De Digitale Media van 10 augustus 2015

films_Banner

Onderwerpen:

  • Filmindustrie wil verbod streamingmediakastjes
  • Apple Watch geen doorslaand succes
  • Apple laat iOS overschakelen naar mobiele dat bij slecht wifi signaal
  • VS claimt dat Rusland cyberaanval uitvoerde op Pentagon

1 – Filmindustrie wil verbod op streamingmediakastjes

Bron: Spitsnieuws – Ze vliegen volgens de verkopers als warme broodjes over de toonbank, maar de filmindustrie is het zat: streamingkastjes voor de tv om voor een eenmalig bedrag onbeperkt films, series en sport te kijken.

Lees ook: ‘Nederlanders zijn enorme internetpiraten’

Nederland is een waar bolwerk van internetpiraterij, zo meldt Netflixbaas Reed Hasting in een brief over de jaarcijfers van de streamingdienst. Vooral de groei van illegale alternatieven als Popcorn Time in ons land is ernstig, aldus de CEO.

Uit de cijfers komt naar voren dat in Europa op de piekmomenten zo’n 11 procent van de totale internetbandbreedte gebruikt wordt om te downloaden. In de Verenigde Staten ligt dat met 3,4 procent vele malen lager. Bovendien wordt er in de VS ook steeds minder illegaal gedownload, mede dankzij diensten als Netflix.

Auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN is bezig met een verbod van de mediaspelers die gewoon via internet zijn te bestellen, meldt de NOS. Tegen een aanbieder loopt een zaak en als die wordt gewonnen kunnen ook andere verkopers worden aangepakt. Ook filmdistributeur Dutch Filmworks ziet de streamingkastjes als een probleem. “Voor die films en series moet worden betaald. Dit is een vorm van downloaden uit illegale bron en dat mag niet in Nederland”, zegt René van Turnhout.

Lees ook: Popcorn Time aangepakt in Groot-Brittanië

De vijf grootste providers van het Verenigd Koninkrijk moeten een vijftal websites die Popcorn Time aanbieden, blokkeren. De Britse High Court heeft Twentieth Century Fox, Universal, Warner Bros, Paramount, Disney en Columbia Pictures daarmee in het gelijk gesteld. De filmstudios eisten het verbod omdat ze vinden dat Popcorn Time hun belangen schaadt.

Circa 4,2 miljoen Nederlanders streamen films en series. Het aantal gebruikers van streamingdiensten in de leeftijd van 13 tot 17 jaar is het hardst gestegen, van 38 naar 54 procent. Dit blijkt uit uit Trends in Digital Entertainment van GfK.

Mensen kijken films en series nog steeds het liefst via de televisie. Voor de Video on Demand-gebruikers blijft ‘betalen per stuk’ nog steeds de populairste vorm: 68 procent maakt daar gebruik van. Toch vindt de grootste stijging plaats bij de abonnementsdiensten, waarbij wel gezegd moet worden dat 29 procent daarvan gebruikt maakt van een proefabonnement.

De mini-computers met namen als Filmspeler, Teevee.io, Ditistv en Allefilmskijken beloven vrijwel alles wat er op internet te vinden is met een paar klikken aan te bieden in goede kwaliteit én met ondertiteling. Ze kosten tussen de 80 en 160 euro.

apple-s1-ifixit

2 – Apple Watch is geen doorslaand succes

Bron: Apparata – Mannen liegen, vrouwen liegen, maar verkoopcijfers liegen niet. De (eerste generatie van de) Apple Watch lijkt toch echt uit te draaien op een mislukking. Hoe komt dat?

Jaren van hype en promotie ten spijt: van de Apple Watch wordt nog maar een fractieverkocht van de aantallen die hij bij de lancering haalde – 10%, om precies te zijn. De early adopters verkopen hun smartwatch massaal op ebay en concurrent Fitbit verkoopt verreweg de meeste wearables. Natuurlijk kun je ‘succes’ op verschillende manieren definiëren – maar de Apple Watch had op zijn minst dé wearable moeten worden. Dat is het (nog) niet, en dat mag gerust als een mislukking worden beschouwd.

apple-watch-sales-drop
Apple is now selling less than 20,000 watches a day in the U.S. since its opening week, a report claims. On certain days, the company has been selling just 10,000 watches, with sales dipping to as low as 4,000 to 5,000 units per day in late June.

