De Digitale Media van 13 juli 2015

Streaming

Onderwerpen:

  • Gerucht dat Facebook een eigen muziekvideo dienst bouwt

  • Computerstoring houdt United Airlines vluchten aan de grond

  • Providers mogen som roamingkosten blijven rekenen na 2017

  • Eindelijk of nu pas? De Apple Watch komt 17 juli naar Nederland

1 – Gerucht dat Facebook bouwt aan dienst voor muziekvideo’s

Bron: TweakersFacebook bouwt een dienst, waarmee gebruikers muziekvideo’s op het sociale netwerk kunnen zetten. Dat meldt een bekende muzieksite. Bovendien zou het sociale netwerk op termijn een concurrent voor Spotify willen gaan bouwen.

De dienst voor muziekvideo’s zou al binnen een paar maanden live moeten staan, heeft Music Ally vernomen van anonieme bronnen. Facebook zou een dienst hebben ingekocht die net als YouTubes Content ID achterhaalt wanneer de muziek van welke artiest in een video van een gebruiker te horen is. Vervolgens betaalt Facebook de bijbehorende royalties.

Behalve de muziekvideo’s denkt Facebook ook na over een dienst om muziek te streamen, zoals Spotify, Apple Music of Google Play Muziek. Facebook is met dat plan nog minder ver en het is in dit stadium dus nog onbekend of het er komt en zo ja, hoe dat zal gebeuren. Facebook kan het zelf bouwen of een bedrijf daarvoor overnemen.

Streaming in de VS
Chart shows which music streaming services people in the United States currently use. It is based on a survey conducted by Edison Research earlier in 2015 (before the launch of Tidal) – Source: Statista.com

2 – Computerstoring houdt vluchten United Airlines aan de grond

Bron: Tweakers – Een computerstoring zorgt ervoor dat vliegtuigen van de Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines niet mogen opstijgen. Het probleem speelt bij alle vliegvelden in de VS, blijkt uit de waarschuwing van de Federal Aviation Administration.

De Federal Aviation Administration, de luchtvaartautoriteit van de Verenigde Staten, gaf woensdag de waarschuwing dat er een automation issue voor problemen zorgt bij United Airlines. Op alle vliegvelden in het land geldt een ground stop voor de vluchten, wat inhoudt dat vliegtuigen aan de grond moeten blijven.

Details over de storing bij de systemen zoals de oorzaak zijn nog onbekend en ook is niet bekend hoe lang het probleem gaat duren. United Airlines is een van de grootste vliegmaatschappijen van de VS. De maatschappij zegt via Twitter tegen passagiers aan een oplossing te werken. Door de storing moeten vliegtickets met de hand uitgeschreven worden.

Het gebeurt af en toe dat systeemstoringen het vliegverkeer verstoren, zoals in december vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk.

Op WashingtonPost was te lezen dat de storing van het reserveringssysteem het gevolg was van een defecte router. Wereldwijd raakten 4.900 vluchten ontregeld en verloren 400.000 passagiers hun vlucht.

Het systeem van United Airlines is een samengevoegd systeem, na de overname 5 jaar geleden van Continental. Sinds dat moment doen zich geregeld storingen voor.

Roaming

3 – Providers mogen soms roamingkosten blijven rekenen na 2017

Bron: Tweakers – Providers mogen in uitzonderingsgevallen toch extra kosten in rekening brengen voor roaming na het afschaffen van de roamingkosten in juni 2017. Dat blijkt uit de definitieve tekst van de regelgeving die de Raad van Ministers online heeft gezet.

Het in rekening brengen van extra kosten mag alleen als providers de kosten niet kunnen dekken als mensen roamen op hun netwerk, staat te lezen in de tekst. Als een provider niet uit de kosten komt, kan het met alle benodigde informatie naar de nationale telecomautoriteit stappen en daar toestemming vragen om extra kosten te rekenen. Op die manier mag een provider roaming kostendekkend maken. Winst maken op roaming is ondanks de uitzondering nog steeds verboden.

De regelgeving voorziet dat het zal gebeuren in uitzonderlijke gevallen, maar het is niet te voorzien hoe vaak dat zal gebeuren. Een provider moet elk jaar opnieuw met onderbouwing aantonen dat de extra kosten nodig zijn. Het is onbekend of Europeanen die extra kosten dan ook moeten betalen of dat providers die alleen bij elkaar in rekening brengen.

Uit de regelgeving blijkt bovendien dat de datum van 15 juni 2017 voor het einde van roamingkosten niet helemaal zeker is. Voor het zover is, moet de Europese Commissie eerst wat problemen gladstrijken in de markt van wholesaletarieven voor roaming.

Als roaming is afgeschaft, kunnen gebruikers echter niet onbeperkt internet gebruiken in het buitenland. Providers gaan een ‘fair use policy‘ hanteren. Hoe hoog die ‘fair use’-limiet zal moeten zijn, bepaalt de Europese Commissie over anderhalf jaar op basis van gebruik van mobiel internet tegen die tijd. Die limiet kan bovendien later worden aangepast.

Met de overeenstemming van de Raad van Ministers is de regelgeving zo goed als rond. De Raad moet de tekst zelf nog een keer helemaal goedkeuren, waarna het Europees Parlement de tekst kracht van verordening kan geven.

Apple Watch

4 – Eindelijk of nu pas: de Apple Watch

Bron: Tweakers – De Apple Watch is vanaf 17 juli te verkrijgen voor Nederlandse klanten. Alle modellen komen dan beschikbaar, van het goedkoopste Sports-model tot en met het duurste Watch Edition-horloge. De prijzen liggen twee tientjes hoger dan in Duitsland.

Apple heeft vrijdag aangekondigd dat de verkoop van de Apple Watch op 17 juli begint. Daarmee volgt Nederland op buurland Duitsland en andere markten als Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Apple begon de voorverkoop van zijn horloge daar op 10 april. Wanneer de verkoop in België begint is niet bekend. Op de Belgische Apple Watch-site staat vrijdag nog steeds ‘verkrijgbaar in 2015’.

De prijzen liggen in Nederland twintig euro hoger dan in Duitsland. De goedkoopste Apple Watch Sports met 38mm kast kost in Nederland 419 euro, in Duitsland 399 euro. De duurste smartwatch is de 38mm-versie van 18 karaats goud van de Watch Edition, die in Nederland 18.400 euro kost; bij de oosterburen is dat 18.000 euro.

De Watch Sports komt in 10 verschillende modellen beschikbaar, de reguliere Watch, met vanaf-prijs van 669 euro, krijgt 20 varianten en de Watch Edition is er in 8 modellen.

Bij die voorverkoop in landen waar de smartwatch eerder te krijgen was, bleek al snel dat de voorraden tekortschoten, want de levertijden liepen snel op. Niet bekend is of Apple inmiddels de voorraden op peil heeft.

Voor een overzicht van de ingebouwde apps, zie hier.

Heb je een Apple Watch nodig?

Die vraag is net zo relevant als de vraag: heb ik een smart tandenborstel of smart koelkast nodig? Het is het verschil tussen een want en een need. Je hebt een tandenborstel nodig, maar je wilt er eentje die smart is.  Het waarom is vaak niet logisch, het is gewoon een verlangen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.