De Digitale Media van 27 juli 2015

NAS

Onderwerpen:

 • NAS servers oververhit door zomerse warmte
 • Microsoft maakt kruising van e-mail en chat voor iPhones
 • KPN moet stoppen met spotify zonder dataverbruik
 • Hackers kunnen op afstand remmen uitschakelen Chryslers

1 – NAS servers overhit door zomerse warmte

Bron: Emerce (Persbericht) – Het aantal NAS-problemen is aanmerkelijk toegenomen sinds de tropische temperaturen van de afgelopen tijd. “Na de laatste hittegolf is het aantal aanmeldingen in verband met NAS (Network-attached storage) ten opzichte van vorig jaar met 28 procent gestegen”, aldus dhr. Ghilav van Data Recovery Nederland. “Dat is ook niet zo verwonderlijk. Veel apparaten staan in kasten, kleine kamers, bijkantoren en andere plaatsen waar met eventuele koeling nooit rekening is gehouden.”

“Er komt steeds meer krachtigere apparatuur met meer vermogen op de markt, waardoor servers steeds meer het gevaar lopen oververhit of vroegtijdig defect te raken vanwege gebrek aan adequate koeling. Meestal wordt men hier pas mee geconfronteerd als het al te laat is”, volgens dhr. Ghilav.

Computers genereren van zichzelf al hitte. De temperatuur in een kast stijgt enorm naarmate de activiteiten op de server en het vermogen van de apparatuur toeneemt. Deze hitte dient afgevoerd te worden. Voor een optimale prestatie adviseren leveranciers een temperatuur tussen 20° en 25°. Bij een afgesloten kast kan de warmte enkel worden afgevoerd via de wanden. Het is daarom zaak dat de temperatuur buiten de kast lager is dan de temperatuur in de kast. Het gebruik van bestaande airco is hiervoor in het algemeen niet aan te raden.

Een oplossing kan precisiekoeling zijn, waarbij een speciaal geheel eigen koelsysteem wordt geïnstalleerd. Een andere methode is ventilatie door middel van speciaal aangebrachte openingen of roosters met behulp van mechanische ventilators.

Data Recovery Nederland geeft de volgende tips om problemen te beperken:

 • Plaats de NAS op een harde ondergrond zodat er lucht rond de computer kan stromen
 • Zorg voor een goede omgeving; zet de NAS in een koele, droge omgeving met een lage luchtvochtigheid
 • Houdt ventilatiegaten vrij zodat de hitte in de NAS kan worden afgevoerd
 • Beperk stof; Gebruik perslucht om stof uit de ventilatiegaten te verwijderen. Ook het voorzichtig gebruik van een stofzuiger doet wonderen
 • Pas het energiebeheer van de processor aan met hulpprogramma’s (verkrijgbaar via de websites van de fabrikanten)
 • Gebruik slechts één processor-intensieve toepassing tegelijk
 • Voer regelmatig updates uit. Deze kunnen van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid hitte die uw NAS genereert
 • Schakel uw NAS direct uit wanneer u merkt dat het meer hitte dan normaal produceert

SEND

2 – Microsoft maakt kruising van e-mail en chatapplicatie voor iPhones

Bron: Tweakers – Microsoft heeft een kruising gemaakt tussen een chat-app en een e-mailapplicatie. De app Send zou vooral bedoeld zijn voor snelle mailwisselingen en is uitgekomen voor iOS. Versies voor Android en Windows Phone zouden later volgen.

Send is geen ‘volledige’ e-mailapp en toont dus ook niet alle mailwisselingen, legt Microsoft uit. Het toont alleen de mailwisselingen die de gebruiker is begonnen in de app zelf. Daarmee kunnen mensen elkaar een korte mail sturen en vervolgens zien of de ander bezig is met antwoorden, net als in een chatapplicatie.

De mails die gebruikers via Send sturen, komen ook gewoon in Outlook terecht als alle andere e-mailtjes. In Send staan geen onderwerpregels of handtekeningen. Send is een zogenoemd Garage-project voor Microsoft, projecten die medewerkers ‘erbij’ doen en die geen deel uitmaken van grotere plannen van het bedrijf. Send is uitgekomen voor iOS-gebruikers in de Verenigde Staten en Canada en moet binnenkort uitkomen voor Android en Windows Phone. Wanneer dat precies is, specificeert Microsoft niet. Het bedrijf ontwikkelde Send onder de codenaam Flow.

Microsoft hopes that the app acts as a bridge between the texting and e-mail culture that can become murky when needing to reach someone quickly, but are lacking the person’s phone number and wanting to avoid filtering through an e-mail app for an old thread. Send isn’t for in-depth dives into an inbox, either, the app choosing to show only the messages created and sent within the app itself, sticking to its mission statement of a more threaded, iMessage-like experience.

KPN

3 – KPN moet stoppen met Spotify zonder dataverbruik

Bron: Tweakers – KPN moet stoppen met het aanbieden van Spotify zonder dat gestreamde muziek van de databundel afgaat. Dat oordeelt de Autoriteit Consument en Markt. De dienst is in strijd met de aangescherpte netneutraliteit.

