijd platform waar kennis en ervaring op het gebied van cyber wordt gedeeld. Behalve cyberveiligheid, komen ook de onderwerpen cybercriminaliteit, gegevensbescherming en de manier waarop de overheid via digitale kanalen met de burger communiceert. Vooral landen met weinig kennis over cyber profiteren van de kennis.

Symantec gebruikte de top om een rapport uit te brengen over de status van onveiligheid. Nederland is wederom de nummer 1 in Europa als het gaat om cyberaanvallen e.a. Wereldwijd staan we vierde. Alleen de VS, China en India hebben meer last van cybercriminelen.

Nokia

2 – Gaat Nokia weer smartphones maken?

Bron: Webwereld – Nokia is in gesprek met Alcatel-Lucent over een ‘fusie’. Daarmee zou niet alleen de netwerkactiviteiten van de Fransen in handen komen van Nokia, maar mogelijk ook het samenwerkingsverband met smartphonemaker TCL.

De doelstelling van het Finse bedrijf is duidelijk: de concurrentiepositie ten opzichte van onder meer Ericsson en Huawei versterken door het eveneens worstelende Alcatel-Lucent over te nemen. Beide Europese spelers hebben het zwaar op de telecommarkt en analisten denken niet bepaald dat een fusie tussen “de lamme en de blinde” een sterker bedrijf oplevert, merkt Reuters al op.

Maar dat terzijde. Wat opvalt als bijvangst voor Nokia is de samenwerking met de Chinese smartphonemaker TCL, dat onder het merk Alcatel smartphones op de markt brengt. De voormalige joint-venture van Alcatel-Lucent met TCL maakt smartphones voor het lagere segment van de markt, tot onderaan het middensegment. Ook zijn er wat wearables. Als platform wordt ingezet op zowel Android als Windows Phone. TCL kocht enige tijd terug de aandelen van Alcatel in de joint-venture en is nu enige eigenaar. Overigens is Nokia al bezig met de ontwikkeling van een eigen Android-smartphone, althans zo gaan de geruchten.

Maar hoe zit dat dan met Microsoft?

Maar Nokia heeft toch zijn smartphonedivisie voor veel geld verpatst aan Microsoft? Zijn daar dan geen afspraken over? Jawel: Nokia mag tot aan het laatste kwartaal van 2016 geen smartphones uitgeven onder de eigen naam, en de zogeheten featurephones zijn verboden gebied tot aan 2024. Maar in de deal met Microsoft is dus niets gezegd over het uitgeven van telefoons onder de merknaam van een ander. Nokia heeft voor andere apparaten dan smartphones eenzelfde constructie: als je genoeg geld meeneemt, mag je als fabrikant het merk Nokia plakken op bijvoorbeeld koelkasten.

P.s. het artikel was niet meer beschikbaar op Webwereld, maar dat maakte het des te interessanter.

Intel 4004-chip

3 – Wet van Moore bestaat 50 jaar!

Bron: NU – In 1965 deed Gordon Moore, medeoprichter van chipfabrikant Intel, een voorspelling: “Het aantal transistors in een processor verdubbelt door de technologische vooruitgang elke twee jaar.” 

Moore kon hiermee een prognose maken van de snelheid waarmee meer geavanceerde chips konden worden gemaakt tegen aanvaardbare kosten. En dat werd een drijvende kracht achter de targets in de industrie.

Vijftig jaar na zijn voorspelling, gepubliceerd in een artikel van drie pagina’s, is de ‘Wet van Moore’ nog steeds springlevend in de chipindustrie: computers worden sneller.

Toch lijkt de rek een beetje uit de exponentiële groei van transistors, constateertBBC News. Intel spendeert steeds meer aan onderzoek en productiefaciliteiten om aan Moore’s targets te kunnen voldoen. Voormalig hoofdarchitect van het bedrijf, Bob Colwell, voorspelde dat Moore’s wet in 2022 toch zeker “dood” zou zijn.

