De Digitale Media van 1 juni 2015

lgdwall-paper

Onderwerpen vandaag:

  • De 5 belangrijkste veranderingen van Android M
  • Robot kan lopen en zwemmen
  • Samsung werkt aan opvouwbare smartphone
  • Nieuwe iPhones al in augustus

1 – De 5 belangrijkste veranderingen van Android M

Bron: NU – Google heeft tijdens zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie Android M getoond, de volgende versie van zijn mobiele besturingssysteem die in de herfst van dit jaar wordt uitgebracht. Dit zijn de belangrijkste veranderingen. 

google-io-2014

Meer privacyopties

De grootste verandering ten opzichte van oudere Android-versies is hoe het besturingssysteem met toestemmingsverzoeken van verschillende apps omgaat. Voorheen moest je als gebruiker of alle verzoeken accepteren, zoals Facebook dat je camera wilt kunnen gebruiken, of de app in zijn geheel weigeren. In Android M stapt Google over naar een systeem waarbij toestemming gevraagd wordt zodra deze nodig is, net zoals in iOS.

Whatsapp vraagt bijvoorbeeld pas of het toegang mag tot de microfoon van je smartphone als je een gesproken boodschap wilt sturen via de berichtenapp. Op dat moment verschijnt een pop-up waarin dat verzoek geaccepteerd of geweigerd kan worden. Dit moet ook het updaten van apps vereenvoudigen. 

Ontwikkelaars hoeven consumenten namelijk niet weer om toestemming te vragen als zij toegang willen krijgen tot een extra onderdeel van de smartphone. Dat gebeurt pas als de app die toestemming echt nodig heeft. Gebruikers kunnen de toestemmingen echter op ieder moment weer intrekken via een apart onderdeel in de instellingen van Android M.

Accu

Google belooft naast meer privacy ook een langere accuduur vanwege optimalisaties binnen Android M. Daarnaast komt er een soort bewegingsgevoelige slaapstand, ‘Doze’. Smartphones en tablets met Android M detecteren of gebruikers hun apparaat actief gebruiken. Zodra dat niet meer het geval is, bijvoorbeeld wanneer een tablet op tafel ligt, wordt er overgeschakeld naar een spaarstand.

In deze speciale modus zijn apps die op de achtergrond draaien niet meer zo actief als bij normaal gebruik. Google belooft dat belangrijke notificaties nog wel gewoon door blijven komen. Doze zou bij bepaalde toestellen de accuduur op één lading kunnen verdubbelen. Het gaat dan wel om de standby-tijd, niet om actief gebruik.

Naast een betere accuduur maakt Android M ook de weg vrij voor sneller opladen. Het nieuwe besturingssysteem staat een type-c usb-aansluiting toe. Type-c levert naast snellere dataoverdracht ook significant meer stroom, waardoor toestellen eerder helemaal opgeladen zijn.  Ook kan een smartphone type-c andere apparaten opladen via usb.

Vingerafdrukscanner

Zoals verwacht biedt Android M ook ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Dat is niet nieuw voor Android, maar voorheen moesten telefoonfabrikanten zelf software inbouwen om acties te verbinden aan het scannen van zo’n afdruk. Dat hoeft niet meer in de nieuwe versie. Google bouwt die mogelijkheid er nu zelf in. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars een stuk  makkelijker om in hun eigen apps bijvoorbeeld inloggen met een vingerafdruk aan te bieden.

Google gebruikt de vingerafdrukscanner ook voor zijn nieuwe mobiele betalingssysteem, Android Pay. Hiermee gaat het bedrijf de concurrentie aan met Apple Pay, dat in september van vorig jaar werd geïntroduceerd. Via Android Pay kan afgerekend worden door een smartphone met nfc-chip tegen een nfc-terminal te houden. Android Pay moet dan wel gekoppeld zijn aan een creditcard of ander geldig betaalmiddel.

De betaaldienst is bij de lancering alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar, net zoals Apple Pay. De bruikbaarheid van de dienst is bovendien afhankelijk van hoeveel partijen een samenwerking met Google aangaan. Het bedrijf heeft onder meer deals met Best Buy en McDonald’s.

