De Digitale Media van 3 augustus 2015

upgrade windows 10

Onderwerpen:

  • Update naar Windows 10 in 2 dagen 14 miljoen keer gedownload
  • ING laat je betalen met je stem
  • Facebook laat bedrijven betalen voor Whatsapp
  • Apple TV met touch bediening in september

1 – Update Windows 10 in 2 dagen 14 miljoen keer gedownload

Bron: NU – Windows 10 is in de eerste twee dagen na de introductie al veertien miljoen keer geïnstalleerd. Dat laat Microsoft vrijdag weten.

Windows 10 wordt sinds woensdag als gratis update voor Windows 7, 8 en 8.1 verspreid. De uitrol vindt geleidelijk plaats om problemen te voorkomen. Nog niet iedereen kan Windows 10 dus op dit moment al downloaden.

Microsoft heeft eerste alle zogeheten Insiders een update aangeboden. Deze Insiders hebben de afgelopen maanden testversies van Windows 10 op hun pc geïnstalleerd.

Daarna zijn de mensen met een reservering aan de beurt. “Als jij een upgrade van Windows 10 gereserveerd hebt, krijg je vanzelf een notificatie als je pc klaar is voor de installatie”, aldus Microsoft. “Of je pc klaar is, is het beste te controleren door bij de notificaties te kijken.”

Reserveren

Voor de mensen die Windows 10 nog niet gereserveerd hebben, is het mogelijk om alsnog een reservering te plaatsen. Op elke pc met Windows 7, 8 of 8.1 zou het programma Get Windows 10 te zien moeten zijn. Als dat niet het geval is, moeten eerst alle updates van het huidige systeem worden gedownload.

In 2012 werd Windows 8 in de eerste vier dagen na de introductie vier miljoen keer gedownload. Destijds was die update echter niet gratis. Gebruikers van Windows Vista en Windows 7 moesten 30 euro betalen.

Windows 10 is dus gratis beschikbaar, maar kan ook gekocht worden door mensen die andere software of een oudere versie van Windows draaien. Ook wordt het nieuwe besturingssysteem geleverd op nieuwe pc’s.

Nog een review van Windows 10 door de Consumentenbond:

ING_mobiel_bankieren_INGE

2 – ING laat je betalen met je stem

Bron: Computertotaal – ING is een samenwerking aangegaan met Nuance, een bedrijf dat gespecialiseerd is in stemherkenning en toepassingen daarvan. Die samenwerking resulteert nu in een nieuwe feature binnen de ING-app: betalen met je stem. 

Met Nina, stemherkenningssoftware van Nuance Communications, wordt het mogelijk in te loggen in de ING-app, je saldo te checken en zelfs betalingen te doen met alleen het gebruik van je stem. Nina heet in de ING-app overigens Inge. Het was al langer mogelijk om de app te bedienen via je stem, maar nu kun je met je stem dus ook inloggen en betalingen doen.

De technologie, genaamd ‘voice biometrics’, stelt gebruikers in staat een extra beveiligingslaag toe te voegen. Volgens Nuance is het beduidend veiliger dan een pincode, omdat het niet vatbaar is voor brute force-aanvallen en leert van foutieve pogingen om in te loggen.

iOS en Android

Voor gebruikers die wel van hun pincode af willen maar wat huiverig zijn voor voice biometrics, hebben ING en Nuance met een alternatief: ondersteunende apparaten kunnen je ook beveiliging via de vingerafdrukscanner bieden. Voor welke devices de nieuwe functie precies beschikbaar is, is niet bekend, maar de update van de app is nu te downloaden in de App Store en op Google Play.

Bekijk hieronder een (ouder) filmpje waarin de mogelijkheden worden uitgelegd:

whatsapp

3 – Facebook laat bedrijven betalen voor WhatsApp

Bron: Webwereld – Langzaam wordt duidelijk hoe Facebook zijn miljardenaankoop WhatsApp denkt terug te verdienen: door bedrijven te laten betalen.

Het plan ligt in het verlengde van het bekende Facebook-model. Gratis voor gebruikers, maar wanneer je een bedrijfspagina opzet en je posts in de schijnwerpers wil hebben moet er worden betaald. Facebook heeft een soortgelijke constructie voor ogen bij WhatsApp en Facebook Messenger, vertelt Mark Zuckerberg tijdens een analistenbijeenkomst rond de kwartaalcijfers waarvan TechCrunch verslag doet.

Organische interacties

Dat moet uiteindelijk zijn vruchten afwerpen, denkt de Facebook-CEO. “Op de lange termijn willen we ervoor zorgen dat mensen goede organische interacties met bedrijven krijgen, wat uiteindelijk een enorme vermenigvuldiger voor het verdienmodel wordt”, aldus Zuckerberg wat cryptisch.

Het komt neer op een (voor bedrijven) betaalde klantenservice op WhatsApp en Messenger. Geen advertenties maar bestellingen volgen en direct contact met bedrijven. Hiervoor onthulde Facebook al eerder het Business on Messenger-platform. Wanneer deze voor WhatsApp verschijnt is nog niet bekend. Wel wil Facebook eerst een gratis pilot draaien.

Apple TV

4 – Apple TV met touch afstandsbediening komt in september

Bron: NU – Apple zou in september een vernieuwde Apple TV aankondigen. De settopbox zou een App Store en afstandsbediening met touchpad krijgen. Dat meldt John Paczkowski van Buzzfeed op basis van anonieme bronnen.

Volgens Paczkowski was Apple in eerste instantie van plan de vernieuwde Apple TV in juni tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC te onthullen. Die plannen werden geschrapt, volgens de site om de aandacht op muziekstreamingdienst Apple Music en nieuwe versies van Apple-software te richten.

​Touchpad en Siri

Nu zou de onthulling van de nieuwe Apple TV gelijktijdig met die van nieuwe iPhones zijn, in september. Het apparaat zelf zou kleiner zijn dan de huidige Apple TV, met onder andere de snellere Apple A8-chip en meer opslagruimte.

Bovendien zou de afstandsbediening voorzien zijn van een touchpad, en zou de Apple TV met spraakassistent Siri bediend kunnen worden. Naast de bestaande films en series zou er ook een app-aanbod komen, door het beschikbaar stellen voor een App Store voor Apple TV.

Er gaan al maanden geruchten over een nieuwe Apple TV, die ook een eigen tv-dienst zou krijgen. Apple zou in overleg zijn met grote Amerikaanse tv-netwerken, maar nog geen definitieve overeenkomst met iedereen hebben.

250-ste uitzending

We zijn begonnen met de ‘internetrubriek’, De Digitale Media genoemd, op 15 maart 2010. Per jaar hebben we gemiddeld 45 uitzendingen verzorgd. Op 15 maart 2015 hadden we er 225 uitzendingen op zitten. Dat betekent, .. met nog 25 rubrieken te gaan, dat we rond 26 oktober 2015 op de 250ste uitzending zouden moeten uitkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.