Intel zelf is het daar niet mee eens en zegt nog steeds vooruitgang te boeken. “Processors zullen uiteindelijk opgaan in onze kleding, accessoires en omgeving”, voorspelt het bedrijf.

Plaatje hierboven: eerst Intel chip bevatte 2.300 transitors. De huidige generatie Core i7 bevat 731.000.000 transistors. Zie ook de curve van Ray Kurzweil hieronder.

kurzweil curve

Lukt het om exponentieel te blijven groeien?

In 2013 voorspelde Bob Colwell, voormalig hoofd-architect bij Intel, dat de Wet van Moore rond 2020 niet meer in stand te houden zal zijn. Nauwkeuriger dan 5 nanometer wordt het niet, aldus Colwell.

ASML gelooft daar voorlopig nog niet in. Het bedrijf ziet in ieder geval nog mogelijkheden voor de komende tien tot vijftien jaar. “Maar er komt een moment dat we tegen de fysieke grenzen aan zitten, en dat we anders moeten gaan nadenken over de functie van een transistor, dat in feite een simpele aan/uit-schakelaar is”, zegt Van Grinsven.

Intel sluit zich daarbij aan. “Intel kan net als tien jaar geleden nog steeds maar zo’n tien jaar in de toekomst kijken“, aldus Mark Bohr van Intel. “Toch verwachten we niet dat Moore’s Law op een zeker moment abrupt stopt, wanneer erg kleine chips zijn ontwikkeld. Op dat moment zal de wet gaandeweg veranderd zijn in wat anders, waarbij chips op andere manieren sneller, zuiniger en kleiner gemaakt zullen worden.”

uber

4 – Is Uber te stoppen door de overheid?

Bron: Tweakers – Het Openbaar Ministerie is een opsporingsonderzoek begonnen naar Uber vanwege zijn UberPop-dienst. Volgens het Openbaar Ministerie is dat een snordersdienst. Het onderzoek van het OM kan leiden tot een rechtszaak en onbruikbaarheid van de internetdienst in Nederland.

Het Openbaar Ministerie heeft Uber nu formeel aangemerkt als verdachte, en zal bewijs verzamelen om te bewijzen dat het bedrijf zich ‘schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer‘. Daarmee lijkt de kans groot dat het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat. Een rechter zou daarna Uber kunnen verbieden om de dienst nog langer in Nederland aan te bieden, mocht hij het eens zijn met het Openbaar Ministerie.

Volgens het Openbaar Ministerie is de dienst illegaal omdat Uber het via de Pop-dienst mogelijk maakt om mee te rijden via chauffeurs zonder taxivergunning. De andere Uber-diensten in Nederland, UberLux en UberBlack, zijn geen onderwerp van onderzoek, hoewel taxichauffeurs eerder klaagden dat die diensten mensen taxiritjes laten rijden zonder dat de verplichte meter wordt gebruikt.

Eerder op vrijdag werden drie individuele Uber-chauffeurs door de rechter veroordeeld tot boetes van 1500 euro, omdat ze personen vervoerden zonder vergunning. De snorders moeten bovendien bij elke nieuwe overtreding 10.000 euro betalen, met een maximum van 40.000 euro. In totaal zijn tot nu toe 23 chauffeurs beboet. Het is een publiek geheim dat Uber de boetes van zijn chauffeurs betaalt.

Uber klaagde eerder dat de wet achterloopt op de realiteit, en heeft Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu opgeroepen om de dienst te gedogen. Tevens zei minister Henk Kamp van Economische Zaken eerder op vrijdag tijdens de cybertop dat overheden wetgeving sneller moeten aanpassen aan technologie, al noemde hij Uber daarbij niet specifiek.

Uber is samen met Airbnb een van belangrijkste boegbeelden van de deeleconomie, waarbij ict ingezet wordt om gebruikers goederen en diensten te laten delen. Sommige bedrijven van de sharing economy kampen met juridische problemen omdat delen van hun diensten illegale activiteiten faciliteren.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.