KPN bood Spotify aan op een manier waarbij de gestreamde muziek niet van de databundel afging. Aanvankelijk kon dat door de beugel, hoewel de ACM concurrent Vodafone wel op de vingers tikte; dat bedrijf bood HBO Go aan zonder dat de databundel daaronder leed.

De reden daarvoor was dat KPN ‘Eindeloos Spotify’ aanmerkte als een aparte dienst, die ook zonder internetverbinding is af te nemen. Het kabinet heeft die ‘maas in de wet’ echter gedicht en daarom moet KPN per direct stoppen met het aanbieden van nieuwe abonnementen met de Eindeloos Spotify-mogelijkheid. Het bedrijf heeft dat inmiddels gedaan. De abonnementen werden oorspronkelijk aangeboden onder de vlag van Hi, dat KPN in maart heeft geschrapt als separaat merk.

Voor bestaande klanten verandert er niets, totdat hun contract afloopt. Vanaf dat moment gaat Spotify-streaming gewoon van hun databundel af, vertelt KPN-woordvoerder Stijn Wesselink. Dat is ook het geval als ze hun abonnement laten doorlopen zonder nieuw contract te nemen. Dat betekent dat het Eindeloos Spotify-abonnement op 1 mei 2017 helemaal is verdwenen. Wesselink zegt dat KPN “kennis heeft genomen” van het oordeel van de ACM, maar gaat er niet verder op in.

De kans is aanwezig dat KPN de Eindeloos Spotify-dienst op termijn weer kan aanbieden. De Europese netneutraliteit, waar de lidstaten nog een klap op moeten geven, maar die wel al door het Europarlement is goedgekeurd, staat zogenoemde zero rating-diensten wel toe. Als de Europese regels worden aangenomen, gaan die voor de Nederlandse netneutraliteit en dan zou KPN dus weer Eindeloos Spotify mogen aanbieden. Het is echter nog niet zeker dat dat zal gebeuren; Nederland is tegen de nieuwe netneutraliteitsvoorstellen.

Chrysler

4 – Hackers kunnen op afstand remmen uitschakelen van Chryslers

Bron: Tweakers – Beveiligingsonderzoekers hebben kwetsbaarheden gevonden in het onboardsysteem van recente Chrysler-auto’s. Aanvallers kunnen over het internet bijvoorbeeld de remmen opeens inschakelen, de motor uitzetten of de remmen helemaal uitzetten.

Het is niet duidelijk of Nederlandse auto’s ook kwetsbaar zijn; beveiligingsonderzoekers Charlie Miller en Chris Valasek testten hun bevindingen op een Amerikaanse Jeep Cherokee, meldt Wired. De kwetsbare functionaliteit, UConnect, is in ieder geval ook aanwezig op recente Nederlandse Chrysler-auto’s. UConnect biedt gebruikers onder meer de mogelijkheid om entertainment te bekijken en te bellen; het systeem biedt ook een wifi-hotspot.

De schaduwzijde is dat UConnect hackers de mogelijkheid geeft om de auto te saboteren. Daarbij gaat het om modellen van eind 2013, heel 2014 en begin 2015, hoewel de volledige hack dus enkel is getest op de Jeep Cherokee. De aanvallers kunnen over het internet, dus zonder afstandslimiet, onder meer de remmen helemaal uitschakelen, opeens activeren of de motor uitzetten, al kon dat laatste enkel op lagere snelheden. Ook kunnen ze op afstand zien hoe hard de auto gaat en waar hij is. Ze werken nog aan een manier om de auto te besturen. De auto moet daartoe dus wel zijn verbonden met internet.

Chrysler, dat vooraf op de hoogte is gesteld door de onderzoekers, heeft inmiddels een patch uitgebracht, maar bestuurders moeten die handmatig met behulp van een usb-stick installeren. Ook kunnen ze een bezoek brengen aan een monteur. Doordat de update niet automatisch wordt geïnstalleerd, is de kans groot dat veel auto’s kwetsbaar zullen blijven voor het beveiligingsprobleem.

De onderzoekers zullen op de Black Hat-beveiligingsconferentie in Las Vegas meer details over hun hack bekendmaken. Op dit moment willen ze enkel kwijt dat het voldoende is om het ip-adres van een auto te weten om hem te kraken. Vervolgens kan eigen firmware op de auto worden geladen. Welk beveiligingsprobleem daartoe wordt misbruikt, vertellen de onderzoekers pas op Black Hat. Daarbij zullen ze – tot onvrede van Chrysler – de nodige details over het beveiligingsprobleem naar buiten brengen, al wordt de firmware van Valasek en Miller niet gepubliceerd.

Onderstaande video van Fox Business News toont aan dat de hack 3 jaar geduurd heeft en dat het niet beperkt zal blijven tot Chrysler/Fiat/Jeep, maar mogelijk ook andere autofabrikanten zal betreffen:

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.