De grote vraag is natuurlijk: why?

Eén van de redenen is dat hij niet echt gebruiksvriendelijk is. Zo schreef een recensent van de New York Times in een vroeg artikel dat hij ‘drie dagen nodig had om de bediening onder de knie te krijgen’.

Verder wordt over de Apple Watch vaak gezegd dat hij geen geweldig ontwerp heeft. Venturebeat noemde hem ‘ugly and boring’, Zdnet ‘thick, ugly and expensive’, en Complex kopte ‘Why the Apple Watch already needs a facelift’. Een aantal celebrites, onder wie Beyoncé en Drake, droegen de Apple Watch vlak na de lancering. Inmiddels worden zij nauwelijks meer met het horloge gespot. Over smaak valt te twisten, maar duidelijk is dat het ontwerp niet onverdeeld positief werd onthaald. En bij een gadget die zo prominent gedragen wordt is dat voor veel mensen een belangrijk punt.

De derde en misschien wel belangrijkste reden is het gebrek aan echt nuttige apps. Welk probleem lost de smartwatch nu eigenlijk op? Welke mogelijkheden biedt het die je niet hebt met alleen een smartphone? Als de consument geen duidelijk antwoord op die vraag kan verzinnen, zal hij er geen kopen. In theorie zijn de mogelijkheden eindeloos, maar in de praktijk zal de smartwatch je voorlopig vooral meldingen geven die neerkomen op ‘check je phone’. De Apple Watch is verre van essentieel, terwijl de prijs van 419 euro dat toch wel vereist om tot aankoop over te gaan.

De tijd zal leren of smartwatches de toekomst hebben. De eerste generatie Apple Watch is echter verre van een doorslaand succes geworden.

iOS_9_wi-fi_assist

3 – Apple laat iOS overschakelen naar mobiele data bij slecht wifi-signaal

Bron: Tweakers – Apple heeft in de nieuwste testversie van iOS 9 de mogelijkheid ingebouwd om te herkennen of een gebruiker last heeft van een zwak wifi-signaal. Als iemand deze nieuwe Wi-Fi Assist-functie aan heeft staan, dan schakelt de telefoon bij een slechte verbinding automatisch over naar 3g of 4g.

Gebruikers van de laatste testversie voor ontwikkelaars, bèta 5, kunnen hierbij niet zelf instellen op welk moment een signaal te zwak is en het is niet bekend bij welke signaalsterkte er automatisch wordt overgeschakeldmeldt AppleInsider. Vermoedelijk wil Apple met deze functie het probleem oplossen dat veel gebruikers ervaren als zij in de buurt van een bekend netwerk zijn en hun apparaat automatisch verbinding maakt, terwijl het signaal feitelijk te zwak is om een fatsoenlijke dataverbinding te kunnen leveren.

Vorige maand maakte Apple een publieke testversie van iOS 9 beschikbaar. Iedereen die zich had ingeschreven voor het bètaprogramma kwam hierdoor in aanmerking om het nieuwe besturingssysteem te downloaden en installeren, terwijl dit voorheen was voorbehouden aan ontwikkelaars en speciaal geregistreerde apparaten. Apple gaat vermoedelijk de publieke testversie ook updaten. Android heeft een functie als Wi-Fi Assist al langer. In de geavanceerde wifi-instellingen is daar een optie te vinden om ‘zwakke verbindingen’ te vermijden.

Arnout: Oei, en als je dan dataroaming hebt aanstaan in buitenland ..

Edwin: Er zit nog altijd een limiet op dataroaming via 3G/4G in Europa. Vodafone houdt het op 59,50 per maand, terwijl KPN uitgaat van 50 euro. T-Mobile houdt het op 5-15 euro per dag. Buiten Europa moet je je limieten erg goed in de gaten houden. Veel slimmer is om een pre-paid  data abonnementje af te sluiten in het land van je bestemming. Of als je veel reist een MiFi-dienst af te nemen (bv. Droam). Of een internationale data/voice SIM-kaart te kopen en zelf een MiFi-router aan te schaffen (KeepGo en Miniwinkel.nl).

wargames_movie

4 – VS claimt dat Rusland achter cyberaanval op Pentagon zat

Bron: Tweakers – Russische hackers zijn eind vorige maand een mailsysteem van het Pentagon binnengedrongen. De Amerikaanse overheid heeft het systeem daarop uit voorzorg uitgeschakeld en van internet ontkoppeld. Dit meldt NBC op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid.

