De Digitale Media van 15 juni 2015

FacebookOnderwerpen:

  • België sleept Facebook voor de rechter om flagante privacyschendingen
  • Komeetlander Philea ontwaakt na lange periode zonder stroom
  • Topman Twitter stapt op: het gaat niet zo lekker
  • Belastingdienst jaagt op Airbnb-verhuurders

1 – België sleept Facebook voor de rechter om flagante privacyschendingen

Bron: De Morgen – De Belgische Privacycommissie daagt Facebook voor de rechtbank. De commissie vindt het volgen van niet-leden door Facebook zo flagrant dat de sociale netwerksite er meteen mee moet stoppen. De zaak start donderdag in kortgeding voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Uit een onderzoek dat de Belgische Privacycommissie liet uitvoeren door iMinds, VUB en KULeuven bleek twee maanden geleden dat Facebook een loopje neemt met de Europese en Belgische privacywetgeving. “Met name de manier waarop de sociale netwerksite leden maar ook niet-leden heimelijk traceert en gegevens ervan verwerkt, is flagrant. Zelfs mensen die uitdrukkelijk aangeven dat ze niet gevolgd willen worden, worden toch gevolgd”, zo stelt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie. “Facebook slaat op welke websites surfers bezoeken zonder dat die dat weten en treedt zo de privacywetgeving met de voeten.”

De Privacycommissie presenteerde zijn bezwaren en aanbevelingen aan Facebook op 13 mei, nadat het maandenlang ontmoetingen had met de vertegenwoordigers van het bedrijf. De aanbeveling kwamen er heel kort samengevat op neer dat Facebook veel transparanter moet worden. “We hebben hen gevraagd wat ze met onze aanbevelingen zouden doen. Ze hebben geantwoord dat ze de Belgische wetgeving en het gezag van de Belgische Privacycommissie niet aanvaarden en dat het allemaal op een misverstand berust”, aldus Debeuckelaere. “Voor ons was dat het sein om naar de rechtbank te stappen. Het gedrag van Facebook kan niet door de beugel. We hebben voorbije donderdag een dagvaarding laten uitsturen naar Facebook België, Ierland en de Verenigde Staten.”

Eerste keer
Het is de eerste keer dat een Europese privacycommissie Facebook voor de rechtbank daagt voor het niet respecteren van de privacywetgeving. Afhankelijk van de uitspraak van de Brusselse rechtbank kunnen ook soortgelijke rechtszaken ingeleid worden in het buitenland.  Facebook vraagt dat de Privacycommissie de rechtszaak stop zet, om de lopende onderhandelingen in alle rust te kunnen verder zetten. “Wij gaan daar niet op in. Het is niet omdat we een rechtszaak beginnen over dit aspect, dat we niet verder kunnen onderhandelen over andere dingen”, aldus Willem Debeuckelaere.

OSIRIS_spots_Philae_drifting_across_the_comet_node_full_image_2[1]

2 – Komeetlander Philae ontwaakt na lange periode zonder stroom

Bron: Tweakers – Philae, het ruimtevaartuig dat vorig jaar op spectaculaire wijze op een komeet landde, is weer wakker geworden. Na een lange periode met lege accu’s lijkt er weer zon op de zonnepanelen te vallen, waardoor het onderzoek mogelijk hervat kan worden.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA maakte bekend dat Philae weer contact heeft gezocht, wat een grote opsteker betekent voor het onderzoeksprogramma. Zaterdagavond ontving het European Space Operations Centre in Darmstadt ongeveer 300 datapakketjes van de kometenlander; het eerste teken van leven sinds maanden. Er zitten nog ongeveer 8000 datapakketjes in het geheugen en de ESA hoopt dat die bij het volgende contact worden verzonden. Dan moet ook duidelijker worden wat er in de afgelopen dagen allemaal is gebeurd.

Uit de gegevens blijkt dat de omstandigheden op de komeet goed zijn. Philae heeft een temperatuur van -35 graden Celcius en heeft voldoende stroom beschikbaar om taken uit te kunnen voeren. Wat er precies gedaan gaat worden, dat is nog niet bekendgemaakt. Het is het eerste contact dat Philae maakt sinds het zichzelf op 15 november uitschakelde wegens een gebrek aan stroom. De ESA had verwacht dat Philae al eerder weer zou ontwaken. Overigens bleek uit de ontvangen gegevens dat de lander al eerder weer actief was geworden, maar nog geen mogelijkheid had gehad om contact op te nemen met de aarde.

Philae landde op 12 november op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Het is de eerste keer dat er succesvol een ruimtevoertuig op een komeet landt: een dergelijke operatie wordt bemoeilijkt omdat kleine objecten zoals kometen nauwelijks zwaartekracht hebben. De landing van Philae ging daardoor niet volledig volgens plan. Door bij de landing te stuiteren was het voertuig enkele honderden meters van de beoogde standplaats terechtgekomen, wat negatieve gevolgen had voor de hoeveelheid zonlicht die op de panelen valt.

Bron: NPO Wetenschap – Komeetlander Philae was meegereisd met het ruimtesonde Rosetta, die op 2 maart 2004 was gelanceerd en ruim 10 jaar gereisd heeft om feilloos op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko te landen. Het materiaal waaruit de komeet bestaat behoort waarschijnlijk tot het oudste materiaal van ons zonnestelsel. Op 12 november landde Philae en stuiterde hard weer omhoog om vervolgens een flink stuk verderop weer te zijn neergekomen. Doordat Philae aan de verkeerde kant van de komeet terecht kwam en geen panelen op de zon kon richten, verloor het voertuig stroom en viel de communicatie uit. Het wachten was op het moment dat de komeet weer zodanig in zijn baan zou gaan vliegen dat de zon het voertuig weer kon bereiken.

