De Digitale Media van 18 mei 2015

google

Onderwerpen:

  • Overheid doet twee keer zoveel dataverzoeken bij Google
  • Windows 10 komt naar smartphones
  • Rechter: kentekenscan voor trajectcontrole is legaal
  • Turkse fabrikant presenteert Android One-Smartphone met 4G

1 – Overheid doet twee keer zoveel dataverzoeken bij Google

Bron: NU – De Nederlandse overheid heeft in de tweede helft van 2014 140 verzoeken bij Google gedaan om informatie van gebruikers te overhandigen. Dat is twee keer zoveel als de periode daarvoor. 

Dat blijkt uit het transparantierapport dat Google donderdag publiceerde. De 140 verzoeken die de overheid van juli tot en met december 2014 deed, hadden op 144 gebruikers betrekking. In 81 procent van de gevallen willigde Google de verzoeken daadwerkelijk in.

Eén verzoek in de betreffende periode was een noodverzoek. Zo’n noodverzoek wordt gedaan wanneer iemand zich in levensgevaar bevindt. Hoe dergelijke informatie behulpzaam zou kunnen zijn maakt de zoekgigant niet duidelijk. Google besloot de informatie bij dit verzoek niet te overhandigen.

Bewaarverzoeken
Ook deed de overheid vijf bewaarverzoeken, die moeten voorkomen dat gezochte informatie wordt verwijderd. Een bewaarverzoek is bruikbaar bij juridische zaken waarin een gerechtelijk bevel wordt gezocht om de informatie op te vragen.

In de eerste helft van 2014 kwamen er in totaal 72 verzoeken, betrekking hebbend op 95 gebruikers, van de overheid binnen bij Google. Toen werkte de internetgigant aan 82 procent van de gevallen mee.

Google ontving wereldwijd ruim 30.000 verzoeken, verspreid over 50.000 gebruikers. In 63 procent van de gevallen werden deze verzoeken ingewilligd. In de tweede helft van 2014 deed de VS 9.981 dataverzoeken bij Google. Daarmee heeft de VS wereldwijd de meeste verzoeken gedaan.

microsoft_lumia_nokia_windows_phone_81_lumia_535_1[1]

2 – Windows 10 komt naar smartphones

Bron: Webwereld – Microsoft heeft bevestigd dat de Windows 10-update in principe beschikbaar komt voor alle Windows Phone 8-toestellen. 

Dat is mooi nieuws voor alle huidige Windows Phone bezitters met Windows 8, want de smartphones met Windows 7 er op kregen nog wel een upgrade naar Windows 7.8 maar konden destijds niet over naar Windows 8.

En dus gaan ze uiteraard nu ook niet naar Windows 10. Wat maakt mij dat uit, hoor ik 97 van de 100 lezer al denken. Of bijvoorbeeld 92 van de 100 als u in Groot Brittannië woont, want daar is het marktaandeel van Windows pc’s hoger. Als u dat ook denkt, dan moet u toch even verder lezen.

Komt niet van de grond

Toen Windows Phone nog maar kort op de markt was leken de cijfers bemoedigend. De groeicijfers waren hoog. Maar die waren hoog over de hele breedte van de markt, dus het marktaandeel klom heel wat minder spectaculair. De omslag moest komen met het toen nieuwe Windows 8 op pc’s. Dat leek zoveel op de Windows Phone interface, met tegels die de apps voorstelden op het startscherm, dat de Windows 8 pc-gebruikers als vanzelf voor een Windows Phone zouden kiezen, dacht Microsoft.

Alleen waren Windows-gebruikers over het algemeen helemaal niet blij met de nieuwe interface van Windows 8. Dankzij zogenaamde “klassieke” menu’s, meestal gratis verkrijgbaar, kon de gebruiker een Windows 8 pc weer laten werken als een pc met Windows 7. Ook Windows 8.1, deze keer wel met een startmenu maar alleen voor de toegang tot enkele instellingen, bracht daarin geen verandering. Het marktaandeel van Windows Phone neemt nog steeds af. Waar ligt dat aan?

De oorzaak ligt niet in bij de hardware: de Lumia’s en andere toestellen met Windows 8 voldoen aan specificaties, die ook de concurrentie biedt. Er zijn wel minder apps dan op iOS of Android, en dat lijkt het succes in de weg te staan.

windows10platform-0-0_standard_800-0[1]

Met Windows 10 heeft Microsoft echter hele sterke troeven in handen om het met name voor ontwikkelaars aantrekkelijk te maken apps te ontwikkelen. Windows 10 is straks beschikbaar op bijna elk medium: van smartphone tot PC.

Windows 10 gaat meer de richting op die Windows 8 had moeten gaan: een OS waar gebruikers van Windows 7 en ouder wel eens over te halen zouden zijn om op over te stappen. En dan kan eindelijk het effect optreden waar Microsoft drie jaar geleden al op hoopte: Windows 10-gebruikers die bij de vervanging van hun smartphone serieus kijken of zo’n Windows Phone een goede kandidaat is – omdat een aantal apps die ze op de pc gebruiken daar ongewijzigd ook op draait.