De ‘geavanceerde cyberinbraak’ zou rond 25 juli hebben plaatsgevonden, meldt NBC. Tot nu toe was onbekend wie er achter de hack zaten, maar bronnen van NBC stellen nu dat Rusland erachter zit. Overigens is het daarmee niet gezegd dat de aanval ook daadwerkelijk in opdracht van de Russische overheid is uitgevoerd. Gezien de omvang van de aanval is het volgens de bronnen van de tv-zender echter wel het werk van een land.

De bronnen van de Amerikaanse tv-zender spreken van een ‘geavanceerde cyberaanval’ die gericht was tegen het mailsysteem van de Joint Chiefs of Staff, het militaire adviesorgaan van de Amerikaanse overheid. Na de ontdekking is het systeem uitgeschakeld en offline gehaald, waardoor de ongeveer 4000 werknemers die voor de JCS werken geen toegang tot hun mailbox hadden.

Het is onbekend of er informatie is buitgemaakt en zo ja welke. Volgens NBC zijn de aanvallers erin geslaagd om, zonder totale controle over de systemen te krijgen, in zeer korte tijd enorme hoeveelheden data te verzamelen. Het zou hierbij niet om geheime informatie gaan.

Arnout: Is dit de moderne oorlogsvoering?

Edwin: Zondermeer, de schade die aangericht kan worden in een land door het saboteren van energievoorzieningen, internet of andere communicatiemiddelen is de nieuwe manier van intimidatie, ontwrichting en eliminatie. Het was al bekend dat de meeste routers in de VS geleverd zijn door de Chinezen, en dat ze in veel van die routers een backdoor hebben gebouwd. Dat maakt het overnemen, blokkeren of omleiden van internetverkeer door de Chinese overheid een peulenschil. Maar denk ook aan de Stuxnet-worm (‘the first autonomous weapon with an algorithm, not a human hand, pulling the trigger’), die de Amerikanen hadden ingezet om nucleaire installatie in Iran te infecteren. Of de oorlog-op-afstand, die door de VS in Afghanistan werd gevoerd: drones die vanachter een console in de VS worden bestuurd en hun lading afwierpen. In de film Wargames (1983 = 32 jaar geleden) zie je hoe een hacker (David, een middelmatig presterende student), op zoek naar een video game en terecht komt op een systeem van het Pentagon om te bepalen of er wel of een nucleaire dreiging is en of er moet worden overgegaan op een inzet van nucleaire wapens. Pas nadat visueel is vastgesteld dat het een simulatie betreft, kan een oorlog worden voorkomen.

maxresdefault

Ook zie ik regelmatig overspannen Amerikanen video’s inspreken over het gevaar van een EMP of electromagnetische pulse. Een bom, die mits op grote hoogte tot ontploffing gebracht alle elektronische apparaten in één keer zouden vernietigen.

Ook zag je eerder al de enorme toename van staatspropaganda, die de social media overspoelen. Het bespelen van de media is niet genoeg, ook in de conversaties moeten mensen ‘overtuigd worden’ van het eigen gelijk.

Maar je ziet het ook terug in de manier waarop burgers zich verzetten tegen overheden. Denk aan de Arabische Lente, die volgens velen alleen mogelijk was door de aanwezigheid van het internet en social media. Of aan het verzet van Anonymous, een hackerscollectief wat het opneemt tegen staten en multinationals. Of de Occupy-beweging. Of burgerinitiatieven als Avaaz.

This new type of weapon (Stuxnet) eliminates the need for human judgment and also eliminates human error, as war fighting by human beings gives way to an automated battle waged by technique and technology our understanding of modern warfare and its production will fundamentally shift.

Paul Virilio explains that, ”To acquire a tool, a new piece of industrial equipment or whatever, is also to acquire a danger, a particular risk; it is to open one’s door, to expose one’s intimacy to hazards, slight or major”

Michael Gross in his article “A Declaration of Cyberwar” explains that, “Wittingly or not, this Patient Zero (Stuxnet) began the infection process, perhaps by plugging a USB flash drive into a critical network. The virus probably spread with the help of foreign contractors and engineers, whose computers were infected during visits to Iranian installations”. The Stuxnet worm was designed to capitalize on a malfunction in the Iranian system,

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.