Slimme assistent

Met de introductie van Android M wordt ook de slimme assistent Google Now verbeterd. Dit onderdeel van Android haalt automatisch informatie op uit onder meer Google Maps en Gmail. Daarnaast reageert Google Now op stemopdrachten van gebruikers.

In de nieuwe Android-versie wordt die functionaliteit verder uitgebreid naar zoekopdrachten binnen apps. In een mail of chatgesprek kan bijvoorbeeld informatie opgevraagd worden over een film of een artiest. Die haalt Google uit zijn eigen zoekmachine. De app verlaten om zulke details te googelen moet hiermee verleden tijd worden volgens de zoekgigant.

Integratie van apps en web

Een minder grote aankondiging is de verbeterde communicatie tussen apps en webpagina’s. In het huidige Android vraagt het besturingssysteem bij een link naar Twitter of Facebook steeds eerst of de het de desbetreffende app moet openen, of een webversie. In Android M kijkt Google op de achtergrond of gebruikers de corresponderende apps geïnstalleerd hebben staan. In samenwerking met de ontwikkelaars van deze apps wordt bepaald of dan standaard de app wordt geopend.

Ontwikkelaars kunnen daarnaast een speciaal tabblad ontwerpen voor Googles browser Chrome. Als gebruikers dan binnen hun app op een weblink klikken, komen zij alsnog in een vertrouwde omgeving terecht. Omdat Chrome dieper wordt geïntegreerd, kunnen gebruikers ook gelijk ingelogd worden op de sites waarvan Googles browser de inloggegevens bewaard heeft.

juni-2015-microrobots

2 – Robot kan lopen en zwemmen

Bron: NU Onderzoekers van de technische universiteit MIT hebben een minirobot gedemonstreerd die zichzelf kan opvouwen en vervolgens kan lopen en zwemmen. 

De onderzoekers presenteerden het robotje donderdag tijdens robotconferentie ICRA 2015, meldt organisator IEEE Spectrum.

Het robotje vouwt zichzelf vanuit een vlakke vorm met behulp van een magneet binnen enkele seconden op. Er kunnen dan verschillende vormen gebruikt worden die essentieel zijn voor de taken van de robot. De taken bestaan uit lopen en zwemmen.

De onderzoekers hebben de robot in de publicatie ‘Untethered miniature origami robot that self-folds, walks, swims, and degrade’ omschreven. Daaruit blijkt dat het origamifiguurtje onopgevouwen een afmeting heeft van 1,7 centimeter bij 1,7 centimeter en 0,31 gram weegt.

Naast een magneet bestaat het opvouwbaar velletje hoofdzakelijk uit pvc, maar via lasertechniek zijn er ook de materialen polystyreen en papier gebruikt. Die laatste elementen zijn essentieel in de vouwlijnen van de robot. Voor het opvouwen moet er bovendien warmte aanwezig zijn.

De robot kan zich voortbewegen door twee verschillende soorten magneten en behaalt een snelheid van 3 centimeter per seconde (0,1 kilometer per uur). Zo kan het op moeilijk bereikbare plekken, zoals bijvoorbeeld in nauwe spleten in gebouwen of apparaten, komen. Daar kan het dan objecten die in de weg zitten verplaatsen en verwijderen. De robot kan object van 0,6 gram dragen, twee keer zijn eigen gewicht.

De robot is echter ook oplosbaar wanneer het in de vloeistof Aceton geplaatst wordt, maar dan blijft de magneet over. De onderzoekers hopen de techniek door te ontwikkelen zodat hij gebruikt kan worden voor in het lichaam. Daar moet hij vervolgens volledig zelfstandig kunnen opvouwen, opereren en oplossen zonder dat er iets achterblijft in het lichaam.