23a7e19[1]

3 – Topman Twitter stapt op: het gaat niet zo lekker

Bron: Volkskrant Topman Dick Costolo van Twitter wist dat zijn carrière ooit zó zou eindigen: in een tweet. Het Amerikaanse microblog kondigde donderdagavond laat in de helft van de 140 toegestane tekens het vertrek van zijn CEO aan.

Costolo’s vervanging heeft al tot wat fronsende wenkbrauwen geleid. Mede-oprichter Jack Dorsey, die in 2008 wegens lanterfanteren de deur werd gewezen, neemt vanaf volgende maand het roer tijdelijk over. Hij blijft er tot een permanente opvolger is gevonden.

Een reden voor het vertrek van de 51-jarige Costolo als CEO is niet gegeven. De Twitter-chef verving vorig jaar een groot deel van het management en zou volgens sommige berichten bij de raad van bestuur hebben aangedrongen op zijn eigen vervanging. Costolo zou na vijf jaar aan de top de voortdurende kritiek van Wall Street beu zijn.

Investeerders vinden de financiële prestaties van het bedrijf onder de maat. De aanhoudende verliezen zijn hen een doorn in het oog, maar ze hebben er vooral moeite mee dat Twitter geen grotere hap kan nemen uit de advertentiegelden. Reclame is Twitters belangrijkste inkomstenbron. Op de belangrijke Amerikaanse markt is een pot geld te verdelen van 50,7 miljard dollar. Twitter strijkt daar slechts 1,6 procent van op, zijn voornaamste concurrent Facebook 7,6.

Nieuwkomers tweeten niet
De toekomst van Twitter is ook een reden voor bezorgdheid. Het aantal actieve gebruikers per maand is 302 miljoen. Twee jaar geleden groeide het aantal accounts nog meer 30 procent. Die groei loopt dit jaar terug tot de helft, en in 2019 tot circa 6 procent. Een groot probleem is dat veel de nieuwkomers niet eens de moeite nemen om te tweeten. Sommige ramingen houden de louter-toeschouwers op liefst 44 procent.

Om meer belangstellenden naar het microblog te lokken introduceerde Twitter in april de mogelijkheid om zelfs zonder een account te openen berichten te lezen. Ook kunnen gebruikers elkaar rechtstreeks boodschappen sturen, zonder dat ze elkaar volgen. In die directe berichten kunnen ze ook meer kwijt dan het maximum van 120 tekens. Zo hoopt Twitter de concurrentie van diensten als Whatsapp en Snapchat het hoofd te bieden.

Tegelijkertijd wordt op andere vlakken geprobeerd het gebruik van Twitter te vergroten. Het microblog introduceerde dit jaar Perioscope, een app om rechtstreeks videoreportages uit te zenden op Twitter. Dat leidde tot een botsing met Hollywood, omdat gebruikers hun mobiele telefoon op hun televisie bleken te richten om tv-shows als Game of Thrones te laten zien aan fans die geen abonnement hebben op de zenders die dit fantasy-drama uitzenden.

Zowel Costolo als opvolger Dorsey spraken vrijdag hun vertrouwen uit in de koers van het bedrijf en zeiden dat er geen grote veranderingen op stapel staan. Costolo’s opvolger moet iemand zijn ‘die het product echt gebruikt en er dol op is.’

airbnb_logo[1]

4 – Belastingdienst jaagt op Airbnb-verhuurders

Bron: Webwereld – De mede door Airbnb ontstane grijze huizenverhuursector wordt stevig door de mangel gehaald. De belastingdienst vreest dat het veel inkomsten mist.


(Bèlo is het nieuwe logo van Airbnb – een merger van de letter A, een omgekeerd hartje en een placemarker – het teken van ‘belonging’, zoals Airbnb het uitlegt in de video)

De populariteit van het verhuren van je huis, met name via het gelikte platform van Airbnb, is de afgelopen jaren stevig gestegen. Tot de nodige excessen zoals illegaal onderverhuur van sociale huurwoningen aan toe, waarbij mensen zelf op straat kwamen te staan. Nu komt ook de Belastingdienst in actie. De fiscus is een onderzoek gestart naar grote groep verhuurders die mogelijk geen inkomstenbelasting doet, meldt Het Financieele Dagblad.

Airbnb geeft geen krimp
Het onderzoek wordt geen gemakkelijke klus. Airbnb laat namelijk direct weten niet vrijwillig gegevens te zullen verstrekken van individuele gebruikers, of dat nu huurders of verhuurders zijn. De controle op belastinginkomsten is daarnaast sowieso een zeer tijdrovende kwestie.

In het geval van Airbnb moet je als verhuurder bij kortstondig onderverhuur 70 procent van je inkomsten opgeven. Ook wordt er bijvoorbeeld in Amsterdam toeristenbelasting (5 procent) ingehouden.

Eerder ondernamen belastingdiensten in het buitenland, waaronder die van de Verenigde Staten, al actie. Wanneer verhuurders geen huurinkomsten opgeven houdt Airbnb in Amerika de belastingen in, iets wat in ons land nog niet gebeurt. Wel groeit de onvrede onder hoteleigenaren en bed en breakfast-verstrekkers. Zij vinden het oneerlijke concurrentie.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.