Continuum
Een voorproefje konden we laatst zien op de Microsoft Build conferentie in San Francisco. Een van de sprekers toonde Microsoft’s Continuum. Hierbij werd een Windows smartphone aangesloten op een extern HD scherm en werd een toetsenbord en muis via Bluetooth aangesloten. Een Powerpoint app (jazeker: er zijn eindelijk ‘echte’ apps voor Office) werkte precies zoals die op een pc werkte. Foto’s in de presentatie werden ingevoegd van de ‘camera roll’ van de smartphone – je kon eigenlijk nergens aan zien dat alles vanaf een Windows smartphone draaide. Ook de nieuwe internet browser Edge draait op de Windows Phone net zo als op de pc. Nieuwe apps of verbeteringen zijn er ook, zoals de apps Bestanden voor het bekijken van bestanden op de smartphone, of een indeling per onderwerp van de instellingen.

Voor gebruikers zijn dat interessante ontwikkelingen. en het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat Windows 10, als Microsoft maar voldoende naar de klachten van gebruikers geluisterd blijkt te hebben, wel een succes wordt – inclusief een toenemend gebruik van apps.

trajectcontrole-a2-vertraagd-technische-problemen[1]

3 – Rechter: kentekenscan voor trajectcontrole is legaal

Bron: Computerworld – Het scannen en voor drie dagen opslaan van kentekens van alle auto’s op een traject is oké, vindt de rechter. Stichting Privacy First vindt het onbegrijpelijk en vecht door.

De politie mag automatisch kentekens van alle passerende auto’s registreren en kortstondig bewaren met als doel het hardrijders te beboeten, de bekende trajectcontrole.

Dat bepaalt de kantonrechter in een zaak uitgelokt door stichting Privacy First. Die stelt dat het opslaan van deze gegevens zonder enige verdenking in strijd is met de privacy, zoals vastgelegd in de Grondwet en het Europese mensenrechtenverdrag (EVRM). Dit is analoog aan de dataretentie, die vorig jaar door het Europese Hof ongeldig werd verklaard.

Geringe inbreuk
Maar de rechter gaat hier totaal niet in mee. De inbreuk op de privacy is slechts gering en is voldoende afgedekt door de Politiewet, die handhaving van de rechtsorde voorschrijft.

“In dat kader dient controlerend en handhavend te worden opgetreden, ook in het kader van de verkeersveiligheid. Gezien deze politietaak is de kantonrechter, overigens in lijn met hetgeen daarover in eerdere jurisprudentie wordt aangenomen, van oordeel dat in dit artikel van de Politiewet voldoende wettelijke grondslag kan worden gevonden voor de inbreuk op de privacy van betrokkene als waarvan thans sprake is”,schrijft de rechter.

Flitspaal volstaat niet
Daarbij telt mee dat de registratie bij niet-overtreders binnen 72 uur wordt gewist en dat weggebruikers door bebording op de hoogte worden gesteld van het bestaan van de controle op het traject. Een privacyvriendelijker alternatief, de flitspaal, volstaat niet, aldus de rechter.

Privacy First vindt het vonnis onbegrijpelijk en kondigt aan door te vechten. Eerder procedeerde de stichting tegen het kentekenparkeren en de vingerafdrukdatabase.

Rechter heeft zojuist in onbegrijpelijk vonnis onze zaak tegen trajectcontroles afgewezen http://t.co/2czUlNxaW2 Op naar Hof in Straatsburg!

Android One

4 – Turkse fabrikant presenteert eerste Android One-smartphone met 4g

Bron: Tweakers – De Turkse fabrikant General Mobile heeft de eerste Android One-smartphone gepresenteerd met hd-ready-scherm en 64bit-processor. Google voorziet Android One-smartphones van software-updates en garandeert dat toestellen twee jaar lang nieuwe Android-versies zullen krijgen.

De General Mobile 4G draait op een Qualcomm Snapdragon 410-soc, dezelfde processor als in bijvoorbeeld de 4g-versie van de Moto E 2015. Mede door die soc ondersteunt de telefoon Turkse 4g-netwerken. Het is daarmee het eerste Android One-toestel met 4g. Het toestel heeft een werkgeheugen ter grootte van 2GB.

Het toestel heeft een 5″-scherm met een resolutie van 1280×720 pixels, terwijl eerdere Android One-telefoons nog 4,5″-schermen hebben met een resolutie van 800×480 pixels. De camera aan de achterkant heeft een maximale resolutie van dertien megapixels, terwijl die aan de voorkant foto’s kan maken met vijf megapixels. Omdat Google de specificaties voorschrijft aan fabrikanten, ligt het voor de hand dat andere telefoonmakers met soortgelijke toestellen zullen komen, waarbij de schermresolutie en soc overeenkomen met deze telefoon.

Android One is een lijn van toestellen, waarbij Google de software maakt en ondersteunt en waarbij de fabrikant alleen wat eigen apps kan toevoegen. Daardoor krijgen goedkope toestellen gegarandeerd twee jaar lang na de release de nieuwste Android-versies. Daarbij lijkt het dus op een goedkopere variant van Googles Nexus-lijn.

De eerste generatie Android One-toestellen verscheen onder meer in India. Later zouden onder meer HTC en Xiaomi ook met Android One-toestellen komen. Het is voor het eerst dat de verkoop van Android One-telefoons in Turkije van start gaat. Dat gebeurt vrijdag. De prijs bedraagt 699 Turkse lira, omgerekend momenteel rond 234 euro.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.