Opvouwbare robots

Het uitwerken van opvouwbare robots liet Harvard al eerder zien:

Microrobots en nanobots

Maar er zijn nog veel meer ontwikkelingen op dit vlak, van microrobots tot nanobots:

Cheetah

Leuk in deze context is de video van een robot die als een cheetah over obstakels springt:

3 – Samsung werkt in geheim aan opvouwbare smartphone

Bron: NU – Samsung werkt in het geheim al aan een smartphone met een opvouwbaar scherm.  Dat meldt althans Sammobile op basis van anonieme bronnen. De website heeft regelmatig juiste informatie over niet aangekondigde Samsung-producten in handen.

sel-foldable-display-3[1]

sel-foldable-display-1[1]

De smartphone zou dubbelgeklapt kunnen worden, waarschijnlijk zoals de oude flipphones. Bij het nieuwe toestel zouden de twee schermen echter eigenlijk uit één scherm bestaan dat zelf dubbel kan vouwen als de telefoon wordt dichtgeklapt.

Het is voor het eerst dat er daadwerkelijk aanwijzingen zijn dat Samsung begonnen is met de ontwikkeling van zo’n toestel. Het Zuid-Koreaanse bedrijf roept al langer dat het in de toekomst opvouwbare en oprolbare schermen wil gaan produceren en gebruiken, maar tot nu toe blijft het bij toekomstvisies en de productie van alleen deze schermen.

Project Valley

Onder de codenaam Project Valley of Project V wordt nu dus ook nagedacht over en gewerkt aan een smartphone met zo’n bijzonder scherm.

Sammobile wijst er nog wel op dat het project zich in een zeer vroeg stadium begeeft en dat Samsung het hele project mogelijk nog kan schrappen. Als alles wel doorgaat zou het bedrijf mogelijk al in 2016 klaar zijn voor een lancering.

LG en Samsung hebben wel al gebogen schermen geproduceerd die buigbaar zijn bij de productie, maar in uiteindelijke toestellen (zoals de G Flex en Galaxy S6 Edge) in hun gebogen vorm vast worden gezet.

Het gaat echter zo snel nog niet

We overschatten het heden en onderschatten de toekomst, zei Ray Kurzweil (Singularity University). Op NU stond in 2013 een bericht dat LG eind 2013 al een smartphone zou uitbrengen met een flexibel scherm. Het apparaat kwam er niet.

In november 2014 konden we lezen dat LG flexibele schermen goedkoper maakt en oprolbaar. Ook dat gaat niet direct producten opleveren, omdat voor een oprolbare TV, tablet of smartphone ook de chip, accu en behuizing flexibel moeten zijn.

Wel presenteerde LG afgelopen maand een flexibel TV-scherm van 1 mm dikte wat als een magneet aan een (metalen) wand kan blijven hangen (zie foto bovenzijde). De vraag is: wie heeft er thuis een metalen wand?

iphone-6s-goud

4 – Nieuwe iPhones al in augustus

Bron: Computertotaal Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo worden de iPhone 6s en 6s Plus in augustusgepresenteerd. Dat is een maand eerder dan normaal gesproken het geval is.

Apple gaat de iPhone 6s en 6s Plus al in augustus presenteren, althans dat claimt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities. Dat mag opvallend genoemd worden, want Apple presenteerde nog nooit eerder een iPhone in de achtste maand van het jaar. Waarom de presentatie een maand eerder dan normaal plaatsvindt zegt Kuo niet. De release van de smartphones zal wel in september plaatsvinden zo is de verwachting. Waarschijnlijk behoort Nederland dan weer tot de tweede groep landen waar de iPhones te koop zullen zijn.

Nieuwe features iPhone 6s en 6s Plus

Eerder bevestigde Kuo al een aantal geruchten rondom de features van de iPhone 6s en 6s Plus. De belangrijkste nieuwe feature is de Force Touch. Die techniek wordt al gebruikt bij de nieuwe MacBook en de Apple Watch. Daarnaast meldde Kuo dat de nieuwe iPhones een camera van 12 megapixels, een nieuwe A9-chip en 2GB RAM-geheugen zullen hebben. Verder krijgen de smartphones een sterkere behuizing en de 6s Plus zal een speciale uitvoering met een sterk saffieren scherm krijgen. Er wordt een extra microfoon toegevoegd om de spraakkwaliteit te verbeteren en ook de Touch ID-sensor zal verbeterd worden. Mogelijk komt er ook een rose-gouden uitvoering (hierboven).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.